Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 31 maja 2011
TPM Sourdough, czyli prosto i przepysznie:)

Dzi¶ przepis na naprawdę prosty i przepyszny chleb, na który przepis znalazłam u Margot - jednej z moich piekarniczych Mistrzyń. Chleb jest mięciutki, puszysty, ma spreżysty mi±ższ, a podczas pieczenia pnie się w górę jak szalony:). Piekłam go już kilkukrotnie i nawet dodatek soli na samym pocz±tku mu nie zaszkodził:).

                  TPM Sourdough

 

TPM SOURDOUGH

Składniki na 1 bochenek:

  • 200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
  • 290g wody
  • 400g białej pszennej m±ki chlebowej
  • 100g pszennej m±ki razowej (u mnie graham typ 1850)
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie) (nie dodaję)
  • 12g soli

Zakwas wymieszać z m±ka i wod± (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnie¶ć gładkie, delikatnie lepkie ciasto (ja najczę¶ciej od razu dodaję sól, po czym pozostawiam na 20 minut, a wynika to z mojego gapiostwa). Zostawić do wyro¶nięcia na 2 godziny w temp. 24 stopni, składaj±c ciasto raz po godzinie. Ukształtować okr±gły bochenek (u mnie podłużny, bo takowy koszyk posiadam) i zł±czeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsun±ć do dużej foliowej torby. Ostatnia fermentacja powinna zaj±ć ok. 1 1/2 godziny (ja od razu zaczynam rozgrzewać piekarnik z kamieniem). Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsun±ć do naparowanego pieca i piec z par± przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut. Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.

 

Częstujcie się proszę:) 

20:02, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (18) »
czwartek, 26 maja 2011
Murzynkowe muffiny

Je¶li kto¶ uwielbia murzynka to pokocha i te małe babeczki. Wilgotne, mocno czekoladowe, po prostu mega pyszne. Ja robiłam je już kilkukrotnie:) ...i jutro robię po raz kolejny na wieczór panieński:).

Za ten bardzo smaczny przepis dziękuję Russkayi, a doł±czam go do piknikowej akcji Usagi.  

                Murzynkowe muffiny 

 

MURZYNKOWE MUFFINY

Składniki na 12 sztuk:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki m±ki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao aż do rozpuszczenia składników. Nie gotujemy! Odrobinkę przestudzamy. Do ciepłej masy wbijamy jajka, wsypujemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.

 

Częstujcie się proszę:

23:01, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (19) »
wtorek, 24 maja 2011
Gofry II

Przepyszne, puszyste, chrupi±ce gofry ...idealne z cukrem pudrem, a jak dla mnie najlepsze zjadane solo:). Przepis pochodzi ze strony mojeciasto, na której można znaleĽć wiele smakowitych przepisów.

                 Gofry Kasi

 

GOFRY II

Składniki:

  • 25 g  margaryny (u mnie Kasia)
  • 1,5 szklanki m±ki (250 g)
  • 1 szklanka jogurtu (u mnie ma¶lanka)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania formy
  • cukier puder do posypania

Margarynę włożyc do rondelka i rozpu¶cić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem do biało¶ci. Białka ubić na sztywno z sol±. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do utartych żółtek dodać m±kę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczon± margarynę. Wszystko wymieszać mikserem. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Gofrownicę rozgrzać i cienko posmarować olejem. Wlać porcję ciasta i piec, aż gofry nabior± złotego koloru.



Częstujcie się proszę:) 

17:46, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 23 maja 2011
Gofry

My¶lałam, że nasza Staruszka nie da im rady ...ale dała:), tym i następnym również....mimo, że tylko 700W ma:). Ostatnio (po blisko 2 latach posuchy) ogarnęła nas mania gofrowania ...kiedy więc Majanka podzieliła się z nami przepisem z ksiażki M. Roux nie umiałam sobie odmówic ich zrobienia:). S± pyszne, chrupi±ce (niewiem jak się zachowuj± jak ostygn±, bo nie zd±żyły) ...¶wietnie smakowały z dżemem truskawkowym, albo lekko przyprószone cukrem pudrem:).

                          Gofry 

 

GOFRY M. ROUX

Składniki:

  • 160 g m±ki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła (u mnie margaryna)
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

 

M±kę, cukier, sól, stopione masło (margarynę), żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładk± masę, dolewaj±c stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobin± soli na gęst± pianę. Za pomoc± trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

 

Częstujcie się proszę:) 

21:56, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (9) »
pi±tek, 20 maja 2011
Muffiny kawowo - czekoladowe z malinami, czyli Olek kontra mama cz.I

Którego¶ wyj±tkowo zimnego, styczniowego popołudnia siedzieli¶my z Olkiem w domu i najzwyczajniej w ¶wiecie zaczynali¶my się nudzić... bo ksi±żki juz przeczytane, bajka obejrzana, samochody odpoczywały w garażu z klocków ...no i na oje pytanie "Olinek i co my teraz będziemy robić?", usłyszałam "Muffinki mamusiu" ...no to poszli¶my do kuchni, zabrali¶my ze sob± zeszyt, długopis, esencję waniliow± z barku i zaczęli¶my mieszać, dosypywać, dolewać i próbować... byli¶my biali z m±ki, ciemni od kakao, ale szczę¶liwi:) ...no i do tego pyszne muffiny nam wyszły:). W taki to sposób zapocz±tkowali¶my nasz± mał± tradycje wspólnego pieczenia muffinek i obmy¶lania przepisów na nie:) ...może to nic skomplikowanego, ale nam daje mnóstwo rado¶ci:) ...a jeszcze jak smaczne wyjd± to i serducho się raduje:).                  

           muffiny kawowo - czekoladowe z malinami    

 

MUFFINY KAWOWO - CZEKOLADOWE Z MALINAMI

Składniki na 16 sztuk:

  • 2 szklanki m±ki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru br±zowego
  • 1 łyzeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 2 duże lub 3 mniejsze jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
  • maliny (u nas mrożone)

W jednej misce zmieszać składniki suche wraz z czekolad±, w drugiej mokre. Poł±czyć zawarto¶ć obu misek (najlepiej widelcem). Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasta, do 3/4 wysoko¶ci. W każd± muffinę wcisn±ć 1-2 maliny. Piec ok. 20 min. w 180 stopniach.

 

Muffiny dopisuję do akcji Usagi "Czas na piknik". 

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: kakao maliny
20:16, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5