Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 30 paĽdziernika 2016
Muffiny bananowo - czekoladowe

Dzi¶ nasza kuchnia zaprasza na pyszne muffinki, które upiekli¶my z Olkiem i Lili na Dzień Chłopca jako poczęstunek dla klasy Synka. Ponoć smakowały:) .... nam bardzo. Muffinki s± wilgotne, pełne czekolady, smak bananów jest delikatnie wyczuwalny. Polecamy:).

 

          Muffiny banaowo - czekoladowe

 

MUFFINY BANANOWO - CZEKOLADOWE

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 banany
  • dodatkowo 16 kostek gorzkiej (lub mlecznej) czekolady

Wymieszaj ze sob± wszystkie mokre składniki, w kolejnej wszystkie suche. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Na końcu dodaj rozgniecione banany i wymieszaj. Masę przełóż do papilotek (do 3/4 ich wysoko¶ci). Do każdej wci¶nij na końcu kostkę czekolady. Piecz ok. 25 - 28 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

06:06, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (3) »
czwartek, 27 paĽdziernika 2016
Power batony czyli kolejne ciasteczkowanie na 10 r±czek

Jaki¶ czas temu dwóch Olków, Hania, Ewunia i Lili po raz kolejny zrobili wspólne "ciasteczka" .... tym razem postawili na płatki owsiane i batony z ich dodatkiem. Powiem Wam, że zacierałam ręce na te batoniki, bo uwielbiam płatki owsiane. Batony wyszły tak pyszne, że sama robiłam je już po raz kolejny. S± wspaniałe, pysznie napakowane, zdrowe ... i słodkie - co dla małych łasuchów ważne:).

Szczerze Wam je polecam .... dla mnie to ¶wietna potreningowa przek±ska, a dla Lili "zlepiacz paluchów".

Przepis na te batony pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej (klik).

Tutaj można obejrzeć batony Olka, Hani i Ewuni (klik), a poniżej dzieło Olka i Lili.

 

         Power batony

 

POWER BATONY

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków innego rodzaju (orkiszowe, jaglane, amarantus)
  • 1 szklanka mieszanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pestki dyni, sezam, siemię lniane, morele, daktyle itp.)
  • 1/3 szklanki miodu (w oryginale 1/2 szklanki)
  • mniej niż 1/2 szklanki masła orzechowego (polecam zrobić domowe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego / masła klarowanego/ masła

Podgrzej na niewielkim ogniu masło orzechowe z miodem i olejem kokosowym, uważaj aby nie zagrzać zbytnio masy (tylko do poł±czenia składników). Do miski wsyp pozostałe produkty, dodaj mieszaninę masła orzechowego i miodu. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki (u mnie 24x24 cm) wyłożonej papierem i dokładnie ugnieć łyżk± (wychodzi niecała foremka). Blaszkę wstaw do lodówki do zastygnięcia, a następnie pokrój na batony.

 

Tutaj moje dzieciaki w akcji:

 

            Olek

 

            Lili

 

            Olek i Lili

 

            Lili

 

            Olek i Lili

 

Częstujcie się proszę:)



niedziela, 16 paĽdziernika 2016
Pełnoziarnisty chleb pszenny z ziarnami

Jaki¶ czas temu powstał w mojej kuchni przepis na pełnoziarnisty chleb pszenno - orkiszowy (klik). Od tego czasu piekę go u nas bez przerwy ... z tym, że przepis ewoluował ... z czasem dołożyłam do niego ziarna, pozmieniałam m±ki ... dzi¶ chciała przedstawić Wam ostateczny rezultat zmian. Chleb jest przepyszny, pełno w nim ziaren, a tym samym zdrowia .... a to mamy tylko jedno, więc dbajmy o nie. Jak na chleb pełnoziarnisty nie jest wcale mocno zbity, bardzo dobrze się kroi .... upieczcie go mówię Wam:).

Chleb ten jest moim wkładem w coroczn± akcję Zorry "World Bread Day 2016" (klik).

