Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 20 sierpnia 2015
Bułki pszenne podłużneBułki

Sporo bułek u nas ostatnio ... nie zawsze jest czas lub chęć na pieczenie zakwasowców i wówczas ¶wietnym ratunkiem s± bułki .... a i jakim smacznym przy okazji. Miło wgryĽć się w mięciuchn± bułkę z chrupi±ca skórk±:) ... 

Bułki s± neutralne w smaku, ¶wietnie pasuj± zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków .... a najlepiej smakuj± same lub z masłem - tak twierdzi Olko:).

 

               Bułki pszenne podłużne

 

BUŁKI PSZENNE PODŁUŻNE

Przepis własny

Składniki:

  • 750 g m±ki pszennej chlebowej
  • 45 g mleka w proszku
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 400-410 g letniej wody

Drożdże utrzyj z cukrem, poczekaj, aż się upłynni±. Do misy przesiej m±kę z mlekiem w proszku. Dodaj sól, masło, upłynnione drożdże i wodę. zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (7-8 minut mikserem i 2-3 minuty dłońmi). Ciasto włóż do naoliwionej miski, t± za¶ umie¶ć w torbie foliowej i pozostaw na ok. 1 godzinę do podwojenia objęto¶ci. Wyro¶nięte ciasto podziel na 12 równych kęsów (po ok. 110 g). Uformuj podłużne (rozwałkuj ciasto na kształt prostok±ta i ciasno zwiń) lub okr±głe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. Natnij żyletk± lub nożyczkami, przykryj ¶ciereczk± i pozostaw na 30-40 minut do ponownego wyro¶nięcia. Piecz ok. 20 minut w 210 stopniach C. WystudĽ na kratce.

 

 Częstujcie się proszę:)

¶roda, 19 sierpnia 2015
Sałatka z letnich warzyw

Sezon na cukinię i paprykę trwa ... warzywa te s± teraz tanie, warto więc je kupić i ustawić na półce kilka słoiczków pysznych warzywnych sałatek ... choćby tej:)... polecam Wam - jest pyszna. Zrobiłam j± jakie¶ 3 tygodnie temu z przepisu znalezionego u Wiosenki (klik). Przedwczoraj otworzyli¶my pierwszy słoik, aby sprawdzić smak. Sałatka jest przepyszna .... kwa¶no - słodka ... warzywa s± chrupi±ce ... jednym słowem genialna ... wchodzi do naszego przetworowego repertuaru na stałe. Wiosenko dziękuję za ten przepis.  

 

                      Sałatka z letnich warzyw

 

SAŁATKA Z LETNICH WARZYW

Składniki:

  • 3 kg cukinii (najlepiej cienkiej, nie przero¶niętej)
  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • ziele angielskie
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • li¶cie laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 łyżki soli

Warzywa umyj i osusz. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cebulę pokrojon± w piórka oraz paprykę pokrojon± w cienkie paseczki (o długo¶ci 2-3 cm). Warzywa posól, wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny (warzywa puszcz± sporo soku). W tym czasie umyj dokładnie słoiki i zakrętki.

Składniki zalewy umie¶ć w garnku i zagotuj. Gor±c± zalewę wlej do warzyw i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Napełnij przygotowane słoiki, mocno zakręć i pasteryzuj 20 minut. 

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 18 sierpnia 2015
Ciasto mleczne z wi¶niami i kruszonk±

Ostatnio króluj± u nas ciasta ucierane z owocami .... każdy je lubi, znikaj± w oka mgnieniu:).... a i ja lubię ich pieczenie. Siadamy z dziećmi w kuchni i wymy¶lamy przepis ... frajda dla mnie, jeszcze większa dla Dzieci:).

Ciasto na które chcę Was dzi¶ zaprosić jest wilgotne, zwarte, delikatnie czuć w nim smak mleka w proszku, nie jest za słodkie ... bez problemu utrzymuje zarówno ciężar owoców, jak i kruszonki. Polecam:).

Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, wówczas unikniemy zakalca.

