Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 30 paĽdziernika 2013
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, dyni± i szpinakiem

Kupiłam ostatnio dwie piersi kurzęcę na obiad ... nawet przepis był już wybrany. Jednak gdy tak się w niego dokładnie wczytałam to stwierdziłam, że nie nasze smaki ... szybki przegl±d lodówki i szafek i powstała niezawodna zapiekanka makaronowa. Pyszna była, dzi¶ dojedli¶my resztę .... wiem, że będę j± powtarzać, bo nawet mój mały niejadek zjadł trochę:)... a On antywarzywny jest:).

       

                    Zapiekanka makaronowa

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM,DYNIA I SZPINAKIEM

Składniki na 4 spore porcje:

  • 500 g makaronu kokardki
  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 150 - 200 g mrożonego szpinaku
  • 150-200 g dyni hokkaido, obranej
  • 250 ml ¶mietany 30%
  • z±bek czosnku
  • sól, pieprz, 2 łyżki oleju
  • żółty ser do posypania zapiekanki (u mnie trochę startego pecorino i goudy w plastrach) 

Szpinak lekko rozmrozić, je¶li jest w całych li¶ciach przesiekać (ale nie na miazgę) i ods±czyć z nadmiaru wody. Dynię pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Pier¶ z kurczaka pokroić w paski. i delikatnie przyprawić sol± i pieprzem.

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie na patelnię wlać olej i włożyć rozgnieciony z±bek czosnku. Kiedy olej się rozgrzeje i nabierze czosnkowego smaku wrzucić szpinak. Chwilę przesmażyć. następnie dorzucić dynię, doprawić. Ponownie smażyć ok. 2-3 minut. Dorzucić kurczaka, smażyć, aż straci różowy kolor. Na patelnię wlać ¶mietanę kremówkę, wszystko razem chwilkę przesmażyć. Ew. doprawić.

Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z sosem mięsno - dyniowym i włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać startym żółtym serem (ja posypałam pecorino, a przed końcem pieczenia położyłam plastry goudy). Zapiekać 25 minut w 180 stopniach C. Serwować z surówk±.

 

              Zapiekanka makaronowa

 

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni, który prowadzi Bea (klik).

 

         Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

 

Tagi: dynia makaron
22:23, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dyni±
Link Komentarze (12) »
sobota, 19 paĽdziernika 2013
Pyszne ciasto z dyni±

Dwa lata temu zakochałam się w dyni .... nie wyobrażam sobie jesieni bez dyniowego ciasta. W tym roku udało mi się w końcu ugotować też dyniow±  zupę,a w planach mam jeszcze risott. Dyńke uwielbia też moja Lili, dlatego też jest ona u nas teraz stałym go¶ciem.

Dzi¶ chciałabym zaprosić Was na kolejne dyniowe ciasto. bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne .... z każdym dniem nabiera smaku:). Przepis na nie znalazłam na blogu Uli (klik).

 

                Pyszne ciasto z dyni±

 

Ciasto dopisuję do Festiwalu Dyni (klik) prowadzonego przez Beę (klik).

 

                    Festiwal dyni

 

PYSZNE CIASTO Z DYNIˇ

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki m±ki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni (Nie więcej, bo może wyj¶ć zakalec! )
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki

Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem lub pałk±. Wbijać po jednym całym jajku, ci±gle ubijaj±c. Następnie dodawać stopniowo m±kę przesian± z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sod±. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo start± dynię i utrzeć. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżka lub łopatk±.Piec około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni C w tortownicy o ¶rednicy 24 cm lub keksówce (30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Po ostudzeniu ciasto można oblać stopiona czekolad±,

 

Częstujcie się proszę:)

16:59, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dyni±
Link Komentarze (42) »
pi±tek, 18 paĽdziernika 2013
Sok z aronii

Aronia jest bogatym Ľródłem witamin, antyutleniaczy, ma wła¶ciwo¶ci przeciwmiażdżycowe. Jej wszystkich wła¶ciwo¶ci nie sposób wymienić - jest po prostu bardzo zdrowa i dobra dla naszego organizmu .... dlatego też doszczętnie ogołociłam krzaczek u swoich rodziców i zrobiłam z niej pyszny sok:). Przepis znalazłam u niezawodnej Karolci (klik). Z owoców pozostałych z robienia soku można zrobić dżem, ale moje niestety wyl±dowały na podłodze:(.

Ponoć aronię powinno się przed robieniem przetworów przemrozić, ja robiłam sok ze ¶wieżej i jak dla nas nie jest cierpki.

