Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 04 marca 2010
Babka czekoladowa

Przepis na t± babkę mam od lat, pochodzi on z maleńkiej ksi±żeczki będ±cej gratisem do pudełka kakao Decomorreno. Bardzo j± lubimy, jest wilgotna, czuć w niej kawę i jest dobra do popołudniowej kawy, zarówno niedzielnej jak i ¶rodowej:). Mam przyjaciela, który za t± babkę dałby się pokroić. Piekli¶my j± kiedy¶ razem o 23 i czekali¶my do 2 w nocy, aż wystygnie na parapecie....i to wspominać będziemy do końca życia:) Żabo ten wpis dedykuję Tobie:)

babka czekoladowa

 

BABKA CZEKOLADOWA

½ kostki margaryny, 3 jaja, 2 szklanki cukru, 3 szklanki m±ki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 szklanka mocnej kawy z fusami

Margarynę ucierać dodaj±c po jednym jajku i niewielkiej ilo¶ci cukru. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wlać ostudzon± i przecedzon± kawę. Dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy babkowej i piec ok. 40 - 45 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). należy uważać, aby nie piec zbyt długo, ponieważ babka się wysuszy. po ostudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem, albo polać polew± lub roztopion± czekolad±.

Tagi: kakao kawa
12:09, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (6) »
wtorek, 02 marca 2010
Taki zwykły obiad:)

¦miejemy się, ze nasz wczorajszy obiad był typowo polski - ziemniaki, schabowy i marchewka z groszkiem....ale o t± marchewkę z groszkiem wła¶nie chodzi...bo u nas nie jest ona robiona typowo z zasmażk±. Z zasmażk± też jest pyszna, ale taka smakuje nam bardziej.

marchewka z groszkiem

A dlaczego piszę o tej marchewce - bo tak się pyszniła kolarami na talerzu, ze nawet mój synek  (straszny niejadek) chwycił za maminy widelec i wyjadł mi 3/4 obiadu z talerza:) (ten ni to tłuszczyk ni to woda na zdjeciu to sosik z marchewki)

MARCHEWKA Z GROSZKIEM (na nasz sposób)

W garnku roztapiamy 1-2 łyzki margaryny, do roztopionej wsypujemy całe opakowanie marchewki z groszkiem (450g). Do tego dolewamy ok. 1/3 - 1/2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołow±. Dodajemy troszkę pieprzu mielonego i trzymamy na małym ogniu, aż do zmiękniecia warzyw. Gotowe i jak dla nas pyszne:)

11:43, jolantaszyndlarewicz , Dodatki do obiadu
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 01 marca 2010
Ciemny biszkopt

Przepis ten jest niezawodny, używam go od pierwszych dni swojej przygody z pieczeniem. Biszkopt ten wykorzystuję (zarówno z dodatkiem kakao, jak i bez) do tortów, biszkoptów z galaretk± i zwykłych biszkoptowych przekładańców. Jest naprawdę puszysty i smaczny.

Zdjęcia nie będzie,ale jest to biszkopt, którego użyłam do ciasta ze słonecznikiem.

CIEMNY BISZKOPT

6 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru (można dać mniej), 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (w tym 2 łyżki dobrego kakao), 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i jeszcze chwilke miksować. Następnie należy delikatnie wmieszać przesian± m±ke wraz z kakao i proszkiem  do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę (ja uzywam najczę¶ciej tortownicy o ¶rednicy 24 cm lub blaszki o wymiarach 25x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 170 stopniach.

Ciasto ze słonecznikiem

Zapewne przepis na ciasto ze słonecznikiem gdzie¶ i u kogo¶ na blogu sie przewin±ł, ale ja mam go od mojej koleżanki, więc J± podaję jako pochodzenie przepisu:). Ciasto jest pyszne - mięciutki biszkopt (na który przepis też podam), puszysty karmelowy krem i skarmelizowany, chrupi±cy słonecznik w ¶rodku:)....wła¶nie przed chwilk± spałaszowałam kawałek:). Naprawdę zachęcam do upieczenia tego ciasta wszystkie "słodkie pupy" (tak nazywamy tych, którzy uwielbiaj± wszystko co słodkie):)

aaa

 

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM

Upiec ciemny biszkopt (ja uzyłam blaszki o wymiarach 25x33 cm).

Masa: 15 dag margaryny, cukier waniliowy, 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki mleka -zagotować. Wsypać do tego 40 dag łuskanego, niesolonego słonecznika. Gotować jeszcze 2-3 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku (180 - 200°C) na złoty kolor, co chwilkę mieszaj±c zawarto¶ć blaszki. Uprażony słonecznik wystudzić (kilka łyżek odłożyć do posypania).

Kostkę margaryny utrzeć z 1 puszk± karmelu (1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego przez 2,5 godziny lub gotowa masa krówkowa). Odłożyć z 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu placka. Do reszty masy wsypać uprażony słonecznik. Mas± ze słonecznikiem przełożyć biszkopt, odłożonymi 3 łyżkami posmarować wierzch biszkoptu i posypać go uprażonym słonecznikiem. Wierzch można polać rozpuszczon± czekolad±.


czwartek, 25 lutego 2010
Bułki z przedziałkiem

Jako¶ mnie tak na bułki wzięło:). Cieszy się buzia moja, gdy mogę mężowi na ¶niadanie zrobić kanapki z bułek własnego wypieku:). Niezawodna i bardzo pomocna jest tutaj Dorotka i jej blog. To kolejny przepis z którego korzystam i z którego korzystać będę jeszcze wiele razy. Pozwoliłam sobie tylko zmienić ich nazwę, bo tak± pamietam z dzieciństwa.

 


BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM (French dimpled rolls)

400 g m±ki chlebowej, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka drobnego cukru, 15 g drożdży instant (lub 30 g ¶wieżych), 120 ml ciepłego mleka, 175 ml ciepłej wody

M±kę przesiać z sol± do dużej miski, dodać cukier,  w m±ce zrobić  dołek. Drożdże rozpu¶cić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu m±k± i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut. Następnie wlać wodę, wymieszać, formułuj±c wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej m±k± przez 8 - 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. (ten czas wyrabiania jest naprawdę ważny). Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i zostawić do podwojenia objęto¶ci w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny).

Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnie¶ć i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło". Podzielić na 10 czę¶ci, z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać m±k±, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyro¶nięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić objęto¶ć). Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (aż niemal do samej blachy). Ponownie odstawić do wyro¶nięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umie¶cić pojemnik żaroodporny z wod±. Wstawić wyro¶nięte bułeczki i piec około 13 - 15 minut na złoty kolor.

a

Tagi: drożdże
13:04, jolantaszyndlarewicz , Bułki, bagietki i chałki
Link Komentarze (1) »