Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 31 lipca 2011
Jagodzianki II

Ja już nie szukam jagodzianek, znalazłam te idealne ... i przez to, że smakują tak wybornie znów rosną mi oponki na brzuchu ...ale co tam, sezon jagodowy krótki. Właściwie to zostały u nas juz tylko borówki amerykańskie, ale one też się świetnie do tych bułeczek nadają:).

Przepis na te cudeńka znalazłam u Dorotki, a pochodzi od od Tatter. Haniu to o tych Ci pisałam:).

Jagodzianki są puchate, warstwa ciasta nie za gruba, a nadzienia jest tyle, że nawet najbardziej wybrednego smakosza jego ilość zadowoli:). Z surowym ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, a potem zostaje juz tylko pałaszowanie:). przyznam sie Wam, ze któegoś dnia upiekłam podwójną porcje: jedna w całosci pochłonęłam sama, a drugą Teściu:) ...wprawdzie zajęło nam to 2 dni, ale zjedliśmy sprawiedliwie: ja 15, a Teściu 16 bułeczek:) ....dosłownie śniadanie , obiad i kolacja:) ....a później szukaliśmy bo jakby sie jeszcze zjadło:). Ale na szczęście taka żarłoczność ogarnia mnie tylko przy jagodziankach:). 

                   Jagodzianki 

 

JAGODZIANKI

Składniki na 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Składniki na jagodowy farsz:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży, odrobiny mleka i łyżeczki cukru wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie (ja wyrabiam wszystkie składniki, a kiedy mam juz gładką kulę ciasta dodaję olej). Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).

Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC (ja piekę w 190-200 stopniach, bo mój piekarnik w 220 stopniach spaliłby bułeczki) przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Polukrować, najlepiej wykonać dość rzadki lukier:
1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem.

               Jagodzianki 

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: jagody
18:57, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Komentarze (20) »
sobota, 30 lipca 2011
Wyróżnienie:)

Kilka dni temu na blogach zapanował szał wyróżnień:) ..."oberwało" się i mi:) ....bardzo to miłe:).

Ewunia, Zauberi, Pieczarka Mysia, Kasia, Pyza, Basia, Gosia ,  Feeria smaków, Mikimama - te wspaniałe osóbki przyznały mi wyróżnienie i bardzo Wam za to dziękuję:).

Teraz, chcąc nominować kolejne blogi trzeba spełnić pewne zasady:

  • umieścić u siebie link do bloga osoby, która przesłała nominację
  • wkleić poniższe logo na swoim blogu

                              Wyróżnienie

  • napisać 7 rzeczy o sobie
  • nominować 16 osób i poinformować je o tym, pisząc odpowiedni komentarz.

Ja pozwolę sobie pominąć nominacje, gdyż czytam nałogowo znacznie więcej blogów niż 16, a nie chciałabym nikogo pominąć ...nawet jeśli na tych blogach nie zawsze zostawiam wpis w postaci komentarza.

Natomiast co do 7 rzeczy, których o mnie nie wiecie ...hmmm ....może się coś wymyśli:)

  1. Mam cudownego męża Przemka i syneczka Olka - to meżczyźni, którzy dają mi siłę i napawają mnie optymizmem
  2. Uwielbiam odmierzać, wyrabiać, formowac i patrzeć jak rośnie ....chleb ....a także mówię do niego:) .... tak, tak gadam też do ziół, które rosną w doniczkach na oknie:).
  3. Uwielbiam czytać Harrego Pottera, za co już wielokrotnie zostałam wyśmiana zresztą ....a i tak dalej czytam:)
  4. Zbieram kubki
  5. Moim marzeniem jest zobaczyć Toskanię i Norwegię
  6. Nie oglądam telewizji, dzięki temu jestem szczęśliwsza
  7. ...no i nie wiem co jeszcze, a wiec skończę na 6 puntach .....:)

Pozdrawiam

18:11, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (12) »
środa, 27 lipca 2011
Francuskie bułeczki z dołeczkiem

Gdy tylko zobaczyłam te bułeczki u Karoliny wiedziałam, że je upiekę ....bo tak wyglądały bułki mojego dzieciństwa ...bo na pewno zasmakują mojemu dziecięciu, bo po prostu szukałam pretekstu, żeby znów zanurzyć dłonie w drożdżowym cieście:). To się nazywa nałóg proszę Państwa:).

