Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 15 lutego 2017
Potrawka z indyka z soczewic±

Dzi¶ przepis na potrawkę, któr± robiłam już wielokrotnie i która cierpliwie czekała na pojawienie się na blogu .... w końcu się doczekała:). Przepis na ni± poleciła mi koleżanka Daria, a znalazła go na blogu Zakochane w zupach (klik).

Potrawkę szybko się przygotowuje, jest pyszna, syta i aromatyczna. Szczerze j± Wam polecam. 

 

           Potrawka z indyka z soczewic±

 

POTRAWKA Z INDYKA Z SOCZEWICˇ

Składniki:

  • 20 dag filetu z piersi indyka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • mała czerwona papryka
  • kawałek papryczki chili (można użyć suszonej w płatkach)
  • z±bek czosnku
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ¶wieżo posiekanej pietruszki lub szczypiorku

 

Soczewicę gotuj przez ok. 10 minut w nieosolonej wodzie. W tym czasie oczy¶ć i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki filet z piersi indyka. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie lub oleju z każdej strony. Odłóż mięso na talerz, a na tej samej oliwie poddu¶ posiekan± cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeci¶nięty przez praskę czosnek oraz paprykę pokrojon± w drobn± kostkę. Chwilkę poddu¶, dodaj pomidory z puszki oraz mięso i du¶ pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj soczewicę, dopraw sol±, pieprzem i chili. Chwilkę pogotuj. W tym czasie zahartuj jogurt grecki, wymieszaj z reszt± potrawki. Podawaj posypan± natk± pietruszki.

 

Częstujcie się proszę:)

06:35, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 14 lutego 2017
Batoniki owsiane z owocami

Dzi¶ zapraszam na co¶ słodkiego, pysznego i zdrowego - batoniki owsiane z owocami. S± doskonałe, nie sposób się od nich oderwać.

Przepis na nie znalazłam na blogu smakołyki alergika (klik). Oczywi¶cie okazało się, że namieszałam podczas przygotowywania tych batoników, ale wyszły i od tej pory robię je w takiej wła¶nie zmodyfikowanej postaci ... o jest szybciej:).

 

         Batoniki owsiane z owocami

 

BATONIKI OWSIANE Z OWOCAMI

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 4-4 i 1/2 kubka umytych i dobrze os±czonych owoców (je¶li s± większe należy je niezbyt drobno pokroić)
  • 1 płask± łyżkę skrobi ziemniaczanej

Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj w misce, dodaj rozpuszczone gor±ce masło i dobrze wymieszaj. Powstanie co¶ na kształt kruszonki. Ok. 2/3 ciasta wsyp do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem, lekko ugnieć dłoni±. Na to wyłóż owoce (wymieszane ze skrobi±). Owoce posyp pozostał± kruszonk±. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piecz ok. 35 minut. Gdy całkowicie wystygnie pokrój je w batoniki.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 13 lutego 2017
Szybki makaron z cukini± i papryk±

Dzi¶ pomysł na bardzo szybki obiad .... z makaronem - a ten kocha cała moja Rodzinka:).

Makaron jest bardzo smaczny, lekki, ale jednocze¶nie syc±cy. Szczerze polecam:).

Przepis znalazłam na blogu Z kuchni do kuchni (klik).

 

        Szybki makaron z cukini± i papryk±

 

SZYBKI MAKARON Z CUKINIˇ I PAPRYKˇ

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (najlepiej tagliatelle)
  • 1 duża żółta lub czerwona papryka
  • 2 z±bki czosnku
  • młoda cukinia (nie za duża)
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • parmezan/pecorino/inny ulubiony ser
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • sól do smaku
  • bazylia lub natka pietruszki do posypania

Rozgrzej na dużej patelni olej, dodaj paprykę pokrojon± w kostkę i czosnek przeci¶nięty przez praskę. Podsmaż na niewielkim ogniu (aby nie przypalić czosnku). Dodaj cukinię start± na tarce o dużych oczkach. Podsmaż. Dodaj krojone pomidory, dopraw sol± i pieprzem. Chwilę razem podsmaż. Dodaj do sosu makaron ugotowany al dente. Wymieszaj, serwuj posypane natka pietruszki i bazyli± oraz startym serem.

