Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 28 lipca 2015
Grzebyczki

Dzi¶ kolejna odsłona wspólnego ciasteczkowania dwóch Olków (klik, klik). Tym razem przepis wybrał Olek - synek Ani (klik). Do wspólnego pieczenia zaproponował grzebyczki, które znalazł na stronie Pani Ewy Wachowicz (klik). Z przyjemno¶ci± na nie przystali¶my, bo to naprawdę urokliwe ciasteczka ... a przy tym pyszne:). Tym razem musiałam pomóc w zagniataniu, ale już formowanie i nakładanie marmolady było ¶wietn± zabaw±:) ... efekt - wspaniałe, chrupi±ce ciasteczka (listkuj± się jakby były z ciasta francuskiego). Wypełnione po brzegi smakowit± marmolad± z piękn± kołderk± z cukru pudru lub bez (bo i bez niego s± słodziutkie)... nie sposób przej¶ć koło nich obojętnie. Pojad± dzi¶ z nami do Przyjaciół ... mam nadzieję, że i im posmakuj±:). Kochane Łaziki uwaga nadci±gamy:).

 

             Grzebyczki

 

GRZEBYCZKI

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka (u mnie niepełna) kwa¶nej ¶mietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoik twardej marmolady

M±kę przesiej na stolnicę, dodaj cukier waniliowy i schłodzon± margarynę. Przesiekaj siekaczk±, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj ¶mietanę i szybko zagnieć ciasto. owiń je w folię spożywcz± i wstaw na minimum 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkuj (jak na pierogi) w kształt prostok±ta. Na kraj ciasta nałóż 1 cm pasek marmolady. Kawałek ciasta z marmolad± zawiń dwukrotnie, odetnij od reszty ciasta. Uzyskane długie ciastko podziel na mniejsze czę¶ci. Każd± z nich natnij kilka razy ostrym nożem (mniej więcej do połowy). Ciasteczka przełóż na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Układaj±c ciasteczka nadaj każdemu z nich kształt półksiężyca, tak aby nacięcia się rozchyliły. Piecz 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ na kratce, posyp (lu nie) cukrem pudrem.

 

Króciutka fotorelacja z pieczenia:

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Grzebyczki

 

Tutaj zapraszamy na ciasteczka upieczone przez drugiego Olka (klik).

 

Jako, iż ciasteczka powstały głownie dzięki naszym Pociechom dodajemy je do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

          Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 27 lipca 2015
Galaretka z owoców lata

Dzi¶ zapraszam na ¶wietny deser dla wielbicieli owoców. Wspaniały dla dzieci, jak i dla dorosłych ... bo któż nie lubi galaretki:). Galaretki mog± być tak słodkie i z takich owoców, jakie akurat macie w domu, więc do dzieła:).

Pomysł na galaretkę znalazłam na blogu Małe kulinaria (klik). Minimalnie zmieniłam proporcje i w takiej wersji je Wam pokazuję. 

 

             Galaretka z owoców lata

 

GALARETKA Z OWOCÓW LATA

Składniki:

  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • 300 g truskawek
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru (ew. mniej lub więcej)
  • żelatyna (1 opakowanie na 1 l płynu, lub proporcjonalnie więcej)

Owoce umyj, odszypułkuj i zalej wod±. Zagotuj, lekko przestudĽ i posłodĽ wg swoich preferencji. Przelej przez sito, a owoce przetrzyj. Zmierz ilo¶ć uzyskanego płynu i naszykuj odpowiedni± ilo¶ć żelatyny. Rozpu¶ć j± dokładnie w połowie szklanki wody. Przelej do przetartych owoców i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj udekorowane owocami.

 

Galaretki dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

               Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

05:13, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (4) »
niedziela, 26 lipca 2015
Frużelina wi¶niowa

Wi¶ni było u nas w tym roku jak na lekarstwo .... grad skutecznie je wytłukł ... z 4 wielkich drzew udało się zebrać pół wiaderka. Starczyło na kompot i podwójn± porcję frużeliny wi¶niowej. Jeszcze tego samego dnia została wypróbowana i przyznam szczerze, że gofry z jej dodatkiem s± obłędne:)... mówię to ja ¶rednia wielbicielka gofrów:). 

Przejrzałam wiele przepisów, a skorzystałam z Kasiowego (klik). Koniecznie zajrzyjcie na Jej blog .... tam rz±dzi dobry smak, piękny wygl±d, a to wszystko tworzy niesamowicie miła Kobieta:). 

