Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 27 czerwca 2015
Bardzo puszyste bułeczki

Bardzo puszyste i mięciutkie, długo świeże, świetnie pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków .... bułeczki ... po prostu:). Zapraszam:).

Przepis na nie pochodzi z bloga Dorotki (klik). 

 

                 Bardzo puszyste bułeczki

 

BARDZO PUSZYSTE BUŁECZKI

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży

Ponadto:

  • jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Utrzyj drożdże z 1 łyżką cukru i pozostaw do upłynnienia. Do misy przesiej mąkę, dodaj sól, resztę cukru, masło, roztrzepane jaja, upłynnione drożdże i mleko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Przełóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, miskę włóż do foliowej toby i pozostaw na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 - 15 części. Bułeczki ułóż na blaszce (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi 1 cm odstępy. Blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 35-45 minut do podwojenia objętości (bułeczki zetkną się ze sobą). Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajem rozkłóconym z mlekiem. Piecz 20-25 minut w 185 stopniach C. Gdyby bułeczki zbyt mocno się spiekały nakryj je folią aluminiową. Wystudź na kratce.

*Blaszkę z uformowanymi bułeczkami (ale przed drugim rośnięciem) można również dokładnie przykryć folią i włożyć do lodówki, a bułeczki upiec kolejnego dnia.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 26 czerwca 2015
Ciasto ucierane z truskawkami, jagodami i kruszonką

Sezon na rabarbar i truskawki w pełni, coraz więcej pojawia się tez i jagód .... świetny czas na zwykłe - niezwykłe ucierańce:). Ten, na który chciałam Was dziś zaprosić znalazłam na blogu Pana i Pani Smith (klik). Ciasto jest wspaniałe, miękkie, wilgotne, świetnie utrzymuje ciężar owoców i kruszonki ... ponadto długo zachowuje świeżość. Serdecznie je Wam polecam:).

 

           Ciasto ucierane z truskawkami, jagodami i kruszonką

 

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI, JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 16 łyżek oleju
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wody

Dodatkowo:

  • 400- 500 g truskawek
  • 100 - 150 g jagód

Składniki kruszonki:

  • 90 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego, gorącego masła

Truskawki umyj, usuń szypułki i odstaw na sicie do ocieknięcia. Zrób kruszonkę: wymieszaj mąkę i oba cukry w miseczce. Dodaj gorące, roztopione masło i wymieszaj (początkowo łyżką). Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodaj niewielką ilość mąki. 

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok. 8-10 minut mikserem na najwyższych obrotach). W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy jajecznej dodawaj stopniowo (na zmianę) mąkę, olej i wodę. Zmiksuj na gładką jednolitą masę (będzie dość gęsta). Ciasto przełóż do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Rozsyp na cieście jagody oraz ułóż (rozcięciem do góry) przekrojone na połówki truskawki (jeśli są duże, jeśli małe w całości). Posyp obficie kruszonką. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posyp (lub nie) cukrem pudrem.

 

               Ciasto ucierane z truskawkami, jagodami i kruszonką

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 25 czerwca 2015
Ciasteczka z kajmakiem i czekoladą

Przepyszne ciasteczka, kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku .... są delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą kajmaku ... mocno nadziane czekoladą:). Jeśli dodam, że banalne do wykonania to może się skusicie?:). Ja upiekłam je wraz z Olkiem i Lili i to była świetna zabawa:).

Przepis na nie pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery" - istnej kopalni wspaniałych przepisów. 

 

            ciastka z kajmakiem i czekoladą

 

CIASTKA Z KAJMAKIEM I CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g masy kajmakowej z puszki
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych (ja dałam 100 g groszków na 1,5 porcji ciasta)

Masło, kajmak i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę. Dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie utrzyj. Na końcu wsyp groszki czekoladowe i wymieszaj łopatką. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Spłaszczyć dłonią. Piec ok. 12-13 minut w 190 stopniach C (do lekkiego zarumienienia brzegów). Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze na kilka chwil, a następnie wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

06:34, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (4) »
środa, 24 czerwca 2015
Placuszki kefirowe z truskawkami

Naleśniki, pankejki, racuszki, placuszki - któż ich nie lubi??:) ... my kochamy, dlatego też z przyjemnością ciągle testuje nowe przepisy. Ostatnio w Słodko - słonym świecie Ilony (klik) zobaczyłam urocze placuszki w truskawkowe kropki. Musiałam je zrobić.... i mimo, iż troszkę zabawy miałam z ich smażeniem, a dokładniej z myciem patelni to warto je zrobić. Są niesamowicie leciutkie, puchate, delikatnie słodkie, po prostu pyszne:). 

