Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 30 maja 2013
Ucierane ciasto waniliowe z ricott±

Upiekłam dzi¶ rano bardzo szybkie i smaczne ciasto. Jest wilgotne, nie za słodkie i pięknie pachnie wanili±. Przepis na nie znalazłam u Wiosenki, a przy pieczeniu pomagał mi Olek .... dziękuję Synku:).

Wprawdzie pogoda u nas od dłuższego czasu do¶ć nieciekawa, ale ciasto to jak najbardziej pasuje na piknik ...dopisuję je więc do akcji Agnieszki "Czas na piknik z home&you". 

 

         Ucierane ciasto waniliowe z ricott± 

 

UCIERANE CIASTO WANILIOWE Z RICOTTˇ 

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2-3/4 szklanki cukru (dałam 3/4 szklanki)
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier puder
  • 3 łyżki soku z limonki (u mnie sok z cytryny)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszyst± masę. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sod±. Do masła dodać serek ricotta, ekstrakt waniliowy oraz sok z limonki/cytryny, wymieszać i dodawać na przemian m±kę z mlekiem, zaczynaj±c i kończ±c na m±ce. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (u mnie forma babkowa z kominem wysmarowana masłem i wysypana mielonymi orzechami laskowymi). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

 

Częstujcie się proszę:) 

¶roda, 29 maja 2013
Babka kokosowa

Chiałabym Was dzi¶ zaprosić na babkę... pyszn±, wilgotn±, bardzo aromatyczn± ...na wskro¶ kokosow±:)... tak± od której ciężko się oderwać. Babka ta zyskuje na smaku, a każdego kolejnego dnia jest coraz lepsza .... u nas wytrzymała 3 dni (jedli¶my j± we dwoje) i ciagle była miękka i wilgotna.

Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia smaku (klik) i dopisuję go do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy? Dzień Matki" i akcji Agnieszki "Czas na piknik z home&you".  

 

                   Babka kokosowa 

 

BABKA KOKOSOWA

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub mleka krowiego)

Do miski włożyć miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Utrzeć mikserem na biał± i puszyst± masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksuj±c. Dodawać na przemian m±kę pszenn± przesian± z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko (za każdym razem miksuj±c). Masa ma być jednolita. Masę wlać do przygotowanej formy (forma babkowa z kominem o pojemnosci 2,5 l wysmarowana tłuszczem i wysypana kasz± mann± lub tart± bułk±) i piec przez 1 godzinę w 160 stopniach C. Po ostudzeniu można polać lukrem i posypać wiórkami lub po prostu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

niedziela, 26 maja 2013
Muffinki bananowo - kokosowe z niespodziank±

Dzi¶ chciałam Was zaprosić na smakowite muffinki Upiekli¶my je z Olkiem w zeszły czwartek, chc±c pozbyć się z szafki resztek wiórków kokosowych. Wyszły nam naprawdę smakowite, wilgotne i aromatyczne babeczki. Czuć w nich zarówno nuty kokosa jak i bananów ...a przy tym nie s± za słodkie ... no chyba, że dotrzemy do niespodzianki:). 

Jestem dumna z tej matczyno - dziecięcej współpracy:).

 

                 Muffinki bananowo - kokosowe z niespodziank±

 

Muffinki doł±czam do akcji Agnieszki "Czas na piknik z home&you" oraz akcji Kasi "Co mamy dla Mamy? Dzień Matki". 

 

MUFFINKI BANANOWO - KOKOSOWE Z NIESPODZIANKˇ

Składniki na ok. 15 muffinek:

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mleka
  • 3 banany rozgniecione widelcem
  • groszki z białej czekolady lub kilka łyżeczek gotowej masy kajmakowej (u mnie truflowa z dodatkiem alkoholu)

W jednej misce wymieszać ze sob± skł±dniki suche, w drugiej mokre. Poł±czyć zawarto¶ć obu misek, wymieszać widelcem (nie mieszać za długo, tylko do poł±czenia składników).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, na ciasto położyć kilka czekoladowych dropsów lub łyżeczkę kajmaku. Przykryć kolejn± łyżk± ciasta (papilotki powinny być wypełnione mniej więcej do 3/4 wysoko¶ci). Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C.

 

Korzystajac z okazji chciałabym Wam pochwalić się moim małym zdolniach± ....:)

 

            Dyplom Olusia 

Kochana mała Bestyjka pięknie wyrecytowała "Lokomotywę" Tuwima:). 

 

Częstujcie się proszę:) 

20:31, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 20 maja 2013
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

Mamy piękny maj, dużo słońca, troszkę chmur ...czas wyjazdów pikników ...czas, który można we wspaniały sposób spędzić z rodzink± na łonie natury lub choćby na własnym podwórku ....a jak już zgłodniejemy to wystarczy chwycić w ręce ¶wieżo upieczony chleb, ostry nóż i pyszny domowy serek (klik) i już mamy pełne i szczę¶liwe brzuchy:) ....

