Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 31 sierpnia 2010
Lody ananasowe

Po raz czwarty biorę się dzi¶ za pisanie tego posta, bo kiedy tylko miałam już nacisn±ć "publikuj" wył±czali nam pr±d:). Mam nadzieję, że tym razem uda mi się zaprosić Was na lody ananasowe. S± przepyszne, puszyste i takie słoneczne ... i co ważne do ich sporz±dzenia nie potrzeba maszynki do lodów:). Bazę do tych lodów stanowi przepis znaleziony u Kasi, prowadz±cej przewspaniały blog Smaki aromaty.  Kasiu dziękuję za wy¶mienity przepis.


Lody ananasowe


LODY ANANASOWE

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 l ¶mietany kremowej 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziw± wanili± lub torebka waniliowego

Dodatkowo:

  • 1/2 ¶redniego ananasa zmiksowanego w blenderze

Schłodzon± ¶mietanę ubić, aż będzie gęsta. Na końcu dodać 1 łyżkę cukru i zmiksować. Wstawić miskę do lodówki. Do drugiej miski wbić białka, ubić mikserem na sztywno, na końcu dodaj±c po jednym żółtku, następnie resztę cukru i cukier waniliowy. Bardzo delikatnie zmieszać zawarto¶ć obu misek z ananasem. Przelać do pojemnika (np po lodach ze sklepu) i wstawić na kilka godzin do zamrożenia.

SMACZNEGO!!!

15:57, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 30 sierpnia 2010
Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Ponad tydzień byłam odcięta od swojej kuchni i piekarnika. pierwsze 2-3 dni nie było Ľle... póĽniej zaczęło mi się strasznie tęsknić za pieczeniem. Cóż z tego, że nie mogę je¶ć, ważna jest sama magia pieczenia:). Kiedy, więc Te¶ciowa przyniosła do domu piękne brzoskwinie nie czekałam długo i zagniotłam ciasto. Przepis na nie znalazłam u Dorotki i jak zwykle się nie zawiodłam. Bułeczki były bardzo puszyste, wspaniale pracowało mi się z ciastem, a ¶wieżo¶ć zachowały nawet i 3-go dnia (oczywi¶cie przechowywane w pojemniku).

Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami


BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BRZOSKWINIAMI

Składniki na około 15 drożdżówek (u mnie wyszło 10, ale naprawdę sporych):

  • 550 g m±ki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży ¶wieżych
  • 2 - 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

Zrobić rozczyn z czę¶ci m±ki, rozkruszonych ¶wieżych drożdży, cukru, czę¶ci podgrzanego (nie gor±cego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 h). Gdy podwoi objęto¶ć jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe czę¶ci (około 60 g na każd± bułeczkę), formować bułeczki, nadziewaj±c je (ja delikatnie rozpłaszczałam ciasto na placuszek, kładłam 2-3 grubsze plastry brzoskwini i zlepiałam, tworz±c paczuszkę). Położyć na wysmarowan± tłuszczem i oprószon± m±k± blachę i odłożyć na pół godzinki do wyro¶nięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonk±. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.

Kruszonka:

  • 120 g m±ki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g masła (miękkiego lub roztopionego)

Wszystkie składniki umie¶cić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.

SMACZNEGO!!!

niedziela, 29 sierpnia 2010
Lody czekoladowe

Oj zniknęło mi się na kilka dni, ale wszystkiemu winien niespodziewany remont łazienki.... przesiedzieli¶my z Olkiem kilka dni u Te¶ciów, a moje zdjęcia i przepisy w naszym domku:). Ale wracam już do blogowania, bardzo mi go brakowało przyznam szczerze:).

A dzi¶ zapraszam na lody. Lody, które dawno zniknęły z zamrażarki, ale które na pewno powtórzę po dietce, tak abym i ja mogła poczuć ich smak:). Mój m±ż okre¶lił je jako boskie, a synek polizał i stwierdził, że na lody jest jeszcze za wcze¶nie:) ...i nawet rożek i ciuchcia go nie zachęciły:). Przepisem bazowym jest przepis zaczerpnięty od Cukrowej Wróżki.


Lody czekoladowe


LODY CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 2 jaja
  • 300 ml kremówki (ja używam 30%)
  • 12 dag cukru
  • 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
Dodatkowo:
  • 1 czekolada gorzka lub mleczna
  • 10-15 dag rodzynek wcze¶niej  namoczonych w rumie lub herbacie

Czekoladę roztopić na parze. Pozostawić do przestudzenia. W pierwszej misce ubić do biało¶ci żółtka z wod± i połow± cukru, w drugiej białka z reszt± cukru, a w trzeciej ¶mietankę. Delikatnie poł±czyć zawarto¶ć trzech misek, wmieszać czekoladę i odcedzone rodzynki. Masę przelać do plastikowego pojemnika, nakryć foli± spożywcz± i zamrażać ok. 12 godzin.

wtorek, 17 sierpnia 2010
Tortano

Kiedy tylko ten piękny okr±gły bochen pojawił się na blogu Olciaky wiedziałam, że upiekę go , gdy tylko nadejdzie kolejny chlebowy dzień. Dzi¶ mam za sob± już 5 sztuk Tortano i nie powiedziałam w tej kwestii ostatniego słowa. Dlaczego? Choćby dlatego, że chleb ten ma wspaniały kształt... dlatego, że wspaniale pracuje mi się z ciastem ...dlatego też, że jest po prostu pyszny i puszysty.

