Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 31 maja 2015
Pizza Marghe

Moje dzieci od jakiego¶ czasu męczyły mnie o pizzę ... ja jednak jako¶ nie czułam weny na pizzę i unikałam tematu jak mogłam ... kiedy jednak na  blogu Moje kucharzenie (klik) znalazłam przepis na pizzę Marghe postanowiłam j± zrobić. Skusiło mnie, bo było szybkie i smakowicie wygl±dało. Okazało się przepyszne, chrupi±ce od spodu, dodatkowo ¶wietnie dĽwiga ciężar dodatków. Smakowało bardzo zarówno moim dzieciakom, Mężowi, jak i Siostrze i jej Połówkowi. Szczerze je Wam polecam na szybki obiad:).

 

          Piza Marghe

 

PIZZA MARGHE

Składniki:

  • 400 g m±ki pszennej
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy + do posmarowania blachy

Dodatkowo: 

  • sos pomidorowy (np wg tego przepisu [klik])
  • 50-100 g sera żółtego
  • ulubione dodatki (u nas salami, kukurydza konserwowa i papryka czerwona)

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Upłynnione drożdże wymieszaj z wod±. Do miski wsyp m±kę i sól, dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione włóż do miski delikatnie wysmarowanej oliw±, umie¶ć w foliowej torbie i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni C, a także posmaruj blachę piekarnikowa oliw±. Wyro¶nięte ciasto ponownie krótko zagnieć, a następnie rozci±gnij je dłońmi na blasze. Posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż dodatki i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Po tym czasie posyp pizzę serem i wstaw na kilkana¶cie sekund do piekarnika, aby ser się roztopił. 

Ciasto można również wyrobić, a następnie wstawić do wyro¶nięcia do lodówki. Ok. 30-60 minut przed pieczeniem ciasto należy wyj±ć z lodówki, aby się ociepliło, a następnie rozci±gn±ć na blasze, rozłożyć sos i dodatki i upiec.

 

             Pizza Marghe

 

Częstujcie się proszę:)

08:53, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (1) »
sobota, 30 maja 2015
Drożdżówki z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni, trzeba z niego korzystać .... zwłaszcza, że wszyscy (niestety oprócz Olka) bardzo go lubimy. Tak więc pieczemy, gotujemy .... i jest pysznie:). Dzi¶ zapraszam Was na wynik jednego z tychże wypiekań - pyszne drożdżówki z rabarbarem. Puszyste, nie za słodkie, uroczo zawinięte w serduszka ... i długo ¶wieże. 

Za przepis na te słodko¶ci dziękuję Karolinie (klik). Zajrzyjcie do niej po więcej rabarbarowych (i nie tylko) przepisów:). 

 

                  Drożdżówki z rabarbarem

 

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 400 g m±ki
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 75 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 jajo
  • 125 ml letniego mleka

Składniki nadzienia:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżki wody

Nadzienie: Rabarbar umyj i pokrój na 1 - 1,5 cm kawałki. Połowę rabarbaru wraz z wod± i cukrem włóż do garnka i gotuj do miękko¶ci. Dodaj pozostały rabarbar i jeszcze chwilkę razem pogotuj. PrzestudĽ nadzienie.

Ciasto: Drożdże wymieszaj z łyżeczk± cukru i poczekaj, aż się upłynni±. Do misy przesiej m±kę z sol±, dodaj cukier, upłynnione drożdże, miękkie masło i jajko. Wyrabiaj ciasto powoli dolewaj±c mleko. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i aksamitne. W razie potrzeby dolej troszkę więcej mleka. Ciasto przełóż do miski delikatnie wysmarowanej olejem, włóż do torby foliowej i dostaw na ok. 1 godzinę do podwojenia objęto¶ci. Wyro¶nięte ciasto odgazuj i podziel na 8 czę¶ci. Każd± z czę¶ci rozwałkuj w okr±g. Posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon jak nale¶nik. Każdy nale¶nik złóż na pół, a następnie rozetnij od "całej strony" zostawiaj±c ok 2-3 cm na dole nale¶nika. Rozcięcie wywiń na kształt serca. Gotowe drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i zostaw na ok. 30 minut do wyro¶nięcia. Piecz ok. 15 - 20 minut w 200 stopniach C. Drożdżówki po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 29 maja 2015
Murzynek II

Szyszki, ciasteczka owsiane bez pieczenia, blok czekoladowy, zebra i murzynek - to słodycze mojego dzieciństwa ... ukochane ... większo¶ć z nich uwielbiaj± i moje dzieci .... zwłaszcza murzynek:). Mam na niego swój sprawdzony przepis (klik). Tym razem pokusiłam się na wypróbowanie przepisu od Ani (klik). Skusił mnie troszkę nietypowy sposób przygotowywania, mianowicie topienie składników masy czekoladowej na parze. Murzynek wyszedł pyszny, cudownie czekoladowy, do¶ć wilgotny, mięsisty. Znikał tak szybko, że bałam się, iż zabraknie mi go do niespodzianki, któr± zaplanowałam dla dzieci:).

