Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 06 września 2016
Dyniowa babka marmurkowa

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią królowa dynia:) .... znów będą pyszne babki, babeczki i dania:). Mój Oluś z niecierpliwością czeka na chlebek dyniowy z nutellą (klik), a ja na pieczona dynię z ziołami:). Dziś zaś chciałam zaprosić Was na babkę, która w zeszłym roku bardzo często gościła na naszym stole. W tym roku również będzie, choć spróbuję ją zrobić w wersji pełnoziarnistej. Babka jest wilgotna, bardzo aromatyczna ... jak dla nas zachwycająca:).

Przepis na nią pochodzi z bloga Kornik w kuchni (klik).

 

       Dyniowa babka marmurkowa

 

DYNIOWA BABKA MARMURKOWA

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao

Mąkę i proszek przesiej do miski. Cynamon wymieszaj z dyniowym puree. Cukier ubij z olejem, dodaj jajka i ubijaj do czasu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodaj puree z dyni i wymieszaj. Zmiksuj, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijaj jeszcze chwilę. Odłóż 3 czubate łyżki ciasta do miseczki i wymieszaj z kakao. Resztę ciasta wlej do foremki babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto kakaowe nałóż na środek ciasta dyniowego, dookoła kominka. Delikatnie wymieszaj łyżką, aby masy przemieszały się ze sobą. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) lub 175 - 180 stopni C (bez termoobiegu). Upieczoną babkę wystudź w foremce, a następnie wyjmij ją na talerz.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 28 października 2015
Racuchy dyniowe

Dziś chciałam zaprosić Was na pyszne racuchy z wykorzystaniem dyniowego puree. Zajadaliśmy je wczoraj na kolację i zniknęły co do jednego. Są puszyste, waniliowe, delikatnie słodkie, świetnie smakują z cukrem pudrem lub dżemem, a do tego mają piękny żółty kolor:).

 

                Racuchy dyniowe

 

RACUCHY DYNIOWE

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki puree dyniowego (gęstego, najlepiej z dyni hokkaido)
  • 2 jaja
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Drożdże wkrusz do miski i utrzyj z 1 łyżką cukru waniliowego, poczekaj aż się upłynnią. W tym czasie podgrzej mleko, dodaj do niego puree i 1 czubatą łyżkę cukru waniliowego. Wymieszaj i dodaj do drożdży. Dokładnie rozmieszaj i dodaj jajka, ubij wszystko łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia składników. Dodaj przesianą mąkę i dobrze wyrób przez kilka minut łyżką. Miskę z ciastem włóż do torby foliowej, zawiąż i odstaw a ok. 40 minut do wyrośnięcia. Nakładaj delikatnie porcję ciasta na rozgrzany olej i smaż na niewielkim ogniu z obu stron. 

 

Przepis na racuchy dyniowe dodaję do trwającego obecnie u Beatki Festiwalu dyni (klik). 

 

                   Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 27 października 2015
Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

Dziś kolejny dyniowy wypiek, tym razem od Kornika (klik). Ciasto warte grzechu i poświęcenia mu kilku minut. Mało słodkie (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki niech zwiększy ilość cukru lub doda mleczną czekoladę), zwarte, pełne kawałków czekolady, wilgotne ... dla nas idealne:).

Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

                   Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

 

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ I KAJMAKIEM

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 6 jaj
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 375 g dyniowego puree
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 110 g cukru
  • 250 ml kremówki

Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i cynamonem. Czekoladę posiekaj w ostkę i połącz z mąką (obtocz w niej kawałki czekolady, dzięki temu nie opadną w cieście).

Wbij jaja do misy, dodaj puree dyniowe i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj cukier i ubij. Ciągle miksując dodawaj na zmianę mąkę i olej. Miksuj tylko do połączenia składników. Ciasto wlej do form babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piecz ok. 45 - 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Ciasto przestudź początkowo w formie, a następnie na kratce. 

