Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 29 maja 2014
Ciasto kruche - wersja słona i tarta ze szparagami

Wiele razy robiłam już tarty w wersji wytrawnej. Próbowałam różnych przepisów na ciasto, jedne były lepsze, inne gorsze i nie nadaj±ce się do publikacji .... teraz znalazłam ciasto idealne:).

Ksi±żkę M. Roux "Ciasta" mam od dawna, jednak jako¶ nie po drodze mi do niej było:). Jednak, gdy zobaczyłam u Karolci (klik) fantastyczn± tartę postanowiłam przejrzeć j± ponownie .... efekty wkrótce i dzi¶:).

Ciasto kruche M. Roux  to takie prawdziwe, ma¶lane kruche ciasto ... po upieczeniu wręcz się listkuje .... nam zasmakowało tak bardzo, że dzi¶ mamy powtórkę tarty .... ze szparagami i tym co znajdziemy w lodówce:).

Robiłam też tartę, której ¶rodek stanowiły szparagi i cebulka podsmażona z boczkiem .... było pysznie:).

 

           Ciasto kruche M. Roux

 

TARTA ZE SZPARAGAMI

Składniki ciasta:

  • 250 g m±ki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Składniki farszu:

  • szparagi (ok. 8-12 sztuk)
  • 3 jaja
  • kubek ¶mietany 12% (200 g)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                     Tarta ze szparagami

 

M±kę, sól i cukier przesiać na stolnicę. Dodać zimne (autor zaleca miękkie) masło, przesiekać nożem lub siekaczk± aż do osi±gnięcia konsystencji kruszonki. Dodać jajo i mleko, szybko zagnie¶ć ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, zawin±ć w folię i wstawić do lodówki na min. 20 min. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę (u mnie 26-28 cm ¶rednicy). Przyci±ć boki. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C i piec ok. 15 minut (można również na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać na papier groch / fasolę / kulki ceramiczne i podpiec 20 minut). W czasie gdy ciasto się podpieka wymyć szparagi, odłamać zdrewniałe końce. W misce widelcem roztrzepać jaja, dodać ¶mietanę i wymieszać. Doprawić do smaku sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±. Powstał± masę wylać na podpieczony spód, na to ułożyć szparagi. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut. Podawać.

 

Częstujcie się proszę:)         

11:19, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (10) »
¶roda, 28 maja 2014
Zakręcone brioszki

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na bardzo smaczne i fantazyjnie zakręcone bułeczki. Przepis na nie znalazłam na blogu Ani (kilk). Brioszki s± bardzo smaczne, miękkie i puszyste... i mimo tego, że takie zakręcone to proste do zrobienia.... szczegółowe instrukcje zdjęciowe można znaleĽć w po¶cie Ani.

               Zakręcone brioszki

 

Brioszki dodaję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik).

                             Co mamy na dzien Mamy

 

ZAKRĘCONE BRIOSZKI

Składniki:

  • 325 g m±ki pszennej + 1 łyżka
  • 50 g cukru + 1 łyżka
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

                  Zakręcone brioszki

Drożdże wkruszyć do miseczki. Rozetrzeć je z łyżk± cukru. Dodać podgrzane mleko i łyżkę m±ki, wymieszać do poł±czenia. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy. Do miski przesiać m±kę, mleko w proszku i sól. Dodać cukier, roztrzepane jajo i wyro¶nięty zaczyn. Wymieszać, po czym dodać miękkie masło. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić i będzie elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć j± do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu (pod przykryciem) do podwojenia objęto¶ci (1-2 godz.). Wyro¶nięte ciasto podzielić na 8 równych czę¶ci. Każd± z czę¶ci rozwałkować na prostok±t o wymiarach ok. 20x10 cm. W odstępach ok. 1 cm nacinamy po skosie rozwałkowany placek (ale tak, żeby powstał nienacięty rant ok. 1 cm z każdej strony, najlepiej nacinać nożem do pizzy). Zwin±ć w rulonik wzdłuż dłuższego boku (ma nam powstać ok. 20 cm rulonik). Powstały rulonik zwin±ć w ¶limaka, przełożyć na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia (w ok. 7 cm odstępach). Blaszkę przykryć ¶ciereczk± i pozostawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po wyro¶nięciu brioszki posmarować roztrzepanym jajem. Piec w 160 stopniach przez 15 minut, po czyn wł±czyć termoobieg i dopiekać jeszcze ok. 5 min (do zrumienienia bułeczek). Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Częstujcie się proszę:)
Tagi: drożdże
10:27, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Komentarze (9) »
wtorek, 27 maja 2014
Tiramisu piernikowe

Wiem, wiem czerwiec już prawie, a ja z piernikami wyskakuję:) .... i na zdjęciu nawet sceneria choinkowa:) .... ale odk±d zrobiłam je po raz pierwszy w Sylwestra (a jedz±ca je Ala potwierdzi, ze było pyszne) nie umiem mu się oprzeć i wykorzystałam wszystkie pierniki co do jednego ... nawet te najsuchsze:).

Tiramisu samo w sobie jest już obłędne (przynajmniej dla mnie) ... ale wersja z piernikami bije na głowę te klasyczne. Moja wersja jest bezalkoholowa (bo zajadała się ni± przyszła mamusia), ale oczywi¶cie do kawy można dodać naparstek amaretto czy innego ulubionego alkoholu.

 

                   Tiramisu piernikowe

 

Tiramisu dodaję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik).... Kasiek pozdrowienia ¶lę:).

