Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 29 października 2012
Chlebek dyniowy z orzechami

Śmieję się sama z siebie, że jeśli o wypieki chodzi to u nas ostatnio wszystko z dynią. Po przepysznym chlebku dyniowo - kawowym (klik) przyszedł czas na wykorzytanie resztki (przed zrobieniem kolejnego) puree z dyni. Dobór składników całkiem przypadkowy, po prostu akurat to co leżało niewykorzystane w szafkach lub lodówce:) .... a wyszedł z tego naprawdę smaczny, mało słodki (można oprószyc cukrem z cynamonem), wilgotny wypiek. Nie umiałam sobie odmówić dodatku kawy, bo bardzo mi ona do dyni podpasowała:).

 

Chlebek dodaję do Festiwalu Dyni 2012, organizowanego przez Beę.

 

                    Festiwal dyni

 

CHLEBEK DYNIOWY Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru light muscovado
  • 150 g cukru dark muscovado (można oczywiscie oba cukry zastąpić białym, ale należy wówczas dać go mniej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 jaja
  • chlust ekstraktu waniliowego
  • 150 g stopionego masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 330 g puree z dyni (klik
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

 

            Chlebek dyniowy z orzechami

 

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce (grudki cukru rozetrzeć palcami). W drugiej misce zmiksować wszystkie mokre składniki (oprócz masła) do połaczenia. Do mokrych składników wsypać suche, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło i ponownie zmiksować do połaczenia. Masę przelać do keksówki (o wymiarach dolnych 30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 70-75 minut (pod koniec pieczenia można wierzch ciasta przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł i nie wysuszył). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: dynia
10:08, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (13) »
czwartek, 25 października 2012
Chlebek dyniowo - kawowy

Kiedy tylko zobaczyłam przedwczoraj u Kasi przepis na chlebek dyniowo - kawowy wiedziałam, że muszę go upiec. Wczoraj wstawiłam go do piekarnika, a dziś został tylko mały kawałek:). To ciasto jest wspaniałe - wilgotne, bardzo mięciutkie i puchate. Kawę czuć w nim dość mocno, a dynia nadaje wypiekowi tej wspaniałej wilgoci:). Polecam Wam z czystym sumieniem... warto go upiec, choćby dla samego zapachu w domu:)... ale i w smaku się zakochacie:).

 

              Chlebek dyniowo - kawowy

 

Chlebek dołączam do Festiwalu Dyni 2012, organizowanego przez Beę.

 

             Festiwal dyni 

 

CHLEBEK DYNIOWO - KAWOWY

Składniki:

  • 150 g brązowego cukru (u mnie light muscovado)
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 220 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty goździków (pominęłam, bo nie miałam) 

Połączyć ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy, ja z rozmachu dodałam również cukier). W misce połączyć dynię, olej, mleko, jajka i wanilię. Miksować na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodać suche składniki. Miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarch 25x7cm) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed krojeniem wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: dynia
10:46, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 22 października 2012
Babka z dynią

W zeszłym roku rozkochałąm się w dyni ...wprawdzie jestem monotematyczna i ciągle piekę z niej te same babki (dzisiejszą i klik), robię puree i piekę z ziołami ...ale w planach mam jeszcze kilka dyniowych smaków:).. wiec moze tak źle ze mną nie jest:).

Dziś chciałam przedstawić Wam kolejny dyniowy wypiek, który znalazłam na blogu Kuchnia pełna smaków - pyszną, wilgotną babkę, pełną dyni i migdałów ....taką, która świetnie smakuje posypana cukrem pudrem, a z karmelem (wersja oryginalna, ale mi zabrakło czasu na jego ugotowanie) jest zapewne jeszcze lepsza:).

Moja babka wyszła troszeczkę inna niż u Ewelajny ...ale jak to bywa u zakręconych zrobiłam puree z dyni ...a później zobaczyłam, że do ciasta idzie miąższ:). 

 

                       Babka z dynią i orzechami

 

Babkę tę dodaję do Festiwalu Dyni 2012, organizowanego przez Beę.

 

                        Festiwal Dyni 

 

BABKA Z DYNIĄ

Składniki:

  • 400g miąższu z dyni (u mnie 210 g dyni startej na tarce i 190 g puree z dyni)
  • 7 jajek (osobno żółtka, osobno białka) (u mnie dodatkowo 1 żółtko, bo się jajko źle rozbiło:))
  • 300 - 280g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g zmielonych migdałów (u mnie 300 g migdałów i 100 g orzechów włoskich)
  • 2 pomarańcze, z których musisz wycisnąć 200 g soku i zetrzeć skórkę
  • sól, masło i kasza manna do wysmarowania formy
  • 40 g orzeszkó pistacjowych (pominełąm)

Wnętrze formy do babki wysmarować masłem i wysypać kasza manną (u mnie forma na babkę o średnicy 25 cm i keksówka o wymiarch 25x7cm).

