Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 25 lutego 2017
Katarzynka

Dziś zapraszam Was na ciasto, które stało się hitem ostatnich świat Bożego Narodzenia. Ochotę na Katarzynkę miałam od bardzo dawna, jednak jakoś nie było mi z nią po drodze. W internecie są setki jej wariantów, ja stworzyłam swój kierując się tylko tym jakie powinny się w niej znaleźć warstwy.

Budyń do ciasta najlepiej ugotować sobie poprzedniego dnia wieczorem, przykryć go folią spożywczą (tak, aby folia bezpośrednio stykała się z budyniem, zapobiegnie to powstaniu kożucha) i pozostawić do dokładnego wystudzenia.

 

                    Katarzynka

 

KATARZYNKA

Składniki biszkoptu:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym 2 solidne łyżki kakao)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z solą. Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wmieszaj żółtka. Dodawaj partiami mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt porządnie przestudź, a następnie przekrój na 2 warstwy.

Składniki masy budyniowej:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 - 250 g miękkiego masła

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Przykryj go folią spożywcza (tak, aby stykała się bezpośrednio z całą "taflą" budyniu) i pozostaw do dokładnego wystudzenia. Zmiksuj miękkie masło na puch. Ciągle miksując dodawaj po łyżce budyniu.

Dodatkowo:

  • 1 - 1 i 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 3 opakowania pierników katarzynek
  • ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 g masła roztopione w kąpieli wodnej)

Pierwszą warstwę biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi, na nich ułóż pierniki katarzynki (jeden przy drugim). Na pierniki wyłóż masę budyniową i dokładnie ją rozsmaruj. Przykryj drugą warstwą biszkoptu. Polej ulubioną polewą i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto potrzebuje kilku godzin, aby pierniki zmiękły. Najlepsze jest jednak 3 dnia od przygotowania (tak jednogłośnie orzekliśmy):).

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 23 lutego 2017
Pączki Pani Marii

Dziś Tłusty Czwartek, a więc muszą być pączki. Smażę je dosłownie raz w roku, więc muszą być jak najlepsze. 2 lata temu odkryłam cudowny przepis na pączki (klik). Dziś dokładam do niego kolejny - pączki Pani Marii. Przepis na nie znalazłam u Ewelinki (klik). Uwielbiam przepisy, które pochodzą ze starych zeszytów. Nie zawiodłam się i tym razem. Paczki są doskonałe - bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne - cudowne .... ja zjadłam 2 za jednym zamachem ... a najczęściej kończę całe jedzenie na 1:) .... a te 2 to nie był koniec:). Wierzcie mi nie oderwiecie się od nich:).

Wprawdzie Ewelinka nakazuje ręczne wyrabianie, ale ja po 15 minutach skapitulowałam i przesiadłam się na mikser. Mimo to ciasto było cudownie nabąblowane:) ... wyrosło w oka mgnieniu, cudownie się z nim pracowało.Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja powinna być dość mocno klejąca, ale gładka.

 

              Pączki Pani Marii

 

PĄCZKI PANI MARII

Składniki zaczynu:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 30g mąki
  • trochę letniego mleka tak, aby składniki się połączyły

Utrzyj drożdże z cukrem i pozostaw je do upłynnienia. Dodaj mąkę oraz kilka łyżek maki i utrzyj. Pozostaw rozczyn na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • skórka z cytryny
  • 750g mąki
  • 1/3 -1/2 szklanki mleka (musiałam dodać więcej, moja mąka była bardzo chłonna)
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (wódka/rum)
  • 140g masła
  • powidła / konfitura do nadziania
  • smalec lub olej do smażenia

Utrzyj jaja i żółtka z cukrem i skórką z cytryny, dodaj przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, mleko, sól i alkohol. Wyrabiaj ręką. W rondelku roztop masło. Gdy wszystko się połączy, dodawaj porcjami roztopione masło i wyrabiaj ciasto do osiągnięcia gładkości i pęcherzyków powietrznych (ok. 30 minut). Oprósz mąką, miskę z ciastem przykryj ściereczką, albo włóż do tory foliowej i odstaw do podwojenia objętości (od 60- 120 minut). Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części, wykładaj po jednej na stolnicę ( a resztę schowaj pod ściereczką) i rozciągaj (ale nie wałkuj) aż ciasto osiągnie grubość mniej więcej 1,5 cm. Klasyczną szklanką wykrawaj krążki. Krążek kładź na rękę, na krążek ok. 1 łyżeczkę powideł lub konfitury i sklejaj tak, aby konfitura nie wypłynęła (można też oczywiście nadziać pączki już po usmażeniu). Układaj pączki na posypanym mąką blacie lub ściereczce, nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut. W tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz(do temperatury 175 stopni C). Wyrośnięte pączki omieć z mąki i kładź na tłuszczu. Gdy spód się zrumieni, drewnianym patyczkiem odwróć na druga stronę. Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik, osącz i wyłóż na talarze. Po usmażeniu posmaruje je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy,albo zwyczajnie oprósz cukrem pudrem.

