Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
pi±tek, 29 kwietnia 2011
Biscotti z migdałami i ¶liwkami

Kiedy tylko zjedli¶my nasze pierwsze biscotti (a zjedli¶my je naprawdę szybko:)) zaczęłam szukać przepisu na kolejne...przepisu, który pozwoliłby mi zużyć zblanszowane migdały, które stały w lodówce. Znalazłam takowy w ksi±żce Dorotki "Moje wypieki". Zmieniłam troszkę rodzaj użytych bakalii... ale to dlatego, że nie miałam moreli:). Wyszły pyszne, chrupi±ce, słodkie od bakalii ciastka, które też szybko pożarli¶my:).

                   Biscotti z migdałami i ¶liwkami 

 

BISCOTTI Z MIGDAŁAMI I ¦LIWKAMI

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 1 duze jajko
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g całych, pobranych migdałów
  • 70 g drobno posiekanych moreli (u mnie 50 g rodzynek i 70 g suszonej ¶liwki)

Całe jajko ubić mikserem razem z cukrem. Dodać ekstrakt, m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, wsypać migdały, ¶liwki i rodzynki, wymieszać. Obsypuj±c dłonie m±k±, uformować podłużny chlebek o długo¶ci ok. 20 cm. Ułożyć na blasze oprószonej m±k± (ciasto będzie lepi±ce, ja użyłam papieru do pieczenia). Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobr±zowe i trochę stwardnieje (u mnie było to 20 minut). Wyj±ć, ostudzić. Po wystudzeniu pokroić je na ukos nożem z piłk± na kromeczki grubo¶ci 1 cm. Ułożyć ja na blasze i podpiekać, aż wyschn± i zrobi± się chrupi±ce (odwracaj±c w połowie pieczenia na drug± stronę) przez ok. 15 minut w 180 stopniach (u mnie 170 stopni) 

 

Częstujcie się proszę:)

09:19, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (19) »
¶roda, 27 kwietnia 2011
Miło¶ć od pierwszego kęsa ....brownie

Długo zwlekałam z brownie ...kusiło mnie, nęciło, a z drugiej strony troszke przerażało ...no bo czy polubię się z czym¶ co takie gliniaste... bo jak nie posmakuje to co zrobie z cała blaszk± ...bo Mężu¶kowi zapewne nie posmakuje, bo.... ale mimo tych "bo" upiekłam (choc z połowy porcji). stałam przy tym piekarniku i patrzyłam jak ro¶nie, a póĽniej modliłam się nad nim jak stygło ...ale dobrze wystygn±c nie zd±żyło bo ukroiłam pierwszy kawałek ...to była miło¶ć od pierwszego kęsa. Lekka gorycz kakao przełamana słodycz± ¶łiwki i te rozpływaj±ce się w ustach cz±stki czekolady.... po prostu poezja:).

Przepis znalazłam na blogu Mm_ajki.

Brownie z mleczna czekolad± i suszonymi ¶liwkami


BROWNIE Z MLECZNˇ CZEKOLADˇ I SUSZONYMI ¦LIWKAMI

Składniki:

  • 150g m±ki pszennej
  • 150g masła
  • 260g jasnego br±zowego cukru muscovado
  • 75g kakao w proszku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150g mlecznej czekolady, posiekanej na kawałki (u mnie pół na pół mleczna z gorzk±)
  • 200g suszonych ¶liwek, pokrojonych na większe kawałki

Foremkę o wymiarach 25x25cm (u mnie 25x7 cm, robiłam z połowy porcji) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia lub foli± aluminiow±.
Do miski przesiać m±kę z sod±, sol± i kakao. Odstawić na bok.
W większym garnku, na małym ogniu roztopić masło.Wsypać cukier i mieszać przez około minutę, aż się poł±cz±. Wsypać mieszankę z m±k± i dokładnie wymieszać. Masa będzie dosyć sucha. Zdj±ć z ognia. Zmiksować jajka z ekstraktem z wanilii i wlać do masy, mieszać aż się dokładnie poł±cz±. Wsypać czekoladę i suszone ¶liwki. Szybko wymieszać i wlać do foremki, tak żeby czekolada nie zd±żyła się całkowicie rozpu¶cić.
Piec 20-25 minut (nie dłużej) w 190 stopniach.


Częstujcie się proszę:)

20:28, jolantaszyndlarewicz , Brownies
Link Komentarze (19) »
pi±tek, 22 kwietnia 2011
Zakwas na żurek i Wesołych ¦wi±t:)

W zeszłym roku zrobiłam swój pierwszy zakwas na żur ... teraz na Wielkanoc miałam go powtórzyć, ale Majanka tak kusiła, że zrobiłam wg Jej przepisu ... żurek będzie gotowany jutro, ale ja spróbowałam zakwasu i powiem Wam, że jest jeszcze lepszy od mojego pierwszego ....a nawet na tym pierwszym żur wyszedł przedni:).

Zakwas na żur


ZAKWAS NA ŻUREK II

Składniki:

  • 10 łyżek m±ki żytniej razowej
  • 2 z±bki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki (375 ml) wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego (to już dodatek Majanki, a ja nie dodałam bo zapomniałam)

Wszystkie składniki umie¶cić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ¶ciereczk± i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

*Na zdjęciu 3-dniowy żur, nieprzemieszany.

