Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Mój Synek uwielbia chleb tostowy, nie mogłam więc odmówić sobie udziału w Kwietniowej Piekarni u Amber (klik). Przepis na chleb wybrała dla nas Danusia (klik), moje Piekarnicze Guru.

Chleb, jak na tostowy przystało jest mięciutki, puszysty i pyszny:). Dodatkowo długo trzyma ¶wieżo¶ć.

 

                 Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

 

CHLEB TOSTOWY Z ZIARNAMI I NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • 800 g m±ki z pszenicy Durum (lub m±ki pszennej typ 650)
  • 150 g m±ki żytniej razowej
  • 5-6 łyżek prażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonej dyni
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g ciepłego mleka z wod± pół na pół (ok. 600-620 g je¶li używamy m±ki typ 650)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju
  • 15-18 g soli himalajskiej

Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 150 g ciepłej wody z mlekiem pół na pół

Płatki owsiane, nasiona chia i siemię lniane zalej ciepł± wod± z mlekiem i pozostaw na 2-3 godziny. Upraż sezam, dynię i słonecznik na patelni i ostudĽ.

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 1-2 łyżki letniej wody z mlekiem, wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie wymieszaj w misce obie m±ki i uprażone ziarna. Do reszty wody z mlekiem dodaj sól i olej. Do m±ki wlej wodę z mlekiem, dodaj rozczyn oraz namoczone płatki i i nasiona. Zagnieć l¶ni±ce i elastyczne ciasto (pocz±tkowo jest ono klej±ce, z czasem staje się elastyczne). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej, pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut do wyro¶nięcia (podwojenia objęto¶ci). Wyro¶nięte ciasto przełóż do dwóch keksówek (o wymiarach dolnych 30x7cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych m±k±. Pozostaw na 30 - 40 minut do wyro¶nięcia. Piecz (z par±) przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze 25 - 30 minut.

 

Razem ze mn± chleb piekli:

Akacjowy blog (klik)

Am. art kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Dom z mozaikami (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Le¶ny zak±tek (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Nie-ład mAlutki (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Proste potrawy (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W mojej kuchni (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

20:00, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (10) »