                             Co mamy na dzien Mamy

 

TIRAMISU PIERNIKOWE

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • kawa espresso lub bardzo mocna kawa rozpuszczalna ( ok. 1 szklanki)
  • ok. 10 pierników (u mnie domowe)
  • kakao

Żółtka oddzielić od białek. Białka spożytkować lub zamrozić, a żółtka ubić z cukrem pudrem do biało¶ci (ok. 8 - 10 minut mikserem na największych obrotach). Stopniowo dodawać mascarpone i miksować (na ¶rednich obrotach).

W przestudzonej kawie moczyć pierniki, wyłożyć pojedyncz± warstwę do pucharków (lub naczynia). Na to wyłożyć połowę kremu, obficie posypać kakao. Wyłożyć kolejn± warstwę pierników i resztę kremu. Wstawić na min. 4 godz.do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao (nie żałować).

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: mascarpone
11:35, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (8) »
wtorek, 20 maja 2014
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonk±

Wiem, wiem ci±gle rabarbar, drożdże i kruszonka:) .... ale badyle już się kończ± niestety i wkrótce przerzucimy się na truskawki:).

Mam swoje ulubione ciasto drożdżowe, jednak lubię wypróbowywać nowe przepisy. Tym razem padło na drożdżowe znalezione w Lawendowym Domu (klik). Zasmakowało nam to ciasto, ¶wietnie nadaje się pod owoce (nie należy jednak przesadzić z ich ilo¶ci±, bo ciasto może się zapa¶ć do ¶rodka) i kruszonkę. Ma wspaniały ma¶lany smak, jest mięciutkie ... a kruszonka ... no cóż to zawsze najlepsza czę¶ć każdego placka:).

Rabarbar i kruszonkę zrobiłam dokładnie tak jak przy drożdżówkach (klik). Użyłam ok. 300 g surowego rabarbaru.

 

            Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonk±

 

DROŻDŻOWY PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKˇ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 500 g m±ki + ok. 50 g do podsypywania
  • 40 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Mleko podgrzać. W dużej misce drożdże rozetrzeć z łyżk± cukru i mlekiem. Dodać 150 g m±ki, wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyro¶nięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do biało¶ci. Do wyro¶niętego rozczynu dodać żółtka, pozostał± m±kę i skórkę cytryny. Wyrabiać ciasto, na koniec dodaj±c stopniowo roztopione masło. Następnie uformować je w kulę, przełożyć do miski, przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia. Ciasto odgazować, rozwałkować je i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem (35x25 cm), na ciasto wyłożyć rabarbar (lub inne owoce). Odstawić je pod przykryciem do podro¶nięcia (ok. 30 minut). Na podro¶nięte ciasto wyłożyć kruszonkę. Piec ok. 35 minut w 190 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: drożdże
13:42, jolantaszyndlarewicz , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 19 maja 2014
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonk±

Sezon rabarbarowy w pełni, trzeba więc  z niego korzystać:). Pijemy kompot z rabarbaru, jemy z nim kruche i drożdżowe... zarówno w postaci placka jak i bułeczek ... i doprawdy nie wiem co lepsze:).

Przepis na drożdżówki, które chcę Wam dzi¶ pokazać znalazłam na bardzo smakowitym i kolorowym blogu Karolci (klik). Ostatnio wykorzystałam jeszcze kilka innych przepisów od Karolci i powiem Wam, że wszystkie pyszne:).

Drożdżówki s± puszyste, mięciuchne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a jedzenie to sama przyjemno¶ć (nawet surowego ciasta:)). Rabarbar i kruszonkę przygotowałam tak jak w przepisie na nasze ukochane kruche ciasto z rabarbarem (klik), z tym, że z połowy porcji.

 

               Drożdżówki z rabarbarem i kruszonk±

 

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I KRUSZONKˇ

Składniki zaczynu:

  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 70g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka m±ki
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 600g m±ki pszennej
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z wanili±
  • duża szczypta soli
  • 250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek ciepłego mleka
  • cały zaczyn

M±kę, sól, cukier i cukier waniliowy przesiać do miski.  Dodać masło i serek i wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka.   Dodać zaczyn i jajko.  Wyrabiać ciasto, stopniowo dodaj±c mleko. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do r±k. Uformować je w kulę, włożyć do naoliwionej miski i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objęto¶ci (w tym czasie można przygotować rabarbar i kruszonkę). Wyro¶nięte ciasto odgazować (wbić w nie pię¶ć), podzielić je na 10 czę¶ci.  Z każdej czę¶ci uformować kulkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, przykryć ¶ciereczk± i zostawić na ok. 20 minut do podro¶nięcia. Po tym czasie dnem om±czonej szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (docisn±ć prawie do samej blachy). Do wgłębienia nałożyć rabarbar, posypać kruszonk±. Pozostawić je na 10 minut do napuszenia, po czym posmarować jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 15-20 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Rabarbar:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru

Rabarbar umyć (ja nie obieram), pokroić na paseczki o grubo¶ci ok. 1-1,5 cm. Wrzucić na rozgrzan± such± patelnię, osypać cukrem. Wymieszać. Smażyć ok. 3-4 minut na sporym ogniu, aż rabarbar pu¶ci sok. Przełożyć go na durszlak i pozostawić do ostygnięcia. Z soku można zrobić pyszny kompot.

Składniki kruszonki:

  • 100 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru
  • 55 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

W miseczce wymieszać przesian± m±kę oraz oba cukry. Zalać roztopionym, gor±cym masłem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać łyżkę m±ki.

 

Częstujcie się proszę:).

13:51, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2