Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 30 września 2015
Pieczone śliwki z twarogiem

Zimny twaróg i gorące, cudowne pieczone śliwki - to smakowy hit ostatnich dni:). Nie umiem się oprzeć temu daniu, jest po prostu obłędne:)... a z tego co mi wiadomo to zakochało się już w nim kilka innych osób ... i słusznie. Jest zdrowe, lekkie, pyszne:). 

Połączenie twarogu i pieczonych śliwek, jak już wspominałam w jednym z poprzednich wpisów (klik), zobaczyłam na jednym z blogów ... jednak nie pamiętam, którym. Jeśli tylko uda mi się go zlokalizować podam źródło. 

 

           Pieczone śliwki z twarogiem

 

PIECZONE ŚLIWKI Z TWAROGIEM

Składniki na 1 porcję:

  • 4 - 5 śliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • cynamon
  • 80 - 100 g twarogu

Śliwki umyj, wysusz, przekrój na pół i wyciąg pestki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym (rozcięciem do góry), polej miodem i posyp cynamonem. Piecz ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do czasu, aż śliwki będą upieczone i uwolni się nich sosik). 

Twaróg rozkrusz do miseczki, wyłóż na niego gorące śliwki i polej wytworzonym podczas pieczenia sosem.

 

Częstujcie się proszę:)

07:31, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (6) »
wtorek, 29 września 2015
Tort kajmakowy z owocami

Dziś chciałam zaprosić Was na torcik, który upiekłam dla Męża z okazji naszej rocznicy ślubu. Chciałam, aby było to coś innego, coś z kajmakiem, coś z owocami. Na masę kajmakową od Kornika (klik) miałam ochotę już od dawna, pozostało więc tylko zerwać owoce i upiec biszkopt. Poszło szybko i sprawnie, a Mąż i dzieci były zachwycone ... ja również:).

Zdjęcia dość ciemne, ale niestety robione wieczorem:).

 

             Tort kajmakowy z owocami

 

TORT KAJMAKOWY Z OWOCAMI

Składniki biszkoptu:

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (w tym 1,5 łyżki kakao) 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy kajmakowej:

  • 450 g masy kajmakowej
  • 450 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • maliny
  • borówki
  • jeżyny

 

              Tort kajmakowy z owocami

 

Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywno, nadal ubijając stopniowo dodawaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach do czasu, aż piana stanie się szklista i nie będą w niej wyczuwalne kryształki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną za pomocą łopatki. Ciasto przełóż do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównaj. Piecz 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudź biszkopt i przekrój go na 3 krążki.

Masa kajmakowa: Mascarpone przełóż do miski, krótko zmiksuj. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj masę kajmakową. Zmiksuj do dokładnego połączenia składników.

Ułóż na paterze krążek biszkoptu, wyłóż na niego ok. 1/3 masy, posyp borówkami, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Ponownie wyłóż ok. 1/3 masy, rozsmaruj i posyp borówkami. Resztą masy posmaruj wierzch i boki tortu, dowolnie udekoruj owocami. Tort wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 28 września 2015
Pieczone śliwki

Kilka dni temu na jednym z blogów (niestety zamknęłam zakładkę, ja lub Mąż, i nie pamiętam jaki to był blog) zobaczyłam propozycję doskonałego (jak dla mnie) drugiego śniadania. Jego składową były pieczone śliwki. Na sam ich widok ślinianki zaczęły mi zdecydowanie mocniej pracować ... jeszcze tego samego dnia wypestkowałam śliwki, polałam miodem (bo zdrowiej niż cukrem), posypałam cynamonem (tak mi jakoś pasuje do śliwek) i upiekłam. Spróbowałam na ciepło .... pyszne ... spróbowałam na zimno - niebiańskie ... i tak od kilku już dni nie umiem im się oprzeć:). Zróbcie, mówię Wam pokochacie:).

 

            Śliwki pieczone z cynamonem

 

PIECZONE ŚLIWKI

Składniki na 1 porcję:

  • 4 - 5 śliwek (zależnie od wielkości)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • cynamon

Śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Polej miodem, oprósz cynamonem (nie za dużo, tak aby nie przyćmić smaku śliwek). Piecz ok. 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Śliwki będą rozpieczone i uwolni się  z nich niebiańsko pyszny sosik:).

