Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 13 marca 2017
Chleb żytni z ziarnami, czyli Marcowa Piekarnia

Chleb jest w moim domu bardzo ważny. Uwielbiam dokarmiać zakwas, robić zaczyny na chleb, wyrabiać ciasto i patrzeć jak pod wpływem mojego dotyku staje się coraz bardziej aksamitne i gładkie .... ale najpiękniejszy moment jest wtedy gdy zasiadamy do stołu i widzę zadowolone twarze ... i słyszę słowa "cudowny chlebu¶". Tak samo było i w przypadku chleba, na który chcę Was dzi¶ zaprosić. Chleb żytni z ziarnami upiekłam w ramach Marcowej Piekarni organizowanej przez Amber (klik). