Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 09 listopada 2016
Chleb tostowy VI

Dobrych przepisów na chleby tostowe nigdy do¶ć, zwłaszcza jak ma się w domu tostomaniaka:) .... inspiracj± dla tego chleba był przepis pochodz±cy z bloga Urtici (klik). Chleb z tego przepisu jest mięciutki, puszysty, neutralny w smaku (tak więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków).

 

                  Chleb tostowy VI

 

CHLEB TOSTOWY VI

Składniki:

  • 840 g m±ki pszennej
  • 150 g m±ki pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 200 g mleka
  • 40 g ¶wieżych drożdży
  • 45 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody, wymieszaj i odstaw miseczkę na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Przełóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie ciasto odgazuj i podziel na 2 równe czę¶ci. Uformuj z niego bochenki i włóż do keksówek (30x7 cm) wysmarowanych delikatnie tłuszczem i obsypanych sezamem/otrębami/m±k±. Keksówki włóż do torby foliowej i pozostaw ciasto do ponownego wyro¶nięcia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (na pocz±tku pieczenia wrzuć na dno piekarnika szklankę kostek lodu), a następie wyjmij chleby z foremek i dopiekaj jeszcze ok. 5 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 19 kwietnia 2016
Chleb tostowy V

Moje dzieci bardzo lubi± tosty, dlatego też od czasu do czasu podwijam rękawy i zagniatam ciasto na chleb tostowy, specjalnie dla Nich:)... przy takim tostowym chlebie pracy niewiele, a ile rado¶ci:)... zwłaszcza jak póĽniej grzanki wyskakuj± z tostera i potrafi± nieĽle wystraszyć:).

Przepis na chleb, który chce Wam dzi¶ pokazać znalazłam na blogu Bernadetty (klik). Chleb jest mięciuchny, puszysty, długo zachowuje ¶wieżo¶ć. Polecam go Wam:).

 

               Chleb tostowy V

 

CHLEB TOSTOWY V

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 450 g m±ki pszennej typ 450 lub 550
  • 610 g letniej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 20 g soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 21 g ¶wieżych drożdży


Drożdże utrzyj z łyżeczk± cukru i poczekaj, aż się upłynni±. Przesiej obie m±ki do misy, dodaj resztę cukru, masło oraz sól. Wlej wodę, dodaj upłynnione drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od r±k i ¶cianek miski. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, wstaw j± do foliowej torby i pozostaw na 60 - 90 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 2 czę¶ci, uformuj z nich kule i pozostaw przykryte ¶ciereczk± na 15 - 20 minut. W tym czasie posmaruj 2 keksówki (30x7 cm i 25x7 cm) tłuszczem i wysyp otrębami / sezamem/ m±k±. Z każdej kulki uformuj wałek o długo¶ci odpowiadaj±cej wymiarom formy. Keksówki włóż do torby foliowej i pozostaw do wyro¶nięcia (na ok. 45 - 60 minut). W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyro¶nięty chleb wstaw do piekarnika, na jego dno wysyp szklankę kostek lodu. Piecz ok. 45 - 50 minut (na ostatnie 5 minut wyjmij chleb z foremek). WystudĽ na kratce. 

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 03 grudnia 2015
Chleb tostowy IV

Mój Synko niejadek przekonał się ostatnio do sera żółtego. Bardzo lubi go na tostach i ci±gle męczy o chleb tostowy .... ostatnio postanowili¶my się więc pobawic i upiec chleb wspólnie. Nie wiedziałam czy i co nam z tego wyjdzie, a jednak wyszło ... mięciutki, puszysty, smaczny chleb. Polecamy:).

