Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 29 czerwca 2010
Drożdżowe ¶limaczki z serem i budyniem

Bardzo dawno nie piekłam drożdżowych bułeczek na słodko...tak dawno, ze nie pamiętałam już jak pięknie pachnie wówczas w domu. Mój m±ż jadł chyba pierwszy raz słodko¶ci tego typu (upieczone przeze mnie), a jeste¶my razem już 5 lat. Wstyd się przyznać do takiego zaniedbania i czas naprawić błędy. Na pierwszy ogień poszły drożdżowe ¶limaczki z przepisu Arabeski. Wyszło ich całkiem sporo i były przepyszne.... tak pyszne, że mój m±ż spałaszował 4 jeszcze całkiem gor±ce i póĽniej chodził z min± winowajcy przez pół godziny:).

Przepis zacytuję za Arabesk±.


drożdżowe ¶limaczki z serem i budyniem


DROŻDŻOWE ¦LIMACZKI Z SEREM I BUDYNIEM

Ciasto:

  • 450 g m±ki
  • 30 g ¶wieżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
  • 180 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 1 duże jajko
  • 70 g cukru


M±kę przesiać do miski , w ¶rodku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilo¶ci ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczn± b±belkować. Następnie dodać utarte z reszt± cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luĽne , dosypać m±ki. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objeto¶ci).

Nadzienie:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego (lub ¶mietankowego)
  • 250 g zmielonego białego sera
  • 70 g cukru
  • 20 g masła
  • 80 g ciemnych rodzynek


Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdj±ć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".

Wyro¶nięte ciasto rozwałkować na prostok±t o grubo¶ci ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwin±ć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubo¶ci 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyro¶nięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 15 minut , na złotobr±zowy kolor. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wod±)


Składniki wymieszać , ew. dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęsto¶ci.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Keks biszkoptowy

Pierwszego keksa wg przepisu Dorotki upiekłam już dobry rok temu. Od tej pory zd±żyła się w nim rozkochać niezła grupka mojej rodzinki i przyjaciół ...i choć za każdym razem delikatnie inny (w zależno¶ci od dodanych bakalii) to za każdym razem jednakowo pyszny. Piekę go zawsze z minimum podwójnej porcji, bo tak szybko znika.


Keks biszkoptowy


KEKS BISZKOPTOWY

Składniki na foremkę keksow± (u mnie o długo¶ci ok. 36 cm):

  • 5 jaj
  • 25 dag m±ki pszennej
  • aromat waniliowy (daję cukier waniliowy)
  • 25 dag cukru pudru (niekiedy robię ze zwykłym i też wychodzi super)
  • 1 łyżka octu
  • ok. 20dag bakalii (jakie kto lubi... odradzałabym jednak użycie samych orzechów włoskich, bo takowy keks też piekłam na zamówienie s±siadki i jak dla mnie był za suchy)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchn± masę. Nadal ubijaj±c wlać stopniowo ocet. Białka ubić na sztywn± pianę, wyłożyć na żółtka. Delikatnie wmieszać pianę w żółtka. Następnie dodać m±kę i bakalie, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

SMACZNEGO!!!

niedziela, 27 czerwca 2010
Szybki sernik z mascarpone i truskawkami

W tym roku truskawek jak na lekarstwo, a więc i ciast z truskawkami zabrakło:(. Przy okazji robienia dżemów odłożyłam kilkana¶cie wyj±tkowo dorodnych truskawek, żeby zrobić ten sernik. Przepis, a wła¶ciwie listę składników niezbędnych do masy dostałam od koleżanki Ewelinki (dziękuję:)). Jak szybko powstał, tak szybko znikn±ł...i nawet te¶ciu z te¶ciow± chwalili:)

Przepis ten doł±czam do akcji Olgi Smile "Sezon truskawkowy 2010".


szybki sernik z mascarpone i truskawkami


SZYBKI SERNIK Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

Składniki na biszkopt (tortownica o ¶rednicy 24 cm):

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m±ki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i nadal ubijać, aż zanikn± kryształki cukru. Następnie dodać żółtka i zmiksować. M±kę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy białkowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżk±. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wyj±ć z tortownicy, zdj±ć papier do pieczenia i pozostawić ciasto do wystygnięcia.

Składniki na masę serow±:
  • 500 g twarogu wiaderkowego (u mnie był to ser z Lidla, który sprawdziłam już w kilku wypiekach)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Wyłożyć na dobrze ostudzony biszkopt (zamknięty w obręczy metalowej).

