Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 22 listopada 2017
Placek drożdżowy z owocami i kruszonk±

Czy znacie kogo¶ kto nie lubiłby drożdżówki z kruszonk±? Ja nie ... a więc zapraszam na przepyszn±, mięciutk± i długo ¶wież± drożdżówkę. Przepis na ni± znalazłam już do¶ć dawno temu na blogu Agaty (klik). Skusiłam się na tę recepturę bo zawiera kefir, a wtedy miałam jego nadmiar w domu. Tak nam posmakowała, że teraz mam ci±gle kefir w lodówce, bo dzieci często o ni± prosz±:). Piekłam j±  z różnymi owocami i za każdym razem smakuje wy¶mienicie.

Najczę¶ciej piekę z 1,5 porcji, bo lubimy wysokie drożdżowe:).

 

              Placek drożdżówy z owocami i kruszonka

 

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKˇ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 300g m±ki pszennej
  • 150 ml kefiru lub ma¶lanki
  • 4 łyżki cukru (daję light muscovado)
  • 20g ¶wieżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju

Składniki kruszonki:

  • 90 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego gor±cego masła
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • owoce (rabarbar, truskawki, jabłka, ¶liwki, brzoskwinie ... co kto lubi, byle nie za dużo)
Przesiej m±kę do miski. Drożdże utrzyj w miseczce z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Wymieszaj je z kefirem. Wlej mieszaninę do m±ki. Dodaj jajko i olej, wyrób ciasto. Będzie miękkie i do¶ć luĽne (nie dosypuj m±ki). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na 60 - 90 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę (m±kę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miski, wymieszaj. Do suchych składników wlej gor±ce rozpuszczone masło, wymieszaj pocz±tkowo łyżk±, a następnie dłoni±. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dosyp troszeczkę m±ki). Blachę (24x28cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyro¶nięte ciasto krótko zagnieć i przełóż do blachy, delikatnie wyrównuj±c powierzchnię lekko natłuszczon± dłoni±. Na wierzch wyłożyć owoce i posyp kruszonk±. Blaszkę włóż do torby foliowej lub przykryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na 40 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Częstujcie się proszę:)
poniedziałek, 20 listopada 2017
Orkiszowy chleb dekoracyjny czyli Listopadowa Piekarnia u Amber

Chyba czas powrócić ... a jak wrócić to z pysznym chlebem:). Wprawdzie ¶rednio on u mnie wyględny (daj Boże żeby dało się zdjęcia z telefonu wgrać), ale za to pyszny:). Po raz pierwszy pracowałam z ciastem w 100% orkiszowym ... teraz juz wiem, ze jest luĽne:).

Chleb ten jest propozycj± Danusi (klik) do listopadowej piekarni, któr± prowadzi Ania (klik).

Chleb zasługuje na powtórkę. Ma cudownie chrupi±c± skórkę i mięciutkie wnętrze. W porównaniu z chlebem Danusi mój jest zdecydowanie ciemniejszy, podejrzewam, ze to kwestia użytej m±ki:).

 IMG_20171119_081854

       

ORKISZOWY CHLEB DEKORACYJNY

Składniki zaczynu:

  • 2 łyżki zakwasu z m±ki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie żytni)
  • 200g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350g wody.

Wymieszaj składniki w misce, włóż j± do torby foliowej i pozostaw do fermentacji na 14 godzin.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • Cały zaczyn
  • 650g m±ki orkiszowej jasnej
  • 185g wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (nie dodawałam)
  • 18g soli himalajskiej

Poł±cz ze sob± wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj przez 5-8 minut. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na 2,5 godziny do fermentacji (co 50 minut wyłóż ciasto na naoliwiony lub om±czony blat i złóż). Po tym czasie uformuj z ciasta 2 bochenki, włóż je do kosza do wyrastania lub ułóż na blasze wyłożonej papierem. Pozostaw na 1-2 godziny do wyro¶nięcia. Piecz ja swój chleb piekłam w garnku żeliwnym) w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopniach C, następnie dopiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni C już bez pary.

 

Razem ze mn± chleb piekli:

Amartkolor (klik)

Apetyt na smaka (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Grahamka, weka i kajzerka (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Le¶ny zak±tek Dany (klik)

Nieład malutki (klik)

Nie tylko na słodko (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieguskowa kuchnia (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

20:04, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Mój Synek uwielbia chleb tostowy, nie mogłam więc odmówić sobie udziału w Kwietniowej Piekarni u Amber (klik). Przepis na chleb wybrała dla nas Danusia (klik), moje Piekarnicze Guru.

Chleb, jak na tostowy przystało jest mięciutki, puszysty i pyszny:). Dodatkowo długo trzyma ¶wieżo¶ć.

 

                 Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

 

CHLEB TOSTOWY Z ZIARNAMI I NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • 800 g m±ki z pszenicy Durum (lub m±ki pszennej typ 650)
  • 150 g m±ki żytniej razowej
  • 5-6 łyżek prażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonej dyni
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g ciepłego mleka z wod± pół na pół (ok. 600-620 g je¶li używamy m±ki typ 650)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju
  • 15-18 g soli himalajskiej

Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 150 g ciepłej wody z mlekiem pół na pół

Płatki owsiane, nasiona chia i siemię lniane zalej ciepł± wod± z mlekiem i pozostaw na 2-3 godziny. Upraż sezam, dynię i słonecznik na patelni i ostudĽ.