 

                   Chleb tostowy

 

CHLEB TOSTOWY

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej typ 650
  • 70 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 360 g wody
  • 70 g miękkiego masła

Rozetrzyj drożdże z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. M±kę przesiej do miski, dodaj m±kę orkiszow±, sól, mleko w proszku oraz masło. Dolej letni± wodę i upłynnione drożdże. Zagniec gładkie, elastyczne, do¶c lepkie ciasto. Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i zostaw na ok. 60 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie przełóż ciasto do keksówki (30 x 7 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Ponownie włóz do foliowej torby i odstaw na 20 - 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. Piecz ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 10 lipca 2015
Chleb tostowy III

Tosty z ¶wieżym masłem, tosty z nutell± i bananem, tosty z twarożkiem i domowym dżemem ... któż ich nie lubi ... moje dzieci bardzo:) ... dlatego też dzi¶ zapraszam na przepis na wspaniały chleb tostowy. Znalazłam go w cudownej ksi±żce Elizy Mórawskiej "O chlebie". Zaczarowała mnie ta ksi±żka ... nie zliczę ile razy j± przegl±dałam:). Chlebek jest bezproblemowy do zrobienia, jest neutralny w smaku, ma puszysty miękki ¶rodek... i pozostaje ¶wieży nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Polecam:).

 

               Chleb tostowy III

 

CHLEB TOSTOWY III

Składniki:

  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 400 g m±ki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 40 g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Utrzyj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj do nich wodę, mleko, masło i sól. Wymieszaj. Dodaj m±kę i zagnieć ciasto, powinno być ono miękkie i elastyczne (do¶ć luĽne). Ciasto przełóż do miski, włóż j± do foliowej torby i pozostaw na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki o długo¶ci 30 cm. Włóż j± do foliowej torby i odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik (z miseczk± z wod±) do 210 stopni C. Wyro¶nięty chleb piecz ok. 30-35 minut. Wyjmij z formy i ostudĽ na kratce kuchennej.

 

Częstujcie się proszę:)           

niedziela, 22 marca 2015
Chleb szwajcarski

Dzi¶ zapraszam na chleb szwajcarski, przygotowany w ramach wspólnego pieczenia blogerów "Wypiekanie na ¶niadanie" (klik). Przepis na chleb zaproponował Paweł Marder (klik), jest on Jego autorskim przepisem. 

Chlebu¶ jest bardzo dobry, ma chrupi±c± skórkę i puchate wnętrze. Wyrabia się go przyjemnie, ro¶nie szybko i bezproblemowo:).

 

                   Chleb szwajcarski

 

 

CHLEB SZWAJCARSKI

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej
  • 370 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20-25 g ¶wieżych drożdży

Drożdże rozetrzeć z cukrem, poczekać, aż się upłynni±. Wszystkie składniki wymieszać ze sob± i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (15-20 minut). Przełożyć do miski, włożyć j± do torby foliowej i odstawić na 50-60 minut do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Wyro¶nięte ciasto odgazować uderzaj±c pię¶ci±, następnie uformować je w bochenek. Chleb ułożyć na kawałku papieru do pieczenia lub włożyć do koszyka do wyrastania. Przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do wyro¶nięcia (jednak nie na dłużej niż na 1 godzinę, gdyż chleb musi jeszcze wyrosn±ć w piekarniku [mój rósł 40 minut i to już było dla niego za dużo]). W czasie gdy chleb ro¶nie rozgrzewamy piekarnik z garnkiem żeliwnym do maksymalnej temperatury. Wyro¶nięty chleb oprószamy m±k± i nacinamy na krzyż (ja swój nacięłam po przełożeniu do garnka). Chleb wraz z papierem przenosimy do garnka, przykrywamy pokrywk± i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 20 - 30 minut. Wystudzić na kratce, kroić po dokładnym wystudzeniu.

 

                  Chleb szwajcarski             

 

W "Wypiekaniu na ¶niadanie" piekli:

Paweł Marder (klik)

Moje domowe kucharzenie (klik)

Maryna w kuchni (klik)

Lidia (klik)

Smaczna Pyza (klik)

Bernika Mój kulinarny pamiętnik (klik)

Kulinarne szaleństwa Maniusi (klik)

Gotowanie i pieczenie (klik)

BloGotowanie z pasj± (klik)

Mia cucina (klik)

Stylowa kuchnia (klik)

Kornik w kuchni (klik)

Arletta (klik)

Ala piecze i gotuje (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Smaki Alzacji (klik)

Matka Wariatka (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

05:50, jolantaszyndlarewicz , Chleby na drożdżach
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8