 

Częstujcie się proszę:)

06:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
niedziela, 12 lutego 2017
Zupa z soczewic± i cebul±

Dzi¶ czas na zupę idealn± na mrozy - soczewicow± z cebul±. Zupę tę szybko się robi (pod warunkiem, że mamy gotowy bulion), jest pyszna, aromatyczna, rozgrzewa i syci. Polecam:).

Przepis na ni± znalazłam na blogu Kingi Paruzel (klik).

 

           Zupa z soczewica i cebul±

 

ZUPA Z SOCZEWICˇ I CEBULˇ

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 4 cebule
  • 2 z±bki czosnku
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wrzuć pęczak do garnuszka, zalej wod± i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 20-25 minut (aż będzie miękki). W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim na złoto cebulę pokrojon± w piórka oraz przeci¶nięty przez praskę czosnek. Możesz odłożyć 3-4 łyżki cebuli do dekoracji. Do cebuli wlej bulion. Dodaj soczewicę, cało¶ć gotuj na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ugotowany pęczak. Cało¶ć dopraw sol±, pieprzem i kuminem. Zupę podawaj posypan± szczypiorkiem, najlepiej z kromk± razowego chleba:).

 

Częstujcie się proszę:)

08:52, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (4) »
sobota, 11 lutego 2017
Bagietki dla leniwych

Zaniedbałam bloga ostatnio i to bardzo. Złożyło się na to wiele spraw, mam nadzieję jednak,że uda mi się powoli powrócić.... a wracam wspaniałym przepisem na cudowne, chrupi±ce bagietki. Przepis na nie znalazłam na blogu Kasi (klik), któr± serdecznie pozdrawiam:).

Jak już wspomniałam bagietki s± cudownie chrupi±ce (nawet po wystygnięciu), maj± mięciutkie, puchate wnętrze. Ciężko się od nich oderwać. Polecam, zwłaszcza,że s± łatwe do zrobienia:).

 

                 Bagietki dla leniwych

 

BAGIETKI DLA LENIWYCH

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej (u mnie typ 750 lub 650)
  • 10 g ¶wieżych drożdży 3/4 łyżeczki suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody

 

                   Bagietki dla leniwych

 

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Rozmieszaj je ze szklank± wody.
Do większej miski wsyp m±kę, sól, wlej oliwę, drożdże rozrobione w szklance wody. Wymieszaj dolewaj±c resztę wody, ręk± poł±cz składniki.  Ciasto powinno być zwarte. Je¶li wyjdzie zbyt twarde dolej troszkę wody, ale nie przesadĽ, bo ciasto podczas fermentacji lekko zrzednie. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na kuchennym blacie na 12 - 20 godzin.
Na drugi dzień wyłóż ciasto na stolnicę, delikatnie złóż (jak list urzędowy) i podziel na 4 równe czę¶ci.  Każd± rozpłaszcz dłoni± na kwadrat ( 20x20 cm) i zwiń w rulon.  Dokładnie zlep zawinięty koniec i ułóż na om±czonej stolnicy zlepieniem pod spód. Można je od razu ułożyć na papierze do pieczenia. Oprósz lekko m±k± i przykryj ¶ciereczk±, pozostawić na 40 -60 minut do podro¶nięcia.  W tym czasie dobrze nagrzej piekarnik do 250 stopni C.  Przełóż bagietki na płask± blachę lub formę bagietkow± i natnij żyletk± /skalpelem lub ostrym nożem.  Wstaw do piekarnika na 25 minut, spryskuj±c piekarnik na pocz±tku i drugi raz po 5 minutach. Wyjmij i przestudĽ na kratce.
Częstujcie się proszę:) ... a ja biegnę na trening:)