 

Częstujcie się proszę:)

   

07:04, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (3) »
sobota, 26 września 2015
Włoskie ciasteczka z mąki kukurydzianej

Dziś kolejne wspólne ciasteczkowanie (klik, klik) ... takie wspólne już na maksa ... bo do Olków na stałe już dołączają Siostrzyczki .... pomagały i do tej pory, ale teraz to już będzie ciasteczkowanie pełną buzią:). Dziewczynki są coraz większe i coraz więcej pomagają, dlatego też i Ich pracy należy się uznanie... stąd też zmieniamy nazwę cyklu na "Ciasteczka na 10 rączek".

Mnie jako Mamę bardzo cieszą każde ciasteczka upieczone przez moje dzieci. Nie dość, ze w domu pysznie, dzieciaki mają frajdę to dodatkowo uczą się obycia z kuchennym sprzętem, obowiązkowości, dokładności .... a to kiedyś zaprocentuje:).

Dziś nasze dzieci zapraszają na włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą, są one propozycją Olka, Hani i Ewuni. Ta wspaniała Trójeczka znalazła je na blogu Dorotki (klik). 

Ciasteczka są doskonałe - maślane, kruchutkie, u nas mocno waniliowe, w sam raz słodkie, ciężko się od nich oderwać ... oj ciężko:). Wg oryginału ciasto powinno wyciskać się za pomocą rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek, moje dzieci robiły z niego kulki, a później delikatnie spłaszczały za pomocą widelca. W części ciasteczek zrobiły wgłębienia i włożyły w środek marmoladę. Obie wersje pyszne. Polecamy.

Tutaj można obejrzeć ciasteczka Olka, Hani i Ewuni (klik).

 

          Włoskie ciasteczka z mąki kukurydzianej

 

WŁOSKIE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (u nas domowy waniliowy)
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy (kilka minut mikserem na najwyższych obrotach). Ciągle miksując dodaj kolejno jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie dodaj przesiane obie mąki z solą i zmiksuj (na mniejszych obrotach) do połączenia składników. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Delikatnie spłaszcz widelcem, tłuczkiem do mięsa lub po prostu dłonią. Piecz 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (na zloty kolor). Wystudź na kratce.

 

Oto krótka fotorelacja z pieczenia:

 

            Olek

 

            Olek

 

            Olek i Lili

 

             Olek i Lili

 

To nasze "rączki":)

 

             Olek i Lili:)

 

Jak to mówią "w miłości siła":)

 

             Olek i Lili

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 22 września 2015
Buły pszenne na piwie i miodzie

Przyznam się Wam do czegoś - ja, osoba nie cierpiąca piwa, podkradłam Mężowi ostatnie piwo ... upiekłam z jego dodatkiem bułki. Na kolejne Mąż sam przyniósł chmielowy napój:). 

Bułki są puchate, mięciuchne, niesamowicie pyszne ... nawet kolejnego dnia, pod warunkiem, że coś zostanie:).

Przepis znalazłam na blogu Bayaderki (klik). Jest on jednym z naszych ulubionych bułkowych przepisów.

 

                     Buły pszenne na piwie i miodzie

 

BUŁY PSZENNE NA PIWIE I MIODZIE

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml piwa jasnego pełnego (o temperaturze pokojowej)

 

                  Buły pszenne na piwie i miodzie

 

 

Drożdże utrzyj z łyżeczką miodu i poczekaj, aż się upłynnią. Do misy przesiej mąkę z solą, dodaj upłynnione drożdże, oliwę, miód i piwo. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (mikserem ok. 7 - 8 minut, ręcznie ok. 15 minut). Ciasto włóż do lekko naoliwionej miski, umieść ją w torbie foliowej i odstaw na ok. 45 - 60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno niemal dwukrotnie zwiększyć objętość). Odgazuj ciasto, wbijając w nie pięść, a następnie podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj podłużną bułkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką (ew.), zachowując ok. 3 - 5 cm odstępy. Bułki natnij żyletką lub nożyczkami kuchennymi, nakryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Bułki piecz ok. 10-12 minut w 220 stopniach C. Po upieczeniu wystudź na kratce kuchennej. 

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5