Tortano


TORTANO

Składniki zaczynu:

  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki m±ki chlebowej pszennej (100g)
Drożdże rozpu¶cić w wodzie, odstawić na 5-10 minut. Do m±ki wlać 1/3 czę¶ć wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylać. Przykryć foli± spożywcz± i odstawić na 12h.

Składniki ciasta chlebowego:
  • 575g m±ki chlebowej pszennej
  • 420g wody
  • zaczyn j.w.
  • 2 łyżeczki miodu (14g)
  • 1 łyżka soli (15g)
  • 1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeci¶niętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak
Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z m±k±, przykryć foli± spożywcz± i odstawić na 10-20 minut. Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeci¶niętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ¶cianek miski. Ciasto jest bardzo luĽne. Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego m±k±. Przykryć foli± i odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na oprószony m±k± blat, posypać m±k±, złożyć brzegi do ¶rodka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do ¶rodka. Oprószyć m±k± i przełożyć do miski. Przykryć foli± i odstawić na kolejne 20 minut.
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 2,5h.
Ciasto wyłożyć na oprószony m±k± blat, uformować kulę wg
instrukcji. Odstawić na 20 minut. Ciasto posypać m±k±, w ¶rodku zrobić otwór. Uformować wieniec o ¶rednicy 30cm, z otworem o ¶rednicy 10 cm po¶rodku. Posypać m±k±, ułożyć na papierze do pieczenia/desce piekarniczej obficie posypanej m±k± (ja w otwór włożyłam słoik, któy wyjęł±m przed samym pieczeniem), przykryć foli± spożywcz±. Odstawić na 1,5h. Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C na kolor ciemnobr±zowy (u mnie to trwało 30 minut). Studzić na kratce.

Tortano
SMACZNEGO!!!
niedziela, 15 sierpnia 2010
Tort z bit± ¶mietan± i owocami

Od zawsze kochałam piec ciasta, ale nigdy nie była z siebie tak dumna jak wtedy, gdy upiekłam pierwszy w życiu tort. Pamiętam jak dzi¶, że był to torcik makowy na roczek brata i że dodałam do niego za dużo soku z cytryny i był kwa¶ny jak diabli ...ale ja miałam wówczas 12 lat, wiec mi wybaczyli i tort zjedli ze smakiem:) ...po prostu słodk± kaw± zapili:). Dzi¶ mam na swoim koncie dużo więcej tego typu wypieków. jedne wychodz± piękniejsze, innym sporo brakuje do doskonało¶ci, ale za każdym razem staram się równie mocno.

Dzi¶ zapraszam na tort z bit± ¶mietan± i owocami, upieczony dla pewnej ¶liczniutkiej 12-latki.

tort z bit± ¶mietana i owocami


TORT Z BITˇ ¦MIETANˇ I OWOCAMI

Składniki:

Biszkopt (potrzebne s± takie dwa):

  • 5 jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru (ale ja często daje zwykły)
  • 1 i 1/4 szklanki m±ki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ci±gle ubijaj±c, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Do miski z ubitymi białkami przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnian± łyżk±. Masę wyłożyć do tortownicy o ¶rednicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Zaraz po upieczeniu upu¶cić tortownicę z biszkoptem na ziemię z wysoko¶ci ok. 60 cm (za rad± Dorotki). Jeszcze gor±cy biszkopt okroić od boków tortownicy i wyłożyć na deskę.

*Babcia przekazała mi kiedy¶ dobr± radę, aby przy pieczeniu biszkoptów nie smarować niczym boków tortownicy. Odk±d stosuję się do tej rady moje biszkopty s± proste, bez wgłębień w ¶rodku:).

Masa:
  • 1 l ¶mietany 30% (ja kupuję w Lidlu, bodajże Miluba)
  • 4 lub 5 ¶mietan - fixów (w lecie daję 5)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • dowolne owoce (u mnie tym razem borówka, malina i winogron)
  • dowolny dżem (u mnie w tym przypadku wi¶niowy)
  • 2 opakowania biszkoptów "lady fingers"
¦mietan-fix wymieszać z cukrami. ¦mietanę ubić, następnie stopniowo wsypywać cukier z usztywniaczem i jeszcze chwilkę ubijać (do uzyskania poż±danej konsystencji). Nie należy ubijać zbyt długo, bo może nam się zrobić masło.

Biszkopty przekroić (ja tylko raz, ale można i więcej je¶li kto¶ lubi cieniutkie warstwy). Położyć pierwszy blat na paterę. Posmarować go dżemem. Położyć na to kolejny blat i docisn±ć. Wyłożyć na to ok. 1/3 ubitej ¶mietany, rozsmarować i wcisn±ć w ni± borówki. Przykryć kolejnym blatem i delikatnie docisn±ć. Ponownie wyłożyć ok. 1/3 ¶mietany i wcisn±ć w ni± delikatnie maliny. Przykryć ostatnim blatem. Reszt± ¶mietany posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować owocami i/lub ¶mietan±. Ja dodatkowo boki obłożyłam biszkoptami "lady fingers", bo jako¶ tak mi zapasowały:).

tort z bit± ¶mietan± i owocami

SMACZNEGO!!!

21:19, jolantaszyndlarewicz , Torty
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2 , 3 , 4