Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 30 czerwca 2011
Dorotusiowy biszkopt

Teraz mam już w swoim kajecie dwa przepisy na idealny (oczywiście dla mnie) biszkopt .... jednym dzieliłam się z Wami tutaj (klik), a drugi odkryłam niedawno. Ten drugi jest bardzo puszysty, mniej wilgotny od swojego konkurenta ....ale za to idealny do krojenia na kilka warstw:) ....a dosączyć mozna ulubionym alkoholem. Powiem tyle, jest idealny na torty:)... a przyznam szczerze, że nawet jak ostatnio zapomniałam nasączyć to przeszedł masą śmietanową i był idealny:). Przepis na biszkopt pochodzi od niezawodnej Dorotki:).

 

                        Biszkopt

 

DOROTUSIOWY BISZKOPT

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

 

Częstujcie się proszę:) 

poniedziałek, 27 czerwca 2011
Bezy

Te bezy to  w 100% smak bezów mojego dzieciństwa: kruche, mocno słodkie ... po prostu pyszne . Pamiętam jak zawsze czekaliśmy na poniedziałek, bo wtedy pojawiały się w sklepie:). Teraz, dzięki przepisowi Dorotki mogę je zrobić w domu. Jest tylko jeden minus bezowania: najczęściej nie umiem odmówić kolejnemu:).

               Bezy Dorotki

 

BEZY

Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (niekoniecznie)
  • 250 g cukru pudru

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem ;). Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając.

Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę (nie polecam małych szpryc z marketów, bezy wyjdą malutkie i bardziej suche, trzeba je wtedy krócej piec i więcej z nimi roboty). Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę jednak urosną.

Piec - to już sposobem Nigelli - około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC (mi wystarczyło 35 minut, po tym czasie byłyby zbyt suche, trzeba po prostu skosztować) (ja piekłam w 120 stopniach z termoobiegiem, ok 40. minut).

 

Częstujcie się proszę:) 

 

Tagi: cukier
06:04, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (22) »
piątek, 24 czerwca 2011
Pejzanka

Zupa, której smak poznałam na stołówce "Dwudziestolatka" we Wrocławiu i którą od tej pory gotuję każdego lata z młodych warzyw. Jest pyszna, a rozpływajace sie kosteczki sera są miłą niespodzianką. Nam najlepiej smakuje gorąca z kromką pysznego chleba.

                 Pejzanka

 

PEJZANKA

Składniki na bulion:

  • 1 porcja rosołowa (duża)
  • 2-3 skrzydełka kurze
  • 1-2 marchewki (zależy od wielkości)
  • Kawałek młodego selera z nacią
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól

Dodatkowo:

  • 1 kalafior
  • Fasolka szparagowa - 1 - 1,5 dużej garści
  • Młode ziemniaki - 4 - 5 większych (w zależności od tego jaką kto lubi gęsta zupę)
  • Kukurydza - 1/2 puszki
  • Ok. 15 - 20 dag twardego żółtego sera (ważne, aby był twardy)
  • 1 mały kubek śmietany 12 %
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Porcję rosołową i skrzydła umyć. Warzywa obrać. Mięso i warzywa zalać wodą (ok. 3 l). Dodać cebulę opieczoną na ruszcie, liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego oraz ok. 1 łyżkę soli. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny. W międzyczasie z powierzchni łyżką zdejmować ścięte białko. Po ugotowaniu bulion przecedzić. Marchewki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Ziemniaki ostrugać i pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Fasolkę szparagową pokroić na drobniejsze kawałki. Kukurydzę odcedzić, a ser pokroić w kostkę (ok. 1x1 cm). Do przecedzonego gotującego się buliony wsypać ziemniaki. Gdy będą prawie miękkie wsypać fasolkę szparagową, a z 2-3 minuty później kalafior. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę zahartować i wlać do gotującej się zupy. Wyłączyć gaz. Wsypać kukurydzę i dodać żółty ser pokrojony w kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Ew. można dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki lub koperku (jeśli ktoś lubi).Podawać .

Częstujcie się proszę:)

21:48, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (22) »
czwartek, 23 czerwca 2011
Chłodnik na botwince

Pyszny, bardzo orzeźwiający, doskonały na upalne dni, wspaniale chrupiący, nasz ulubiony:). 

Przepis pochodzi z programu i książki Pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje - szybko".

                    Chłodnik na botwince


CHŁODNIK NA BOTWINCE

Składniki:

  • 1 l kefiru
  • 1/2 l jogurtu naturalnego (w oryginale śmietany)
  • pęczek botwinki
  • 1 długi ogórek lub 2-3 gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z kawałkiem liści posiekać na kawałki o długości 2-3 cm. Buraczki obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Do odrobiny zagotowanej wody wsypać cukier, dodać sok z cytryny. Dorzucić posiekaną botwinkę. Gotować do miękkości, po czym ostudzić (najlepiej w misce z wodą i lodem). Kefir wymieszać z jogurtem, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczke (wcześniej obrany), posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Chłodzić ok. 1 godzine w lodówce. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem, ugotowanym na twardo.

 

Częstujcie się proszę:) 

06:57, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (11) »
wtorek, 21 czerwca 2011
Bezy kawowe

Bardzo długo bałam się bezów ... a bo kapryśne, a bo piekarnik bez termoobiegu, a bo ...zawsze był jakis powód. W końcu jednak zamrożone białka zaczęły prosić o przetworzenie i tak pewnego popołudnia postanowiłam (po raz pierwszy w życiu) zmierzyć z bezami. Upiekłam i przepadłam z kretesem .... bo smakują jak bezy mojego dzieciństwa... a przepis na te ma le cuda znalazłam na blogu Moje pyszności

Bezy robi się naprawdę szybko i łatwo, świetnie trzymają kształt po wyciśnięciu ich z rękawa cukierniczego ....no i niebiańsko smakują:). Polecam.

              Bezy kawowe

 

BEZY KAWOWE

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy (u mnie rozpuszczalna)

Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier. Do sztywnej piany dodać mąkę i wymieszać (ja mikserem na najniższych obrotach). Kawę zalać bardzo małą ilością wrzącej wody, przykryć i odstawić na kilka minut. Przecedzić i ostudzić (ja użyłam kawy rozpuszczalnej). Powoli wlewać do piany z białek, dokładnie wymieszać. Masę wykładać łyżeczką lub przełożyć do szprycy i wycisnąć z niej na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) krążki (u mnie rozetki). Bezy suszyć w rozgrzanym piekarniku około 2 godzin w temperaturze 100 - 120 stopni (u mnie były gotowe po ok. 1,5 godziny; suszyłam w 100 stopniach z termoobiegiem).

 

Częstujcie się proszę:) 

21:50, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2 , 3