Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 24 kwietnia 2013
Ziołowy serek z jogurtu greckiego

Dzi¶ przepis na szybki (prócz czasu oczekiwania) i przepyszny serek z jogurtu greckiego. 

Serek jest naprawdę pyszny, bardzo aromatyczny, jego plusem jest to, że sami decydujemy o jego smaku:). U nas najczę¶ciej go¶ci szczypiorkowo - bazyliowy .... ale równie pyszny jest z czosnkiem np:).

 

              Ziołowy serek z jogurtu greckiego

 

ZIOŁOWY SEREK Z JOGURTU GRECKIEGO

¬ródło przepisu: klik 

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu greckiego (660g)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6-7 listków bazylii
  • gaza (wymiary 1mx1m)

Posiekane zioła wymieszać z jogurtem i sol±. Gazę umie¶cić na sitku. Przełożyć na ni± jogurt. Zwi±zać sznurkiem. Powiesić w miejscu gdzie będzie mogła ¶ciekać woda, np. nad zlewem lub w spiżarni. Zostawić na około 24 godziny. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. 

 

            Ziołowy serek ze szczypiorkiem i bazyli± 

 

* nie może to być jogurt typu greckiego, bo wówczas serek nie wyjdzie ... te jogurty maj± zbyt luĽn± konsystencje, przetestowane:) 

Częstujcie się proszę:)

21:27, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (19) »
wtorek, 23 kwietnia 2013
Buchty drożdżowe z kruszonk± III

Drożdżowych bucht ci±g dalszy:)... ale jak tu sobie odmawiać kiedy to takie pyszne:). Dodatkowo smakuj± naszemu niejadkowi.

Przepis na te buchty znalazłam na blogu Asiek (klik). Szczerze je polecam. S± przepyszne, bardzo mięciutkie i puchate, słodkie w sam raz .... idealne ...a na dodatek z ciastem rewelacyjnie się pracuje. Ponadto ważne jest to, że długo trzymaj± ¶wieżo¶ć. 

 

                  Buchty drożdżowe z kruszonk± III

 

BUCHTY DROŻDŻOWE Z KRUSZONKˇ III

Składniki:

  • 500g m±ki
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 40g masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki roztopionego masła
  • ulubiona kruszonka (u mnie kruszonka pozostała z tych bucht: klik)

Do miski wsypać przesian± m±kę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połow± cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielk± ilo¶ci± m±ki tak, by w konsystencji powstała gęsta ¶mietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podro¶nie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyro¶nięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć. Po tym czasie wyj±ć ciasto na oprószon± m±k± stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na małe kulki o wadze ok. 50g (ja podzieliłam na 10 czę¶ci). (Je¶li chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na ¶rodek łyżeczkę nadzienia i zlepić). Dno tortownicy o ¶rednicy 26 - 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby prawie się stykały. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do podwojenia objęto¶ci. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, posypać kruszonk±. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut. Gdyby bułeczki zbytnio się rumieniły należy przykryć je foi± aluminiow±. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie sie proszę:) 

 

Tagi: drożdże
18:25, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Komentarze (16) »
sobota, 20 kwietnia 2013
Chleb z br±zowym ryżem na thang zhong, czyli wspólne pieczenie po raz kolejny:)
W zeszły weekend po raz kolejny w kuchniach w całej Polsce (a może i na ¶wiecie) zapchniało chlebem ...i to jakim chlebem:)... bardzo puszystym, delikatnym i z niecodziennym dodatkiem, bo z br±zowym ryżem. Ryż ten przyjemnie chrupie (je¶li chcecie tego unikn±ć po prostu dłuzej gotujcie ryż niż podano na opakowaniu). Sam chleb ma słodkawy posmak i doskonale nadaje się do tostów:) .... moje ulubione to z nutell± i bananem:).
 
                Tosty 
Do wspólnego pieczenia zarosiła nas Amber, prowadz±ca bloga pełnego pysznych smaków i pięknych słów:). Do naszych wspólnych eksperymentów Ania wybrała chleb na zaczynie thang zhong (Ľródło przepisu: klik). To był mój pierwszy z nim kontakt i nie ostatni:).
Ciasto na chleb wyrabia się bardzo przyjemnie, chleb pięknie ro¶nie i jest naprawde bezproblemowy:).
  
             Chleb z br±zowym ryżem 
 
CHLEB Z BRˇZOWYM RYŻEM I THANG ZHONG
Składniki:
  • 480g maki chlebowej lub innej silnej (u mnie typ 650)
  • 30 g mleka w proszku
  • 40g cukru
  • 8 g soli
  • 8g drożdży instant
  • 200 g mleka
  • 170 g thang zhong
  • 40 g miękkiego masła
  • 180 g br±zowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego
Składniki thang zhong:
  • 30g m±ki chlebowej
  • 150g mleka
Thang zhong: Mleko w temp. pokojowej i m±kę umie¶cić w garnku.Wymieszać trzepaczk± i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszaj±c aż na powierzchni masy pojawia sie "wiry" a cało¶ć zacznie gęstnieć.
Zestawić z ognia i od razu nakryć foli± spożywcz±,odstawić do wystudzenia.
 
