Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 25 czerwca 2013
Gofry V

Moi Chłopcy bardzo lubi± gofry, ja jako¶ mniej się nimi zachwycam ... zjem 1-2 i to najlepiej bez niczego ... Olek uwielbia je z cukrem pudrem ...a Połówek z bit± ¶mietan±, dżemem, owocami ... z wszystkim co dobre:).

Wypróbowałam już wiele przepisów na gofry, na blogu pojawiaj± się te, które nam naprawdę posmakowały ... tak było i z tymi goframi znalezionymi u Karolci (klik):). Z przepisu wychodzi ich sporo, ale to akurat nie problem bo też i szybko znikaj±:). S± chrupi±ce, słodkawe i naprawdę pyszne.

 

             Gofry V 

 

GOFRY V

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Żółtka ubić z cukrem na jasn± , puszyst± masę. Do tego dodać m±kę z proszkiem do pieczenia , następnie mleko , a po około minucie ubijania , olej. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżk± z ubit± na sztywno pian± z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 5 minut (ja zawsze po ok. 2 minutach pieczenia otwieram na chwilkę gofrownicę, żeby wypu¶cić nadmiar pary - gofry s± wówczas bardziej chrupi±ce). Upieczone gofry wykładać na kratkę kuchenn± do wystudzenia. 

 

Częstujcie się proszę:) 

16:14, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (18) »
niedziela, 23 czerwca 2013
Koktajl ze szpinakiem

Ostatnio bardzo często robię koktajle, trzeba korzystać ze ¶wieżych owoców i warzyw .... moim nr 1 jest ostatnio koktajl ze szpinakiem .... zmiksowany tak, że wyczuwalne s± w nim jeszcze małe grudki owoców i szpinaku ....syc±cy na tyle, że smiało może zast±pić II ¶niadanie:).

 

           Koktajl szpinak - truskawki - banan 

 

SZPINAKOWO - OWOCOWY KOKTAJL

Składniki na ok. 1/2 l koktajlu:

  • gar¶ć li¶ci szpinaku
  • 8-10 truskawek
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki płatków owsianych

Wszystko zmiksować. Podawać natychmiast.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

 

08:21, jolantaszyndlarewicz , Napoje bez - i alkoholowe
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 17 czerwca 2013
Ciasto z rabarbarem i kruszonk±

Bardzo lubię piec ucierane ciasta z dodatkiem jogurtu, kefiru czy ma¶lanki .... s± puszyste, wilgotne, aromatyczne ...nie sposób się od nich oderwać. Ciasto , na które chciałam Was dzi¶ zaprosić też jest z tego gatunku... co przechodziłam w kuchni koło stołu to musiałam ukroić choć odrobinkę:). Szczerze je Wam polecam, bo pasuje ¶wietnie z każdymi owocami ...a kruszonka jest po prostu genialna:).

Przepis znalazłam u Joasi, dziękuję:). Ciasto dodaję do rabarbarowej akcji Olcika:).

 

            Ciasto z rabarbarem i kruszonk± 

 

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKˇ

Składniki ciasta:

  • 2 jaja
  • 1 duże opakowanie jogurtu (330 - 340 g)
  • 3 szklanki m±ki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru

Składniki kruszonki

  • 100 g masła, zimnego
  • 1,5 szklanki m±ki
  • 1/3 szklanki cukru

Jaja ubić z cukrami na puszysta masę (3-4 minuty). Dodawać stopniowo jogurt i olej, cały czas miksuj±c. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać j± i dodać do masy, stopniowo, miksuj±c na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy (tortownica o ¶rednicy 26 cm wyłożona papierem do pieczenia), na wierzch wysypać pokrojony rabarbar (na długo¶ć ok. 1cm, ja go nie obierałam). Ze składników na kruszonkę zagnie¶ć kruszonkę i posypać ni± ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut.

 

Częstujcie się proszę:)           

czwartek, 13 czerwca 2013
Słodki chlebek z cynamonem

 

Przez ostatnie kilka dni w domach na całym ¶wiecie po raz kolejny cudownie pachniało chlebem - a to wszystko dzięki Ani i Ewelinie:). Chleb to nie byle jaki, bo z dodatkiem orzechów, rodzynek i cynamonu... zajadam się nim bez niczego bo tak jest pyszny .... słodkawy, nafaszerowany samymi dobrociami ....i do tego cudownie pachnie cynamonem. Cudownie smakuje ze szklank± zimnego mleka:). Będę wracała do tego przepisu:).

 

               Słodki chleb z cynamonem

 

SŁODKI CHLEB Z CYNAMONEM

¬ródło przepisu: klik, klik

Składniki bigi:
  • 170 g m±ki pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane,duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się poł±cz±. Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.Bigę umie¶cić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).

Składniki ciasta z rodzynkami:
  • 170 g m±ki pszennej razowej (u mnie pszenna typ 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • filiżanka rodzynek
Wymieszać m±kę,sól i mleko do poł±czenia składników.Krótko zagnie¶ć. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cie¶cie.Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
 
Składniki ciasta wła¶ciwego:
  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek m±ki pszennej razowej (u mnie pszenna typ 650)
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 i1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
Cukier cynamonowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wymieszać wszystkie składniki za wyj±tkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłoż± w cie¶cie. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejn± minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umie¶cić w naoliwionej misce.Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objęto¶ć półtora raza (u mnie trwało to prawie 4 godziny, ale chyba drożdże instant ¶rednio mnie lubi±:)).Rozwałkować ciasto na prostok±t i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwin±ć ciasto w długi bochenek - długo¶ć dostosować do formy (u mnie kesówka o długo¶ci 30 cm),skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyro¶nięcia aż podwoi objęto¶ć - 45-60 minut (u mnie ponownie ok. 3-4 godzin).Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umie¶cić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.Jeżeli potrzeba obrócić formę na drug± stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.Sprawdzić czy jest upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
  
            Słodki chleb z cynamonem 
Częstujcie się proszę:)
 
...a pyszny chleb piekły:

 

20:24, jolantaszyndlarewicz , Chleby na drożdżach
Link Komentarze (21) »
¶roda, 12 czerwca 2013
Zielony koktajl II

Dzi¶ zapraszam na kolejny koktajl z natk± pietruszki. Pyszny, do¶ć gęsty (gęsto¶ć regulujemy dodatkiem mleka), odpowiednio słodki, a przy tym bardzo zdrowy:). Idealny na ¶niadanie lub kolację.

 

            Zielony koktajl II 

 

ZIELONY KOKTAJL II

Składniki na 2 porcje:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 banan
  • 6-8 kulek winogron
  • 1 obrane kiwi
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki mleka

Natkę pietruszki, jabłko i winogrona umyć. Banana, kiwi i jabłko pokroić. Wszystkie skł±dniki włożyć do misy blendera lub pojemnika malaksera. Dobrze zmiksować. Podawać natychmiast po przyrz±dzemiu.

 

Częstujcie się proszę:) 

18:42, jolantaszyndlarewicz , Napoje bez - i alkoholowe
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2