Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 19 czerwca 2014
Gozleme

Ostatnio bardzo kiepsko u mnie z wpisami ... no cóż zdarzają się sytuacje, gdy niekiedy trzeba pewne rzeczy odstawić troszkę na bok.... ale gdy tylko mam chwilkę to staram się coś wstawić, bo zaległości rosną:).

Dziś chciałam zaprosić was na pyszne nadziewane chlebki, na które przepis znalazłam u Edytki (klik). Pyszne, aromatyczne, bezproblemowe w przygotowaniu .... kolejnego dnia po odgrzaniu smakują równie wspaniałe. U nas pojawiły się już kilkukrotnie:).

 

               Gozleme

 

GOZLEME

Składniki ciasta:

  • 450 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka oliwy do posmarowania miski

Składniki nadzienia:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku (musiałam pominąć)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100 - 150 g świeżych liści szpinaku, grubo posiekanych
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 100 g sera ricotta
  • 200 g fety, pokruszonej lub pokrojonej w kostkę

 

Drożdże wkruszyć  do miseczki, posypać łyżeczką cukru. Gdy się upłynnią dodać letnią wodę. Odstawić na 10-15 minut pod przykryciem. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 30 minut do podrośnięcia (pod przykryciem). W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie.

Na sporej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć przez około 5 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać posiekany drobno czosnek (jeśli możecie go jeść), paprykę w proszku oraz pieprz cayenne i smażyć wszystko przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Dodać szpinak i smażyć dalej, aż listki stracą jędrność. Farsz przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę i wymieszać. Ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać ricottę i fetę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x34 cm (ok. 3 mm grubości). Na połowie każdego prostokąta rozłożyć nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu ciasta, posypać serami. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi. Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smazyć po około 2-3 minuty z każdej strony na rumiano. Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać. Dobrze smakują z surówką wielowarzywną.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: drożdże
15:24, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (8) »
niedziela, 15 czerwca 2014
Biscotti di Prato

Rzadko ostatnio udaje mi się ostatnio brać udział we wspólnym wypiekaniu, ale gdy wczoraj wieczorem zobaczyłam propozycję Pawła w "Wypiekaniu na śniadanie" (klik) wiedziałam co będziemy dzisiaj chrupać przez cały dzień. Nie zawiodłam się, w smaku są doskonałe .... w przygotowaniu szybkie ... ja nie chcę nic więcej przy obecnym zalataniu:). Polecam zrobić z podwójnej porcji (takie też proporcje podam w przepisie) ... bo szybko znikają:).

 

                   Biscotti di Prato

 

BISCOTTI DI PRATO

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g migdałów w całości ze skórką
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 - 2 cytryn

Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż otrzymamy bardzo puszystą masę. Ciągle miksując dodać sól oraz skórkę otartą z cytryn, a następnie powoli po łyżeczce mąki przesianej z proszkiem. Zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać migdały i delikatnie wymieszać szpatułką. Wilgotnymi dłońmi uformować na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) coś na kształt batona (ok. 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 25 minut. Blaszkę wyjąć z pieca, przestudzić batony na kratce przez ok. 20 minut. Pokroić je (ostrym nożem z piłką) na plastry o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Ułożyć je ponownie na blasze i wstawić do piekarnika (189 stopni C). Piec je jeszcze po 8 minut z każdej strony.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: midały
11:29, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (18) »