Ciasto chlebowe: W misce umie¶cić wszystkie składniki ciasta,oprócz ryżu i masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszcz±ce.Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cie¶cie.
Utworzyć z ciasta kulę i umie¶cić j± w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ¶ciereczk± i zostawić do wyro¶nięcia na 45-60 minut. Wyj±ć ciasto na blat i podzielić na dwa lub cztery bochenki. Przykryc i zostawić na 15 minut.
Umie¶cić je w formach i zostawić do wyro¶nięcia ,aby ciasto wypełniło 80-90% foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C/. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumieni±,położyć na blachach folię. Wyj±ć z piekarnika,wystudzić na kratce.
 
            Chleb z br±zowym ryzem i thang zhong 
Pełn± listę piek±cych osób zamieszcze jutro:)
Częstujcie się proszę:) 
¶roda, 17 kwietnia 2013
Chleb żytni z palon± m±k±

Piekłam już kiedy¶ chleb z prażon± m±k± żytni± (klik), jest rewelacyjny. Dlatego też gdy zobaczyłam u Danusi (klik) kolejny takowy przepis, wiedziałam, że go wypróbuję. Nie zawiodłam się ...  chleb jest bardzo dobry, wyczuwalny jest w nim posmak prażonej m±ki, ma wspaniały miękkisz ...czegóż chcieć wiecej:).

 

                Chleb żytni z palon± m±k± 

 

CHLEB ŻYTNI Z PALONˇ MˇKˇ

Składniki zaczynu:

  • 65g aktywnego zakwasu
  • 220g m±ki żytniej typ720
  • 300g wody

Wszystkie skł±dniki zaczynu dobrze wymieszać, przykryć foli± lub ¶ciereczk± i pozostawić na 12-14 godzin w ciepłym miejscu.

Palona m±ka:

  • 180g m±ki żytniej typ 720

M±kę wsypujemy na such±patelnię. Prażymy j± do uzyskania koloru ecru, ci±gle mieszaj±c. Nalezy uważać, aby nie przypalić m±ki, gdyż bedzie wówczas gorzka. Zdj±ć m±kę z patelni do oddzielnego naczynia, aby lekko przestygła. Przesiać m±kę przez sito (koniecznie!) i wymieszać z przesian± wcze¶niej m±k± do wypieku.

 Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 180g m±ki palonej żytniej typ 720
  • 400g m±ki żytniej typ 720
  • 80g m±ki pszennej
  • 425g wody z mlekiem (u mnie pół na pół)
  • 1 łyżka melasy
  • sól (u mnie 1 i 3/4 łyżki)

Wszystkie składniki ciasta wła¶ciwego wymieszać dodaj±c stopniowo przesian± m±kę i płyn z sol±. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do dobrego poł±czenia. Wyłożyć ciasto na jedn± duż± lub 2 mniejsze foremki (20x11 cm i 30x11 cm) wysmarowane tłuszczem i wysypane ziarnami. Pozostawić do wyro¶nięcia w foliowej torbie. Wyro¶niety chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (jednoczesnie wrzucić do niego szklankę kostek lodu), po ok. 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200-210 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut. Chleb jes upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

Czestujcie się proszę:) 

09:40, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (11) »
wtorek, 16 kwietnia 2013
Racuchy drożdżowe I

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju placku, nale¶niki, racuszki .... najczę¶ciej robimy je na kolację lub na słodki obiad:). To szybki i niezawodny sposób na naszego niejadka:).

Te racuchy s± bardzo smaczne, puszyste, słodkawe i bezproblemowe do zrobienia:).

Przepis na nie znalazłam na blogu Angie (klik), a jest to przepis pochodz±cy od Jej Babci.

 

           Racuchy

 

RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 1,5 szklanki m±ki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 2 dkg ¶wieżych drożdży
  • 1 jajko

Drożdże rozetrzeć z cukrem i poczekać by się rozpu¶ciły. Dolać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Odstawić by zaczyn "ruszył". Następnie dolać resztę mleka, dodać m±kę i jajko. Wyrobić mikserem lub drewnian± łyżk±. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej ¶mietany.
Odstawić na ok. 20-30 minut do wyro¶nięcia. Na rozgrzan± patelnię z niewielk± ilo¶ci± tłuszczu (lub ceramiczn±, wówczas bez użycia tłuszczu) łyżk± nakładać porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.

Racuchy mozna oczywiscie zrobić z jabłkami, tak jak w wersji oryginalnej.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

Tagi: drożdże
16:34, jolantaszyndlarewicz , Nale¶niki i placuszki
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2