Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 16 lipca 2014
Omlet z cukini±

Nigdy nie miałam ręki do omletów .... uwielbiam je, ale zawsze mi się rwały przy próbie przewrócenia .... odk±d jednak podpatrzyłam u Dorotki (klik) Jej sposób na omlety wychodz± mi jak malowane i do¶ć często pojawiaj± się u nas na ¶niadanie. S± ¶wietnym sposobem na wyczyszczenie lodówki z resztek:).

 

               Omlet z cukini±

 

OMLET Z CUKINIˇ

Składniki:

  • 3 jaja
  • mała szalotka
  • ok. 1/4 małej cukinii
  • 1-2 plasterki szynki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Cukinię umyć, odci±ć końcówki i pokroić w plasterki ok. 3-4 mm. Szalotkę pokroić w drobn± kosteczkę. Szynkę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, zeszklić na nim szalotkę. Dodać plasterki cukinii i szynkę i chwilkę smażyć (ok. 1-2 minut), aż cukinia trochę zmięknie. Jaja roztrzepać w miseczce z sol± i pieprzem. Wlać na patelnię, rozprowadzić po całej patelni. Patelnię przykryć pokrywk± i smażyć omlet, aż się zetnie (u mnie ok. 5 minut). Bardzo dobrze smakuje z kiełkami rzodkiewki:).

 

Częstujcie się proszę:)

07:35, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (9) »
wtorek, 15 lipca 2014
Puszyste ciasto ze ¶liwkami

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na ciasto, które piekłam już kilkukrotnie i które znika z blaszki w zastraszaj±cym tempie:). Jest puszyste, pyszne i nafaszerowane owocami:) ... moje jak zwykle opadły na dno .... u Ewuni (klik), od której pochodzi ten przepis ¶liwki pyszni± się na wierzchu:).

 

             Puszyste ciasto ze sliwkami

 

PUSZYSTE CIASTO ZE ¦LIWKAMI

Składniki:

  • 6 jaj
  • 150 g roztopionego masła
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek m±ki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
  • ok. 500 g ¶liwek węgierek

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i 1 łyżeczk± cukru waniliowego. Ci±gle ubijaj±c dodawać po jednym żółtku, a następnie cienkim strumieniem ostudzone masło. Do tak ubitej masy dodawać po łyżce m±ki przesianej z proszkiem do pieczenia. Mieszać łopatk± do dokładnego poł±czenia składników. Masę przelać do tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wiórkami kokosowymi. Na cie¶cie ułożyć wydrylowane ¶liwki (skórk± do dołu), posypać łyżeczk± cukru waniliowego. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

07:43, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (5) »
niedziela, 13 lipca 2014
Budyń z tapioki z malinami

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na deser, który jest stałym go¶ciem na naszym stole .... naszym dziewczyńskiem, bo Chłopakom nie podszedł .... za to Lili dzióbka otwiera aż miło i pałaszuje. Wie co dobre:). Przepis znalazłam na kartach wspaniałej ksi±żki Ani (klik) "Zapach truskawek".

Budyń jest wspaniały (zarówno na ciepło, jak i na zimno), uwielbiam te tapiokowe kuleczki .... a do tego kwaskowaty malinowy sos .... spróbujcie:). Ja dzi¶ znów go ugotuję:)... tym razem spróbuję z sosem z czerwonej porzeczki:).

 

             Budyń z tapioki

 

BUDYŃ Z TAPIOKI

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 80 g tapioki
  • 2-3 łyżki cukru (najlepiej domowego waniliowego)
  • szczypta soli

Składniki sosu:

  • ok. 2 szklanek malin
  • 1 łyżka cukru

Tapiokę przepłukać, wsypać j± do rondelka i zalać mlekiem. Pozostawić na godzinę. Po tym czasie dodać cukier i wstawić garnek na ogień. Mieszaj±c (co jaki¶ czas) doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo (cały czas mieszaj±c), aż kuleczki stan± się przezroczyste (ok. 10 minut przy drobnej tapioce). Następnie deser rozłożyć do pucharków, na to wyłożyć malinowy sos.

