Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 19 czerwca 2012
Rum z col±

Całkiem niedawno zakochałam się w mohito (klik), zasmakowało mi poł±czenie mięty, limonki i rumu. Zrobiłam więc podobny drink, przy czym rum zast±piłam Coca - col± i nie dodawałam cukru trzcinowego (bo przecież cola sama w sobie jest okropnie słodka). Wyszedł bardzo smaczny i orzeĽwiajacy drink, który umilił nam niedzielne gor±ce popołudnie:).

 

                 Cola z rumem

 

RUM Z COLˇ

Składniki na jedn± porcję:

  • 1/2 limonki
  • 2-3 listki mięty (je¶li mięta jest sklepowa to więcej)
  • ok. 4- ml rumu
  • coca - cola
  • dużo lodu (można pokruszyć)

Z limonki odci±ć "dupki". Przeci±ć na poł, połówkę pokroić na 3-4 czę¶ci i z każdej odci±ć biał± błonkę. Włożyć do wysokiej szklanki i lekko zdusić trzonkiem drewnianej łyżki. Dodać listki miety (można je dla lepszego uwielnienia aromatu ¶ci¶n±ć w dłoni), chwilkę podusić razem z limonk±. Dodac rum i lód. Uzupełnić col± wg smaku.

 

Częstujcie się proszę:) 

poniedziałek, 18 czerwca 2012
Chleb żytnio - orkiszowy

Kto choć raz tutaj zajrzał wie, że mam hopla na punkcie pieczenia chleba. Wypróbowałam już do¶ć sporo przepisów i dużo się przy tym nauczyłam. Moim guru jest Danusia, uwielbiam jej przepisy ...s± niezawodne. Dzięki Danusi i ja odważyłam się stworzyć co¶ swojego .... z dobrym skutkiem:). Odważałam, odmierzałam, zapisywałam ...a póĽniej z wielk± niecierpliwo¶ci± czekałam, aż uro¶nie ..... urosło ....yupi, sukces:) .... póĽniej chleb się upiekł:). M±ż i Olko ocenili go wysoko ...a ja urosłam o kilka centymetrów w górę:). Ten mój mały prywatny sukces dodał mi skrzydeł i dodał odwagi do dalszych eksperymentów chlebowych.

 

Chleb ma mięciutki i aromatyczny miękkisz i chrupi±c± skórkę ...mi najbardziej smakował z samym masłem:). 

 

                   Chleb żytnio - orkiszowy 

 

 

CHLEB ŻYTNIO - ORKISZOWY

Składniki zaczynu:

  • 100 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 100 g m±ki żytniej typ 720
  • 50 g m±ki żytniej typ 2000
  • 150 g wody

Wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 10-12 godzin w ciepłym miejscu.

Składniki zasmażki:

  • 150 g m±ki żytniej typ 720
  • 350 g wody

M±kę uprażyć na suchej patelni (należy uważać, aby jej nie przypalić). Zaraz po uprażeniu przełożyć do miseczki, dodać zimn± wodę i dokładnie wymieszać trzepaczk±, tak aby nie było grudek. Przykryć foli± i pozostawić na 10-12 godzin.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • zasmażka
  • 480 g wody + 1 i 3/4 łyżki soli
  • 500 g m±ki orkiszowej typ 750(*)
  • 550 g m±ki żytniej typ 720

Zasmażkę wymieszać z zaczynem. Dodać wodę wymieszan± z sol± i obie m±ki. Wyrobić ciasto (można wymieszać drewnian± łyżk±) do dokładnego poł±czenia składników. Miskę z ciastem włożyć do foliowej torby, zawi±zać i pozostawić na 3 godziny do fermentacji. Po 3 godzinach przełożyć do dwóch keksówek (wymiary dolne 30x7cm) wysmarowanych smalcem i wysypanych sezamem (lub otrębami jak kto¶ woli). Keksówki włożyć do foliowej torby i pozostawić do wyro¶nięcia (u mnie rósł niecałe 2 godziny). Po wyro¶nieciu włożyć do pieca nagrzanego do 230 stopni C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C, piec jeszcze 20-25 minut. Gdyby chleb za bardzo się rumienił należy go przykrć foli± aluminiow± (matow± stron± fdo góry). Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb ostudzić na kratce, a następnie zajadać ze smakiem:).