Do ich smażenia należy użyć patelni z powłoką nieprzywierającą, gdyż smaży się je bez tłuszczu. Nie mam takowej niestety, smażyłam je wiec na mojej patelni do naleśników. Niestety wytarcie ręcznikiem jej powierzchni po usmażeniu porcji nie było możliwe, dlatego też myłam ją za każdym razem. Mimo tego wiem, że będę je robić po raz kolejny, korzystając z innych sezonowych owoców:)... a może kiedyś dorobię się takiej nieprzywierającej patelni (choć ta naleśnikowa ceramiczna przy naleśnikach daje radę):).

 

              Placuszki kefirowe  z truskawkami

 

PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki na ok. 22 sztuki:

  • 300 g kefiru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • kilka truskawek

 

Umieść mokre składniki w misce, wymieszaj je trzepaczką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Całość wymieszaj trzepaczką lub drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Na rozgrzana patelnię kładź po 1 łyżce ciasta, smaż placuszki na złoty kolor. Kiedy podrosną i lekko napuchną, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza wówczas ułóż na ich powierzchni (bardziej w środku niż przy krawędziach) 2-3 grubsze plasterki truskawek i odwróć je na drugą stronę. Usmaż je na złoty kolor. Przed smażeniem kolejnej porcji placuszków wytrzyj dokładnie powierzchnię patelni papierowym ręcznikiem i smaż kolejną porcję. Podawaj posypane cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 23 czerwca 2015
Truskawkowa rozkosz bez pieczenia

Dziś zapraszam na ciasto, które zawładnęło naszymi sercami. Wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie. Jest cudownie wiosenne i sprawia, że nie można przestać o nim myśleć. Ciasto Nie jest trudne w wykonaniu, potrzeba na nie jedynie czasu ... choć jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę można je mieć w lodówce po naprawdę krótkim czasie:).

Przepis na to cudo znalazłam na blogu Ewy (klik), pozmieniałam trochę proporcje i w takiej formie podam je u siebie. Ciasto pięknie się prezentuje, śmiało można je podać jako tort urodzinowy czy ciasto imieninowe:). 

Ewuniu dziękuję, że podzieliłaś się z nami tak smakowitym przepisem:).

 

                Truskawkowa rozkosz

 

TRUSKAWKOWA ROZKOSZ BEZ PIECZENIA

Składniki pianki truskawkowej:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody

Składniki musu truskawkowego:

  • 1200 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny

Składniki kremu śmietanowego:

  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 pełniejsze łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • jasne herbatniki petitki
  • okrągłe biszkopty (małe, bo ładniej się prezentują)
  • starta czekolada lub herbatniki w czekoladzie do dekoracji

 

4 galaretki rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia. Dno prostokątnej blaszki (25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż jasnymi herbatnikami). Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, ciągle miksując wlej tężejące galaretki. Masę wyłóż na herbatniki i delikatnie wyrównaj, tak aby nie przesunąć herbatników. Blaszkę wstaw na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej poukładaj okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Układając biszkopty delikatnie dociśnij je do pianki, tak aby się do niej przykleiły. 

Truskawki zmiksuj na mus. Wlej go do rondla i podgrzej, niemalże do zagotowania. Do musu wsyp proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszaj, aż do rozpuszczenia. Mus przestudź do temperatury pokojowej (można wspomóc się miską z zimną wodą), a następnie delikatnie wylej go na biszkopty. Wstaw do lodówki do stężenia.

 

               Truskawkowa rozkosz bez pieczenia

 

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubij na pół sztywno, dodaj cukier puder i zmiksuj. Do przestudzonej żelatyny dodaj łyżeczkę ubitej kremówki, wymieszaj, a następnie jednym ruchem wlej do całości kremu (miksując na najwyższych obrotach). Krem wyłóż na stężały mus, wyrównaj wierzch (jeśli chcesz udekorować wierzch czekoladowymi herbatnikami ułóż je w tym momencie na wierzchu kremu śmietanowego) i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Udekoruj wiórkami czekolady. 

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4