 

           WBD 2016

  

 

PEŁNOZIARNISTY CHLEB PSZENNY Z ZIARNAMI

Składniki zaczynu:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g m±ki pszennej typ 1850
  • 300 g wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na 10 - 12 godzin w ciepłym miejscu.

 

                  Pełnoziarnisty chleb pszenny z ziarnami

    

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 300 g m±ki pszennej typ 1850
  • 600 g m±ki pszennej typ 2000 (lub cało¶ć m±ki typ 1850, bo tak± najłatwiej dostać w sklepie)
  • 3 i 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g nasion słonecznika
  • 70 g nasion dyni
  • 60 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 670 g letniej wody

Do miski wsyp obie maki, dodaj nasiona i sól. Do zaczynu dodaj wodę, wymieszaj i wlej mieszaninę do m±ki z nasionami. Wyrób ciasto (ok. 3-4 minut ręcznie lub mikserem). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie posmaruj tłuszczem i obsyp sezamem (lub otrębami) 2 keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm. Przełóż do nich ciasto (po ok. 1270 g do każdej formy). WygładĽ ciasto, włóż formy do torby foliowej i pozostaw do wyro¶nięcia (ok. 2 godzin). Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopnia C, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze ok. 25 - 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb dobrze wystudĽ na kratce, najlepiej przez kilka godzin.           

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 03 paĽdziernika 2016
Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

Dzi¶ zapraszam na pyszne pszenne bułki na m±ce pełnoziarnistej z mnóstwem ziaren - nasze ulubione ostatnimi czasy. Bułeczki s± puszyste, maj± zwarty mi±ższ, a zawarte w nich ziarna cudownie chrupi± .... a przy okazji wzbogacaj± bułki w cenne dla nas składniki.

 

           Bułki pszenne pełnoziarniste z ziarnami

 

BUŁKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE Z ZIARNAMI

Składniki rozczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g m±ki pszennej pełnoziarnistej

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • rozczyn
  • 500 - 520 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 30 g łuskanej dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml wody

 

       Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

 

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj mleko i m±kę i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie odważ do miski pozostałe składniki, dodaj rozczyn i wyrób miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7 - 10 minut). Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 45 - 60 minut do wyro¶nięcia. Odgazuj (uderz w ciasto pię¶ci±) i podziel na 12 równych czę¶ci (po ok. 90 g), uformuj okr±głe lub podłużne bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natnij. Przykryj ¶ciereczka i odstaw w cieple miejsce na 200 - 30 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Włóż do piekarnika wyro¶nięte bułki, na dno wsyp szklankę kostek lodu. Piecz przez 18 - 20 minut. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 

niedziela, 02 paĽdziernika 2016
Kurczak z ciecierzyc± i suszonymi pomidorami

Dzi¶ szybka propozycja na kurczaka .... no dobrze jest szybko je¶li mamy wcze¶niej ugotowana (i np. zamrożon±) ciecierzycę .... chociaż je¶li użyjemy ciecierzycy z puszki będzie równie szybko:). Danie jest smaczne i syte, aromatyczne dzięki użytym przyprawom. Polecam.

 

         Kurczak z ciecierzyca i suszonymi pomidorami

 

KURCZAK Z CIECIERZYCˇ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 -3 małe marchewki
  • 25 dag ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 1 z±bek czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • sól, pieprz, tymianek, kumin do smaku

Umyj i osusz piersi z kurczaka, pokrój je w cienkie plastry. Obsmaż na 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dodaj zmiażdżony z±bek czosnku oraz marchewki pokrojone w półplasterki. Dopraw 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczk± suszonego tymianku. Du¶ ok. 3-5 minut (w wytworzonym sosie). Po tym czasie dodaj suszone pomidory pokrojone w plasterki oraz ciecierzycę. Poddu¶ ok. 2 - 3 minut, a następnie dodaj jogurt naturalny (możesz go wcze¶niej zahartować), dopraw do smaku sol±, pieprzem i kuminem.

 

Częstujcie się proszę:)

 

10:15, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2