 

(*) M±kę orkiszow± typ 750 zakupiłam w sklepie Eko-market (klik). Chciałam Wam wspomnieć o tym sklepie, gdyż jestem po prostu zadowolon± klientk±... a wydaje mi się, że o takich sklepach, czy miejscach warto wspominać. Znalazłam u Nich różnego rodzaju słody, m±ki i inne cudeńka. Z tego co widzę, ¶ledz±c stronę oferta ci±gle poszerza się o nowe produkty. Jest to bardzo fajny sklep dla osób, które z racji zamieszkania (tak jak ja) nie maj± zbyt dobrego dostępu do produktów ekologicznych i różnego rodzaju m±k.

Co jeszcze jest ważne ...na pewno bardzo miły kontakt z Obsług± sklepu, która odpowie na każde pytanie , a także szybka wysyłka i dobre zabezpieczenie towaru. Produkty s± naprawdę wysokiej jako¶ci, wypróbowałam już wszystko co ostatnio zamówiłam i naprawdę nie mogę narzekać. Serdecznie polecam Wam zapoznanie się z ofert± sklepu.

 

Częstujcie się chlebem proszę:)

11:39, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (14) »
pi±tek, 15 czerwca 2012
Chleb żytni z dodatkiem m±ki pszennej

Uzależniłam się od Danusinych przepisów na chleby:). Ten jest kolejny i nie ostatni:). Chlebu¶ ma przepyszny miękisz, chrupi±c± skórkę i wspaniały zapach .... nie można przej¶ć koło niego obojętnie, wierzcie mi:).

Robiłam z 1,5 porcji bo chciałam upiec w dwóch większych keksówkach (wymiary dolne 30x7cm). W przepisie podam więc te powiększone warto¶ci w nawiasach:).

 

                Chleb żytni z dodatkiem m±ki pszennej

 

CHLEB ŻYTNI Z DODATKIEM MˇKI PSZENNEJ

Składniki zaczynu:

  • 150g (225g) aktywnego zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 160g (240g) m±ki żytniej typ 720
  • 250g (375g) wody
  • 100g (150g) mleka

Składniki mieszamy i pozostawiamy na około 12 godzin. Zaczyn jest do¶ć luĽny i taki ma być. Po przefermentowaniu będzie jeszcze luĽniejszy.

Składniki ciasta wła¶ciwego: 

  • cały zaczyn
  • 460g (690g) m±ki żytniej typ 720
  • 75g (113g) m±ki pszennej typ 850
  • 1 (1,5) łyżeczka br±zowego cukru
  • 300g (450g) wody
  • 30g (45g) soli

Przesiać m±kę. M±ka spulchnia się przez napowietrzanie w trakcie przesiewania i chleb jest o wiele lepszy. Przesian± m±kę poł±czyć z wod± wymieszana z sol± i cukrem, na końcu dodać zaczyn. Ciasto wymieszać drewnian± łyżk± (jest do¶ć luĽne, ale nielej±ce). Wymieszać porz±dnie, aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić je na czas przygotowania trzech foremek:
30x11 i 2 keksówki mini o rozmiarach 19x7 (u mnie dwie keksówki o wymiarach dolnych 30x7cm). Wysmarować je smalcem, wysypać ziarnami. Wyłożyć ciasto łyżk± i po wyro¶nięciu wysmarować rozbełtanym jajkiem i wysypać wierzch tym samym co dna foremek (ja nie smarowałam i nie sypałam ziaren na wierzch).
Piec w pocz±tkowej temperaturze 220 stopni C. Po 15 minutach zmniejszych do 200 stopni C.
Większy chleb piec dłużej, 2 małe 30 minut (u mnie chleby piekły się ok. 40 - 45 minut).