Magnolia

A korzystaj±c z okazji chciałabym życzyć Wszystkim zdrowych, pogodnych, radosnych, smacznych (inaczej być nie może) ¦wi±t Wielkiej Nocy oraz opieki Chrystusa Zmartwychwstałego na każdy dzień:)

Jola z chłopakami:)

20:31, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (41) »
czwartek, 21 kwietnia 2011
Chleb litewski

Gdy jechałam na Litwę kto¶ powiedział mi, żebym koniecznie spróbowała litewskiego czarnego chleba ...spróbowałam i zakochałam się... ciężki, zbity, bardzo intensywny w smaku i aromatyczny... i choć nie lubię kminku w chlebie, to w tym musi on być. Długo tęskniłam za tym litewskim smakiem, a teraz mogę go sobie sama w domu stworzyć. Chciałabym tutaj podziękować Lisce za Jej doskonały przepis i za to, że już nie muszę tęsknić:).

Upieczcie go sobie w domu, albo spróbujcie przy okazji wojaży:).

Chleb litewski

CHLEB LITEWSKI

Składniki (porcja ciasta na 2 formy keksowe lub tortownicę o ¶rednicy 24cm):

  • 500g zaczynu z m±ki żytniej chlebowej *
  • 100g otr±b
  • 200g wrz±cej wody
  • 2 łyżki kminku
  • 350g m±ki żytniej razowej (z tego 25g do uprażenia)
  • 150g m±ki żytniej chlebowej
  • 300g wody letniej (ok. 1,5 szklanki)
  • 1-2 łyżki melasy
  • 1 łyżka soli

* Zaczyn/ciasto zakwaszone żytnie - 500g

Ja zrobiłam go wieczorem poprzedzaj±cym dzień pieczenia, tzn. dodałam do 50g płynnego aktywnego zakwasu + 130g m±ki żytniej razowej i 120g wody – odstawiłam na noc ( 8-12 godzin)
następnego dnia dodałam 90g m±ki żytniej i 110g wody, odstawiłam na 3-4 godziny.
Taki zaczyn można użyć do chleba, kiedy się podniesie i jego powierzchnia będzie lekko wklęsła.

Równocze¶nie wieczorem zalałam 100g otr±b (użyłam ¶wieżo zmielonych przeze mnie ziaren zboża) 200g wrz±cej wody, dodaj±c do tej mieszanki 2 łyżki kminku (zmiażdżyłam je lekko przed dodaniem w moĽdzierzu dla lepszego uwolnienia aromatu). Wody należy użyć tyle, żeby cala m±ka była wilgotna.
Następnego dnia odsypałam ok. 2 łyżki m±ki razowej i uprażyłam na suchej patelni aż nabrała br±zowego koloru (trzeba uważać żeby nie przypalić!)

Przygotowanie chleba:

Następnie wymieszałam w misce ciasto zakwaszone z reszt± składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do poł±czenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być do¶ć luĽna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpu¶ciłam sól, dodałam do ciasta i lekko wymieszałam cało¶ć. Napełniłam ciastem formy prostok±tne do połowy ich wysoko¶ci, wygładziłam smaruj±c powierzchnię wod±. Chleb powinien wyrosn±ć do podwojenia objęto¶ci (u mnie to trwało ok. 3, 5 godziny), po wyro¶nięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wod±.
Pieczenie: Piec w  250 stopniach przez 15 minut z termoobiegiem (piekłam bez termoobiegu), potem zmniejszyć do 200 C i piec jeszcze 30 min już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180 C i dopiec ok. 25 minut (można dopiec pod foli± aluminiow±). Po upieczeniu wyj±ć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia. Skórka chleba jest ciemno br±zowa, ale nie twarda, a chleb po rozkrojeniu lekko wilgotny, pachn±cy kminkiem i pyszny!!!


Częstujcie się proszę:)

 

20:11, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (14) »
¶roda, 20 kwietnia 2011
Parzona baba drozdżowa

Dzi¶ ostatnia już, wypróbowana przeze mnie, baba przed ¦więtami Wielkiej Nocy - baba szczególna - drożdżowa ....a szczególna dlatego, że zawsze marzyłam o babie drożdżowej na Wielkanoc i zawsze bałam się j± upiec. W tym roku się odważyłam i wiem, że po ¦więtach wypróbuję ich więcej. Przepis na te babę znalazłam na blogu Fabryka przepisów. Nie jest to przepis trudny w wykonaniu, nie wymaga żmudnego i długiego wyrabiania, ale wart jest wypróbowania bo babka wychodzi naprawdę smaczna. Nie za słodka, puszysta, wilgotna .. no taka po prostu drożdżowa ¦wi±teczna baba:).

Parzona baba drożdżowa


PARZONA BABA DROZDŻOWA

Składniki na 2 baby:

  • 500g m±ki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g ¶wieżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 150g cukru
  • 100g masła (u mnie margaryna)
  • 150g bakalii (u mnie rodzynki i kazdyzowana skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli

Wrz±ce mleko wlewamy powoli do 100g m±ki, mieszamy by nie powstały grudki. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby przestygło. Drożdże rozcieramy z 1 łyżk± cukru i dodajmy do zaparzonej, przestudzonej m±ki. Mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podwoił swoj± objęto¶ć.  Następnie dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem na puszyst± masę, resztę m±ki, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy, przez kilka minut. Dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy ponownie, po czym dodajemy wszystkie bakalie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na ok. 1 godzinę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy m±k±. Wyro¶nięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, wypełniamy foremkę do połowy i odstawiamy do wyro¶nięcia. Gdy ciasto wypełni foremkę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepł± polewamy ulubionym lukrem.


Częstujcie się proszę:)

20:10, jolantaszyndlarewicz , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3 , 4