Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 25 lutego 2017
Katarzynka

Dzi¶ zapraszam Was na ciasto, które stało się hitem ostatnich ¶wiat Bożego Narodzenia. Ochotę na Katarzynkę miałam od bardzo dawna, jednak jako¶ nie było mi z ni± po drodze. W internecie s± setki jej wariantów, ja stworzyłam swój kieruj±c się tylko tym jakie powinny się w niej znaleĽć warstwy.

Budyń do ciasta najlepiej ugotować sobie poprzedniego dnia wieczorem, przykryć go foli± spożywcz± (tak, aby folia bezpo¶rednio stykała się z budyniem, zapobiegnie to powstaniu kożucha) i pozostawić do dokładnego wystudzenia.

 

                    Katarzynka

 

KATARZYNKA

Składniki biszkoptu:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (w tym 2 solidne łyżki kakao)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z sol±. Ci±gle ubijaj±c dodawaj partiami cukier. Miksuj, aż cukier się rozpu¶ci, a piana będzie szklista. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wmieszaj żółtka. Dodawaj partiami m±kę przesian± z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj łopatk± lub drewnian± łyżk±. Ciasto przełóż do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt porz±dnie przestudĽ, a następnie przekrój na 2 warstwy.

Składniki masy budyniowej:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 - 250 g miękkiego masła

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Przykryj go foli± spożywcza (tak, aby stykała się bezpo¶rednio z cał± "tafl±" budyniu) i pozostaw do dokładnego wystudzenia. Zmiksuj miękkie masło na puch. Ci±gle miksuj±c dodawaj po łyżce budyniu.

Dodatkowo:

  • 1 - 1 i 1/2 słoika powideł ¶liwkowych
  • 3 opakowania pierników katarzynek
  • ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 g masła roztopione w k±pieli wodnej)

Pierwsz± warstwę biszkoptu posmaruj powidłami ¶liwkowymi, na nich ułóż pierniki katarzynki (jeden przy drugim). Na pierniki wyłóż masę budyniow± i dokładnie j± rozsmaruj. Przykryj drug± warstw± biszkoptu. Polej ulubion± polew± i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto potrzebuje kilku godzin, aby pierniki zmiękły. Najlepsze jest jednak 3 dnia od przygotowania (tak jednogło¶nie orzekli¶my):).

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 23 lutego 2017
P±czki Pani Marii

Dzi¶ Tłusty Czwartek, a więc musz± być p±czki. Smażę je dosłownie raz w roku, więc musz± być jak najlepsze. 2 lata temu odkryłam cudowny przepis na p±czki (klik). Dzi¶ dokładam do niego kolejny - p±czki Pani Marii. Przepis na nie znalazłam u Ewelinki (klik). Uwielbiam przepisy, które pochodz± ze starych zeszytów. Nie zawiodłam się i tym razem. Paczki s± doskonałe - bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne - cudowne .... ja zjadłam 2 za jednym zamachem ... a najczę¶ciej kończę całe jedzenie na 1:) .... a te 2 to nie był koniec:). Wierzcie mi nie oderwiecie się od nich:).

Wprawdzie Ewelinka nakazuje ręczne wyrabianie, ale ja po 15 minutach skapitulowałam i przesiadłam się na mikser. Mimo to ciasto było cudownie nab±blowane:) ... wyrosło w oka mgnieniu, cudownie się z nim pracowało.Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja powinna być do¶ć mocno klej±ca, ale gładka.

 

              P±czki Pani Marii

 

PˇCZKI PANI MARII

Składniki zaczynu:

  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 50g cukru
  • 30g m±ki
  • trochę letniego mleka tak, aby składniki się poł±czyły

Utrzyj drożdże z cukrem i pozostaw je do upłynnienia. Dodaj m±kę oraz kilka łyżek maki i utrzyj. Pozostaw rozczyn na 10-15 minut do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • skórka z cytryny
  • 750g m±ki
  • 1/3 -1/2 szklanki mleka (musiałam dodać więcej, moja m±ka była bardzo chłonna)
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (wódka/rum)
  • 140g masła
  • powidła / konfitura do nadziania
  • smalec lub olej do smażenia

Utrzyj jaja i żółtka z cukrem i skórk± z cytryny, dodaj przesian± m±kę, wyro¶nięty rozczyn, mleko, sól i alkohol. Wyrabiaj ręk±. W rondelku roztop masło. Gdy wszystko się poł±czy, dodawaj porcjami roztopione masło i wyrabiaj ciasto do osi±gnięcia gładko¶ci i pęcherzyków powietrznych (ok. 30 minut). Oprósz m±k±, miskę z ciastem przykryj ¶ciereczk±, albo włóż do tory foliowej i odstaw do podwojenia objęto¶ci (od 60- 120 minut). Gdy ciasto wyro¶nie podziel je na 4 czę¶ci, wykładaj po jednej na stolnicę ( a resztę schowaj pod ¶ciereczk±) i rozci±gaj (ale nie wałkuj) aż ciasto osi±gnie grubo¶ć mniej więcej 1,5 cm. Klasyczn± szklank± wykrawaj kr±żki. Kr±żek kładĽ na rękę, na kr±żek ok. 1 łyżeczkę powideł lub konfitury i sklejaj tak, aby konfitura nie wypłynęła (można też oczywi¶cie nadziać p±czki już po usmażeniu). Układaj p±czki na posypanym m±k± blacie lub ¶ciereczce, nakryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 30-60 minut. W tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz(do temperatury 175 stopni C). Wyro¶nięte p±czki omieć z m±ki i kładĽ na tłuszczu. Gdy spód się zrumieni, drewnianym patyczkiem odwróć na druga stronę. Usmażone p±czki wykładaj na papierowy ręcznik, os±cz i wyłóż na talarze. Po usmażeniu posmaruje je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy,albo zwyczajnie oprósz cukrem pudrem.