              Sok z aroni

 

SOK Z ARONII

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody

Wodę i cukier zagotować. Dodać umyt± aronię i zagotować raz jeszcze. Garnek zdj±ć z ognia, przykryć i odstawić. Najlepiej zostawić go na noc. Sitko wyłożyć gaz±.  Przelać sok przez gazę i odstawić, aż dobrze odcieknie.  Owoców nie wyrzucać (przydadz± się do zrobienia dżemu - ja spróbuję go dopiero w przyszły roku).  Sok ponownie zagotować. Przelać do wyparzonych lub wypieczonych butelek i zakręcić.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 16 paĽdziernika 2013
Chleb południowy na ¦wiatowy Dzień Chleba

Dzi¶ 8 edycja ¦wiatowego Dnia Chleba (klik) prowadzonego przez Zorrę (klik). Nie umiałabym nie wzi±ć udziału w tej akcji, bo jestem pasjonatk± domowego chleba:). Na tak ważne wydarzenie musi być wyj±tkowy chleb ... i jest - chleb południowy. Chleb, na który przepis znalazłam u Wisły (klik) i którego upiekłam już kilkana¶cie bochenków ... za każdym razem ze ¶wietnym skutkiem. Wydaje się, że to zwykły chleb pszenny .... ale ja nie umiem się oprzeć upieczeniu kolejnego bochenka. Z ciastem chlebowym ¶wietnie się pracuje, sam chleb wspaniale wyrasta w piekarniku, jest puszysty, mięciuchny .... uwielbiamy go wszyscy ... nawet Lili zajada go z masłem i pomidorem.

 

           Chleb południowy

 

 

CHLEB POŁUDNIOWY

Składniki płynnego zaczynu (zaczyn 1:6:5):

  • 34 g aktywnego zakwasu żytniego 100% hydracji (1 czę¶ć)
  • 204 g wody (6 czę¶ci)
  • 165 g m±ki pszennej chlebowej (5 czę¶ci)
Składniki zaczynu zmieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Składniki ciasta chlebowego:
  • 369 g zaczynu (cały zaczyn minus 2 łyżki zaczynu do rozmnożenia na następny chleb) (ja dodaję cały zaczyn)
  • 369 g wody
  • 738 g m±ki pszennej chlebowej

 

                 Chleb południowy

Składniki ciasta zmieszać i pozostawić do autolizy na 20 minut. Po tym czasie dodać 2, 5 łyżeczki soli w wyrobić dokładnie ciasto. Ja wyrabiam ręcznie ok. 8-10 minut. Pozostawić do wyro¶nięcia na 2-2,5 godziny w tym czasie odgazować dwukrotnie ciasto składaj±c na blacie. Uformować bochenek i ułożyć w koszu do wyrastania wyłożonym płótnem i wysypanym dokładnie m±k± (ja tylko wysypuję m±k±). Ciasto wyrasta około dwóch godzin. Prawie podwaja objęto¶ć. Wyro¶nięty bochenek przełożyć na gor±cy kamień i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, z par± przez 15 minut, a potem bez pary, w temperaturze 220 stopni jeszcze 25-30 minut.
                          WBD 2013

Częstujcie się proszę:)



08:07, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 14 paĽdziernika 2013
Babka marmurkowa

Olek słucha angielskiego, Lili bawi się kombajnem .... a mama ma chwilę na blogowanie:)... a jak chwilę to musi być co¶ szybkiego, np. babka:).

Przepis na babkę, któr± chciałam Wam dzi¶ pokazać pochodzi z bloga Słodkie fantazje (klik). Sama babka jest mięciuchna, puszysta i aromatyczna .... mój Olek niejadek zajadał j± z wielkim apetytem:).

 

            Babka marmurkowa

 

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki kakao
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/4 szklanki m±ki tortowej (u mnie typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w k±pieli wodnej, wymieszać z kakao. Masło utrzeć z cukrem i szczypt± soli na puszyst± masę. Dalej ucieraj±c, kolejno dodawać jajka (po dodaniu każdego ucierać, aż masa będzie jednolita). M±kę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, ucierać. Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na dwie czę¶ci. Do jednej dodać roztopion± czekoladę. Wymieszać. Do drugiej dodać esencję waniliow±, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę (o pojemno¶ci 2 i 1/2 litra) posmarować masłem i wyspać m±k±. Na przemian wykładać do foremki dwa rodzaje ciasta. Na koniec można wymieszać patyczkiem, tworz±c wzór marmurkowy. Piec około 1 godziny w temp. 175°C, do suchego patyczka. Wyj±ć z piekarnika, lekko przestudzić w formie, następnie wyj±ć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Częstujcie się proszę:)

17:32, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2