Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 06 lutego 2016
Faworki. Dla Lili i Amber

Piszę ten post o 5 rano ... bo dzi¶ bardzo ważny dla mnie dzień. 3 lata temu o tej porze zaczęli przygotowywać mnie do operacji, a o godzinie 9 rano powitali¶my na ¶wiecie nasz± Lili - naszego Promyczka:). Nie wyobrażam sobie życia bez moich dzieciaków .... zawsze marzyłam by być mam±, to najpiękniejsze co mogło dać mi życie :).

 

3 lata temu

 

             Olek i Lili

 

Dzi¶:)

 

        Olek i Lili

 

W zwi±zku z ci±gle jeszcze trwaj±cym karnawałem zapraszam Was na bardzo kruche, bardzo delikatne, pełne b±belków, rozpływaj±ce się w ustach faworki. Przepis na nie znalazłam na blogu Izy (klik). Ciekawostk± przy sporz±dzaniu tych faworków jest przepuszczanie ciasta przez maszynkę do mięsa:). Wierzcie mi to działa cuda:). Sku¶cie się na nie, je¶li nie dzi¶ to w przyszły tłusty czwartek. Nie pożałujecie:).

 

          Faworki

 

Faworki dodaję do akcji Amber "Faworki, chrust, chru¶ciki" (klik). Aniu to w podziękowaniu za Twoje cenci 3 lata temu (klik).

 

FAWORKI

Składniki:

  • 2 , 5 - 3 szklanki m±ki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu 96 % (u mnie rum)
  • 1/2 szklanki kwa¶nej, gęstej ¶mietany (18%)
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przesiej m±kę do miski (2,5 szklanki), dodaj cukier puder, sól i miękkie masło. Rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, tak aby nie było większych grudek. Dodaj jaja, ¶mietanę, alkohol i szybko zagnieć ciasto, dosypuj±c w razie potrzeby resztę m±ki (ciasto ma mieć konsystencję do¶ć miękkiej plasteliny). Tak przygotowane ciasto przepu¶ć dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (sekret krucho¶ci chrustu). Ciasto podziel na kilka czę¶ci, każd± rozwałkuj cieniutko (podsypuj±c m±k±), pokrój radełkiem na paski o długo¶ci ok. 10 cm i szeroko¶ci ok. 3 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż (w ¶rodku paska) na długo¶ć ok. 2 cm i przewlecz jeden koniec przez nacięcie. Uformowane faworki smaż na rozgrzanym (175 stopni C) oleju lub smalcu. Smaż po kilka sztuk (bo bardzo rosn±) na złoty kolor z obu stron. Usmażone ods±cz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kiedy lekko przestygn± posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

05:54, jolantaszyndlarewicz , Tłusty czwartek
Link Komentarze (7) »
czwartek, 12 lutego 2015
Faworki bite

Dzi¶ rano M±ż zapakował całkiem pokaĽnych rozmiarów kartonik i z u¶miechem na twarzy pojechał do pracy .... bo w kartoniku pyszne cuda - faworki. Zawsze smażyłam p±czki, w tym roku M±ż poprosił o faworki ... a ja, kiedy tylko zobaczyłam te u Ani (klik) wiedziałam, że szybko zagoszcz± na naszym stole:). Powiem Wam tyle - s± bardzo kusz±ce:). Niesamowicie kruche , ale jednocze¶nie bardzo delikatne ... wręcz aksamitne w smaku.

Wyrabiaj±c ciasto na faworki po raz kolejny przekonałam się jak bardzo m±ka może różnić się chłonno¶ci± płynu... moje ciasto potrzebowało 3/4 szklanki więcej m±ki niż w oryginalnym przepisie. Proponuję jednak tak jak w przepisie zacz±ć od 1,5 szklanki:).

 

                Faworki bite

                     

FAWORKI BITE

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ¶mietany
  • 1 i 1/2 – 2 szklanki m±ki (u mnie wyszło 2 i 3/4 szklanki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem na pianę, wlać ¶mietanę, dokładnie wymieszać i stopniowo (stale mieszaj±c) dosypywać przesian± m±kę. Wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać sok z cytryny. Doskonale wyrobione ciasto wybić porz±dnie wałkiem, cieniutko rozwałkowywać na posypanej m±k± stolnicy, pokroić na paski, każdy naci±ć w ¶rodku, przełożyć. Smażyć na gor±cym tłuszczu, os±czyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Częstujcie się proszę:)

09:05, jolantaszyndlarewicz , Tłusty czwartek
Link Komentarze (3) »
pi±tek, 23 stycznia 2015
P±czki

Dorotka (klik) pisze, że s± lepsze niż u Bliklego. Nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania. Wiem jedynie, że te p±czki s± genialne. To nasz paczkowy nr 1:). Mięciutkie, puchate ... po prostu musicie je sobie usmażyć:).

