Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
pi±tek, 05 marca 2010
Bułeczki, które rosn± kiedy ¶pisz

 

Kolejny mój bułeczkowy wypiek, tym razem recepturkę zaczerpnęłam z bloga Majanki (www.majanaboxing.blox.pl). Bułeczki te s± ¶wietne zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Pyszne również na drugi dzień (o dziwo gdzie¶ sie dwie uchowały:)). Serdecznie polecam, a Majance dziękuje za praktycznie nie wymagaj±cy pracy, ani czasu przepis. Majanko pozwole sobie zacytować....


buły


BUŁECZKI, KTÓRE ROSNˇ KIEDY ¦PISZ

25g masła, 1 szklanka mleka,,25g drożdży (7g suszonych), 1 łyżeczka soli,1 jajko, 500g m±ki, mleko do posmarowania (ja posmarowałam żółtkiem rozm±conym z łyżk± mleka bo lubię bardziej zrumienione pieczywo)

Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki musz± mieć temperaturę pokojow±. Masło rozpu¶cić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobin± mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i m±kę. Wyrobić gładkie ciasto, które wyłożyć na posypany m±k± blat i uformować z niego 12 okr±głych bułeczek.Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej m±k± blasze i wstawić na noc do lodówki, na doln± półkę. Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać makiem, sezamem, słonecznikiem, siemieniem. Piec w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut.

czwartek, 04 marca 2010
Babka czekoladowa

Przepis na t± babkę mam od lat, pochodzi on z maleńkiej ksi±żeczki będ±cej gratisem do pudełka kakao Decomorreno. Bardzo j± lubimy, jest wilgotna, czuć w niej kawę i jest dobra do popołudniowej kawy, zarówno niedzielnej jak i ¶rodowej:). Mam przyjaciela, który za t± babkę dałby się pokroić. Piekli¶my j± kiedy¶ razem o 23 i czekali¶my do 2 w nocy, aż wystygnie na parapecie....i to wspominać będziemy do końca życia:) Żabo ten wpis dedykuję Tobie:)

babka czekoladowa

 

BABKA CZEKOLADOWA

½ kostki margaryny, 3 jaja, 2 szklanki cukru, 3 szklanki m±ki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 szklanka mocnej kawy z fusami

Margarynę ucierać dodaj±c po jednym jajku i niewielkiej ilo¶ci cukru. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wlać ostudzon± i przecedzon± kawę. Dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy babkowej i piec ok. 40 - 45 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). należy uważać, aby nie piec zbyt długo, ponieważ babka się wysuszy. po ostudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem, albo polać polew± lub roztopion± czekolad±.

Tagi: kakao kawa
12:09, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (6) »
wtorek, 02 marca 2010
Taki zwykły obiad:)

¦miejemy się, ze nasz wczorajszy obiad był typowo polski - ziemniaki, schabowy i marchewka z groszkiem....ale o t± marchewkę z groszkiem wła¶nie chodzi...bo u nas nie jest ona robiona typowo z zasmażk±. Z zasmażk± też jest pyszna, ale taka smakuje nam bardziej.

marchewka z groszkiem

A dlaczego piszę o tej marchewce - bo tak się pyszniła kolarami na talerzu, ze nawet mój synek  (straszny niejadek) chwycił za maminy widelec i wyjadł mi 3/4 obiadu z talerza:) (ten ni to tłuszczyk ni to woda na zdjeciu to sosik z marchewki)

MARCHEWKA Z GROSZKIEM (na nasz sposób)

W garnku roztapiamy 1-2 łyzki margaryny, do roztopionej wsypujemy całe opakowanie marchewki z groszkiem (450g). Do tego dolewamy ok. 1/3 - 1/2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołow±. Dodajemy troszkę pieprzu mielonego i trzymamy na małym ogniu, aż do zmiękniecia warzyw. Gotowe i jak dla nas pyszne:)

11:43, jolantaszyndlarewicz , Dodatki do obiadu
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 01 marca 2010
Ciemny biszkopt

Przepis ten jest niezawodny, używam go od pierwszych dni swojej przygody z pieczeniem. Biszkopt ten wykorzystuję (zarówno z dodatkiem kakao, jak i bez) do tortów, biszkoptów z galaretk± i zwykłych biszkoptowych przekładańców. Jest naprawdę puszysty i smaczny.

Zdjęcia nie będzie,ale jest to biszkopt, którego użyłam do ciasta ze słonecznikiem.

CIEMNY BISZKOPT

6 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru (można dać mniej), 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (w tym 2 łyżki dobrego kakao), 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i jeszcze chwilke miksować. Następnie należy delikatnie wmieszać przesian± m±ke wraz z kakao i proszkiem  do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę (ja uzywam najczę¶ciej tortownicy o ¶rednicy 24 cm lub blaszki o wymiarach 25x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 170 stopniach.

Ciasto ze słonecznikiem

Zapewne przepis na ciasto ze słonecznikiem gdzie¶ i u kogo¶ na blogu sie przewin±ł, ale ja mam go od mojej koleżanki, więc J± podaję jako pochodzenie przepisu:). Ciasto jest pyszne - mięciutki biszkopt (na który przepis też podam), puszysty karmelowy krem i skarmelizowany, chrupi±cy słonecznik w ¶rodku:)....wła¶nie przed chwilk± spałaszowałam kawałek:). Naprawdę zachęcam do upieczenia tego ciasta wszystkie "słodkie pupy" (tak nazywamy tych, którzy uwielbiaj± wszystko co słodkie):)

aaa

 

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM

Upiec ciemny biszkopt (ja uzyłam blaszki o wymiarach 25x33 cm).

Masa: 15 dag margaryny, cukier waniliowy, 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki mleka -zagotować. Wsypać do tego 40 dag łuskanego, niesolonego słonecznika. Gotować jeszcze 2-3 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku (180 - 200°C) na złoty kolor, co chwilkę mieszaj±c zawarto¶ć blaszki. Uprażony słonecznik wystudzić (kilka łyżek odłożyć do posypania).

Kostkę margaryny utrzeć z 1 puszk± karmelu (1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego przez 2,5 godziny lub gotowa masa krówkowa). Odłożyć z 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu placka. Do reszty masy wsypać uprażony słonecznik. Mas± ze słonecznikiem przełożyć biszkopt, odłożonymi 3 łyżkami posmarować wierzch biszkoptu i posypać go uprażonym słonecznikiem. Wierzch można polać rozpuszczon± czekolad±.