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 1-2 łyżki letniej wody z mlekiem, wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie wymieszaj w misce obie m±ki i uprażone ziarna. Do reszty wody z mlekiem dodaj sól i olej. Do m±ki wlej wodę z mlekiem, dodaj rozczyn oraz namoczone płatki i i nasiona. Zagnieć l¶ni±ce i elastyczne ciasto (pocz±tkowo jest ono klej±ce, z czasem staje się elastyczne). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej, pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut do wyro¶nięcia (podwojenia objęto¶ci). Wyro¶nięte ciasto przełóż do dwóch keksówek (o wymiarach dolnych 30x7cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych m±k±. Pozostaw na 30 - 40 minut do wyro¶nięcia. Piecz (z par±) przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze 25 - 30 minut.

 

Razem ze mn± chleb piekli:

Akacjowy blog (klik)

Am. art kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Dom z mozaikami (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Le¶ny zak±tek (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Nie-ład mAlutki (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Proste potrawy (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W mojej kuchni (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

20:00, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 13 marca 2017
Chleb żytni z ziarnami, czyli Marcowa Piekarnia

Chleb jest w moim domu bardzo ważny. Uwielbiam dokarmiać zakwas, robić zaczyny na chleb, wyrabiać ciasto i patrzeć jak pod wpływem mojego dotyku staje się coraz bardziej aksamitne i gładkie .... ale najpiękniejszy moment jest wtedy gdy zasiadamy do stołu i widzę zadowolone twarze ... i słyszę słowa "cudowny chlebu¶". Tak samo było i w przypadku chleba, na który chcę Was dzi¶ zaprosić. Chleb żytni z ziarnami upiekłam w ramach Marcowej Piekarni organizowanej przez Amber (klik). Wyboru przepisu dokonał dla nas Jacek (klik), a przepis pochodzi st±d (klik).

 

                   Chleb zytni z ziarnami

 

Przyznam szczerze, że to jeden z najlepszych chlebów żytnich jakie w życiu upiekłam. Jest w nim dużo ziaren, miękkisz jest mięciutki i delikatny... poezja:). Szczerze Wam go polecam. Piekłam go z potrójnej porcji i w takich też proporcjach podaje przepis:).

Chleb może wydawać się skomplikowany, ale wierzcie mi robi się go bezproblemowo. Jest jedynie odrobinę czasochłonny (fermentacja zaczynu ... bo póĽniej ro¶nie szybko).

 

CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI

Składniki zaczynu:

  • 90 g aktywnego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 9 g soli
  • 315 g m±ki żytniej typ 720
  • 150 g m±ki żytniej typ 2000
  • 465 g letniej wody

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zaczynu. Miskę włóż do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) na 8 - 9 godzin. Następnie miskę z zaczynem przenie¶ do temperatury pokojowej i pozostaw do dalszej fermentacji. Ł±czny czas fermentacji  18 - 24 godziny.

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji i uzyskanie bogatszego aromatu chleba.

Ziarna:

  • 75 g słonecznika
  • 75 g sezamu
  • 75 g siemienia lnianego
  • 450 g wrz±tku

Zalej ziarna wrz±c± wod±, przykryj miskę i pozostaw j± na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

                     Chleb zytni z ziarnami

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • ziarna
  • 510 g m±ki żytniej typ 720
  • 240 g m±ki żytniej typ 2000
  • 150 g m±ki pszennej typ650 lub 750
  • 120 g wody (dolałam dodatkowo prawie szklankę, ale to już kwestia chłonno¶ci m±ki)
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 72 g melasy lub miodu
  • 15 g soli (zwiększyłam do 20 g)
  • ziarna do posypania foremki i chleba

Drożdże rozpu¶ć w wodzie, wlej do miski z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto (nie może być zbyt gęste, może być potrzebna ew. dolewka wody). Ciasto pozostaw w misce na 45 minut do fermentacji. Następnie przełóż je do 3 foremek (2 foremki 30x7 cm i 1 foremka 25x7 cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych ziarnami. Wyrównaj wierzch i posyp ziarnami (zapomniałam). Foremki włóż do torby foliowej i odstaw chleb do wyro¶nięcia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C (z ustawiona na dnie miseczka z wod±),  a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz dodatkowe 45 minut. Po tym czasie spryskaj chleb wod± i zostaw jeszcze na 3 minuty w piekarniku. WystudĽ na kratce.

 

Chleb żytni z ziarnami piekli:

Akacjowy Blog (klik)

Am. art, kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Grahamka, weka i kajzerka... (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Smak mojego domu (klik)

Stare gary (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W mojej kuchni (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 lutego 2017
Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Dzi¶ zapraszam na ciekawe w smaku ciasto gryczane ... podkre¶lam jednak, że raczej dla wielbicieli kaszy gryczanej, gdyż czuć do¶ć intensywnie jej smak:). Ciasto należy raczej do tych suchszych, ale podpowiem Wam, ze z powidłami smakuje wy¶mienicie:). Bez nich tez jest smaczne:).

 

                  Ciasto gryczane

 

Przepis na nie znalazłam na blogu Odchudzona kobietka (klik).

 

CIASTO GRYCZANE

Składniki:

    • 1 szklanka maki gryczanej
    • 1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
    • 2-3 łyżki cukru (u nas dark muscovado)
    • 3 łyżki kakao
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka octu
1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem malinowym

        

                Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Poł±cz ze sob± suche składniki w misce. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)