Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 30 września 2014
Tarta z malinami

Ostatnio w naszym domu królują tarty ... jakoś bardzo nam posmakowały tego typu wypieki .... bo są szybkie, łatwe ... a przy tym smaczne. Ta, na którą chciałam Was dziś zaprosić powstała z ostatnich zamrożonych zeszłorocznych malin (w ramach czyszczenia zamrażalnika na nowe malinowe zbiory). Można ją oczywiście zrobić i ze świeżych, jeśli macie jeszcze takowe na krzaczkach (u nas już końcóweczka). Przepis na ciasto kruche zaczerpnęłam z książki M. Roux "Jajka". To ciasto jest genialne, bardzo kruche, maślane .... jedno z najlepszych jakie jadłam. Reszta tarty to radosna twórczość własna.

Zdjęcie niestety ciemne .... bo i pora dość późna była, a i ze mnie fotograf bardzo kiepski.

 

              Tarta z malinami

 

TARTA Z MALINAMI

Składniki ciasta kruchego:

  • 250 g mąki
  • 100 g lekko rozmiękczonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Składniki nadzienia:

  • 700 g malin (mrożone lub świeże)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. cukier (ja nie dodawałam)
  • ulubiona kruszonka (ja swoją najczęściej robię na oko lub wg tego przepisu: klik)

Mąkę, sól i cukier puder przesiać. Dodać masło i przesiekać siekaczką lub nożem, aż mieszanina nabierze konsystencji kruszonki. Zrobić dołek, wbić jaja i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty (u mnie o średnicy 29 cm), schłodzić ponownie przez 30 minut w lodówce. Gęsto nakłuć widelcem i podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach C.

W czasie gdy ciasto się podpieka zrobić kruszonkę. Maliny wymieszać delikatnie, ale dokładnie z mąką ziemniaczaną i ew. z cukrem. Wyłożyć je na podpieczony spód, posypać kruszonką. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem porządnie wystudzić.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: maliny
07:39, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 września 2014
Lody czekoladowe

Bodajże w czerwcu kupiłam maszynę do lodów... miałam w planach wypróbować wiele smaków ... jak dotąd skończyło się na 2-3 użyciach maszyny:) ... pierwsze lody poszły w oka mgnieniu, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć ... dlatego też kolejne zrobiłam od razu z dwóch porcji i miały szansę na fotkę:).

Przepis na czekoladowe lody znalazłam na blogu Pani Tereski (klik). Są naprawdę pyszne, intensywnie czekoladowe, aksamitne .... a groszki czekoladowe przyjemnie chrupią.

Wybaczcie lekko brudną łapkę na zdjęciu, ale jak tu biec ręce myć skoro lody czekają:).

 

                   Lody czekoladowe

 

LODY CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30% lub 36%
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 30-40 g czekoladowych groszków lub drobno posiekanej czekolady

Czekoladę (oprócz groszków czekoladowych) stopić na parze. Żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości. Mleko, śmietankę, mascarpone i cukier waniliowy umieścić w dość dużym garnku, zagotować na średnim ogniu. Mieszaninę zdjąć z ognia. Część mieszaniny dodać do utartych żółtek (ciągle miksując). Następnie zawartość miski przelać z powrotem do garnka, dodać stopioną czekoladę i podgrzewać całość na małym ogniu, delikatnie mieszając. Masę musimy doprowadzić do lekkiego zgęstnienia, ale nie można jej zagotować (bo się zważy). Masa jest dobra, gdy nie spływa zupełnie z łyżki (nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce). Całość wystudzić, następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Masa musi być bardzo dobrze schłodzona. Przelać ją do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Pod koniec kręcenia dodać czekoladowe groszki. Jeśli jest taka potrzeba lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika.

Jeśli nie mamy maszyny wówczas masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co ok. 30 - 40 minut należy wyjąć pojemnik, a masę dobrze wymieszać. zapobiegnie to krystalizacji i lody będą puszyste.

 

Tutaj jeszcze zdjęcie małej Degustatorki .... jak widać lody smakowały ... a i zapomniałam dodać : ta mina to taka specjalna jak mama robi zdjęcie:).

 

                   Lili i czekoladowe lody

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: czekolada
13:34, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (5) »
środa, 24 września 2014
Papryka konserwowa

Lato i jesień to czas przetworów ... u nas w tym roku skromnie, bo niestety grad wszystko wytrzaskał, ale od czegóż są targi, okoliczni rolnicy i sklepy ... troszkę tego, troszkę tego i spiżarnia zapełniona:)... a w spiżarni tej nie może zabraknąć papryki konserwowej.

