Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 25 sierpnia 2011
Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i orzechami

Kto uwielbia drożdżowe ciasta na pewno nie będzie umiał oprzeć się temu cudeńku od Dorotki:). Bardzo puszysty, bardzo aromatyczny, pełen chrupiących kawałków orzechów zawijaniec:). U nas znikał w bardzo szybkim tempie (mimo tego, że jest naprawdę wielki)...a teraz gdy o nim piszę znów napływa mi ślinka do ust ...i wiem, że upiekę go w weekend:).

                       Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i orzechami

 

WIENIEC DROŻDŻOWY Z SYROPEM KLONOWYM I ORZECHAMI 

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie nieznacznie więcej)
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 120 g masła, miękkiego bądź roztopionego (u mnie margaryna)
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)
  • 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych

Składniki nadzienia orzechowo - klonowego:

  • 200 g podpieczonych orzechów pekan lub włoskich, posiekanych (u mnie laskowe)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić golden syrupem)
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną; można również włożyć do formy (wybór należy do Was). Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłe ozdobić lukrem.

                    Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i orzechami 

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 23 sierpnia 2011
Sernik porzeczkowy na zimno

Nie umiem się pozbierać od wczoraj i pewnie długo nie pozbieram, a więc dziś będzie krótko .... bardzo orzeźwiajacy, pełen koloru, pyszny i aromatyczny sernik na zimno. Żałuję, że skończyły się czarne porzeczki, bo nie umiałam się od niego oderwać .... to najlepszy sernik na zimno (wg mnie), który zrobiłam. Iv dziękuję za ten doskonały przepis.

Oczywiście sernik można wykonać i z innymi owocami, redukując ilość cukru, ale mi najbardziej smakuje z porzeczkami:).

Ja robiłam sernik w tortownicy o średnicy 28 cm, pozwolę więc sobie podać ilość składników na tę foremkę, a po oryginał odsyłam do Iv (klik).

 

                         Sernik porzeczkowy na zimno

 

SERNIK PORZECZKOWY NA ZIMNO

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu, sera wiaderkowego lub serka śmietankowego (u mnie wiaderkowy)
  • 450 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2,5 łyżki czubate żelatyny
  • 1/3 szklanki  + 2 łyżki wody 
  • 650g czarnej porzeczki
  • 180 ml śmietanki 30% (można użyć jogurtu)

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów 

Porzeczki zmiksować blenderem. Żelatynę "posypać" wodą, a gdy zmięknie rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg utrzeć z cukrem (do jego rozpuszczenia). Stopniowo wmieszać żelatynę, cały czas miksując, aby nie utworzyły się grudki. Dodać porzeczki. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą śmietankę lub jogurt. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wyłozyc biszkoptami. Masę wlać na biszkopty, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

 

Częstujcie się proszę:) ...nie pożałujecie:) 

08:32, jolantaszyndlarewicz , Serniki
Link Komentarze (30) »
sobota, 20 sierpnia 2011
Ciasto czekoladowe z malinami

Jestem czekoladoholiczką ...a więc uwielbiam wszystko co ma w sobie choć troszke czekolady:). W tym cieście zakochałam się od razu, jak tylko zobaczyłam je u Kasi ...od razu też je upiekłam i się nie zawiodłam. Jest pełne smaku i aromatu, bardzo wilgotne, ciężko oderwać sie od kolejnego kawałka.

           

                            Ciasto czekoladowe z malinami

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

Składniki na keksówkę (25x7cm):

  • 125g masła (u mnie margaryna Kasia)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 155ml wody
  • 12g kakao
  • 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 168g cukru (dałam mniej)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 120g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • większa szczypta soli

Dodatkowo:

  • szklanka malin (u mnie mrożone) 

Składniki polewy:

  • ok. 130-150 g czekolady (ja przetopiłam wielkanocne jajeczka)
  • kilka łyżek śmietany kremówki

Masło (margarynę), czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170 stopniac C. Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: kakao maliny
09:59, jolantaszyndlarewicz , Ciasta czekoladowe
Link Komentarze (42) »
czwartek, 18 sierpnia 2011
Chleb razowy na ciemnym piwie z syropem klonowym

Bardzo chrupiąca skórka, pyszny, wilgotny (ale nie kleisty) miąższ, piękny zapach (w końcu piwo i syrop klonowy robią swoje) ...tak można w wielkim skrócie opisać chleb, który piekłam już kilkukrotnie i ciągle do niego wracam:). W mojej spiżarni zawsze mam 2 butelki ciemnego piwa ... bo jak mi się zachciewa smaku tego chleba to bach i na następny dzień już się nim delektuję:).

Przepis znalazłam na przesmacznym blogu Addio pomidory ....na którym znajdziecie wiele ciekawych inspiracji:).

               Chleb razowy na ciemnym piwie z syropem klonowym

 

Przepis dodaję do akcji Fabryki przepisów "Chleby na zakwasie - wspólne pieczenie".

 

CHLEB RAZOWY NA CIEMNYM PIWIE Z SYROPEM KLONOWYM

 

Składniki:

  • 425g gęstego zakwasu dokarmionego nie później niż 10-12 godzin wcześniej (u mnie o hydracji 100%)
  • 175 g ciemnego piwa stołowego*
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 7g soli morskiej
  • 250g mąki pszennej chlebowej
  • 50g wody
  • ½ łyżeczki suchych drożdży

W dużej misce wymieszać zakwas, piwo, syrop klonowy, sól i wodę. Dodać mąkę i drożdże. Pozostawić przykryty ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wymieszać, następnie przełożyc do keksówki (25x7cm) wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch chleba także posypać otrębami (zapomniałam). Pozostawić przykryty ściereczką do wyrośnięcia. Potrwa to ok. 2 godzin (u mnie dłużej). Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 200° przez 30 minut bez termoobiegu, następnie włączyć termoobieg/nawiew na 15 minut. Wyłączyć i piec jeszcze około 30 minut. wystudzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:) 

10:36, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (19) »
środa, 10 sierpnia 2011
Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

Wligotny, zwarty, mocno czekoladowy, nie przesłodzony, pachnący orzechami laskowymi torcik ...nie umiemy odmówić sobie kolejnego kawałeczka:) .... a konsystencja przypomina brownie ...przynajmniej te upieczone przeze mnie torciki:).

Za pyszny przepis dziękuję Dorotce.

 

                   Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

 

TORTA ALLA GIANDUIA (NUTELLA CAKE)

Składniki:

  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła (u mnie margaryna Kasia)
  • 400 g Nutelli (1 słoiczek)
  • 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody (u mnie wiśniówka)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych (ja swoje wcześniej podprażyłam, aby zdjąć z nich skórkę)
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej 
  • pół szklanki wiśni z wiśniówki (dobrze odsączonych) (to mój dodatek)

W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło/margarynę z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC. 

Składniki polewy: 

  • 100 g orzechów laskowych, obranych
  • 125 ml kremówki
  • 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody (u mnei wiśniówka)
  • 125 g gorzkiej czekolady

Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).

W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy. Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

 

Częstujcie się proszę:) 

 
1 , 2