Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Sos tatarski

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się sosu tatarskiego, za bardzo nie znałam więc jego smaku. Zawsze byłam go ciekawa, ale nie tej wersji kupnej, tylko takiej domowej. Dlatego też tegoroczna Wielkanoc stała się ¶wietnym pretekstem do jego wykonania. Skorzystałam z przepisy Truskawkowej Ani. Przepis banalnie prosty i składaj±cy się jedynie z 3 składników ....ale pyszny:) nie umiałam się od Niego oderwać:) ...nie na darmo mówi±, że to co najprotsze jest najlepsze:). ¦wietny zarówno do jajek, jak i na kanpakę po prostu.

 

                   Sos taratrski 

 

SOS TATARSKI

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek (u mnie taki 400g)
  • 1/2 słoika ogórków korniszonów 
  • majonez (ilo¶ć wg uznania, ale ogólnie sporo:))

Pieczarki i ogórki pokroić w drobniutk± kostkę, poł±czyć z majonezem. Doprawić pieprzem i ew. sol±. Pozostawić na chwilę do przegryzienia. Zajadać.

 

Częstujcie się proszę:) 

13:07, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Baba drożdżowa II

Uwielbiam drożdżowe baby i od jakiego¶ czasu (czyli odk±d zaczęłam je piec) nie wyobrażam sobie bez nich ¦wi±t Wielkiej Nocy ... W zeszłym roku była parzona (klik), w tym wybór padł na babę szafranow±, na któr± przepis znalazłam na blogu Mirosix. Widziałam j± również na blogu Klaudyny ....Oryginalnie baba jest z dodatkiem szafranu, jednak ja go nie dostałam ....i tak była pyszna:)... a wręcz przepyszna:). Babcia mojego Męża złamała przez ni± swój wielkotygodniowy post:).

Fakt jest to przepis czasochłonny, bo wymaga aż 40 minut wyrabiania, ale to miłe patrzeć kiedy z minuty na minutę zmienia się konsystencja i struktura ciasta ...a jak pięknie przy tym pachnie:)... i niewiem czy to sprawka długiego wyrabiania, czy dobrych drożdży, ale ro¶nie jak szalona:) Naprawdę polecam:). 

 

              Baba drożdżowa II

 

BABA DROŻDŻOWA II

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej (u mnie typ 650)
  • 40 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1/4 l mleka
  • 70 g masła
  • 50 g rodzynek *
  • 20 g skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze (kandyzowanej)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta szafranu (nie dodałam, bo nie dostałam)

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżk± cukru, dodać letnie mleko oraz 120 g m±ki. Wymieszać i odstawić przykryty serwetk± zaczyn do wyro¶nięcia na 45-60 minut. W między czasie roztopić masło, utrzeć nitki szafranu w moĽdzieżu i zalać 1 łyżk± wrz±cej wody. Cukier ubić z żółtkami i białkami (tzn. dodajemy 2 całe jaja oraz 2 żòłtka), następnie dodać skórkę z cytryny (sparzonej)oraz wodę z szafranem. Masę jajeczn± wymieszać z zaczynem, dodać pozostał± m±kę, sól i wyrabiać przez 40 minut. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione, letnie masło, rodzynki oraz skórkę pomarańczow±. Ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem (babkowa z kominem o ¶redniy 22-25cm) i odstawić do wyro¶nięcia (u mnie wyrosła w niecałe 15 minut). Piec ok. 40-60 minut w temperaturze 200 stopni (u mnie 40 minut). Babę można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

* użyłam rodzynek firmy Bakal 

 

Częstujcie się proszę:) 

                 

Tagi: drożdże
18:10, jolantaszyndlarewicz , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (23) »
pi±tek, 20 kwietnia 2012
Zakwas na żur III

Nie wyobrażam sobie ¦wi±t Wielkanocnych bez żuru ... uwielbiam tę zupę:). Najlepsza jest oczywiscie na takim domowym zakwasie. Wypróbowałam już kilka przepisów, większo¶ć udanych ....ten jest jednym z najlepszych:). Je¶li kto¶ nie robił jeszcze zakwasu, spróbujce ...to naprawdę chwila i 3-4 dni czekania i macie pyszny żur:).

