Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 05 lipca 2012
Kotlety mielone z jabłkiem

Jaki¶ czas temu przegladaj±c stronkę Olgi Smile natknęłam się na kotlety mielone z jabłkiem. Jako, że na następny dzień w planach miałam mielonki to postanowiłam wypróbować pomysł Olgi. Wprawdzie podmieniłam bułkę tart± na moczon± i zmniejszyłam ilo¶ć cebuli, ale w końcu każda z nas ma swoje ulubione proporcje i sposób wykonania  klasycznych dań:).

Kotlety wyszły bardzo mieciutkie i soczyste, nie czuć w nich jabłka ...ale jego dodatek nie jest obojetny ....naprawdę podnosi soczystosc kotletów:)... a przy okazji to fajny pomysł na przeszmuglowanie choć kawałka owoca dziecku:).

 

                  Kotlety mielone z jabłkiem

 

KOTLETY MIELONE Z JABŁKIEM

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego miesa (u mnie zmielona łopatka)
  • 1 ¶rednia cebula
  • 2 jaja
  • 2 jabłka ¶redniej wielko¶ci
  • 1 sucha bułka
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia

Such± bułkę namoczyć w mieszaninie mleka i wody. Pozostawić do namokniecia na ok. 45 minut. Dobrze odcisn±ć. Cebulę pokroić w drobn± kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Do miski włożyć mięso, dodać cebulę, starte jabłka, bułkę (przecisn±ć j± między palcami w celu rozdrobnienia), jaja. Wyrobić do dokładnego poł±czenia. Doprawić sol± i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, mozna je obotczyć w tartej bułce (ja tego nie robię). Smażyć je na smalcu na wolnym ogniu przez kilka minut z każdej ze stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:) 

11:26, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (53) »
¶roda, 04 lipca 2012
Filet z szynk± i serem

Dzi¶ przepis banalny w wykonaniu, a smak ....rewelacyjny:). Takowy nadziany filet robię już od wielu lat i jako¶ nam się nie nudzi:) ...moze dlatego, zę za każdym razem znajduje się w nim co¶ innego, a to pieczarki, a to mozarella, a to camembert ... kolejnym razem będ± to suszone pomidory bo troszkę takowych mam w zapasach:).

Uwielbiam je¶ć je z młodymi ziemniaczkami i sałat±:). Mówię Wam rewelacja:).

 

          Filet z szynk± i serem 

 

FILET Z SZYNKA I SEREM

Składniki na 2 porcje:

  • 2 ¶rednie piersi z kurczaka
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • sól, pieprz
  • 1 jajo
  • tarta bułka
  • olej lub smalec do smażenia

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Posolić je i popieprzyć. W piersiach z kurczaka zrobić nożem nacięcie "kieszonkę". Włożyć do niej rulonik zrobiony z sera i szynki. Obtoczyć w jaju rozbełtanym z przyprawami i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Podawać natychmiast z ulubionymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

wtorek, 03 lipca 2012
Pierogi z ricott± i szpinakiem

Kiedy tylko w naszym namysłowskim Lidlu pojawiła się ricotta kupiłam pojemniczek ...a póĽniej leżał i leżał i czekał na natchnienie:). W końcu mnie natchnęło na pierogi. Poszperałam w internecie i na blogu Kasi znalazłam pierogi z ricott± i szpinakiem. Wyszły przepyszne, mięciuchne, dobrze doprawione, z pazurem:). Robiłam je już kilkukrotnie i nie umiem się im oprzeć:).

 

Ciasto, którego uzyłam do pierogów jest moim ulubionym i niezawodnym:). 

 

            Pierogi z ricott± i szpinakiem

 

PIEROGI Z RICOTTˇ I SZPINAKIEM

Składniki ciasta:

  • ok. 500 g m±ki
  • duża szczypta soli
  • bardzo gor±ca woda

M±kę przesiać do miski, dodać sól. Stopniowo dodawać gor±c± wodę (tak gor±c± jak tylko damy radę znie¶ć). Zagnie¶ć elsztyczne, miękkie ciasto. Odłożyć je do miski oprószonej m±k± na 10-15 minut, aby odpoczęło.

 

Składniki nadzienia:

  • 400 g mrożonych li¶ci szpinaku (lub ¶wieżych)
  • 250 g ricotty
  • 2 z±bki czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz

Szpinak wrzucić na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda doprawić gałk±, sol± i pieprzem. Przestudzić (nie musi być zimny), dodać ricottę, wymieszać (ew. doprawić).

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka, nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać pierogi. Ja często robie okr±głe pierogi, zlepiaj±c je z dwóch kółek. Idzie wówczas szybciej, bo nadzienie ze szpinakiem i ricott± jest mniej ¶cisłe niż np. ziemniaczano - serowe. Gotowe pierogi ugotować we wrz±cej wodzie. Podawać polane stopionym masłem.

 

Częstujcie się proszę:) 

11:59, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (23) »