 

                 Frużelina wi¶niowa

 

FRUŻELINA WI¦NIOWA

Składniki:

  • 1,5 kg wi¶ni (waga przed drylowaniem)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 120 ml zimnej wody

Wymyj i wydryluj wi¶nie, przełóż je do garnka, zasyp cukrem. Delikatnie przemieszaj i odstaw na ok. 2 godziny, aby pu¶ciły sok. Wstaw na ogień i doprowadĽ do wrzenia. Gotuj ok. 2-3 minut, po czym powoli dodaj m±kę ziemniaczan± rozmieszan± z wod±. Cały czas mieszaj±c doprowadĽ do wrzenia. Gdy frużelina zgęstnieje zdejm j± z ognia. Przelej do wyparzonych lub wypieczonych (20 minut w 120 stopniach C) słoików, mocno zakręć i piecz przez 20 minut w 20 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 25 lipca 2015
Lody kakaowe z bananem

Dzi¶ zapraszam na lody, które bardzo zasmakowały mojemu Niejadkowi ... bo Jadkowi wszystko smakuje:) ... oczywi¶cie gdyby Niejadek wiedział, że w ¶rodku s± banany to nawet by ich nie ruszył, a tak zjadł i poprosił o powtórkę:).... a Jadek tylko pałaszował mrucz±c:).

Z braku ładnych foremek na lody użyłam kubeczków po jogurcie... porcja była spora, oj spora ... następnym razem użyję tych po jogurcikach dla dzieci:). Już mam w planach kolejne kubeczkowe, od pewnej bardzo fajnej Kasi:).

Lody nie s± za słodkie (je¶li chcemy bardziej dodajemy więcej miodu), mocno czekoladowe, bardzo smaczne. 

Przepis na nie znalazłam na blogu Aty (klik), zmieniłam troszkę proporcje pod posiadane składniki i nasz smak.

 

                       Lody kakaowe z bananem

 

LODY KAKAOWE Z BANANEM

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany (ale nie przejrzałe)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu

Zmiksuj wszystkie składniki na gładk± masę. Przełóż je do foremek na lody lub do kubeczków po jogurcie i włóż do zamrażalnika. W przypadku użycia kubeczków po jogurcie pamiętaj o włożeniu patyczków, gdy lody będ± już delikatnie zamrożone.

 

Przepis dopisuję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik)

 

             Z dziećmi i dla dzieci

 

oraz do "Lodowej akcji 2015" prowadzonej na blogu Magia w kuchni (klik).

 

           Akcja lodowa 2015

 

Częstujcie się proszę:)

06:21, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 24 lipca 2015
Jagodzianki z ciasta serowego

Dzi¶ zapraszam na kolejne jagodzianki, pyszne, mięciutkie, nadziane po same brzegi i długo ¶wieże ... wprawdzie naszym numerem 1 zostanę jagodzianki od Tatter (klik), ale te szczerze polecam. Zróbcie je, a nie pożałujecie:).

Przepis na jagodzianki znalazłam na smakowitym blogu Wiosenki (klik), a jego autork± jest Viri (klik). 

 

              Jagodzianki z ciasta serowego

 

JAGODZIANKI Z CIASTA SEROWEGO

Składniki zaczynu:

  • 30 g drożdży
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka m±ki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 600 g m±ki pszennej 
  • 70 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 70 ml mleka (dolałam ok. 50 ml)

Dodatkowo:

  • 350 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Drożdże pokrusz, wymieszaj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj mleko i m±kę, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. M±kę przesiej z sol± i cukrami do dużej miski. Dodaj miękkie masło i mascarpone. Ugnieć na kruszonkę. Dodaj zaczyn, jajo oraz mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto - ok. 10 minut (w razie potrzeby dolej letniego mleka). Ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i odstaw na 60 - 90 minut do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto podziel na 18 kuleczek (po ok. 70 g), ułóż je na stolnicy oprószonej m±k± i pozostaw (pod przykryciem ) na 15 minut. W tym czasie zmieszaj jagody z cukrem pudrem i m±k± ziemniaczan±.

 

          Jagodzianki z ciasta serowego

 

Każd± cz±stkę rozpłaszcz dłoni± na placuszek, nałóż kopiast± łyżkę borówek, dokładnie zlep i uformuj podłużne lub okr±głe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem. Piecz ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. WystudĽ na kuchennej kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5