Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 28 października 2015
Racuchy dyniowe

Dziś chciałam zaprosić Was na pyszne racuchy z wykorzystaniem dyniowego puree. Zajadaliśmy je wczoraj na kolację i zniknęły co do jednego. Są puszyste, waniliowe, delikatnie słodkie, świetnie smakują z cukrem pudrem lub dżemem, a do tego mają piękny żółty kolor:).

 

                Racuchy dyniowe

 

RACUCHY DYNIOWE

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki puree dyniowego (gęstego, najlepiej z dyni hokkaido)
  • 2 jaja
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Drożdże wkrusz do miski i utrzyj z 1 łyżką cukru waniliowego, poczekaj aż się upłynnią. W tym czasie podgrzej mleko, dodaj do niego puree i 1 czubatą łyżkę cukru waniliowego. Wymieszaj i dodaj do drożdży. Dokładnie rozmieszaj i dodaj jajka, ubij wszystko łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia składników. Dodaj przesianą mąkę i dobrze wyrób przez kilka minut łyżką. Miskę z ciastem włóż do torby foliowej, zawiąż i odstaw a ok. 40 minut do wyrośnięcia. Nakładaj delikatnie porcję ciasta na rozgrzany olej i smaż na niewielkim ogniu z obu stron. 

 

Przepis na racuchy dyniowe dodaję do trwającego obecnie u Beatki Festiwalu dyni (klik). 

 

                   Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 27 października 2015
Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

Dziś kolejny dyniowy wypiek, tym razem od Kornika (klik). Ciasto warte grzechu i poświęcenia mu kilku minut. Mało słodkie (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki niech zwiększy ilość cukru lub doda mleczną czekoladę), zwarte, pełne kawałków czekolady, wilgotne ... dla nas idealne:).

Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

                   Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

 

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ I KAJMAKIEM

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 6 jaj
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 375 g dyniowego puree
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 110 g cukru
  • 250 ml kremówki

Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i cynamonem. Czekoladę posiekaj w ostkę i połącz z mąką (obtocz w niej kawałki czekolady, dzięki temu nie opadną w cieście).

Wbij jaja do misy, dodaj puree dyniowe i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj cukier i ubij. Ciągle miksując dodawaj na zmianę mąkę i olej. Miksuj tylko do połączenia składników. Ciasto wlej do form babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piecz ok. 45 - 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Ciasto przestudź początkowo w formie, a następnie na kratce. 

Gdy ciasto wystygnie przygotuj kajmak: na patelnię lub do rondelka wsyp cukier. Zlej taką ilością wody, aby przykryła ona cukier. Gotuj do momentu, aż cukier nabierze bursztynowego koloru. Zdejmij garnek z gazu, wlej kremówkę i wymieszaj rózgą (masa może się lekko zbrylić). Postaw garnek ponownie na małym ogniu i gotuj (ciągle mieszając) tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję (będzie wolno spływać z łyżki). Wystudź kajmak, a następnie polej nim ciasto.

 

Ciasto dodaję do Dyniowego festiwalu u Bei (klik).

 

                  FD

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 25 października 2015
Chlebek dyniowy z nutellą i kajmakiem

Sezon dyniowy rozpoczął się w naszym domu na dobre .... a jak sezon to i chlebek dyniowy z nutellą musi być. Moje dzieci go uwielbiają. Piekę go zawsze wg tego przepisu (klik), ale tym razem moja mała dwójka stwierdziła, że może wymyślimy coś razem ... no to wymyśliliśmy:).

Ciacho wyszło przepyszne - wilgotne (jak to przy dniowych wypiekach), nie za słodkie (no chyba, że trafiło się na kęs z nutellą lub kajmakiem), wierzcie mi znikało migiem .... a i Chłopakom z pracy Męża bardzo posmakowało:). Polecamy:).