Maliny (mog± być mrożone) wrzucić do rondelka wraz z cukrem i podgrzewać. Gdy zaczn± się rozpadać sos jest gotowy.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: maliny
08:16, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (6) »
sobota, 12 lipca 2014
Bitki wieprzowe

W moim rodzinnym domu nie robiło się bitek .... gdzie¶ tam kiedy¶ o nich słyszałam, widziałam w programie kulinarnym ... ale nie jadłam. Kiedy zobaczyłam je u Karolci (klik) wiedziałam, ze teraz już im nie odpuszczę. Po raz pierwszy zrobiłam je już do¶ć dawno temu, obecnie s± stałym elementem niedzielnego obiadu. Moi Chłopcy i Córeczka po prostu je uwielbiaj±. Mięso jest niesamowicie kruche, a sos pyszny .... do tego ziemniaki, surówka i wspaniały obiad gotowy ... a co ważne, nie trzeba przy nim spędzić dużo czasu (a to dla mnie obecnie ważne):).

Bitki robię zamiennie z szynki i karkówki ... te z karkówki s± bardziej kruche, bo i mięso poprzerastane tłuszczem ... z szynki za¶ bardziej zwarte ... ale równie pyszne:). Karolciu jeste¶ pocz±tkiem bitkowej tradycji w mojej Rodzince:).

 

               Bitki wieprzowe

 

BITKI WIEPRZOWE

Składniki:

  • 800-1000 g szynki / karkówki
  • 2 - 3 cebule
  • 2 li¶cie laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2  łyżki m±ki pszennej
  • olej / smalec do smażenia

Mięso pokroić w plastry (duże plastry podzielić na pół) i delikatnie rozbić tłuczkiem.  Mięso podsmażyć z obu stron na rumiano (na mocnym ogniu), po czym przełożyć do garnka. Zalać je gotuj±c± się wod±, włożyć li¶cie laurowe, ziele angielskie oraz cebulę (oryginalny przepis każe zeszklić cebulę pokrojon± w kostkę, jednak moje dziecię gdy widzi cebulę w daniu to po jedzeniu, więc ja dodaję j± do gotowania w cało¶ci). Doprawić sol± i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. M±kę rozmieszać w niewielkiej ilo¶ci wody (dokładnie, żeby nie było grudek), wlać do gotuj±cego się mięsa i wymieszać. Zagotować sos, ew. jeszcze doprawić.

 

Częstujcie się proszę:)

00:08, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 lipca 2014
Piersi±tka Murzynki / Kokosowy pijak

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na ciasto, które po raz pierwszy zjadłam w ostatnie Boże Narodzenie u Cioci ... jak tylko wrócili¶my do domu zaczęłam szukać na nie przepisu w internecie ..... i znalazłam u Trufli3 (klik). Jest dokładnie takie samo jak u Cioci .... pyszne, kokosowo - czekoladowe z do¶ć mocno wyczuwaln± nut± alkoholu .... niestety nie jest to ciasto dla dzieci, ale dla kokosolubisiów jak najbardziej.

Do tego ciasta polecam zrobić domowa polewe czekoladowa, gdyż czekolada podczas krojenia lubi póĽniej pękać i zgniata przy tym masę...

 

         Cycki murzynki

 

PIERSIˇTKA MURZYNKI

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 100g wiórek kokosowych

Składniki kremu:

  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń ¶mietankowy
  • 1 łyżka m±ki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • okr±głe biszkopty
  • rodzynki
  • wódka lub spirytus rozcieńczony z wod±
  • ulubiona polewa czekoladowa (ja zawsze robię na oko)

Białka ubić z cukrem na sztywn± pianę. Do ubitej piany dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łopatk±. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia(u mnie 25x28cm). Piec w 160 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu wyj±ć z blaszki, ostudzić.

Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozrobić w nim budyń, m±kę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotuj±cego się mleka wlać mieszaninę żółtkowo - budyniow±. Mieszać, aż do zgęstnienia i zagotowania masy. Budyń przykryć foli± spożywcz± i zostawić do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem do biało¶ci. Stopniowo dodawać (ci±gle miksuj±c) ostudzony budyń. Masę wyłożyć na upieczony spód, wyrównać. Biszkopty moczyć w wódce i ułożyć je na cie¶cie (jeden obok drugiego) delikatnie dociskaj±c do kremu. Ciasto polać ulubion± polew± czekoladow±, a na ¶rodek każdego biszkopta położyć rodzynkę. Ciasto najlepiej upiec dzień wcze¶niej, aby się "przegryzło".

 

Częstujcie się proszę:)