Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 11 grudnia 2016
Najlepsze miękkie pierniczki II

Od paĽdziernika na okr±gło wypiekamy z Olkiem i Lili pierniczki wg naszego ukochanego przepisu (klik). Lubimy kiedy nie trzeba na nie czekac ... w końcu co to za frajda dla dziecka upiec pierniczki, by je schowac do pudełka:). Dlatego też przepis ten jest przez nas często wykorzystywany. Przedwczoraj dołożyli¶my do niego jeszcze jeden, znaleziony u Ani prowadz±cej cudownego bloga Addiopomidory (klik). Pierniczki wg tego przepisu s± doskonałe, mięciutkie, bardzo aromatyczne ... wyraĽnie czuc w nich dodatek skórki pomarańczowej. Na pewno pojawi± się na naszym Bożonarodzeniowym stole, a i Wam polecam je zrobic:)... zwłaszcza, ze robi się je bardzo szybko:).

 

           Najlepsze miękkie pierniki II

 

        

NAJLEPSZE MIĘKKIE PIERNICZKI II

Składniki:

  • 350 g m±ki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku maki i cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego (u mnie light muscovado)
  • 60 ml miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko

Utrzyj masło z cukrem na puszyst± masę. W czasie gdy masło się uciera przesiej m±kę do miski, dodaj do niej pozostałe suche składniki i wymieszaj. W kolejnej misce rozkłóc jajo, dodaj miód, sok oraz skórkę otart± z pomarańczy. Do utartego masła dodaj mokre składniki i zmiksuj do poł±czenia. Stopniowo dodawaj m±kę, ci±gle ucieraj±c. Masa będzie delikatna, lekko klej±ca. Formuj z niej kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, ułóż na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c odstępy. Piecz ok. 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ważne, aby nie przesuszy pierników. Przełóż na kratkę do wystygnięcia. Przechowuj w puszce (je¶li będzie co przechowywac:)).

 

Przepis na pierniczki dodaję do Festiwalu pierników (klik) u Majanki.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 04 grudnia 2016
Keks ¶wi±teczny Nigelli

Zapraszam dzi¶ na pyszne ¶wi±teczne ciasto - swoim smakiem cudownie wkomponowuje się w Bożonarodzeniowy klimat:). Ciasto jest wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami, aromatyczne .... nic dodac, nic uj±c:)... ale nie może by inaczej skoro zawiera w sobie pół butelki rumu:).

Keks ten piecze się 3 - 4 tygodnie przed ¶więtami, a więc będzie mnie przygotowań przed sam± Wigili±:).

Przepis pożyczyłam z bloga Ani (klik), a jest on autorstwa Nigelli Lawson.

 

               ¦wi±teczny keks Nigelli

 

KEKS ¦WIˇTECZNY NIGELLI

Składniki:

  • 500 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g suszonej figi (pokrojonej w kostkę)
  • 100 g suszonej, niesiarkowanej moreli (pokrojonej w kostkę)
  • 275 g rodzynek jumbo (duże, złociste)
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 110 g kandyzowanej wi¶ni
  • 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml rumu
  • 225 g miękkiego masła
  • 195 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (lub np. powideł)
  • 350 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wszystkie owoce i kandyzowane skórki wsyp do miski i zalej alkoholem. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na noc, aby owoce wchłonęły alkohol.

Tortownicę o ¶rednicy 24 cm wyłóż podwójn± warstw± papieru do pieczenia (powinien wystawa ok. 10 cm ponad brzegi formy). Do miski przesiej m±kę, sól oraz przyprawy. Masło utrzyj na puch z cukrem muscovado i esencj± waniliow±. Ci±gle ucieraj±c dodaj skórki otarte z cytryny i pomarańczy, a następnie jajka (jedno po drugim). Dodaj dżem pomarańczowy i utrzyj. Nastepnie dodawaj na zmianę m±kę z przyprawami i namoczone owoce (mieszaj±c łyżk± lub łopatk± każdorazowo po dodaniu składników). Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 3 - 3,5 godziny.  Upieczone, gor±ce ciasto, posmaruj po wierzchu kilkoma łyżkami rumu. Pozostaw ciasto w formie i zawiń je w folię aluminiow± (razem z form±). Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy (pozostaw papier), owiń je now± foli± i zamknij w szczelnym pojemniku na 3 tygodnie.

