Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 30 października 2013
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, dynią i szpinakiem

Kupiłam ostatnio dwie piersi kurzęcę na obiad ... nawet przepis był już wybrany. Jednak gdy tak się w niego dokładnie wczytałam to stwierdziłam, że nie nasze smaki ... szybki przegląd lodówki i szafek i powstała niezawodna zapiekanka makaronowa. Pyszna była, dziś dojedliśmy resztę .... wiem, że będę ją powtarzać, bo nawet mój mały niejadek zjadł trochę:)... a On antywarzywny jest:).

       

                    Zapiekanka makaronowa

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM,DYNIA I SZPINAKIEM

Składniki na 4 spore porcje:

  • 500 g makaronu kokardki
  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 150 - 200 g mrożonego szpinaku
  • 150-200 g dyni hokkaido, obranej
  • 250 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, 2 łyżki oleju
  • żółty ser do posypania zapiekanki (u mnie trochę startego pecorino i goudy w plastrach) 

Szpinak lekko rozmrozić, jeśli jest w całych liściach przesiekać (ale nie na miazgę) i odsączyć z nadmiaru wody. Dynię pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Pierś z kurczaka pokroić w paski. i delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie na patelnię wlać olej i włożyć rozgnieciony ząbek czosnku. Kiedy olej się rozgrzeje i nabierze czosnkowego smaku wrzucić szpinak. Chwilę przesmażyć. następnie dorzucić dynię, doprawić. Ponownie smażyć ok. 2-3 minut. Dorzucić kurczaka, smażyć, aż straci różowy kolor. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, wszystko razem chwilkę przesmażyć. Ew. doprawić.

Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z sosem mięsno - dyniowym i włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać startym żółtym serem (ja posypałam pecorino, a przed końcem pieczenia położyłam plastry goudy). Zapiekać 25 minut w 180 stopniach C. Serwować z surówką.

 

              Zapiekanka makaronowa

 

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni, który prowadzi Bea (klik).

 

         Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

 

Tagi: dynia makaron
22:23, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (12) »
sobota, 19 października 2013
Pyszne ciasto z dynią

Dwa lata temu zakochałam się w dyni .... nie wyobrażam sobie jesieni bez dyniowego ciasta. W tym roku udało mi się w końcu ugotować też dyniową  zupę,a w planach mam jeszcze risott. Dyńke uwielbia też moja Lili, dlatego też jest ona u nas teraz stałym gościem.

Dziś chciałabym zaprosić Was na kolejne dyniowe ciasto. bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne .... z każdym dniem nabiera smaku:). Przepis na nie znalazłam na blogu Uli (klik).

 

                Pyszne ciasto z dynią

 

Ciasto dopisuję do Festiwalu Dyni (klik) prowadzonego przez Beę (klik).

 

                    Festiwal dyni

 

PYSZNE CIASTO Z DYNIĄ

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni (Nie więcej, bo może wyjść zakalec! )
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki

Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem lub pałką. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i utrzeć. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżka lub łopatką.Piec około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni C w tortownicy o średnicy 24 cm lub keksówce (30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Po ostudzeniu ciasto można oblać stopiona czekoladą,

 

Częstujcie się proszę:)

16:59, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (42) »
piątek, 18 października 2013
Sok z aronii

Aronia jest bogatym źródłem witamin, antyutleniaczy, ma właściwości przeciwmiażdżycowe. Jej wszystkich właściwości nie sposób wymienić - jest po prostu bardzo zdrowa i dobra dla naszego organizmu .... dlatego też doszczętnie ogołociłam krzaczek u swoich rodziców i zrobiłam z niej pyszny sok:). Przepis znalazłam u niezawodnej Karolci (klik). Z owoców pozostałych z robienia soku można zrobić dżem, ale moje niestety wylądowały na podłodze:(.

Ponoć aronię powinno się przed robieniem przetworów przemrozić, ja robiłam sok ze świeżej i jak dla nas nie jest cierpki.