 

Częstujcie się proszę:)             

12:53, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (9) »
czwartek, 14 czerwca 2012
Sałatka z kalafiora

Prosta, bardzo szybka i przepyszna:) .... tak pyszna, że potrafię cał± zje¶ć sama ....nie na raz oczywiscie:). Kalafior wspaniale chrupie, a rodzynki s± tak± "kropk± nad i":). Polecam:). To teraz mój sałatkowy numer 1:).

Elu, Marku dziękuję Wam za przemiłe popołudnie i wspaniały przepis:).  

 

            Sałatka z kalafiora 

 

SAŁATKA Z KALAFIORA

Składniki:

  • 1 ¶redni kalafior
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa w plastrach
  • ok. 10 dag rodzynek (można dać oczywi¶cie mniej lub więcej)
  • 2 łyżki majonezu

Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na rózyczki, a różyczki na mniejsze cz±stki. Plastry ananasa pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić. Zmieszać ze sob± wszystkie składniki, poł±czyć z majonezem. Schłodzić.

 

Częstujcie się proszę:) 

09:31, jolantaszyndlarewicz , Surówki i sałatki
Link Komentarze (16) »
¶roda, 13 czerwca 2012
Jabłecznik z budyniem i orzechami

Pamiętam jak wiele lat temu pojechałam z moj± siostr± na wakacje do Cioci. Wielkie wrażenie wywarł na mnie Malbork, w którym Ciocia mieszka ...ale mimo tych pieknych widoków najbardziej zapadła mi w pamięć Ciocina szarlotka z budyniem. Smakowała mi tak bardzo, że jadłam j± zamiast ¶niadania i kolacji ....była taka aksamitna:). Całkiem niedawno próbowałam zrobić takow± z przepisu znalezionego ew internecie ....jednak budyń okazał się być twardawy i oddzielał się od jabłek ...a ja się zniechęciłam. W zeszłym tygodniu jednak zachciało mi się takowej szarlotki i wróciłam do prób .... wyszła i była pyszna:). Proporcje ustaliłam sobie sama i choć smakuje inaczej niż ta sprzed lat ....bo i inny spód ma i orzechy w ¶rodku to jest przepyszna:).

 

          Jabłecznik z budyniem i orzechami

 

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I ORZECHAMI

Składniki ciasta:

  • 500 g m±ki pszennej
  • 1 kostka margaryny, dobrze schłodzonej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g mielonych orzechów włoskich (użyłam orzechów firmy Bakal)  
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

M±kę, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder przesiać na stolnicę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Przesiekać wszystko nożem lub siekaczk±, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać wówczas żółtka i szybko zagnie¶ć ciasto (gdyby ciasto Ľle sie lepiło dodać ew. łyżkę ¶mietany lub łyżkę zimnej wody). Podzielić na dwie czę¶ci (60 i 40%). iększ± czę¶ć schłodzić w lodówce, mniejsz± w zamrażarce. Po schłodzeniu wieksz± czę¶ć ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód blachy o wymiarach 25x28 cm (można większej,a le wówczas ciasto będzie niższe) wyłożonej papierem. Nakłuć widelcem i podpiec ok. 15 minut w 175 stopniach C. Można też obie czę¶ci ciasta zamrozić i większ± zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podpiec.

 

Dodatkowo:

  • 2 słoiki jabłek (takich przygotowanych na zimę) lub ok. 1,5 kg jabłek startych na tarce i odci¶niętych z soku (ale nie za mocno, tak żeby po upieczeniu nie zostały z nich suche wiórki) 
  • 1 budyń waniliowy lub ¶mietankowy (proszek)
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon wg upodobań
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (użyłam orzechów włoskich firmy Bakal)

Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem i orzechami.

 

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe lub ¶mietankowe 
  • ew. 4 łyzki cukru waniliowego (domowego) (je¶li budyń jest bez cukru)
  • 750 ml mleka 

Z podanych składników ugotować budyń.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać. Na to wyłożyć gor±cy budyń, wyrównać. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejsz± czę¶ć ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni i piec ok. 35-40 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

 

Częstujcie się proszę:) 

12:23, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2 , 3