Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 31 lipca 2010
Chleb górski

Kiedy znalazłam ten chleb na blogu Gosi wiedziałam, że którego¶ dnia go upiekę. Długo nie czekał na swoj± kolejkę i dawno też go już nie ma.... ale na pewno będziemy go piec jeszcze nie raz:). Chlebek ma miękkie, sprężyste wnętrze i chrupi±c± skórkę. ¦wietnie pasuje zarówno do dżemów, jak i wędlin. Ja wprowadziłam w nim pewne zmiany dotycz±ce m±ki (wedle pro¶by kochanego Męża), a więc przepis podam ze swoimi zmianami, a po oryginał zapraszam tutaj. Szczerze polecam.

Chleb górski

Nie udało mi się niestety zrobić zdjęcia ¶rodka, bo znikn±ł do¶ć szybko podczas wizyty go¶ci (ale to chyba wła¶nie najlepsza rekomendacja):)


CHLEB GÓRSKI

Składniki na dwa bochenki (u mnie jeden owalny, a drugi okr±gły):

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 3 - 3 i 1/4 szklanki m±ki pszennej typ 650
  • 1 szklanka m±ki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej (graham typ 1850)

Drożdże rozpu¶cić w wodzie, odstawić. Mleko, miód, masło, sól i szklankę m±ki wymieszać razem . Następnie wlać miksturę drożdżow± i powoli, cały czas mieszaj±c dodawać resztę m±ki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od boków miski. Wyrabiać około 8 - 10 minut, aż zrobi się jednolite i przestanie się lepić. Czyst± miskę spryskać odrobin± oleju, z ciasta uformować kulę i umie¶cić w misce. Przykryć foli± plastikow± i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Po upływie czasu ciasto wyłożyć na lekko oprószon± stolnicę, podzielić na dwie czę¶ci, każd± delikatnie rozłożyć, wszystkie końce zwin±ć do ¶rodka i umie¶cić w obsypanym m±k± koszyczkach. Można również uformować zgrabne podłużne bochenki i umie¶cić na obsypanej m±k± blasze (lub keksówce). Przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem naci±ć ostrym nożem. Piec pierwsze 10 minut w 200 stopniach C, a kolejne 20 -22 minuty w 185 stopniach C. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

pi±tek, 30 lipca 2010
Dżem wi¶niowy z czekolad± i wanili±

Relaksuje mnie patrzenie na słoiczki wypełnione dżemem, dlatego więc nie umiałam sobie odmówić zrobienia dżemu wi¶niowo - czekoladowego. Dla smaku postanowiłam dodać jeszcze ziarenka z laski wanilii i wyszedł... przepyszny:).

Dżem wi¶niowy z czekolad±


DŻEM WI¦NIOWY Z CZEKOLADˇ

Składniki na ok. 7 słoiczków:

  • 3 kg wi¶ni (waga po wydrylowaniu)
  • 70 dag cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Wi¶nie umyć, wydrylować i zasypać cukrem. Pozostawić na kilka godzin. Postawić na palniku i podgrzewać do momentu zawrzenia, delikatnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15-20 minut (ci±gle mieszaj±c). Zestawić z ognia. Kolejnego dnia powtórzyć proces gotowania. Trzeciego dnia do wi¶ni dodać ziarenka z laski wanilii (wrzuciłam również laskę, ale póĽniej j± wyłowiłam), czekoladę połaman± na kawałki i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie powtórzyć proces smażenia. Usmażony dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem na 30 minut.

Smacznego!!!

czwartek, 29 lipca 2010
Wi¶nie do ciasta

Teraz kiedy wi¶nie możemy jeszcze znaleĽć na drzewie, po prostu idziemy i je zrywamy... ale w zimie często marzy nam się taki placuszek czy muffinki z wisienk± - a wi¶ni brak. Rozwi±zaniem na to jest zamrożenie wi¶ni lub ukrycie ich w słoiku. Taki sposób słoikowy pokazała mi moja Te¶ciowa kochana. Wisienki takie spokojnie przetrzymuj± cał± zimę, a nawet dwie i s± naprawdę smaczne (nawet do zwykłego wyjadania).

wi¶nie do ciasta


WI¦NIE DO CIASTA

Składniki:

