Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 27 lipca 2013
Kruche ciasto z mlecznym budyniem i jagodami

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na ciasto, w którym się zakochali¶my .... pyszna warstwa kruchego ciasta .... obłędnie mleczny budyń i jagody .... czy można chcieć wiecej?? 

Przepis znalazłam u Wiosenki, delikatnie (bardzo delikatnie) zmieniłam proporcje w cie¶cie .... a co do budyniu to przyznam szczerze, że kolejnym razem zrobię podwójn± porcję (budyń w cie¶cie na zdjęciu był robiony z 300 ml mleka) ... żeby warstwa była gruba¶na, bo taki jest pyszny:).

Przepis dopisuję do akcji Olcika "Jagodowo nam". 

Zdjęcie fatalne, ale go¶cie nie mogli czekać:). 

 

             Kruche ciasto z mlecznym budyniem i jagodami 

 

KRUCHE CIASTO Z MLECZNYM BUDYNIEM I JAGODAMI

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki m±ki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

M±kę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Margarynę pokroić na małe kawałki, dodać do m±ki i zmieszać aż powstan± grudki. Dodać żółtka i ¶mietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większ± czę¶ć rozwałkować i wyłożyć ni± blachę (u mnie 24x28 cm), wstawić do lodówki. Mniejsz± czę¶ć zawin±ć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki budyniu:

  • 600 ml mleka
  • 16 łyżek mleka w proszku
  • 6-12 łyżek cukru (u mnie 6 łyżek)
  • 2-3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 szklanki jagód (u mnie mrożone)
  • cukier puder do posypania

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklank± mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać m±kę ziemniaczan±, wymieszać i wlać do gotuj±cego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty. Ostudzić. W tym czasie podpiec spód przez 12-15 minut w 180 stopniach C.Przestudzony budyń przełożyć na ostudzone kruche ciasto, wyrównać (ja miałam z tym troszkę kłopotów, gdyż budyń wyszedł mi bardzo gęsty ...a ja dodatkowo chyba za bardzo go przestudziłam:)). Na budyniu rozłożyć jagody, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180stopniach, przez około 45-50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

 

Częstujcie się proszę:)

 

Korzystaj±c z okazji chciałabym podziękować Bogusi a przemiłe wyróżnienie Liebster Award:).

Oto odpowiedzi na bardzo ciekawe pytania Bogusi:)

  1. Je¶li na 24 godziny mógłby¶ stać się ulubion± postaci± z ksi±żki, kogo by¶ wybrał? Harrym Potterem:)
  2. Dla jakiej znanej osoby chciałby¶ ugotować obiad (żywej lub martwej)? Jamie Oliver
  3. Jaka jest Twoja ulubiona herbata? Latem zimna, zim± gor±ca .... lubię szystkie oprócz czerwonej:)
  4. Jaki zapach sprawia, że czujesz się jak w domu? Czekolada i zapach niemowlęcia:)
  5. Ulubiony owoc? Jabłko
  6. Gdy masz ochotę na "co¶ słodkiego", po co najczę¶ciej sięgasz? Latem lody, zim± czekolada
  7. Lato czy zima? Wszystkie pory roku:)
  8. Je¶li mógłby¶ posiadać jak±¶ moc nadprzyrodzon±, co by¶ wybrał? Zdolno¶ć uleczania
  9. Film czy serial? Film i serial (ale tylko wybrane)
  10. Jaki kolor ubrań przeważa w Twojej szafie? biel i czerń
  11. Jaka jest Twoja ulubiona gra planszowa? Eurobiznes

 

Bogusiu pozdrawiam:) 

 

14:34, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (10) »
czwartek, 25 lipca 2013
Keks na białkach z owocami

Szybkie, proste w wykonaniu, bardzo smaczne ciasto ... wilgotne o sprężystym, puchatym mi±ższu. Fajnie smakuje z herbat±, a jeszcze lepiej z filiżank± kawy z mlekiem:). Uleńko dziękuję za przepis.

 

            Keks na białkach 

Masło (z oryginalnego przepisu) zast±piłam olejem rzepakowym. Na pewno wpłynęło to na strukturę ciasta, bo dzięki olejowi nabrało spręzysto¶ci ...ale jest też zdrowsze i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy kochaj± olej rzepakowy". 