Przepis znalazłam na blogu Karoliny, dziękuję. 

 

              Zakwas na żur

 

ZAKWAS NA ŻUR

Składniki na ok. 1 l zakwasu:

  • 7 kopiastych łyżek m±ki żytniej (najlepiej typ 2000, ale może być inna)
  • 1-2 z±bki czosnku, obrane i lekko zgniecione nożem
  • 1-2 li¶cie laurowe, pogniecione
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • ok. 900ml wody Ľródlanej lub przegotowanej, letniej
  • łyżka majeranku (opcjonalnie)

Wodę wymieszać z m±k±, na gładk± masę, tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników, przykryć ¶ciereczk±, zabezpieczyć gumk± i odstawić w ciepłe miejsce. Raz na dzień lub dwa dokładnie wymieszać. Po 3-4 dniach żur jest gotowy. Je¶li nie będziemy go od razu zużywać należy go przelać do butelek lub słoików i trzymać w lodówce.

Częstujcie się proszę:) 

15:50, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (12) »
czwartek, 19 kwietnia 2012
Sernik Baranek

Kolejna z Wielkanocnych słodko¶ci .... sernik:). Ten piekłam po raz pierwszy, choć przepis mam już dobre 10-15 lat:). Dostałam go od pewnej rówie¶niczki, która miała i z tego co wiem to ma nadal, takiego samego fioła na punkcie pieczenia:).

Baranek jest przepyszny. Jest puszysty, ale jednocze¶nie konkretny ....w sam raz słodki ....no taki po prostu, że się chce sięgać po kolejny kawałek:). Szczerze polecam:) ..... od Wielkiej Nocy to jeden z moich ukochanych:).

 

            Sernik baranek 

 

SERNIK BARANEK

Składniki ciasta:

  • 2 i 1/4 szklanki m±ki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7-8 łyżek zimnego mleka

Wszystkie składniki ciasta zagnie¶ć (tylko do poł±czenia składników). Podzielić na dwie czę¶ci, owin±ć w folię i schować na 2 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie jedn± czę¶ć ciasto zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) na blaszkę (25x35cm) wyłożon± papierem do pieczenia. Podpiec ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotować masę serow±.

 

*gdyby wg Was ciasta będzie zbyt dużo czę¶ć można zamrozić lub wykorzystać do zrobienia partii kruchych ciasteczek. 

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera (u mnie wiaderkowy z Lidla)
  • 12 dag masła
  • 7 jaj
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • opcjonalnie rodzynki

Miękkie masło utrzec do biało¶ci, dodać cukier i zmiksować na gładk± masę. Dodać żółtka, a następnie ser i pozostałe składniki i dokładnie utrzeć mikserem. Na końcu dodać ubit± na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać łopatk±. Opcjonalnie dodać rodzynki.

Mase serow± wylać na podpieczony, przestudzony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostał± czę¶ć ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1 godziny. Pozostawić do przestygnięcia w wył±czonym piekarniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

20:13, jolantaszyndlarewicz , Serniki
Link Komentarze (25) »
¶roda, 18 kwietnia 2012
Babka kajmakowa z prazonymi płatkami migdałowymi

Dzi¶ baba, pyszna baba. Wilgotna, delikatnie karmelowa, z chrupi±cymi płatkami migdałów ...o przepięknym kolorze cukierka toffi... zniknęła szybko, bardzo szybko:) Czy trzeba pisać więcej?:)

 

Uleńko dziękuję za kolejny doskonały babkowy przepis:).

 

                Babka kajmakowa z prażonymi płatkami migdałowymi 

 

BABKA KAJMAKOWA Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Składniki:

  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej
  • 180 g m±ki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos kajmakowy:

  • 100 g masy krówkowej
  • 3-4 łyżki mleka lub ¶mietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 30-40 g uprażonych płatków migdałowych

Masę krówkow± i masło poł±czyć, delikatnie podgrzewaj±c na małym (!) ogniu. Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakow± i obydwie m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomoc± łopatki. Formę na babkę (z kominem o ¶rednicy 22cm) wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepł± babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 

 

Sos kajmakowy: wszystkie składniki wymieszać.

 

Częstujcie się proszę:) 

 
1 , 2 , 3