 

         Pączki Pani Marii

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 19 lutego 2017
Biszkopt orzechowy (doskonały)

Dziś chciałam pokazać Wam przepis na doskonały biszkopt orzechowy. Piekłam go po raz pierwszy w listopadzie, kiedy to dostałam od Teściowej zamówienie na tort urodzinowy - koniecznie orzechowy:). Teściowa dobra, to i trzeba warto się postarać, aby i tort pyszny wyszedł. Tort orzechowy w naszej rodzinie piecze się od dawna, zawsze z tego samego przepisu (klik). To jeden z najdoskonalszych tortów (jak dla mnie). Tym razem jednak chciałam, aby biszkopt był mniej wilgotny, niż w naszym przepisie. Poszperałam po sieci i wybrałam przepis od Dorotki (klik). Jak zwykle się nie zawiodłam. Biszkopt jest fantastyczny. Równo wyrasta, jest delikatny, ale jednocześnie można pokroić go na cienkie płaty. Tort wyszedł rewelacyjny:) ... a co skromność to nie jest moja mocna strona:).

 

            Biszkopt orzechowy (doskonały)

 

BISZKOPT ORZECHOWY DOSKONAŁY

Składniki:

  • 195 g mąki pszennej
  • 12 jajek
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami oba cukry, ciągle ubijając. Dodaj żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj kawę, skórkę cytrynową i ponownie ubij na niskich obrotach miksera. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy(24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno),wyrównaj. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Przekrawaj dopiero po bardzo dobrym wystudzeniu. 

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 18 lutego 2017
Granola bananowa

Dziś zapraszam na coś co zawładnęło moim sercem i podniebieniem - granolę bananową. Przepis na nią znalazłam u Ani (klik) i robiłam ją już kilkukrotnie, najczęściej od razu z podwójnej porcji (należy ją wówczas dłużej piec):).

 

           Granola bananowa

 

Granola jest doskonała, mało słodka (możecie oczywiście zwiększyć ilość miodu), bogata w składniki i zdrowa. Cóż chcieć więcej?:).

 

        Granola bananowa

 

GRANOLA BANANOWA

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 10 łyżek soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g łuskanej dyni
  • 75 g orzechów włoskich/laskowych/innych ulubionych
  • duża szczypta soli

         

           Granola bananowa

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (termoobieg).  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy sparz wrzątkiem i posiekaj (laskowe dodaję w całości). Banana rozgnieć dokładnie widelcem. W garnuszku rozpuść miód, olej kokosowy oraz sok. Lekko podgrzej, następnie dodaj banana i wymieszaj. Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona oraz orzechy. Wymieszaj i dodaj masę bananową. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blasze. Piecz ok. 25minut z nawiewem (mieszając w tym czasie 2-3 krotnie), a następnie ok. 15 minut bez termoobiegu. Granola po wyjęciu z piekarnika jest zarumieniona i lekko miękka - stanie się chrupiąca po ostygnięciu. Granolę przechowuj w słoju. 
   
Częstujcie się proszę:)  
08:41, jolantaszyndlarewicz , Śniadaniowo
Link Komentarze (1) »
piątek, 17 lutego 2017
Brownie z fasoli i bananów

Zachciało mi się ostatnio ciasta czekoladowego, ale nie miałam na nie pomysłu. Przypomniało mi się ciasto, które swojego czasu robiłam z fasoli w puszce - było cudownie wilgotne i miało taką chrupiąca skórkę. Przy okazji wykorzystałam banany, których zawsze dość dużo jest u nas w domu:). Powstało wspaniałe ciasto .... a nawet dwa:). Szczerze je Wam polecam.

 

           Brownie z fasoli i bananów

 

BROWNIE Z FASOLI I BANANÓW

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dość spore banany
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 8 łyżek startych orzechów włoskich
  • po 1 garści rodzynek i żurawiny

Fasolę osącz na sicie, a następnie dobrze wypłucz pod strumieniem bieżącej wody. Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksuj na gładką masę fasolę wraz z bananami, żółtkami, kakao, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Ubij białka na sztywno z cukrem, do masy dodaj zmiksowaną fasolę z dodatkami, bakalie oraz starte orzechy włoskie wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Przełóż ją do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm oraz tortownicy o średnicy 18 cm). Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. Wystudź ciasto przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:).

06:36, jolantaszyndlarewicz , Ciasta czekoladowe
Link Komentarze (4) »