 

KEKS NA BIAŁKACH Z OWOCAMI

Składniki ciasta:

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 łyżka pasty waniliowej (u mnie 2 łyżki ekstraktu waniliowego)
  • 315 g m±ki pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g oleju rzepakowego
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 200 g wi¶ni ze słoika
  • cukier puder do oprószenia 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

            Keks na białkach z owocami


Białka umie¶cić w misce, dolać mleko oraz pastę / ekstrakt z wanilii, roztrzepać rózg± do momentu zmieszania się składników. W misce umie¶cić m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia, olej, cukier, sól i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Zmiksować ciasto do całkowitego poł±czenia się składników. Nie przerywaj±c ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko. Mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste. Przygotowane ciasto przelać do keksówki (30x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wi¶nie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka"). Można oprószyć cukrem pudrem.

Częstujcie się proszę:) 

21:17, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (9) »
Polędwiczka wieprzowa duszona z pieczarkami

Wiele razy u Wiosenki widziałam dania z polęwiczk± .... kusiły niesamowicie, zwłaszcza, że lubimy wieprzowinę.  Podczas ostatnich zakupów mięsnych zobaczyłam samotn± polęwiczkę .... a że była ładna to przygarnęłam i przygotowałam:). Kiedy podałam obiad moim Chłopakom Olek popatrzył na talerz zawiedziony i powiedział "Mamusiu, a gdzie ta polędwiczka? My¶lałem, że to bedzie kotlet" .... po czym namówiony spróbował i prosił o dokładkę .... a póĽniej był zawiedziony, że polęwiczki już nie ma:). Szczerze polecam to danie bo mięso jest soczyste, delikatne i pyszne.

Taka polędwiczka to fajny pomysł na wyczyszczenie lodówki z warzyw lub pieczarek, które zostały z innych dań ....tak wła¶nie było u mnie:).

Do przygotowania dania użyłam oleju rzepakowego, który jest bogaty w  kwasy Omega-3 i Omega-6. Danie to bierze udział w konkursie "Blogerzy kochaj± olej rzepakowy".

 

            Polędwiczka wieprzowa duszona z grzybami

 

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA DUSZONA Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 200-250 g pieczarek
  • mała gar¶ć suszonych grzybów
  • ok. 1/2 szklanki bulionu (u mnie drobiowo - warzywny)
  • 1 cebula szalotka
  • sól, pieprz
  • kilka gał±zek natki pietruszki

Grzyby suszone umyć, namoczyć w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody. Kiedy napęczniej± ugotować. Ugotowane grzyby wyj±ć z wywaru i pokroić w paski. Pieczarki oczy¶cić i pokroić w półplasterki.

Polędwiczkę umyć, osuszyć, a następnie doprawić sol± i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć na nim polędwiczkę z każdej strony. Dodać szalotkę (u mnie w cało¶ci) i pokrojone pieczarki i krótko obsmażyć. Wlać bulion oraz wywar z grzybów i dusić pod przykryciem ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyj±ć polędwiczkę, owin±ć j± w folię aluminiow± i pozostawić, aby odpoczęła na ok. 10 minut. Pozostały na patelni sos w razie potrzeby zredukować i doprawić. Na końcu dodać posiekan± natkę pietruszki (której na zdjęciu niestety nie widać). Polędwiczkę pokroić w plastry, nałożyć na ni± grzyby i polać sosem. Podawać.

 

Częstujcie się proszę:)  

11:01, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (6) »
¶roda, 24 lipca 2013
Ciasto jogurtowe z jagodami

Sezon na jagody w pełni ... nie sposób przej¶ć więc obok nich obojętnie ... ostatnio kupiłam litr jagód z przeznaczeniem na pierogi .... jednak za ciepło było, żeby siedzieć w kuchni i lepić. Szybki przegl±d lodówki i znalazł się jogurt naturalny, który powinien być szybko wykorzystany. Olek czekał już w pogotowiu z mikserem i bardzo lubianym przez nas sposobem (wrzucamy do miski co się nawinie) powstało naprawdę przepyszne ciasto:). Do jego wykonania użylismy również oleju rzepakowego, który w naszej kuchni stosujemy od dawna ... próbujemy więc spełnić marzenie mamy o pewnym cudownym mikserze:). Za tę możliwo¶ć dziękujemy www.pokochajolejrzepakowy.pl .

 

         Ciasto jogurtowe z jagodami

 

CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Wielkopolski)
  • 2,5 szklanki m±ki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • ok. 1/2 l jagód

Jaja ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszyst± masę. Dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy oraz m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do poł±czenia składników. Ok. 2/3 ciasta wylac na blaszkę (24x28cm) wyłożon± papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodać płask± łyżkę kakao, wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto. Na to wyłożyć jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 35 minut.

 

Ciasto dodaję również do  5 edycji akcji Olcika "Jagodowo nam".

Częstujcie się proszę:). 

18:00, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (9) »