Paprykę robiłam już z kilku przepisów, ale od dobrych 5-6 lat tylko z tego przepisu. Jest najlepszy. Otwarty słoik znika w oka mgnieniu, a i do sałatek jest świetna:).

 

                papryka konserwowa

 

PAPRYKA KONSERWOWA

Składniki na 1 porcję zalewy:

  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • papryka
  • ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu

Słoiki (najlepiej takie o pojemności 0,5-0,7 l) umyć, pokrywki wyparzyć. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Paprykę umyć, wydrążyć środek i pokroić na grubsze paski (ja dzieliłam każdą połówkę na 3 części). Paprykę ułożyć dość ściśle w słojach. Do każdego włożyć przekrojony ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować je 15 minut od zagotowania (oczywiście mniejsze słoiki odpowiednio krócej). Wyciągnąć z wody i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

 

Częstujcie się proszę:)

 

Tagi: papryka
09:15, jolantaszyndlarewicz , Przetwory owocowe i warzywne
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 września 2014
Tarta sernikowa z figami i solonym karmelem

Zapraszam Was dziś na smaczną i nieskomplikowaną tartę .... tartę, która nie od razu zdobyła moje serce ... ale z każdym kolejnym kawałkiem moja sympatia do niej rosła ... a gdy się skończyła to żałowałam, że jej już nie ma:) ... dlatego tez upiekłam kolejną, ale o tym wkrótce:).

Przepis na tę tartę to zlepek dwóch przepisów (klik i kilk). Nie lubujemy się jednak w białej czekoladzie, stąd zastąpiłam ją ciemną ... masa serowa bardzo fajnie komponuje się z figami i solonym karmelem (klik) ...  najlepsza jest drugiego i kolejnego dnia ... mimo, iż figi nie wyglądają już tak pięknie jak świeżo położone:).

 

                  Tarta sernikowa z figami i solonym karmelem

 

TARTA SERNIKOWA Z FIGAMI I SOLONYM KARMELEM

Składniki ciasta kruchego:

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 1żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę,kakao i sól przesiać na stolnicę, dodać cukier i zimne masło. Przesiekać siekaczką lub nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Zrobić dołek, dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić je przez 30-60 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i dokładnie wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 29 cm. Nakłuć widelcem i ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach C. Wystudzić.

Składniki masy serowej:

  • 500 g sera białego (u mnie 250 g tłustego i 250 g półtłustego, ale prawdopodobnie jeszcze lepszy byłby sernik wiaderkowy)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka (gdyby masę ciężko się blendowało)

Dodatkowo:

  • 7-8 łyżek solonego karmelu
  • 4-5 świeżych fig

Czekolady stopić w kąpieli wodnej. Ser pokruszyć i włożyć do naczynia, dodać stopiona czekoladę i miksować blenderem, aż masa będzie gładka. Jeśli masa ciężko będzie się miksować dodać kilka łyżek mleka. Masę wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Schłodzić w lodówce (jeśli masa robiona będzie z twarogu wiaderkowego). Na serze rozprowadzić warstwę (ok. 3-4 łyżek) solonego karmelu. Na to wyłożyć figi pokrojone w półplasterki. Polać solonym karmelem i schłodzić w lodówce.

 

Częstujcie się proszę.

09:19, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 września 2014
Karmel z solą morską

Nie sposób się od niego oderwać .... kusi i wierzcie mi, że bardzo skutecznie:)... ta szczypta soli nadaje mu niesamowitego charakteru.... zróbcie sobie taki karmel w domu, a zobaczycie, że jest rewelacyjny. Świetnie sprawdzi się w ciastach czy deserach, a resztę można przecież wyjeść łyżeczką:). Marta (klik) dziękuję za przepis:).

 

                       Karmel z solą morską

 

KARMEL Z SOLĄ MORSKĄ

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 100g niesolonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy/golden syrup/miodu
  • 30 ml wody

 

Kremówkę zagotować z solą i masłem. Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i miód. Roztopić cukier, aż do uzyskania karmelu o złotym kolorze (nie mieszać karmelu łyżką, bo się zbryli!!!). Do rozpuszczonego cukru wlać kremówkę z dodatkami. Zagotować na średnim ogniu i często mieszając, gotować aż zgęstnieje – powinno to zając około 8-10 minut. Gotowy karmel przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce.
Częstujcie się proszę:)



09:46, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2