 

         P±czki IV

 

PˇCZKI

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jaja
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g domowego cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (można zast±pić wódk±)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • olej do smażenia
  • konfitura / krem budyniowy / budyń do nadziewania

Drożdże pokruszyć, utrzeć je z łyżeczk± cukru i poczekać, aż się upłynni±. Dodać 2-3 łyżki m±ki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Resztę m±ki przesiać, dodać rozczyn oraz pozostałe składniki (oprócz masła). Dokładnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem przez kilka minut, pod koniec dodaj±c rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie i miękkie (starać się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyj±ć na oprószony m±k± blat. Rozwałkować na grubo¶ć około 1 - 1,3 cm i szklank± wykrawać p±czki (wyjdzie ok. 20-25 sztuk). Odkładać je na blaszkę oprószon± m±k± do podwojenia objęto¶ci (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przero¶nięte). Po wyro¶nięciu smażyć p±czki w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni C, po kilka minut z każdej strony (paczki powinny swobodnie pływać w oleju i nie dotykać dna; olej nie może być rozgrzany do zbyt wysokiej temperatury gdyż p±czki szybko zbr±zowiej±, a w ¶rodku będ± surowe). Po usmażeniu ułożyć je na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu dowolnie nadziać oraz posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

 

Częstujcie się proszę:)

11:56, jolantaszyndlarewicz , Tłusty czwartek
Link Komentarze (14) »
wtorek, 13 stycznia 2015
Oponki drożdżowe

Zapraszam dzi¶ na przepyszne, mięciuchne i puchate oponki drożdżowe - inne od tradycyjnych z serem, ale równie smaczne. 

Przepis na nie znalazłam u Dorotki (klik). W ci±gu roku smażyłam je już kilkukrotnie. Z ciastem przyjemnie się pracuje. Po wyrobieniu jest lekko klej±ce, ale po wyro¶nięciu spokojnie daje się je wałkować na blacie podsypanym m±k±. Je¶li tylko nie boicie się drożdżowego ciasta to serdecznie polecam Wam ten przepis:).

 

                 Oponki drożdżowe

 

OPONKI DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki m±ki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu
  • 14 g ¶wieżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżeczk± cukru, poczekać, aż się upłynni±. Dodać połowę mleka i 2-3 łyżki m±ki. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. M±kę przesiać do miski, dodać rozczyn, resztę mleka i pozostałe składniki. Wyrobić, pod koniec dodaj±c rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut mikserem z hakiem do ciasta lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski oprószonej m±k±, włożyć j± do torby foliowej lub nakryć ¶ciereczk± i pozostawić w cieple na ok. 1,5 godziny (do podwojenia objęto¶ci). Po tym czasie wyj±ć ciasto na oprószony m±k± blat. Podsypuj±c m±k± rozwałkować na grubo¶ć ok. 1 cm i wycinać oponki. Pozostałe ciasto zagnie¶ć, rozwałkować i wycinać oponki. Odłożyć je na deskę oprószon± m±k± i pozostawić do podwojenia objęto¶ci. W czasie gdy oponki rosn± rozgrzać w garnku olej do temperatury 175 stopni C (temperatura nie może być zbyt wysoka, gdyż oponki szybko zbr±zowiej±, a w ¶rodku będ± surowe). Wyro¶nięte oponki smażyć po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 16 lutego 2012
P±czki

Uwielbiam p±czki ....jednak jak na ich wielbicielkę jem ich bardzo, bardzo mało .... 1-2 rocznie:)... ale gdy wczoraj usmażyłam swoje pierwsze (tak od pocz±tku do końca) p±czki w życiu nie umiałam się oderwać i zjadłam 3 ...a mój Olko - niejadek maminych wypieków poprosił o jednego bez nadzienia i zjadł całego wielkiego:). 

Korzystałam z przepisu Doroty i powiem szczerze, że przepis jest naprawdę znakomity. Niewiele przy nim pracy, a w rezultacie otrzymujemy puszyste, przepyszne p±czki ....nadziane tym co nam się zamarzy:). U nas był to dżem truskawkowo - bananowy z bazyli±  i budyń waniliowy. Miałam nadziewać przed smażeniem, ale jak się okazało poszperałam w "cud - szufladzie" i znalazłam dłuższ±, szersz± końcówkę:). Naprawdę polecam te p±czki:)... a je¶li kto¶ ma blisko to zapraszam, jeszcze kilka zostało:)...tylko szybko, bo zaraz Olek z przedszkola wraca:).

 

                  P±czki 

 

PˇCZKI

Składniki na około 20 - 25 sztuk:

  • 600 g m±ki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z wanili±
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (u mnie spirytus)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g ¶wieżych drożdży lub 10 g suchych
  • olej, do smażenia (ja zmieszałam smalec z olejem, bo okazało się, że mam za mało smalcu)
  • konitura lub krem, do nadziewania

 

M±kę pszenn± przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze ¶wieżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodaj±c rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (staraj±c się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba) (wyrabiałam ręcznie). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyj±ć na oprószony m±k± blat. Rozwałkować na grubo¶ć około 1 - 1,3 cm i szklank± o ¶rednicy 6,5 - 7 cm wykrawać p±czki. Odkładać je na blaszkę oprószon± m±k± do podwojenia objęto¶ci (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przero¶nięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja nadziewałam po usmażeniu). Po wyro¶nieciu smażyć p±czki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC (na małym ogniu), po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ p±czki szybko zbr±zowiej± od zewn±trz, a w ¶rodku będ± surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do ods±czenia. Nadziewać konfitur± lub kremem, je¶li nie zrobili¶cie tego wcze¶niej.

Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

 

Rada Doroty:

Jasna 'obr±czka' na p±czkach - tworzy się, gdy p±czek jest pięknie wyro¶nięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni oleju bez problemów. Nie ma na t± 'obr±czkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywk± (to prawda, nie nakrywałam) podczas smażenia lub nalewanie oleju tylko do połowy ich wysoko¶ci. To mity. Oleju musi być na tyle dużo, by p±czek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna. 

 

Częstujcie się proszę:) 



12:11, jolantaszyndlarewicz , Tłusty czwartek
Link Komentarze (19) »