  • wi¶nie
  • cukier
Wi¶nie myjemy, drylujemy. Zasypujemy cukrem (tak ok. 3 kg na 10 kg wi¶ni). Przykrywamy ¶ciereczk± i pozostawiamy na noc. Rano odcedzamy wi¶nie z soku i wkładamy je ¶ci¶le do słoiczków. Do każdego słoiczka wsypujemy 1 łyżkę cukru. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut (od momentu zagotowania wody oczywi¶cie). Pozostały sok dosłodzić wg własnego smaku, rozlać do butelek i również pasteryzować ok. 20 minut. Tym sposobem mamy i wi¶nie i pyszny sok.

Smacznego!!!

Wi¶nie do ciasta doł±czam do akcji Mirabelki "Kwitn±ca wi¶nia II".
¶roda, 28 lipca 2010
Dżem wi¶niowy

Bardzo lubimy dżemy. Używamy ich jako dodatek do kanapek, ciast, pancakes, a niekiedy wyjadamy prosto ze słoiczka:). Ten wi¶niowy jest kolejnym z dżemów zrobionych tego lata ...pyszny, słodko - kwa¶ny. Wykonuj±c ten dżem korzystałam ze sposobu Kass (podobnie jak przy dżemie agrestowym). Zwiększyłam tylko ilosć cukru, gdyż nasze wi¶nie były w tym roku wyj±tkowo kwa¶ne.

Dżemik dopisuję do akcji Mirabelki "Kwitn±ca wi¶nia II".

Dżem wi¶niowy


DŻEM WI¦NIOWY

Składniki:

  • 1 kg wi¶ni
  • 35 dag cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego własnej produkcji lub kupnego
Owoce myjemy i drylujemy. Wsypujemy je do rondla i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na kilka godzin, aby pu¶ciły sok. Garnek z owocami wstawić na gaz i podgrzewać do momentu zawrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 10 minut ci±gle mieszaj±c - aż cukier całkowicie się rozpu¶ci. Zdj±ć z kuchenki i odstawić do następnego dnia. Ponownie podgrzać i gotować na małym ogniu kilka lub kilkana¶cie minut. Trzeciego dnia powtórzyć proces (przynajmniej ja gotowałam 3 dni, aby dżem miał odpowiedni± konsystencję).
Napełniać gor±cym dżemem wyparzone słoiczki, zakręcać i układać do góry dnem na 30 minut.

Smacznego!!!
wtorek, 27 lipca 2010
Murzynkowo

Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa - ciasto, które uwielbiam za puszysto¶ć, delikatno¶ć, mega czekoladowy smak i niebiański zapach. Stary przepis mojej babci niestety zagin±ł, ale te znaleziony na blogu Anytsujx jest równie pyszny. Piekłam go już kilkukrotnie  za każdym razem zachwyca tak samo. Ostatnio zrobiłam go w wersji z wi¶niami i to był strzał w dziesi±tkę. Murzynek ten doł±czam do akcji Mirabelki "Kwitn±ca wi¶nia II".


Murzynek z wi¶niami


MURZYNEK Z WI¦NIAMI

Składniki:

  • 1,5 kostki margaryny
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3 szklanki kopiaste m±ki
  • 6 jajek
  • 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4,5 – 6 łyżek kakao
  • 1 słoiczek (dżemowy) wydrylowanych wi¶ni do ciasta

Ponadto:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 50 g masła


Do rondelka włożyć margarynę, wsypać cukier, dodać wodę i kakao, wszystko razem podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i poł±czenia się składników (nie zagotowywać!). Masę całkowicie ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Do ostudzonej masy dodać żółtka, ucierać mikserem, następnie dodawać stopniowo przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia, ucierać wszystko dokładnie mikserem do poł±czenia się składników. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać łyżk±. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (o wymiarach 25x35cm). na wierzchu ułożyć gęsto odcedzone wi¶nie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto oblać czekolad± rozpuszczon± (wraz z masłem) w k±pieli wodnej.

SMACZNEGO!!!

A tutaj murzynek w wersji klasycznej, przygotowany wg powyższego przepisu:

Murzynek

 
1 , 2 , 3 , 4