 

                Ciasto mleczne z wi¶niami i kruszonk±

 

Jako, iż ciasto piekłam z moimi dwoma malymi pomocnikami dodajemy je do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

               Z dziećmi i dla dzieci 

 

CIASTO MLECZNE Z WI¦NIAMI I KRUSZONKˇ

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 i 1/2 szklanki m±ki pszennej tortowej

Dodatkowo:

  • wi¶nie (wydrylowane)
  • ulubiona kruszonka (np. wg przepisu z tego ciasta)

Jaja wbij do misy, dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jasnej puszystej masy (ok. 10 minut). W tym czasie przesiej do osobnej miski m±kę, mleko w proszku, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej dodaj jogurt, mleko i olej i zmiksuj do poł±czenia składników. Dodaj przesiane składniki i zmiksuj na mniejszych obrotach (do dokładnego poł±czenia). Ciasto przełóż do blaszki (24 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch, posyp gęsto wi¶niami i kruszonk±. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 15 sierpnia 2015
Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Kiedy tylko zobaczyłam ten chleb u Dominiki (klik) wiedziałam, że muszę go koniecznie upiec. Te pęknięcia mnie zaczarowały:) ... a jak już upiekłam to i smakiem się zachwyciłam. Z przepisu wyszedł ogromny bochen o wspaniałej chrupi±cej skórce i konkretnym wnętrzu. Już jedn± kromka można się spokojnie naje¶ć. Polecam, zwłaszcza, że robi się go naprawdę łatwo ... a je¶li nie posiadacie garnka żeliwnego można ten chleb upiec choćby w naczyniu żaroodpornym:).

 

                     Chleb pszenno - żytni na zakwasie

 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE

Składniki zaczynu:

  • 360 g m±ki żytniej typ 720
  • 300 g wody
  • 20 g aktywnego zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)

Wymieszaj ze sob± składniki zaczynu. Miskę z zaczynem włóż do foliowej torby i pozostaw na 8-12 godzin. Zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoja objęto¶ć. 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 230 g m±ki żytniej typ 720
  • 300 g m±ki pszennej typ 750
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka soli morskiej lub 3/4 łyżki soli tradycyjnej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka drożdży

Wymieszaj zaczyn z reszt± składników ręcznie lub przy pomocy miksera. Nie mieszaj zbyt długo, tylko do dokładnego poł±czenia składników. Miskę z ciastem włóż do foliowej torby i pozostaw na 90 minut (w przypadku użycia drożdży na 30 - 60 minut). Po tym czasie wyłóż ciasto na bardzo mocno oprószon± m±k± ¶ciereczkę i umie¶ć w koszu do wyrastania. Kosz włóż do foliowej torby i odstaw do wyro¶nięcia. Nagrzej piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym do 230 stopni C. Wyro¶nięty chleb przełóż do nagrzanego garnka, przykryj pokrywka i piecz 35 - 40 minut. Po tym czasie zdejm pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjmij na kratkę kuchenn± i wystudĽ.

 

             Chleb pszenno - żytni na zakwasie

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 08 sierpnia 2015
Lody kawowe

Na zewn±trz upały, je¶ć się nie chce .... no chyba, że pyszne lody, np. kawowe ... intensywnie kawowe, nie za słodkie, pyszne:) ... nie dla dzieci wprawdzie, ale dla nich polecam inne (klik). 

Lody z przepisu, z którego korzystam od lat .... jednak o wersji kawowej nie pomy¶lałam. Za to wypatrzyłam j± u Bereniki (klik). Polecam .... już jutro możecie delektować się doskonałymi lodami... i co najważniejsze nie potrzebujcie do nich maszynki do lodów. 

 

                    Lody kawowe

 

LODY KAWOWE

Składniki:

  • 3 jaja
  • 90 g drobnego cukru do wypieków lub domowego cukru waniliowego
  • 400 ml ¶mietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody

Jaja umyj i sparz, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połow± cukru, wod± oraz kaw± na puszyst± masę (7-8 minut mikserem). Białka ubij na sztywno z cukrem. Zimn± ¶mietankę ubij na sztywno. Do masy żółtkowej dodawaj stopniowo pianę ubit± z białek, delikatnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo ubit± ¶mietanę. Delikatnie i dokładnie wymieszaj. Do pojemnika (ok. 2 l pojemno¶ci) przełóż 2/3 masy. Do reszty dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż kleksami na wierzch masy kawowej. Wymieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem tworz±c esy - floresy. Zamknij pojemnik i włóż do zamrażalnika na kilka godzin.

 

Lody dodaję do akcji lodowej prowadzonej na blogu Magia w kuchni (klik).

 

           Akcja lodowa

 

Częstujcie się proszę:)

07:42, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3