Dzi¶ wła¶nie chciałam Was zaprosić na naprawdę wspaniały i przepyszny chleb, mięciutki i puszysty... taki, którego miękkisz jest nieregularnie podziurkowany... a w te dziurki wejdzie jeszcze więcej serka:):):) ...co osobiscie lubię:). 

Za przepis dziękuję Danusi (klik), moim piekarniczym Guru:).

 

           Najprostszy chleb pszenny na zakwasie 

 

Chleb dodaję do akcji Usagi "Czas na piknik z home&you" .

 

NAJPROSTSZY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

Składniki zaczynu:

  • 100g zakwasu żytniego, dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej
  • 600g m±ki pszennej (u mnie typ 650)
  • 345g wody
  • 1 łyżka płaska soli

Składniki (ł±cznie z sol±) należy wyrobić tak, aby idealnie się poł±czyły. Miskę z ciastem wstawić do foliowej torby, zawi±zać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie ciasto wyj±ć na blat, rozklepać je na kształt prostok±ta i złożyć (tak jak składa się pisma urzędowe), przewrócić o 90 stopni, delikatnie rozci±gn±ć i ponownie złożyć. Nalezy zwrócić uwagę na to, aby podczas składania do srodka dostało się jak najmniej m±ki. Ciasto włożyć do miski delikatnie obsypanej m±k± lub wysmarowanej olejem, a następnie do foliowej torby. Po godzinie powtórzyć czynno¶ć składania i pozostawić na kolejn± godzinę. Po tym czasie złożyć ciasto raz jeszcze, po czym uformować bochenek i włożyć go do om±czonego koszyka (łaczeniem do góry). Pozostawic do ostatecznego wyro¶nięcia.

Piekarnik z kamieniem do wypieku chleba nagrzać do temperatury 250 stopni C. Chleb wyłożyc na łopatę, naci±ć i zsun±ć na kamień. Na spód piekarnika wrzucić szklankę kostek lodu. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C, a po kolejnych 15 do 200 stopni C. Chleb piec łacznie 45-50 minut. Ostudzić na kratce.

 

                  Najprostszy chleb pszenny na zakwasie 

 

Częstujcie się proszę:) 

11:17, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (23) »
sobota, 11 maja 2013
Szarlotka Mysi, czyli kolejne wspólne pieczenie:)
Kila dni temu dostalam e-maila od Sary, zaprosiła mnie do wspólnego pieczenia szarlotki. Komu jak komu i czemu jak czemu, ale Mysi i jabłecznikowi nigdy nie odmawiam:). Pięknie pachniała i wspaniale smakowała w 11 domach:) .... Mysiu dziękuję Ci za smakowity przepis (autorstwa Mysi oczywi¶cie), a Wam Wszystkim kochane Panie za wspaniał± zabawę:). Jednocze¶nie przepraszam za opóĽnienie, wynikłe z mojego zamotania:).
Szarlotka ta bardzo mnie zaciekawiła, bo po raz pierwszy spotykam się z tym, że czę¶c ciasta kruchego rozrabia się z mlekiem i wykłada na wierzch .... ja niestety zbyt dużo ciasta wyłożyłam na spód, st±d warstwa ta była chyba zbyt rzadka i poszła w jabłka .... wiem juz jednak, że będe tę szarlotkę powtarzać i kolejnym razem będę dodawać mleka po troszku:).
  
               Jabłecznik Mysi 
 
SZARLOTKA MYSI 

Składniki ciasta:
  • 250 g m±ki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru

Składniki musu jabłkowego:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • Cukier do smaku (ja nie dodawałam)
  • 2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżeczkę)
  • 1/2 opakowania proszku budyniowego (mój dodatek)

Dodatkowo:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto poł±czyć i zagnie¶ć, aby było gładkie i l¶ni±ce. Podzielić na 2 kulki - 3/4 i 1/4 ciasta. Przygotować tortownicę o ¶rednicy 22 cm (u mnie 24 cm), spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułk± tart±. Większ± czę¶ci± ciasta wyłożyć spód i boki na wysoko¶ć 4 – 4,5 cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Resztę ciasta poł±czyć z mlekiem i rozrobić widelcem (ciasto będzie miało konsystencje gęstego ciasta na nale¶niki, nie może być grudkowate). Odstawić.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobn± kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobin± wody tak długo, aż jabłka zaczn± się rozpadać (ale nie za bardzo!). Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto w tortownicy po nakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po popieczeniu dno posypać bułk± tart± i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut (aż wierzch będzie rumiany). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik dodaję do akcji Agnieszki "Czas na piknik z Home&you"... bo przyznam szczerze, ze nei wyobrażam sobie pikniku bez słodko¶ci:).
 
Częstujcie się proszę:)
 
Tagi: jabłka
16:58, jolantaszyndlarewicz , Ciasta z owocami
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2