Chyba czas powrócić ... a jak wrócić to z pysznym chlebem:). Wprawdzie ¶rednio on u mnie wyględny (daj Boże żeby dało się zdjęcia z telefonu wgrać), ale za to pyszny:). Po raz pierwszy pracowałam z ciastem w 100% orkiszowym ... teraz juz wiem, ze jest luĽne:).
Chleb ten jest propozycj± Danusi (klik) do listopadowej piekarni, któr± prowadzi Ania (klik).
Chleb zasługuje na powtórkę. Ma cudownie chrupi±c± skórkę i mięciutkie wnętrze. W porównaniu z chlebem Danusi mój jest zdecydowanie ciemniejszy, podejrzewam, ze to kwestia użytej m±ki:).

ORKISZOWY CHLEB DEKORACYJNY
Składniki zaczynu:
- 2 łyżki zakwasu z m±ki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie żytni)
- 200g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
- 350g wody.
Wymieszaj składniki w misce, włóż j± do torby foliowej i pozostaw do fermentacji na 14 godzin.
Składniki ciasta wła¶ciwego:
- Cały zaczyn
- 650g m±ki orkiszowej jasnej
- 185g wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży (nie dodawałam)
- 18g soli himalajskiej
Poł±cz ze sob± wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj przez 5-8 minut. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na 2,5 godziny do fermentacji (co 50 minut wyłóż ciasto na naoliwiony lub om±czony blat i złóż). Po tym czasie uformuj z ciasta 2 bochenki, włóż je do kosza do wyrastania lub ułóż na blasze wyłożonej papierem. Pozostaw na 1-2 godziny do wyro¶nięcia. Piecz ja swój chleb piekłam w garnku żeliwnym) w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopniach C, następnie dopiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni C już bez pary.
Razem ze mn± chleb piekli:
Amartkolor (klik)
Apetyt na smaka (klik)
Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)
Grahamka, weka i kajzerka (klik)
Konwalie w kuchni (klik)
Kuchnia Gucia (klik)
Kuchennymi drzwiami (klik)
Le¶ny zak±tek Dany (klik)
Nieład malutki (klik)
Nie tylko na słodko (klik)
Ogrody Babilonu (klik)
Pieguskowa kuchnia (klik)
Weekendy w domu i ogrodzie (klik)
W poszukiwaniu slowlife (klik)
Zacisze kuchenne (klik)
Częstujcie się proszę:)