              Sok z aroni

 

SOK Z ARONII

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody

Wodę i cukier zagotować. Dodać umytą aronię i zagotować raz jeszcze. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić. Najlepiej zostawić go na noc. Sitko wyłożyć gazą.  Przelać sok przez gazę i odstawić, aż dobrze odcieknie.  Owoców nie wyrzucać (przydadzą się do zrobienia dżemu - ja spróbuję go dopiero w przyszły roku).  Sok ponownie zagotować. Przelać do wyparzonych lub wypieczonych butelek i zakręcić.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 16 października 2013
Chleb południowy na Światowy Dzień Chleba

Dziś 8 edycja Światowego Dnia Chleba (klik) prowadzonego przez Zorrę (klik). Nie umiałabym nie wziąć udziału w tej akcji, bo jestem pasjonatką domowego chleba:). Na tak ważne wydarzenie musi być wyjątkowy chleb ... i jest - chleb południowy. Chleb, na który przepis znalazłam u Wisły (klik) i którego upiekłam już kilkanaście bochenków ... za każdym razem ze świetnym skutkiem. Wydaje się, że to zwykły chleb pszenny .... ale ja nie umiem się oprzeć upieczeniu kolejnego bochenka. Z ciastem chlebowym świetnie się pracuje, sam chleb wspaniale wyrasta w piekarniku, jest puszysty, mięciuchny .... uwielbiamy go wszyscy ... nawet Lili zajada go z masłem i pomidorem.

 

           Chleb południowy

 

 

CHLEB POŁUDNIOWY

Składniki płynnego zaczynu (zaczyn 1:6:5):

  • 34 g aktywnego zakwasu żytniego 100% hydracji (1 część)
  • 204 g wody (6 części)
  • 165 g mąki pszennej chlebowej (5 części)
Składniki zaczynu zmieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Składniki ciasta chlebowego:
  • 369 g zaczynu (cały zaczyn minus 2 łyżki zaczynu do rozmnożenia na następny chleb) (ja dodaję cały zaczyn)
  • 369 g wody
  • 738 g mąki pszennej chlebowej

 

                 Chleb południowy

Składniki ciasta zmieszać i pozostawić do autolizy na 20 minut. Po tym czasie dodać 2, 5 łyżeczki soli w wyrobić dokładnie ciasto. Ja wyrabiam ręcznie ok. 8-10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny w tym czasie odgazować dwukrotnie ciasto składając na blacie. Uformować bochenek i ułożyć w koszu do wyrastania wyłożonym płótnem i wysypanym dokładnie mąką (ja tylko wysypuję mąką). Ciasto wyrasta około dwóch godzin. Prawie podwaja objętość. Wyrośnięty bochenek przełożyć na gorący kamień i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, z parą przez 15 minut, a potem bez pary, w temperaturze 220 stopni jeszcze 25-30 minut.
                          WBD 2013

Częstujcie się proszę:)



08:07, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 14 października 2013
Babka marmurkowa

Olek słucha angielskiego, Lili bawi się kombajnem .... a mama ma chwilę na blogowanie:)... a jak chwilę to musi być coś szybkiego, np. babka:).

Przepis na babkę, którą chciałam Wam dziś pokazać pochodzi z bloga Słodkie fantazje (klik). Sama babka jest mięciuchna, puszysta i aromatyczna .... mój Olek niejadek zajadał ją z wielkim apetytem:).

 

            Babka marmurkowa

 

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki kakao
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej (u mnie typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakao. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej ucierając, kolejno dodawać jajka (po dodaniu każdego ucierać, aż masa będzie jednolita). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, ucierać. Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać. Do drugiej dodać esencję waniliową, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę (o pojemności 2 i 1/2 litra) posmarować masłem i wyspać mąką. Na przemian wykładać do foremki dwa rodzaje ciasta. Na koniec można wymieszać patyczkiem, tworząc wzór marmurkowy. Piec około 1 godziny w temp. 175°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Częstujcie się proszę:)

17:32, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2