Dynię zetrzeć na drobnych oczkach. Żółtka z cukrem ubić do białości, później wymieszać ze startą dynią. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na masę żółtkową. Następnie wymieszać masę z migdałami, sokiem i skórką pomarańczową. Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę i równomiernie wymieszać z ciastem. Formę/-y napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię i piecz przez 50 minut w 180 stopniach C. Jeśli w trakcie będzie się zbytnio złocić, przykryć ją papierem aluminiowym. Upieczoną odstawić na 10 min., aby ostygła , następnie wyjąć z formy. Kiedy zupełnie ostygnie można posypać ja cukrem pudrem i pistacjami, albo oblać karmelem i posypać pistacjami.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

 

Tagi: dynia
13:39, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (19) »
wtorek, 16 października 2012
Chleb na liściach chrzanu na WBD 2012

Dziś mój zakwas obchodzi swoje 2 urodziny, co zbiega się z ważnym wydarzeniem dla Wszystkich domowych piekarek i piekarzy - Światowym dniem chleba.

 

                  WBD2012

W taki dzień nie umiałabym odmówić sobie upieczenia chleba. Postawiłam na wielokrotnie sprawdzony przepis - chleb na liściach chrzanu od Danusi. Po raz pierwszy piekłam go w wakacje, od tej pory pojawiał się na naszym stole wielokrotnie, jednak jakoś nie doczekał się zdjęć. W końcu są, a ja chciałam Was zaprosić na przepyszny w smaku, puszysty i szybko znikający chlebuś:). 

 

         Chleb na liściach chrzanu

 

CHLEB NA LIŚCIACH CHRZANU

Składniki zaczynu:

  • 70g zakwasu żytniego, aktywnego
  • 245g mąki pszennej chlebowej
  • 245g wody naturalnie gazowanej

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić w temp. pokojowej, na co najmniej 12 godzin.


Składniki ciasta właściwego:

  • 560g zaczynu
  • 500g mąki pszennej o dużej zawartości białka (u mnie typ 650)
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego (można pominąć)
  • 2 łyżki mleka w proszku, niebieskiego
  • 245g wody
  • sól (ja dodaję łyżkę i troszkę)

Składniki ciasta właściwego połączyć, stopniowo dodając mąkę i wodę z solą. Wyrabiać ręcznie przez ok. 3- 4 minuty. Miskę z ciastem włożyć do reklamówki foliowej i pozostawić na 2,5 - 3 godzin. W mniej więcej godzinnych odstępach złożyć ciasto. Po trzecim złożeniu ciasta uformować je w kulę i włożyć do koszyczka wysypanego mąką do ostatecznego rośnięcia (ja wkładałam do szerokiej keksówki wyłożonej papierem i wysypanej mąką, ponieważ piekłam w garnku rzymskim).Ciasto rosnie dość szybko (u mnie  średnio ok. 1,5 godziny). Nagrzać garnek żeliwny (lub wymoczony w wodzie garnek rzymski) w temp. 250 stopni C. Wyłożyć go liśćmi chrzanu (lub tataraku), przełożyć wyrośniety bochenek. Piec 15 minut z parą (1 szklanka kostek lodu wrzucona na początku pieczenia do piekarnika), następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni C i dopiekać jeszcze około 45minut. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 200 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)  

09:37, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 15 października 2012
Tarta z serem feta, szpinakiem i pieczarkami

W naszym domu bardzo lubimy mieso, ale i mięsożerców od czasu do czasu nachodzi ochota na coś bezmięsnego:). Robimy wówczas makaronowe zapiekanki lub pieczemy tarty. Jedna z takich bezmiesnych tart jest ta, znaleziona u Crummblle. Piekłam ją już kilkukrotnie, z niewielkimi zmianami. Jest smaczna, charakterna i czuć w niej mój ukochany szpinak ...a to dla mnie zaleta:).

Przepis podam ze swoimi zmianami, po oryginał zapraszam do Crummblle.

 

              Tarta z serem feta, szpinakiem i pieczarkami

 

TARTA Z SEREM FETA, SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki spodu:

  • 375 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • odrobina wody

Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min. do lodówki. Rozwałkować, potem przełożyć do okrągłej formy (u mnie o średnicy 28-30cm) wysmarowanej masłem. Spód podpiec (ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) wcześniej gęsto nakłuwając go widelcem, by zapobiec powstawaniu pęcherzyków w cieście.

 

Składniki nadzienia:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 200 g sera feta
  • 30 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 1 jajo
  • pieprz i sól do smaku

Cebulę pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, opłukać liście szpinaku.
Na patelni rozpuść masło. Zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 10 minut (do odparowania wody). Dodać szpinak i smażyć wszystko razem około 2-3 minut (do odparowania wody). Ser feta pokrój na małe kawałki. Wymieszaj je z oliwą oraz odrobiną pieprzu i soli. Śmietanę rozbełtać z jajem i przyprawami.

Na podpieczone ciasto wyłożyć pieczarki ze szpinakiem, zalać śmietaną z jajem. Na wierzch wyłożyć ser feta z przyprawami. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 35 minut. 

 

Częstujcie się proszę:) 

10:40, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2 , 3