Bułeczki są mięciutkie, puszyste. Olek zajada je same,a  ja z masłem i posypane solą morską .... tak nam smakują najbardziej. Na drugi dzień tracą troszkę ze swojej świeżości, ale niewiele i wciąż są bardzo smaczne:).

                         Francuskie bułeczki z dołeczkami 

 

FRANCUSKIE BUŁECZKI Z DOŁECZKAMI

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • 15 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka1
  • 175 ml letniej wody (lub mniej)

Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia. Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć. Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem). Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie (ja to robiłam omączonym trzonkiem od drewnianej łyżki). Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut. W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nalać 250 ml do naczynia (u mnie stare naczynie żaroodporne), wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 26 lipca 2011
Jagodzianki waniliowe

Któregoś dnia, jeszcze przed sezonem przetworowym zaczęłam przeglądać półki spiżarni ...które uginają się jeszcze do zeszłego roku. Zbyt poszalałam kilkanaście miesiecy temu i teraz nie za bardzo mam gdzie stawiać nowe przetwory:). Piekę więc torty i do środka jako przełożenie jednej warstwy daję dżem, piekę drożdżówki z owocami ze słoika....a gdy znalazłam jagodowe słoiczki upiekłam jagodzianki. Bardzo smaczne, delikatne, maślane ... z cienką warstwą ciasta i ogromem  jagód w środku. Polecam ...nam smakowały:).

Przepis znalazłam na bardzo smakowitym blogu Małgosi Dz. , a pochodzi od Liski

Niestety zdjecie jest, jakie jest bo udało mi się zrobić tylko to, zanim mąż porwał jagodzianki do pracy. 

                      jagodzianki waniliowe

 

JAGODZIANKI WANILIOWE

Składniki zaczynu: 

  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki* mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Składniki ciasta:

  • 120 g masła o temp pokojowej (u mnie margaryna Kasia)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka z cytryny (2 łyżki)
  • 3,5 szklanki mąki

Składniki nadzienia:

  • jagody (ok. 30 dag) (u mnie ze słoiczka, odcedzone na sitku)
  • cukier do smaku (ok. 3/4 szkl. - trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej) (ja dodałam ok. 2 łyżek)
  • cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (oprószyłam nią jagody)

* W PRZEPISIE TYM UŻYWANA JEST SZKLANKA O POJEMNOŚCI 200 ML

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut. Ja ciasto zagniatałam ręcznie. Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem. Ja pozostawiłam jagodzianki na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia. 

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: jagody
21:02, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Komentarze (12) »
sobota, 23 lipca 2011
Ciasto ucierane z owocami

Pyszne, puszyste, pełne owoców ciasto ....uwielbiam takie nieskomplikowane wypieki, kiedy za oknem wrzątek .... tak, tak to ciasto powstawało kiedy za oknem gorąco było:). Dziś dla odmiany ugotowałabym rozgrzewajacy rosół, tak wieje:) ....ale pocieszam się pyszna bułęczką, o której wkrótce:).

Przepis na to smakowite ciasto znalazłam u Karolci, wierz mi Kochana, że z każdą kolejna blacha zakochuję się w tym cieście coraz bardziej:).

             

              Ciasto ucierane z owocami

 

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3,5 - 4 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • owoce - 2 szklanki, albo i więcej (u mnie na zdjęciu wiśnie, czarna i czerwona porzeczka)
  • cukier puder do posypania

Jaja utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. masło lub margarynę roztopić i ostudzone dodać do jaj. Wymieszać, dodać mleko, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę (u mnie 25x28 cm) wyłożoną papierem. Na wierzch gęsto wyłożyć owoce. Piec ok. 40 min w 180 stopniach C (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

 



 

 
1 , 2 , 3