 

         P±czki Pani Marii

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 19 lutego 2017
Biszkopt orzechowy (doskonały)

Dzi¶ chciałam pokazać Wam przepis na doskonały biszkopt orzechowy. Piekłam go po raz pierwszy w listopadzie, kiedy to dostałam od Te¶ciowej zamówienie na tort urodzinowy - koniecznie orzechowy:). Te¶ciowa dobra, to i trzeba warto się postarać, aby i tort pyszny wyszedł. Tort orzechowy w naszej rodzinie piecze się od dawna, zawsze z tego samego przepisu (klik). To jeden z najdoskonalszych tortów (jak dla mnie). Tym razem jednak chciałam, aby biszkopt był mniej wilgotny, niż w naszym przepisie. Poszperałam po sieci i wybrałam przepis od Dorotki (klik). Jak zwykle się nie zawiodłam. Biszkopt jest fantastyczny. Równo wyrasta, jest delikatny, ale jednocze¶nie można pokroić go na cienkie płaty. Tort wyszedł rewelacyjny:) ... a co skromno¶ć to nie jest moja mocna strona:).

 

            Biszkopt orzechowy (doskonały)

 

BISZKOPT ORZECHOWY DOSKONAŁY

Składniki:

  • 195 g m±ki pszennej
  • 12 jajek
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij na sztywn± pianę ze szczypt± soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami oba cukry, ci±gle ubijaj±c. Dodaj żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj kawę, skórkę cytrynow± i ponownie ubij na niskich obrotach miksera. Przesiej m±kę z proszkiem, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułk± tylko do poł±czenia się składników. Ciasto przełóż do formy(24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno),wyrównaj. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Przekrawaj dopiero po bardzo dobrym wystudzeniu. 

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 18 lutego 2017
Granola bananowa

Dzi¶ zapraszam na co¶ co zawładnęło moim sercem i podniebieniem - granolę bananow±. Przepis na ni± znalazłam u Ani (klik) i robiłam j± już kilkukrotnie, najczę¶ciej od razu z podwójnej porcji (należy j± wówczas dłużej piec):).

 

           Granola bananowa

 

Granola jest doskonała, mało słodka (możecie oczywi¶cie zwiększyć ilo¶ć miodu), bogata w składniki i zdrowa. Cóż chcieć więcej?:).

 

        Granola bananowa

 

GRANOLA BANANOWA

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 10 łyżek soku pomarańczowego (najlepiej ¶wieżo wyci¶niętego)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g łuskanej dyni
  • 75 g orzechów włoskich/laskowych/innych ulubionych
  • duża szczypta soli

         

           Granola bananowa

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (termoobieg).  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy sparz wrz±tkiem i posiekaj (laskowe dodaję w cało¶ci). Banana rozgnieć dokładnie widelcem. W garnuszku rozpu¶ć miód, olej kokosowy oraz sok. Lekko podgrzej, następnie dodaj banana i wymieszaj. Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona oraz orzechy. Wymieszaj i dodaj masę bananow±. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blasze. Piecz ok. 25minut z nawiewem (mieszaj±c w tym czasie 2-3 krotnie), a następnie ok. 15 minut bez termoobiegu. Granola po wyjęciu z piekarnika jest zarumieniona i lekko miękka - stanie się chrupi±ca po ostygnięciu. Granolę przechowuj w słoju. 
   
Częstujcie się proszę:)  
08:41, jolantaszyndlarewicz , ¦niadaniowo
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 17 lutego 2017
Brownie z fasoli i bananów

Zachciało mi się ostatnio ciasta czekoladowego, ale nie miałam na nie pomysłu. Przypomniało mi się ciasto, które swojego czasu robiłam z fasoli w puszce - było cudownie wilgotne i miało tak± chrupi±ca skórkę. Przy okazji wykorzystałam banany, których zawsze do¶ć dużo jest u nas w domu:). Powstało wspaniałe ciasto .... a nawet dwa:). Szczerze je Wam polecam.

 

           Brownie z fasoli i bananów

 

BROWNIE Z FASOLI I BANANÓW

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do¶ć spore banany
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubat± łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 8 łyżek startych orzechów włoskich
  • po 1 gar¶ci rodzynek i żurawiny

Fasolę os±cz na sicie, a następnie dobrze wypłucz pod strumieniem bież±cej wody. Za pomoc± blendera tzw. żyrafy zmiksuj na gładk± masę fasolę wraz z bananami, żółtkami, kakao, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Ubij białka na sztywno z cukrem, do masy dodaj zmiksowan± fasolę z dodatkami, bakalie oraz starte orzechy włoskie wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Przełóż j± do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm oraz tortownicy o ¶rednicy 18 cm). Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. WystudĽ ciasto przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:).

06:36, jolantaszyndlarewicz , Ciasta czekoladowe
Link Komentarze (3) »