Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 31 maja 2010
10-te zdjęcie:)

Milk chocolate (¶licznie dziękuję:)) zaprosiła mnie do blogowej zabawy, a więc wybieram te 10-te zdjęcie i widzę mojego syna prawie biznesmena:)....wstawiam, a co:).

Moje szczę¶cie kochane, za niespełna 3 miesi±ce skończy 2 latka:)


Olinek


Do zabawy zapraszam:

Chodzi o to, aby wstawić na blogu 10-te zdjęcie ze swojego komputera:)

 

23:10, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (7) »
Tort latte - macchiatto z jogurtem, czyli majowa Weekendowa Cukiernia

Przez cały maj czekałam na Dzień Mamy, aby upiec ten torcik...no i się doczekałam. Jest naprawdę przepyszny, lekki, nie za słodki i fantastycznie kawowy. Zdecydowanie będziemy go powtarzać.

Torcik ten jest propozycj± Ewelosy (bang,bang) do majowej Weekendowej Cukierni. To jest mój pierwszy udział w tym projekcie i zdecydowanie nie ostatni:).


Tort latte - macchiattto z jogurtem


TORT LATTE - MACCHIATTO Z JOGURTEM

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 125 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Tortownicę o ¶rednicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułk± tart±. Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i sol± na kremow± masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Przesiewamy do masy obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy. Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręcz± do tortów.


Składniki na biały krem:

  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 90 g cukru (użyłam cukru drobnego do wypieków)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gor±cej wody (w orginalnym przepisie s± 2 łyżki wody, ale jak dla mnie jest to ilo¶ć zdecydowanie za mała. Przy żelatynie rozpuszczonej w tej ilo¶ci wody  w białej masie porobiły się grudki, których niczym nie mogłam rozbić...dlatego też rozpuszczaj±c żelatynę do ciemnej masy dodałam pół szklanki gor±cej wody i masa pieknie się ¶cięła i była gładka)
  • 100 ml ¶mietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Jogurt ł±czymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gor±cej wodzie, lekko studzimy i ł±czymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie (powoli wlewaj±c) z reszt± jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie ł±czymy z biał± mas± jogurtow±. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostał± 1/3 kremu pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciemny krem:

  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru (użyłam cukru drobnego do wypieków)
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gor±cej wody
  • 100 ml kremówki

Jogurt mieszamy z cukrem i kaw± w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gor±cej wodzie, lekko studzimy i ł±czymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z reszt± jogurtu. Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie ł±czymy z mas± kawow±. Ciemny krem wykładamy na jasny. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch. Wstawiamy ciasto na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypujemy kakao lub start± czekolad±.


Tort latte - macchiattto z jogurtem

SMACZNEGO!!!

niedziela, 30 maja 2010
Pain de compagne czyli WP #75

Polubiłam wspólne pieczenie, kiedy więc zobaczyłam propozycję Tilianary w Weekendowej Piekarni #75 (bang,bang) nie umiałam sobie odmówić tego chlebka. Przepis ten bardzo mi podpasował bo nie potrzeba do niego zakwasu (a ja ci±gle do niego dorastam, ale już niedługo). Chlebek bardzo nam posmakował i już go prawie nie ma - jest pulchny, mięciutki i neutralny w smaku. Polecam.


Pain de compagne


PAIN DE COMPAGNE (w kształcie tiary) WP #75

Składniki na Pate Fermentee:

  • 265 g m±ki pszennej chlebowej
  • 170 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant (dałam 1/4 łyżeczki ¶wieżych drożdży)


Wieczorem przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki pate fermentee do momentu poł±czenia (mieszanina powinna mieć temperaturę 21 stopni Celsjusza). Odstawić po przykryciem na 1 godzinę w temperaturze 21 stopni Celsjusza, a następnie włożyć na noc do lodówki.

