Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 06 listopada 2016
Razowe babeczki bananowe z orzechami

Uwielbiam wypieki z bananami. Podczas ich pieczenia w domu unosi się nieziemski zapach, a jednocze¶nie możemy być pewni, że będzie przepysznie:)... tak jest i w przypadku tych muffinek. Można je zrobić zarówno z , jak i bez kruszonki - za każdym razem będzie pysznie:).

Przepis znaleziony na blogu Beaty (klik). Przepis dodaje do Orzechowego Tygodnia (klik) u Atinki.

 

                  Razowe babeczki bananowe z orzechami

 

RAZOWE BABECZKI BANANOWE Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 150 g m±ki pełnoziarnistej (użyłam pszenn±)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 100 g br±zowego cukru (u mnie muscovado)
  • 100 g oleju
  • 3 ¶rednie banany - rozgniecione
  • 2 jajka roztrzepane
  • 50 g orzechów włoskich - posiekanych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonki:
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej misce zrób to samo z mokrymi. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżk±. Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej nałóż łyżeczkę kruszonki (wymieszaj razem wszystkie jej składniki). Babeczki piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 05 listopada 2016
Ciastka owsiane z żurawin±, orzechami i czekolad±

Je¶li lubisz płatki owsiane, żurawinę, orzechy i czekoladę to na pewno zainteresuje Cię ten przepis .... te ciasteczka s± boskie:). Polecamy.

Przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel (klik). Ciasteczka dodaje do Orzechowego Tygodnia (klik) - wspaniałej akcji, któr± od pięknych kilku lat prowadzi Atinka (klik).

 

          Ciastka owsiane z żurawin±, orzechami i czekolad±

 

CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINˇ, ORZECHAMI I CZEKOLADˇ

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki żurawiny (w oryginale 1 szklanka)
  • 1/2 szklanki ulubionych orzechów, posiekanych
  • 30-40 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka masła (1 kostka 200g)
  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado (w oryginale 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wymieszaj w misce m±kę z sol±, proszkiem do pieczenia i sod±. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa utrzyj miękkie masło z cukrem muscovado, ekstraktem waniliowym i jajkami (przez ok. 5 minut). Ci±gle ucieraj±c dodaj m±kę. Na końcu dodaj płatki owsiane, żurawinę, orzechy i posiekan± czekoladę, cało¶ć wymieszaj łyżk± lub łopatk±. Formuj z ciasta kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz ok. 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostaw je ok. 2-3 minut na blasze, a następnie wystudĽ na kratce. 

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 04 listopada 2016
Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

Dzi¶ puszyste, mięciutkie bułki - moim dzieciakom bardzo posmakowały ... może posmakuj± i Wam:).

 

            Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

 

BUŁKI PSZENNE Z DODATKIEM MˇKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki zaczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki letniego mleka

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj jogurt naturalny i mleko, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże rusz±.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 390 g m±ki pszennej typ 650
  • 130 g m±ki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 270 g letniej wody

Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej delikatnie olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 1 godz. do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel na 9 - 10 czę¶ci. Uformuj okr±głe bułeczki i ułóż je na lasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie natnij ostrym nożem i piecz ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. WystudĽ na kratce

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 03 listopada 2016
Ciasto drożdżowe nocne z owocami i kruszonk±

Nie znam osoby, która nie lubiłaby ciasta drożdżowego .... my je uwielbiamy, a moje dzieciaki dałyby się pokroić za bułkę, rogala czy kawał chałki z kruszonk±. Dlatego też ten rodzaj wypieku do¶ć często go¶ci na naszym stole:). Dzi¶ taka szybka, nocna drożdżówka. Robi się j± dosłownie chwilkę, a wychodzi wspaniałe, wilgotne, puszyste i mięciutkie ciasto.

Przepis na nocna drożdżówkę znalazłam na forum seniorów (klik).

 

             Ciasto drożdżowe nocne

 

CIASTO DROŻDŻOWE NOCNE Z OWOCAMI I KRUSZONKˇ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • 1/2 kg m±ki pszennej

Składniki kruszonki:

  • 90 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego gor±cego masła

Dodatkowo:

  • ulubione owoce (raczej nie te bardzo wilgotne)


Kruszonka: w miseczce wymieszaj sypkie składniki, dodaj do nich gor±ce masło i wymieszaj (niekiedy trzeba dodać troszkę m±ki) do uzyskania konsystencji kruszonki. Pozostaw na blacie.

Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki (oprócz m±ki) włóż do miski (drożdże rozkrusz). Jajka lepiej dać w ¶rodek, aby żółtka nie wyschły. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj i nie ruszaj miski. Rano (gdy na powierzchni zobaczysz pęcherzyki i pianę) dodaj m±kę Wyrób ciasto ręk± lub zmiksuj do dokładnego poł±czenia składników. Ciasto jest do¶ć płynne. Wlej ciasto do blachy (u mnie 24x28 cm) i odstaw na ok. 15-20 minut do lekkiego podro¶nięcia. Wyłóż na nie owoce (nie za dużo) i posyp kruszonk±. Blaszkę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika (nastaw temperaturę na 170 stopni C) i piecz ok. 45 - 55 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 01 listopada 2016
Sałatka z ciecierzyc±, fasol± i awokado

Zapraszam dzi¶ na przepyszna sałatkę, która ostatnio bardzo często go¶ci na naszym stole. Jest w niej pełno warto¶ciowego białka i cennych tłuszczy ... a przy okazji pięknie się prezentuje:).

Przepis na ni± znalazłam na blogu Pełny talerz (klik). Pocz±tkowo robiłam j± wg przepisu, jedynie pomijaj±c sos (zastępowałam go po prostu olejem lnianym). Teraz wzbogacam j± o dodatkowe warzywa (ogórek, papryka, roszponka), jest jeszcze pyszniej i bardziej kolorowo:).

 

        Sałata z ciecierzyc±, fasol± i awokado

 

SAŁATKA Z CIECIERZYCˇ, FASOLˇ I AWOKADO

Składniki:

  • 1 puszka (400g) ciecierzycy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 awokado
  • 12 pomidorków koktajlowych lub 1 większy pomidor
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju lnianego
Ods±cz z zalewy ciecierzycę i fasolę (tę dodatkowo przepłucz na sicie). Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Mi±ższ pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie składniki umie¶ć w misce, polej sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszaj i zajadaj.
Częstujcie się proszę:)