Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Sos tatarski

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się sosu tatarskiego, za bardzo nie znałam więc jego smaku. Zawsze byłam go ciekawa, ale nie tej wersji kupnej, tylko takiej domowej. Dlatego też tegoroczna Wielkanoc stała się świetnym pretekstem do jego wykonania. Skorzystałam z przepisy Truskawkowej Ani. Przepis banalnie prosty i składający się jedynie z 3 składników ....ale pyszny:) nie umiałam się od Niego oderwać:) ...nie na darmo mówią, że to co najprotsze jest najlepsze:). Świetny zarówno do jajek, jak i na kanpakę po prostu.

 

                   Sos taratrski 

 

SOS TATARSKI

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek (u mnie taki 400g)
  • 1/2 słoika ogórków korniszonów 
  • majonez (ilość wg uznania, ale ogólnie sporo:))

Pieczarki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę, połączyć z majonezem. Doprawić pieprzem i ew. solą. Pozostawić na chwilę do przegryzienia. Zajadać.

 

Częstujcie się proszę:) 

13:07, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Baba drożdżowa II

Uwielbiam drożdżowe baby i od jakiegoś czasu (czyli odkąd zaczęłam je piec) nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Wielkiej Nocy ... W zeszłym roku była parzona (klik), w tym wybór padł na babę szafranową, na którą przepis znalazłam na blogu Mirosix. Widziałam ją również na blogu Klaudyny ....Oryginalnie baba jest z dodatkiem szafranu, jednak ja go nie dostałam ....i tak była pyszna:)... a wręcz przepyszna:). Babcia mojego Męża złamała przez nią swój wielkotygodniowy post:).

Fakt jest to przepis czasochłonny, bo wymaga aż 40 minut wyrabiania, ale to miłe patrzeć kiedy z minuty na minutę zmienia się konsystencja i struktura ciasta ...a jak pięknie przy tym pachnie:)... i niewiem czy to sprawka długiego wyrabiania, czy dobrych drożdży, ale rośnie jak szalona:) Naprawdę polecam:). 

 

              Baba drożdżowa II

 

BABA DROŻDŻOWA II

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 40 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1/4 l mleka
  • 70 g masła
  • 50 g rodzynek *
  • 20 g skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze (kandyzowanej)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta szafranu (nie dodałam, bo nie dostałam)

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać letnie mleko oraz 120 g mąki. Wymieszać i odstawić przykryty serwetką zaczyn do wyrośnięcia na 45-60 minut. W między czasie roztopić masło, utrzeć nitki szafranu w moździeżu i zalać 1 łyżką wrzącej wody. Cukier ubić z żółtkami i białkami (tzn. dodajemy 2 całe jaja oraz 2 żòłtka), następnie dodać skórkę z cytryny (sparzonej)oraz wodę z szafranem. Masę jajeczną wymieszać z zaczynem, dodać pozostałą mąkę, sól i wyrabiać przez 40 minut. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione, letnie masło, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem (babkowa z kominem o średniy 22-25cm) i odstawić do wyrośnięcia (u mnie wyrosła w niecałe 15 minut). Piec ok. 40-60 minut w temperaturze 200 stopni (u mnie 40 minut). Babę można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

* użyłam rodzynek firmy Bakal 

 

Częstujcie się proszę:) 

                 

Tagi: drożdże
18:10, jolantaszyndlarewicz , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (23) »
piątek, 20 kwietnia 2012
Zakwas na żur III

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez żuru ... uwielbiam tę zupę:). Najlepsza jest oczywiscie na takim domowym zakwasie. Wypróbowałam już kilka przepisów, większość udanych ....ten jest jednym z najlepszych:). Jeśli ktoś nie robił jeszcze zakwasu, spróbujce ...to naprawdę chwila i 3-4 dni czekania i macie pyszny żur:).

Przepis znalazłam na blogu Karoliny, dziękuję. 

 

              Zakwas na żur

 

ZAKWAS NA ŻUR

Składniki na ok. 1 l zakwasu:

  • 7 kopiastych łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 2000, ale może być inna)
  • 1-2 ząbki czosnku, obrane i lekko zgniecione nożem
  • 1-2 liście laurowe, pogniecione
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • ok. 900ml wody źródlanej lub przegotowanej, letniej
  • łyżka majeranku (opcjonalnie)

Wodę wymieszać z mąką, na gładką masę, tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników, przykryć ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce. Raz na dzień lub dwa dokładnie wymieszać. Po 3-4 dniach żur jest gotowy. Jeśli nie będziemy go od razu zużywać należy go przelać do butelek lub słoików i trzymać w lodówce.

Częstujcie się proszę:) 

15:50, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (12) »
czwartek, 19 kwietnia 2012
Sernik Baranek

Kolejna z Wielkanocnych słodkości .... sernik:). Ten piekłam po raz pierwszy, choć przepis mam już dobre 10-15 lat:). Dostałam go od pewnej rówieśniczki, która miała i z tego co wiem to ma nadal, takiego samego fioła na punkcie pieczenia:).

Baranek jest przepyszny. Jest puszysty, ale jednocześnie konkretny ....w sam raz słodki ....no taki po prostu, że się chce sięgać po kolejny kawałek:). Szczerze polecam:) ..... od Wielkiej Nocy to jeden z moich ukochanych:).

 

            Sernik baranek 

 

SERNIK BARANEK

Składniki ciasta:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7-8 łyżek zimnego mleka

Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tylko do połączenia składników). Podzielić na dwie części, owinąć w folię i schować na 2 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część ciasto zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotować masę serową.

 

*gdyby wg Was ciasta będzie zbyt dużo część można zamrozić lub wykorzystać do zrobienia partii kruchych ciasteczek. 

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera (u mnie wiaderkowy z Lidla)
  • 12 dag masła
  • 7 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • opcjonalnie rodzynki

Miękkie masło utrzec do białości, dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać żółtka, a następnie ser i pozostałe składniki i dokładnie utrzeć mikserem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać łopatką. Opcjonalnie dodać rodzynki.

Mase serową wylać na podpieczony, przestudzony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1 godziny. Pozostawić do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

20:13, jolantaszyndlarewicz , Serniki
Link Komentarze (25) »
środa, 18 kwietnia 2012
Babka kajmakowa z prazonymi płatkami migdałowymi

Dziś baba, pyszna baba. Wilgotna, delikatnie karmelowa, z chrupiącymi płatkami migdałów ...o przepięknym kolorze cukierka toffi... zniknęła szybko, bardzo szybko:) Czy trzeba pisać więcej?:)

 

Uleńko dziękuję za kolejny doskonały babkowy przepis:).

 

                Babka kajmakowa z prażonymi płatkami migdałowymi 

 

BABKA KAJMAKOWA Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Składniki:

  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos kajmakowy:

  • 100 g masy krówkowej
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 30-40 g uprażonych płatków migdałowych

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym (!) ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę (z kominem o średnicy 22cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 

 

Sos kajmakowy: wszystkie składniki wymieszać.

 

Częstujcie się proszę:) 

 
1 , 2 , 3