 

                Murzynek

 

MURZYNEK II

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 7 łyżek kakao
  • 5 jaj
  • 2 szklanki m±ki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiona polewa do polania lub cukier puder do posypania

Masło, cukier, kakao i wodę rozpu¶ć w k±pieli wodnej i ostudĽ. Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka ostudzon± masę czekoladow± i delikatnie wymieszaj. Dodaj m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35-40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu polej polew±. ¦wietnie sprawdzi się do przełożenia dżemem lub bit± ¶mietan±.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 28 maja 2015
Racuchy na serku homogenizowanym

Moje dzieci uwielbiaj± wszelkiej ma¶ci nale¶niki, gofry, racuszki ... a ja lubię im je przygotowywać. Kiedy zobaczyłam u Aguzji (klik) apetyczne racuszki na serku homogenizowanym nie mogłam im się oprzeć. Usmażyłam jeszcze tego samego dnia .... dzieci zjadły co do okruszka i od tego czasu były już powtórki. Przepis wart wypróbowania bo placuszki wychodz± puszyste, delikatne, lekko słodkie ... z truskawkami idealne:).

 

           Racuszki na serku homogenizowanym

 

RACUCHY NA SERKU HOMOGENIZOWANYM

Składniki na 10 racuchów:

  • 220 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jaja
  • 1 szklanka m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jaja i serek włóż do miski, dokładnie wymieszaj trzepaczk±. Dodaj m±kę przesian± z proszkiem i sol±. Ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczk± lub zmiksuj na gładk± masę. Racuszki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju (na małym ogniu) na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z sosem owocowym.

 

        Racuchy na serku homogenizowanym

 

Racuchy dodaję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy" (klik). 

 

                        Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 27 maja 2015
Ciasteczka cynamonowe z miodem

Jaki¶ czas temu wychowawczyni mojego synka Pani Basia spytała czy mogłabym przyj¶ć do przedszkola i upiec z dziećmi jakie¶ ciasteczka z miodem. Lubię takie wspólne pieczenie, więc zgodziłam się bez wahania. Gorzej kiedy przyszło do wyboru przepisu ... jako, że na pieczenie mieli¶my jakie¶ niecałe 2 godziny musiał być to przepis, w którym ciasto nie wymaga leżakowania. Kilka godzin poszukiwań, setki przejrzanych miodowych przepisów i znalazłam:). Upiekłam je w domu, aby zobaczyć jaka ilo¶ć ciastek wychodzi z 1 porcji .... chciałam poczęstować synka, jednak ten jako¶ nie wykazał entuzjazmu ... co jest my¶lę, przecież s± smaczne .... kilka dni póĽniej poszłam mimo wszystko z przepisem do przedszkola .... a kiedy odbieraj±c synka obskoczyła mnie cała grupa starszaków krzycz±c, że ciasteczka pyszne wiedziałam, że w domu zostanę o nie poproszona .... kiedy synko usłyszał, ze przecież jest ich jeszcze pół słoja był przeszczę¶liwy. Nie muszę chyba dodawać jak szybko znikły:) ... a wystarczyło spróbować jak mama proponowała:).

 

                     Ciasteczka cynamonowe z miodem

Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Słodkie zapomnienie (klik). S± pyszne, nie za słodkie, cynamonowo - miodowe i chrupi±ce:). Z dwóch porcji wyszło mi 45 ciastek wycinanych szklank±.

 

                    Ciasteczka cynamonowe z miodem

 

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MIODEM

Składniki:

  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miodu (może być lekko scukrzony)
  • 50 g zimnego masła

 

                  Ciasteczka cynamonowe z miodem

 

Przesiej m±kę z sod± oczyszczon± i cynamonem na stolnicę. Dodaj cukier i zimne masło. Przesiekaj siekaczk±, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajo i miód. Zagnieć ciasto. Gdyby kleiło się do r±k dosyp troszkę m±ki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wałkuj je na blacie podsypanym m±k± na grubo¶ć ok. 3 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 9-10 minut w 180 stopniach C. OstudĽ na kratce. 

 

            Ciasteczka cynamonowe z miodem

 

Ciasteczka dodaję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy" (klik).

 

                       co mamy dla mamy

 

Częstujcie się proszę:)

 

          

06:14, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5