Dodatkowo:
  • ok. 600-700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki pokroić na połówki lub plasterki, ¶ci¶le ułożyć na masie serowej. Zalać tężej±c± (ważne) galaretk± truskawkow± (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody). Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

SMACZNEGO!!!

 

 

 

pi±tek, 25 czerwca 2010
Bułka wieloziarnista

Kiedy tylko zobaczyłam t± bułkę u Olciaky na blogu Galeria chleba wiedziałam, że muszę j± upiec moim chłopakom. Smakowała wybornie, pochłonęli j± w jeden dzień, a mój mały Bohater zamiast kaszki na kolację zażyczył sobie kanapek z bułki (nie ma to jak zdecydowanym ruchem ręki pokazać mamie chlebak i lodówkę:))... a je¶li co¶ smakuje naszemu niejadkowi to wiem, że musi być pyszne:)


bułka wieloziarnista


BUŁKA WIELOZIARNISTA

Składniki:

 

  • 180 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g m±ki pszennej chlebowej
  • 6 g soli
  • 40 g oleju
  • 10 g cukru
  • 30 g ziaren słonecznika
  • łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 200g ciepłej wody
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut (aktywacja). W misce mieszamy ziarna, sól oraz olej i oba rodzaje m±k, wszystko wyrabiamy mikserem z hakiem (ok. 3 minut) lub ręcznie (około 10 minut). Odstawiamy do wyro¶nięcia. Przekładamy na blat i krótko odgazowujemy, formujemy w gruby rulon, nacinamy i odstawiamy do ponownego wyro¶nięcia. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik, wstawiaj±c naczynko żaroodporne z wod±. Pieczemy około 40 minut w 190 st. C.

SMACZNEGO!!!

 

czwartek, 24 czerwca 2010
Truskawkowe dżemy

W tym roku niestety nie mamy swoich truskawek, ale wspaniały ¦więty Mikołaj (dziękuję Ewelinko) obdarzył nas ich całym mnóstwem:). Tak wiec udało mi się poszaleć dżemowo:). Ze względu na Olinka, przy który raczej nie miałabym czasu mieszać konfitur, poszli¶my na łatwiznę i skorzystali¶my z konfitur-fixu z firmy Diamant. Nie jest to żadna reklama tego produktu, ale dżemy z nim wychodz± naprawdę smaczne.

W tym roku w naszej spiżarni znalazły się:


1. DŻEM TRUSKAWKOWY

 

Dżem truskawkowy
Składniki (na ok. 7 słoiczków):
  • 2kg truskawek
  • 0,7 kg cukru
  • 2 konfitur-fixy
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Wsypujemy je do rondla, dodajemy cukier i konfitur-fix. Zagotowujemy mieszaj±c. Gotujemy jeszcze 3 minuty, następnie przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.


2. DŻEM TRUSKAWKOWY Z MIĘTˇ (skorzystałam tutaj z pomysłu Szarlotka)


Dżem truskawkowy z mięt±

Składniki na ok. 7 słoiczków:
  • 2 kg truskawek (odjęłam kilka truskawek, aby można było dodać miętę)
  • 0,7 kg cukru
  • 2 konfitur - fixy
  • 4 torebki mięty zaparzone w ok. 200 ml wody
  • kilka listków mięty
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Wsypujemy je do rondla, dodajemy cukier, napar mięty i listki oraz konfitur-fix. Zagotowujemy mieszaj±c. Gotujemy jeszcze 3 minuty, następnie wyci±gamy listki mięty, przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.


3. DŻEM TRUSKAWKOWO - BANANOWY Z WANILIˇ (pomysł nasun±ł się sam...bo banany już czerniały)

Dżem truskawkowo - bananowy z wanili±

Składniki na ok. 7 słoiczków:
  • 1,2 kg truskawek
  • 0,8 kg bananów (obranych i pokrojonych w drobne kawałki)
  • 0,7 kg cukru
  • nasionka z przeciętej laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 konfitur-fixy
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Wsypujemy je do rondla, dodajemy banany, cukier, nasionka z laski wanilii i konfitur-fix. Zagotowujemy mieszaj±c.  Gotujemy jeszcze 3 minuty, przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.

Smacznego!!!

Zapomniałam dodać, że dżemy te bior± udział w akcji Olgi Smile "Sezon truskawkowy 2010":) i już to poprawiam.

 

 
1 , 2 , 3 , 4