Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 31 sierpnia 2013
Ciasto z Kubusiem i brzoskwiniami

Miał być Shrek ... ale zapomniałam kupić delicji, a i zielonego Pysia nie było:). Powstał więc przekładaniec wzorowany na bajkowym ogrze .... pyszny, nie za słodki, atrakcyjny wizualnie .... taki, który ma się ochotę powtórzyć.

 

           Ciasto z Kubusiem i brzoskwiniami

 

Ciasto to dopisuję do 5 edycji "Morelkowo - Brzoskwiniowo", któr± prowadzi Karolina. Karolciu pozdrawiam:).

 

CIASTO Z KUBUSIEM I BRZOSKWINIAMI

Składniki biszkoptu:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa kubusiowa:

  • Duża butelka Kubusia (u mnie z dodatkiem brzoskwini)
  • 3 budynie ¶mietankowe

Masa ¶mietanowa:

  • 400 ml ¶mietanki deserowej 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Ponadto:

  •  5-6 dojrzałych brzoskwiń
  • 2 galaretki truskawkowe



Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec dodaj±c partiami cukier. Dodać żółtka i olej. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę (25x35 cm) wyłożon± papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 25-30minut.


Masa kubusiowa: Budynie rozpu¶cić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Kubusia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gor±c± masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w szesnastki.


Masa ¶mietanowa: Galaretkę rozpu¶cić w 3/4 szklanki gor±cej wody. Dobrze schłodzon± ¶mietanę ubić na sztywno. Pod koniec powoli wlewać lekko tężej±c± galaretkę i krótko ubić.Wyłożyć na brzoskwinie. Włożyć do lodówki, aby masa stężała.

Galaretki truskawkowe rozpu¶cić w 800ml gor±cej wody i pozostawić do wystudzenia. Następnie lekko tężej±c± wylać na masę ¶mietanow±. Placek najlepiej trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 05 sierpnia 2013
Chleb Młynarza, czyli kolejne współne pieczenie:)

18 domów, 18 kobiet i 18 pysznych chlebów ... naprawdę pysznych:). Mój wyszedł miękki, o chrupi±cej skórce z wnętrzem usłanym nieregularnymi dziurami..... taki lubię:). Zapraszam na kromeczkę, a Wam drogie Piekarki dziękuję za kolejn± niesamowit± przygodę ....

Tym razem przepis wybrała dla nas Renata, to był strzał w 10!:).

Ja zrobiłam ciasto z 4 porcji i wyszły mi 3 duże bochenki (koszyk na 1kg bochenek). 

 

 

           Chleb Młynarza

 

CHLEB MŁYNARZA (MILER`S LOAF Mistrza Hamelmana)

¬ródło: klik 

Składniki zaczynu:

  • 65 g m±ki pszennej chlebowej
  • 45 g wody
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)

Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać łyżk±. Przykryć foli± i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 365 g m±ki pszennej chlebowej
  • 20 g m±ki żytniej (użyłam typ 720)
  • 250 g wody
  • pół łyżki soli
  • cały zaczyn

Wszystkie skladniki oprócz soli wyrobić do dokładnego poł±czenia składników, przykryć foli± i pozostawić na 30-60 minut. Dodać sól i zagniatać przez kilka minut. Ciasto bedzie do¶ć wilgotne i klej±ce (gdyby było zbyt lej±ce należy dosypać troszkę m±ki, jednak nie nalezy przesadzać z jej ilo¶ci±). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. W czasie wyrastania ciasto należy odgazowac co 45 minut na om±czonym (lub lekko naoliwionym) blacie poprzez złożenie go na trzy (jak list urzędowy), obrót o 90° i złożenie na poł. Po wyro¶nięciu (powinno podwoić objęto¶ć) uformować w±ski bochenek. Umie¶cić go w bardzo dobrze om±czonym koszyku do wyrastania ( ł±czeniem do góry). Wierzch obsypać obficie m±k±. Odstawić do wyro¶nięcia (do podwojenia objęto¶ci). U mnie trwało to okolo 2 godzin. W międzyczasie dobrze nagrzać piekarnik z kamieniem do wypieku chleba lub blach± do 220 °C. Gdy piekarnik jest odpowiednio gor±cy nalezy naci±ć chleb bardzo głęboko (minimum 3cm w najwyższym punkcie bardzo ostrym nożem). Wyłożyć chleb na kamień i wrzucić na spód piekarnika szklankę kostek lodu. Piec okolo 35-45 minut, można tez obniżyć temperaturę po 20 minutach, je¶li chleb zbyt mocno się rumieni. Chleb powinien wydawać głuchy dĽwięk je¶li zapukamy palcem w spód. Studzić na kratce.

 

Razem ze mn± piekły:

Ania (Bajkorada) (klik)
Ania (klik
Basia (klik
Bożena (klik
Chantel (klik
Ewelina (klik)
Laura (klik)
Magda (klik
Majka (klik)
Małgosia (klik
Marzena (klik
Olimpia (klik)
Renata (klik
Renata Sharman (klik
Sara (klik
Wisła (klik)
Amber (klik)

 

Częstujcie się proszę:).
          

20:03, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (28) »