Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 19 lutego 2017
Biszkopt orzechowy (doskonały)

Dzi¶ chciałam pokazać Wam przepis na doskonały biszkopt orzechowy. Piekłam go po raz pierwszy w listopadzie, kiedy to dostałam od Te¶ciowej zamówienie na tort urodzinowy - koniecznie orzechowy:). Te¶ciowa dobra, to i trzeba warto się postarać, aby i tort pyszny wyszedł. Tort orzechowy w naszej rodzinie piecze się od dawna, zawsze z tego samego przepisu (klik). To jeden z najdoskonalszych tortów (jak dla mnie). Tym razem jednak chciałam, aby biszkopt był mniej wilgotny, niż w naszym przepisie. Poszperałam po sieci i wybrałam przepis od Dorotki (klik). Jak zwykle się nie zawiodłam. Biszkopt jest fantastyczny. Równo wyrasta, jest delikatny, ale jednocze¶nie można pokroić go na cienkie płaty. Tort wyszedł rewelacyjny:) ... a co skromno¶ć to nie jest moja mocna strona:).

 

            Biszkopt orzechowy (doskonały)

 

BISZKOPT ORZECHOWY DOSKONAŁY

Składniki:

  • 195 g m±ki pszennej
  • 12 jajek
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij na sztywn± pianę ze szczypt± soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami oba cukry, ci±gle ubijaj±c. Dodaj żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj kawę, skórkę cytrynow± i ponownie ubij na niskich obrotach miksera. Przesiej m±kę z proszkiem, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułk± tylko do poł±czenia się składników. Ciasto przełóż do formy(24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno),wyrównaj. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Przekrawaj dopiero po bardzo dobrym wystudzeniu. 

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 18 lutego 2017
Granola bananowa

Dzi¶ zapraszam na co¶ co zawładnęło moim sercem i podniebieniem - granolę bananow±. Przepis na ni± znalazłam u Ani (klik) i robiłam j± już kilkukrotnie, najczę¶ciej od razu z podwójnej porcji (należy j± wówczas dłużej piec):).

 

           Granola bananowa

 

Granola jest doskonała, mało słodka (możecie oczywi¶cie zwiększyć ilo¶ć miodu), bogata w składniki i zdrowa. Cóż chcieć więcej?:).

 

        Granola bananowa

 

GRANOLA BANANOWA

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 10 łyżek soku pomarańczowego (najlepiej ¶wieżo wyci¶niętego)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g łuskanej dyni
  • 75 g orzechów włoskich/laskowych/innych ulubionych
  • duża szczypta soli

         

           Granola bananowa

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (termoobieg).  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy sparz wrz±tkiem i posiekaj (laskowe dodaję w cało¶ci). Banana rozgnieć dokładnie widelcem. W garnuszku rozpu¶ć miód, olej kokosowy oraz sok. Lekko podgrzej, następnie dodaj banana i wymieszaj. Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona oraz orzechy. Wymieszaj i dodaj masę bananow±. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blasze. Piecz ok. 25minut z nawiewem (mieszaj±c w tym czasie 2-3 krotnie), a następnie ok. 15 minut bez termoobiegu. Granola po wyjęciu z piekarnika jest zarumieniona i lekko miękka - stanie się chrupi±ca po ostygnięciu. Granolę przechowuj w słoju. 
   
Częstujcie się proszę:)  
08:41, jolantaszyndlarewicz , ¦niadaniowo
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 17 lutego 2017
Brownie z fasoli i bananów

Zachciało mi się ostatnio ciasta czekoladowego, ale nie miałam na nie pomysłu. Przypomniało mi się ciasto, które swojego czasu robiłam z fasoli w puszce - było cudownie wilgotne i miało tak± chrupi±ca skórkę. Przy okazji wykorzystałam banany, których zawsze do¶ć dużo jest u nas w domu:). Powstało wspaniałe ciasto .... a nawet dwa:). Szczerze je Wam polecam.

 

           Brownie z fasoli i bananów

 

BROWNIE Z FASOLI I BANANÓW

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do¶ć spore banany
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubat± łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 8 łyżek startych orzechów włoskich
  • po 1 gar¶ci rodzynek i żurawiny

Fasolę os±cz na sicie, a następnie dobrze wypłucz pod strumieniem bież±cej wody. Za pomoc± blendera tzw. żyrafy zmiksuj na gładk± masę fasolę wraz z bananami, żółtkami, kakao, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Ubij białka na sztywno z cukrem, do masy dodaj zmiksowan± fasolę z dodatkami, bakalie oraz starte orzechy włoskie wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Przełóż j± do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm oraz tortownicy o ¶rednicy 18 cm). Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. WystudĽ ciasto przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:).

06:36, jolantaszyndlarewicz , Ciasta czekoladowe
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 lutego 2017
Bardzo dobra babka

Dzi¶ zapraszam na babkę, któr± piekę z my¶l± o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiaj± j± i dosłownie kłóc± o ostatni kawałek. Babkę t± bardzo szybko się robi, jest mięciutka, puchata i długo ¶wieża. Szczerze Wam j± polecam.

Przepis na ni± znalazłam na blogu Uli (klik).

 

                     Bardzo dobra babka

 

BARDZO DOBRA BABKA

Składniki:

  • 6 całych jajek
  • 1 szklanka cukru (u mnie light lub dark muscovado)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszysta masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gor±c± dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ci±gle miksuj±c), dodaj±c jednocze¶nie obie m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego poł±czenia składników. Ciasto podziel na dwie czę¶ci, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tart± bułk± (lub najpierw wyłóż jasne, póĽniej ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 stopni C i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 15 lutego 2017
Potrawka z indyka z soczewic±

Dzi¶ przepis na potrawkę, któr± robiłam już wielokrotnie i która cierpliwie czekała na pojawienie się na blogu .... w końcu się doczekała:). Przepis na ni± poleciła mi koleżanka Daria, a znalazła go na blogu Zakochane w zupach (klik).

Potrawkę szybko się przygotowuje, jest pyszna, syta i aromatyczna. Szczerze j± Wam polecam. 

 

           Potrawka z indyka z soczewic±

 

POTRAWKA Z INDYKA Z SOCZEWICˇ

Składniki:

  • 20 dag filetu z piersi indyka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • mała czerwona papryka
  • kawałek papryczki chili (można użyć suszonej w płatkach)
  • z±bek czosnku
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ¶wieżo posiekanej pietruszki lub szczypiorku

 

Soczewicę gotuj przez ok. 10 minut w nieosolonej wodzie. W tym czasie oczy¶ć i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki filet z piersi indyka. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie lub oleju z każdej strony. Odłóż mięso na talerz, a na tej samej oliwie poddu¶ posiekan± cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeci¶nięty przez praskę czosnek oraz paprykę pokrojon± w drobn± kostkę. Chwilkę poddu¶, dodaj pomidory z puszki oraz mięso i du¶ pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj soczewicę, dopraw sol±, pieprzem i chili. Chwilkę pogotuj. W tym czasie zahartuj jogurt grecki, wymieszaj z reszt± potrawki. Podawaj posypan± natk± pietruszki.

 

Częstujcie się proszę:)

06:35, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (2) »