Składniki na ciasto wła¶ciwe:

  • 235 g m±ki pszennej chlebowej
  • 25 g m±ki żytniej (to powinna być chyba sitkowa, ale Szkutnik radzi wzi±ć 720 i 1400 w proporcjach 1:2) (ja dałam żytni± typ 2000)
  • 190 g wody
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant (dał±m dwie łyżeczki drożdży ¶wieżych)
  • 443 g pate fermentee (całe)


Rankiem podzielić pete fermentee na kawałki wielko¶ci orzecha i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej przez 1 godzinę. Następnie wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego tylko do momentu rozmieszania. Mieszanina powinna mieć temperaturę 24 stopni Celsjusza. Następnie wyrobić przez 10-15 minut gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do naoliwionej miski i odstawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyj±ć ciasto, uformować w kulę i pozwolić mu przez chwilę odpocz±ć. Następnie by stworzyć tiarę należy uformować trzy podłużne, choć grube (jak paczki papierosów czy też tabakiery) bochenki i ułożyć je na czas wyrastania zł±czeniem w górę na om±czonym płótnie (lub na blasze), tak by w czasie wyrastania poł±czyły się w kształt tiary. Pomiędzy te trzy czę¶ci należy włożyć naoliwion± szklankę, by zachować puste miejsce w ¶rodku.

Piec w 230 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut (przez pierwsze 10 minut z par±). Ostudzić na kratce.

 

Pain de compagne


Chlebek ten doł±czam do akcji:

  • "Czas na piknik" Usagi
  • "¦niadanie majowe 2" Mico

SMACZNEGO!!!

Ciasteczka owsiano - czekoladowe z sezamem

Tak pokochali¶my ciasteczka owsiane i sezam, który w końcu i u mnie w mie¶cinie zago¶cił, że gdy w puszcze widać dno piekę kolejne:). Te znalezione na blogu Magdy (bang,bang) s± przepyszne i takie inne przez dodatek kakao. Chrupi±ce, mocno czekoladowe, z delikatnym posmakiem sezamu - jednym słowem rewelacja:).

Przepis pozwolę sobie zacytować za Madzi±.


Ciasteczka owsiano - czekoladowe z sezamem


CIASTECZKA OWSIANO - CZEKOLADOWE Z SEZAMEM

Składniki:

  • 3/4 szklanki m±ki
  • 1 / 4 szklanki kakao
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki nasion sezamu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka gor±cej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przesiać m±kę i kakao do dużej miski, dodać pozostałe składniki suche – płatki owsiane,  sezam, cukier puder -  i wymieszać.

W  rondelku roztopić masło i miód na małym ogniu, od czasu do czasu mieszaj±c. Odstawić by troszkę wystygło.W szklance wymieszać  sodę oczyszczon± i wodę, następnie dodać do roztopionego masła i miodu. Mieszać aż powstanie piana. Dodać pianę do suchych składników i dobrze poł±czyć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżk± nabierać ciasto i formować ciasteczka. Układać na blasze w dużych odstępach (bo rosn± na boki). Piec w temperaturze 160 stopni ok 12 minut. Po upieczeniu zostawić na blasze co najmniej 5 minut (ciepłe ciasteczka s± miękkie), następnie przenie¶ć na kratkę by ostygły do końca.


Ciasteczka te oczywi¶cie doł±czam do akcji:

  • "Czas na piknik" Usagi
  • "Festiwal płatków owsianych" Joanny
  • "¦niadanie majowe 2" Mico

SMACZNEGO!!!

 

 

 

Pancakes Nigelli

Polubili¶my się ostatnio z pancakesami i wypróbowujemy na nie nowe przepisy. Te znalezione na blogu Małe co nieco (bang,bang) s± idealne:). Puszyste, nie za słodkie, takie jakie lubimy.


Pancakes Nigelli


PANCAKES NIGELLI

 

Składniki:

  • 225g m±ki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 30 g roztopionego masła, schłodzonego
  • 300 ml mleka
  • masło do smażenia (smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu)

 

Do miseczki wlać jajka, rozbełtać je, poł±czyć z mlekiem i masłem. Dodać wymieszane ze sob± m±kę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Mieszać do uzyskanie gładkiej masy. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodałam jeszcze 2 łyżki m±ki bo masa wydawała mi się za rzadka.

Rozgrzać patelnię (ewentualnie rozpu¶cić troszkę masła). Nakładać ciasto łyżk± na patelnię, tworz±c placuszki. Gdy na górnej warstwie zaczn± się tworzyć pęcherzyki, należy obrócić placki na drug± stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.

Pancakes dodaję do akcji:

  • "¦niadanie majowe 2" Mico

 

SMACZNEGO!!!

00:19, jolantaszyndlarewicz , Nale¶niki i placuszki
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6