Gdy ciasto wystygnie przygotuj kajmak: na patelnię lub do rondelka wsyp cukier. Zlej taką ilością wody, aby przykryła ona cukier. Gotuj do momentu, aż cukier nabierze bursztynowego koloru. Zdejmij garnek z gazu, wlej kremówkę i wymieszaj rózgą (masa może się lekko zbrylić). Postaw garnek ponownie na małym ogniu i gotuj (ciągle mieszając) tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję (będzie wolno spływać z łyżki). Wystudź kajmak, a następnie polej nim ciasto.

 

Ciasto dodaję do Dyniowego festiwalu u Bei (klik).

 

                  FD

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 25 października 2015
Chlebek dyniowy z nutellą i kajmakiem

Sezon dyniowy rozpoczął się w naszym domu na dobre .... a jak sezon to i chlebek dyniowy z nutellą musi być. Moje dzieci go uwielbiają. Piekę go zawsze wg tego przepisu (klik), ale tym razem moja mała dwójka stwierdziła, że może wymyślimy coś razem ... no to wymyśliliśmy:).

Ciacho wyszło przepyszne - wilgotne (jak to przy dniowych wypiekach), nie za słodkie (no chyba, że trafiło się na kęs z nutellą lub kajmakiem), wierzcie mi znikało migiem .... a i Chłopakom z pracy Męża bardzo posmakowało:). Polecamy:).

 

              Chlebek dyniowy z nutellą i kajmakiem

 

CHLEBEK DYNIOWY Z NUTELLĄ I KAJMAKIEM

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (taka solidniejsza)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g masła
  • 1 szklanka dyniowego puree (gęstego)
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • kilka łyżeczek nutelli
  • kilka łyżeczek kajmaku

Orzechy zmiel i wymieszaj z resztą sypkich składników. Masło stop i wystudź. Dodaj do niego puree, jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką lub widelcem. Ciasto wlej do keksówki (dolne wymiary 30 x 7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kleksy nutelli i kajmaku. Piecz ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do suchego patyczka).

 

Chlebek dyniowy dodajemy do obecnie trwającego Dyniowego festiwalu u Bei (klik).

 

               Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:) 

sobota, 24 października 2015
Puree z dyni w słoikach

Dziś przepis dla dyniowych maniaków - a właściwie to nawet nie przepis, ile sposób zakonserwowania dyniowego puree. Próbowałam je mrozić, jednak jak dla mnie robiło się później jakieś takie wodniste .... zakonserwowane metodą tyndalizacji (czyli 3- krotnej pasteryzacji w 24 godzinnych odstępach) jest rewelacyjne i spokojnie wytrzymuje w niezmienionym stanie przez rok, a podejrzewam  że i troszkę dłużej również. 

Sposób zakonserwowania podpatrzyłam u Karolci (klik), u której znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych dyniowych (i nie tylko) inspiracji. 

 

                 Puree z dyni w słoikach

 

PUREE Z DYNI W SŁOIKACH

Składniki:

  • dynia
  • olej

Przekrój dynię, oczyść ją z nasion, pokrój na ósemki lub szesnastki, obierz i ułóż na blasze do pieczenia. Delikatnie skrop olejem. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni C i piecz do miękkości dyni (ok. 30 - 40 minut, ale może być i dłużej). Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree.

Słoiki i zakrętki umyj, słoiki wypiecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 mi nut, zakrętki wygotuj w wodzie. Do gorących słoików nałóż gorące puree (ponownie je podgrzej, ciągle mieszając). Dobrze zakręć i odstaw słoiki do góry dnem.  Do szerokiego garnka włóż na dno ściereczkę, ustaw na niej słoiki z puree i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości sloików (temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików). Zagotuj na niewielkim ogniu, a następnie pasteryzuj przez 20 minut.  Wyłącz gaz i pozostaw słoiki do wystudzenia w wodzie.  Proces pasteryzacji powtórz w odstępach 24 godzinnych przez 3 dni. Po tym czasie wystudzone słoiki przenieś do spiżarni.

 

Przepis na puree z dyni w słoikach dodaję do Dyniowego festiwalu, który corocznie prowadzi Bea (klik).

 

                     FD

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: dynia
10:32, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6