Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 11 lutego 2017
Bagietki dla leniwych

Zaniedbałam bloga ostatnio i to bardzo. Złożyło się na to wiele spraw, mam nadzieję jednak,że uda mi się powoli powrócić.... a wracam wspaniałym przepisem na cudowne, chrupi±ce bagietki. Przepis na nie znalazłam na blogu Kasi (klik), któr± serdecznie pozdrawiam:).

Jak już wspomniałam bagietki s± cudownie chrupi±ce (nawet po wystygnięciu), maj± mięciutkie, puchate wnętrze. Ciężko się od nich oderwać. Polecam, zwłaszcza,że s± łatwe do zrobienia:).

 

                 Bagietki dla leniwych

 

BAGIETKI DLA LENIWYCH

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej (u mnie typ 750 lub 650)
  • 10 g ¶wieżych drożdży 3/4 łyżeczki suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody

 

                   Bagietki dla leniwych

 

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Rozmieszaj je ze szklank± wody.
Do większej miski wsyp m±kę, sól, wlej oliwę, drożdże rozrobione w szklance wody. Wymieszaj dolewaj±c resztę wody, ręk± poł±cz składniki.  Ciasto powinno być zwarte. Je¶li wyjdzie zbyt twarde dolej troszkę wody, ale nie przesadĽ, bo ciasto podczas fermentacji lekko zrzednie. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na kuchennym blacie na 12 - 20 godzin.
Na drugi dzień wyłóż ciasto na stolnicę, delikatnie złóż (jak list urzędowy) i podziel na 4 równe czę¶ci.  Każd± rozpłaszcz dłoni± na kwadrat ( 20x20 cm) i zwiń w rulon.  Dokładnie zlep zawinięty koniec i ułóż na om±czonej stolnicy zlepieniem pod spód. Można je od razu ułożyć na papierze do pieczenia. Oprósz lekko m±k± i przykryj ¶ciereczk±, pozostawić na 40 -60 minut do podro¶nięcia.  W tym czasie dobrze nagrzej piekarnik do 250 stopni C.  Przełóż bagietki na płask± blachę lub formę bagietkow± i natnij żyletk± /skalpelem lub ostrym nożem.  Wstaw do piekarnika na 25 minut, spryskuj±c piekarnik na pocz±tku i drugi raz po 5 minutach. Wyjmij i przestudĽ na kratce.
Częstujcie się proszę:) ... a ja biegnę na trening:)
sobota, 31 grudnia 2016
Życzenia

Przed ¦więtami blox niestety odmówił mi posłuszeństwa i uniemożliwił złożenie życzeń ... naprawiam to więc z Nowym Rokiem:).

....... a czego chciałabym Wam życzyc?

Tego, aby ten Rok przyniósł dużo miło¶ci, ciepła, dobroci, dobrych słów i uczynków .... ale nade wszystko niech da nam zdrowie, bo ono jest najważniejsze. Bez niego nie będziemy umieli cieszyc się z całej reszty wspaniałych rzeczy, które ofiaruje nam życie:).

                    Jola z rodzink±

10:07, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (5) »
¶roda, 21 grudnia 2016
Brunkager - duńskie pierniczki

W tym roku skromnie u nas z piernikami, ale może dlatego, że to co upiekę zaraz znika z puszek ... znaczy się, że dobre:). Te pierniki, na które chcę Was zaprosic też znikaj± w szybkim tempie. Nie dziwi mnie to, bo s± pyszne. Mięciutkie w ¶rodku i chrupi±ce na zewn±trz ... a dodatkowo maj± w sobie niespodziankę w postaci orzechów laskowych.

Przepis na nie znalazłam u Kornika (klik), dopisuję je do trwaj±cego u Majanki Festiwalu Pierniczków (klik).

Upieczcie je, warto:).

W tle widac lampion zrobiony przez mojego Synka:).

 

               Brunkager - duńskie pierniczki

 

BRUNKAGER - DUŃSKIE PIERNICZKI

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru muscovado
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 600 g m±ki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

           Brunkager - duńskie pierniczki

 


Roztop w garnuszku masło z miodem i cukrem, ci±gle mieszaj±c, aby składniki się poł±czyły. Sodę rozpu¶ w wodzie i dodaj do masy (spieni się i podwoi objęto¶c). Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. M±kę przesiej do misy miksera, wymieszaj j± z posiekanymi orzechami (lub migdałami), skórk± otart± z pomarańczy i przypraw± do piernika. Do suchych składników wlej masę ma¶lano - cukrow± i wyrób ciasto. Będzie do¶c wilgotne, ale nie powinno zbytnio kleic się do r±k. Podziel ciasto na 4 czę¶ci, z każdej czę¶ci utocz wałek o ¶rednicy 4-5 cm. Zawiń go w folię spożywcz±, zroluj jak cukierek. Wałki włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasto wyjmuj porcjami z zamrażalnika i pokrój na plastry o grubo¶ci ok. 5 mm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c spore odstępy, bo pierniki do¶c mocno rosn±. Piecz ok. 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

07:12, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 grudnia 2016
Pierniczki na choinkę

Dzisiaj ubieramy choinkę, a wczoraj przypomnieli¶my sobie z dzieciaczkami, że nie mamy pierników na choince ... a (u nas przynajmniej) choinka bez pierników to nie choinka:).

W lodówce walała się resztka zmielonych orzechów włoskich, stwierdzili¶my więc, że będ± z orzechami. Pododawali¶my to i owo i wyszły - nasze pierniczki:) ... Lilka zjadła wczoraj chyba z 8 na raz i stwierdziła, że zjadła już swoj± kolację ... stwierdziła też, że wyszły pyszne:). Jak na razie s± twarde, ale na choince na pewno zmiękn±:).

 

                  Pierniczki na choinkę

 

 

PIERNIKI NA CHOINKĘ

Składniki:

  • 550 - 570 g m±ki pszennej (u nas typ 450)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jaja
  • 100 g cukru (u nas light muscovado)
  • 4 solidne łyżki miodu

Jaja roztrzep z cukrem. M±kę przesiej do miski, dodaj orzechy, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczon±. Wymieszaj. Do m±ki dodaj miód, roztopione masło i roztrzepane z cukrem jaja. Zagniec ciasto. Rozwałkuj je cienko, podsypuj±c m±k±. Wykrawaj ulubione kształty, w każdym pierniczku zrób dziurkę rurk± do napojów. Pierniczki przełóż na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Piecz 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Pierniki dodaję do Festiwalu pierniczków prowadzonego przez Majankę (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 12 grudnia 2016
Zdrowy krem czekoladowo - orzechowy

Dzi¶ nasza kuchnia zaprasza na zdrow± wersję kremu czekoladowo - orzechowego. Przepis na ten krem dostałam od wspaniałej osoby i najlepszej na ¶wiecie dietetyczki - Basi:).

Krem ten nie smakuje jak nutella, do smaku której większo¶c z nas jest przyzwyczajona. Jest on znacznie lżejszy, delikatniejszy ... dla nas cudowny:). Spokojnie może postac 3-4 dni w lodówce, a zużyc można go na wiele sposobów:). Polecam:).

 

       Zdrowy krem czekoladowo - orzechowy

 

ZDROWY KREM CZEKOLADOWO - ORZECHOWY

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany (nie przejrzałe)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka kakao lub karobu

Wszystkie składniki włóż do misy blendera i zmiksuj na gładk± masę. Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)