 

Częstujcie się proszę:)

 

¶roda, 09 listopada 2016
Chleb tostowy VI

Dobrych przepisów na chleby tostowe nigdy do¶ć, zwłaszcza jak ma się w domu tostomaniaka:) .... inspiracj± dla tego chleba był przepis pochodz±cy z bloga Urtici (klik). Chleb z tego przepisu jest mięciutki, puszysty, neutralny w smaku (tak więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków).

 

                  Chleb tostowy VI

 

CHLEB TOSTOWY VI

Składniki:

  • 840 g m±ki pszennej
  • 150 g m±ki pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 200 g mleka
  • 40 g ¶wieżych drożdży
  • 45 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody, wymieszaj i odstaw miseczkę na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Przełóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie ciasto odgazuj i podziel na 2 równe czę¶ci. Uformuj z niego bochenki i włóż do keksówek (30x7 cm) wysmarowanych delikatnie tłuszczem i obsypanych sezamem/otrębami/m±k±. Keksówki włóż do torby foliowej i pozostaw ciasto do ponownego wyro¶nięcia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (na pocz±tku pieczenia wrzuć na dno piekarnika szklankę kostek lodu), a następie wyjmij chleby z foremek i dopiekaj jeszcze ok. 5 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 08 listopada 2016
Czekoladowe masło orzechowe

Wczoraj pokazałam Wam podstawow± wersję masła orzechowego (klik). Można j± oczywi¶cie zmieniać używaj±c różnych orzechów lub ich mieszanek ... można też dodać do niego np. czekolady. Moje dzieciaki uwielbiaj± czekoladow± wersję. Powiedziałam, że to taka domowa wersja nutelli i mimo, iż nie jest słodkie, ani nawet podobne w smaku zajadaj±:).

Takie czekoladowe masło zobaczyłam po raz pierwszy u Beatki i Lubo (klik). Zrobiłam je jednak z pewnymi zmianami.

Czekoladowe masło orzechowe dodaję do akcji Atinki "Orzechowy tydzień" (klik).

 

         Czekoladowe masło orzechowe

 

CZEKOLADOWE MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • ok. 500 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

Orzeszki obierz z łupinek, podpraż je na suchej patelni i przestudĽ. Włóż je do pojemnika blendera, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiego masła o lekko lej±cej konsystencji (rób przerwy podczas miksowania, aby nie zatrzeć silnika blendera). Do masła dodaj czekoladę roztopion± w k±pieli wodnej i wymieszaj.

Można też zrobić takie masło w szybszy sposób miksuj±c po prostu orzeszki z szczypt± soli i połaman± na kawałki czekolad±.

 

Częstujcie się proszę:)           

07:13, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 listopada 2016
Masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, najbardziej te z kawałkami orzechów. Wielokrotnie widziałam na blogach takie samodzielnie zrobione, ale jako¶ nie umiałam się zabrać do pracy. W końcu po wpisie Karoliny (klik) takowe swojskie masło orzechowe ukręciłam i ja. Takie masło mam zawsze w lodówce, a Olu¶ i Lili tylko wyczekuj±, aż będzie się kończyć.... uwielbiaj± obierać ze mn± orzeszki arachidowe.

Powiem Wam tylko, że mój blender ma moc 400 W i daje radę.

Takie masło orzechowe bije te sklepowe na głowę, więc nie zastanawiajcie tylko pędĽcie po orzeszki:).

 

                   Masło orzechowe

 

MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • orzeszki  arachidowe (dowolna ilo¶ć)
  • sól

Obierz orzeszki z łupinek i podpraż je na suchej patelni. PrzestudĽ je, a następnie wrzucaj partiami do pojemnika blendera. Dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiego masła (trwa to kilka minut). Powinno mieć ono delikatnie płynn± konsystencję (mniej więcej jak gęsta ¶mietana). Podczas miksowania rób przerwy, aby nie przegrzać miksera.

Je¶li chcesz uzyskać masło z kawałkami orzechów czę¶ć z nich po prostu drobno posiekaj i dodaj do takiego gotowego masła.

Masło przechowuj w lodówce.

 

Masło orzechowe dodaje do akcji Atinki "Orzechowy tydzień" (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: orzechy
07:22, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (1) »