Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 31 maja 2012
Mohito

Bardzo rzadko piję alkohol, jestem na niego uczulona ....przychodzi jednak niekiedy taki dzień, że mam ochotę na coś ostrzejszego niż sok pomarańczowy:)  i mimo uczulenia zrobie sobie coś mocniejszego:).... któregoś wieczoru mnie naszło,  a że Mąż kupił kilka dni wcześniej rum padło na Mohito. Przepis znalazłam na stronie 2drink.pl. Przyznam szczerze, że po jednej porcji usnęłam jak dziecko:) ..... a kilka dni później sączyliśmy go razem z Mężem pod parasolem, delektując się leniwą niedzielą ... pyszne jest Mohito:). Orzeźwiajace i bardzo wciągające:).

 

                 Mohito

 

MOHITO

Składniki na jedną porcję:

  • 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru ( u mnie light muscovado)
  • kilka listków mięty
  • 40 ml białego rumu
  • kruszony lód (dużo)
  • woda gazowana

Z limonki odkroić „dupki” oraz wykroić biały środek. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą na 2 - 3 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, zasypać cukrem, ugnieść (np. za pomocą końcówki łyzki drewnianej czy pałki) żeby limonki puściły sok (*). Dodać miętę (**), którą należy wcześniej ścisnać w dłoniach. Delikatnie ugnieść. Następnie dodać kruszony lód, rum, wszystko wymieszać, dopełnić wodą gazowaną (wg uznania) i delektować się smakiem. 

 

* nie ugniatać zbyt długo, bo skórka limonki  puści goryczkę i drink straci na smaku

** jeśli swojska 2-3 listki, kupnej trzeba dodać troszkę wiecej, bo jest słabsza  

 

Częstujcie się proszę:) 

środa, 30 maja 2012
Chleb żytni z tartym jabłkiem

Kiedy u Danusi pojawia się nowy przepis na chleb od razu mam ochotę go wypóbować. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam:). Podobnie było i z tym chlebem, zaintrygował mnie dodatek jabłka.

Chleb ten jest naprawdę doskonały... ma pulchny, mięciutki miękkisz i chrupiącą skórka .... a dzięki dodatkowi jabłka da się wyczuć piękny, owocowy zapach:).  

 

Chlebuś ten dedykuję małemu Jeremiemu, który dziś rano przybył na Świat:). Witaj mały Skarbie:) ...a Wam kochani Rodzice po prostu gratulacje:). Mam nadzieję Kochany, że pierwsza skórka, którą zjesz będzie z ciotkowego chleba:).

 

                 Chleb zytni z tartym jabłkiem 

 

ŻYTNI CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM

Składniki zaczynu:

  • 85g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 290g mąki żytniej typ 720
  • 200g startego jabłka na tarce do jarzyn
  • 320g wody

Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 10 -12 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki ciasta właściwego:

  • 895g zaczynu
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku (tzw. niebieskie)
  • 620g mąki żytniej typ 720
  • 300g wody z solą (1,5 płaskiej łyżki soli) 

Do zaczynu dodać mleko w proszku i wymieszać do połączenia. Potem stopniowo dodawać mąkę i wodę. Wymieszać drewnianą łyżką do dobrego połączenia wszystkich składników. Pozostawiamy ciasto na 20-30 minut, aby odpoczęło. W tym czasie wysmarować tłuszczem i  wysypać ziarnem 2 foremki o wymiarach 30x11 (ja na 2 takie foremki używam 1 i 1/4 porcji, bo lubię wysokie chlebki).

Wyłożyć ciasto do foremek. Ręką lub łyżką maczaną w ciepłej wodzie wyrównać wierzch, posypać po wierzchu ziarnami (ja nie posypuję). Pozostawić  pod przykryciem (lub w foliowej torbie) do wyrośnięcia. Chleb ten rośnie u mnie średnio ok. 1,5 - 2 godzin. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C. Po 15 minutach obniżyć temperaturę. Piec w opadającej temperaturze przez ok. 50 minut. Gdyby chleb zbytnio się rumienił wierzch można nakryć folią aluminiową (matową stroną do góry). Chleb jest upieczony, gdy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos.

 

Częstujcie sie proszę:) 

14:07, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (14) »
wtorek, 29 maja 2012
Młoda kapusta z koperkiem

Każdy z nas czeka na wiosnę ...  na świeże truskawki i czereśnie, ale także na rzodkiewkę, sałatę czy młodą kapustę. Tą ostatnią od lat robię wg wskazóek mojej Babci i taką kocham najbardziej:). Nie wyobrażam sobie bez niej niedzielnego obiadu... aczkolwiek uwielbiam także jeść ją odgrzewaną z chlebem po prostu:).

 

               Młoda kapusta z koperkiem

 

MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • kilka łyżek masła / margaryny
  • sól, pieprz do smaku

Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy, wykrawamy głąb i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż będzie "al dente"  (trwa to dosłownie chwilkę). Odcedzamy (zostawiając sobie jednak ok. 1/2 - 1 szklanki wody spod kapusty). W rondlu roztapiam tłuszcz, wrzucam odcedzoną kapustę i wlewam trochę pozostałego wywaru. Doprawiam solą i pieprzem, podduszam razem dosłownie 2-3 minuty (mieszając). Dodaję posiekany koperek, mieszam i gotowe.

 

Częstujcie się proszę:) 

07:21, jolantaszyndlarewicz , Dodatki do obiadu
Link Komentarze (14) »
sobota, 26 maja 2012
Mój Dzień Mamy:)

Dziękuję Syneczku za tak piękny Dzień Mamy ....i za tę radość, którą dajesz nam na codzień:)

 ...mój Dzięń Mamy:)

 

         Olek laurka

 

Laurka zrobiona przez Olka z pomocą Pań z przedszkola:)

 

Laurka Olinka 

...i piękny, wymarzony Anioł .... dziękuję:)

 

Anioł 

 

WSZYSTKIM MAMOM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO:)

 

 

22:45, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (9) »
piątek, 25 maja 2012
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Jeśli powiem, że to jedno z najwspanialszych ciast, jakie w życiu jadłam to nie skłamię. Można by rzec banalne ...ciasto kruche, rabarbar, kruszonka ....klasyka ... ale nasto ciasto zauroczyło:). Mąż, gdy się skonzcyło, powiedział "no tak, jak tak dobre ciasto to zawsze tak mało upieczesz" (a upiekłam taką samą blaszkę co zawsze:)) ...dlatego też jutro piekę kolejne:).

Przepis znalazłam u Mysi, która znalazła go u Doroty:).

 

                Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 

 

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta kruchego: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • mały słoik dzem truskawkowego

Składniki kruszonki:

  • 185 g mąki pszennej (u mnie ok. 1 łyżka więcej)
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (2 łyżeczki)

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (u mnie 25x28cm) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (u mnie ok. 10-15 minut), lekko wystudzić.

Rabarbar obrać (ja nie obierałam), umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (z którego można zrobic pyszny kompot, rada Doroty).

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki (zapomniałam) i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.




Przepis dopisuję do rabarbarowej akcji Olcika:)

       Rabarbarowa akcja                 

oraz do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?":)

Kasia 

 

Częstujcie się proszę:) 

 

21:46, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2 , 3 , 4