 

              Chlebek dyniowy z nutellą i kajmakiem

 

CHLEBEK DYNIOWY Z NUTELLĄ I KAJMAKIEM

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (taka solidniejsza)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g masła
  • 1 szklanka dyniowego puree (gęstego)
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • kilka łyżeczek nutelli
  • kilka łyżeczek kajmaku

Orzechy zmiel i wymieszaj z resztą sypkich składników. Masło stop i wystudź. Dodaj do niego puree, jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką lub widelcem. Ciasto wlej do keksówki (dolne wymiary 30 x 7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kleksy nutelli i kajmaku. Piecz ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do suchego patyczka).

 

Chlebek dyniowy dodajemy do obecnie trwającego Dyniowego festiwalu u Bei (klik).

 

               Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:) 

sobota, 24 października 2015
Puree z dyni w słoikach

Dziś przepis dla dyniowych maniaków - a właściwie to nawet nie przepis, ile sposób zakonserwowania dyniowego puree. Próbowałam je mrozić, jednak jak dla mnie robiło się później jakieś takie wodniste .... zakonserwowane metodą tyndalizacji (czyli 3- krotnej pasteryzacji w 24 godzinnych odstępach) jest rewelacyjne i spokojnie wytrzymuje w niezmienionym stanie przez rok, a podejrzewam  że i troszkę dłużej również. 

Sposób zakonserwowania podpatrzyłam u Karolci (klik), u której znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych dyniowych (i nie tylko) inspiracji. 

 

                 Puree z dyni w słoikach

 

PUREE Z DYNI W SŁOIKACH

Składniki:

  • dynia
  • olej

Przekrój dynię, oczyść ją z nasion, pokrój na ósemki lub szesnastki, obierz i ułóż na blasze do pieczenia. Delikatnie skrop olejem. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni C i piecz do miękkości dyni (ok. 30 - 40 minut, ale może być i dłużej). Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree.

Słoiki i zakrętki umyj, słoiki wypiecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 mi nut, zakrętki wygotuj w wodzie. Do gorących słoików nałóż gorące puree (ponownie je podgrzej, ciągle mieszając). Dobrze zakręć i odstaw słoiki do góry dnem.  Do szerokiego garnka włóż na dno ściereczkę, ustaw na niej słoiki z puree i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości sloików (temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików). Zagotuj na niewielkim ogniu, a następnie pasteryzuj przez 20 minut.  Wyłącz gaz i pozostaw słoiki do wystudzenia w wodzie.  Proces pasteryzacji powtórz w odstępach 24 godzinnych przez 3 dni. Po tym czasie wystudzone słoiki przenieś do spiżarni.

 

Przepis na puree z dyni w słoikach dodaję do Dyniowego festiwalu, który corocznie prowadzi Bea (klik).

 

                     FD

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: dynia
10:32, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (5) »
czwartek, 22 października 2015
Batoniki czekoladowe z amarantusem

Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu Basi i Julki (klik) batoniki z amarantusem. Wyglądały tak apetycznie, że moje dzieci od razu zaczęły mnie o nie męczyć .... na szczęście udało mi się zakupić ekspandowany amarantus i wkrótce mogliśmy cieszyć się smakiem wspaniałych batoników - pysznych, mocno czekoladowych z wyczuwalną nutą orzecha .... chrupiących od amarantusa. Wspomnę też o tym, że batoniki znalazły również swoich amatorów wśród kolegów Męża z pracy ... a więc nie jest to typowo dziecięcy przysmak:). Polecam.

 

                      bATONIKI CZEKOLADOWE Z AMARANTUSEM       

 

BATONIKI CZEKOLADOWE Z AMARANTUSEM

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 45 g preparowanego amarantusa
  • czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów

Czekolady połam na małe kawałki, umieść je w misce i stop w kąpieli wodnej. Pod koniec rozpuszczania dodaj masło orzechowe i mieszaj, aż do połączenia składników. Zdejmij miskę z ognia, dosyp amarantus i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do formy (24 x 24 cm) wyłożonej folią spożywczą i równo rozprowadź. Formę wstaw na 1 godzinę do lodówki, a następnie wyjmij i pokrój całość na prostokąty. Przechowuj je w lodówce. 

 

Częstujcie się proszę:)

 

 
1 , 2 , 3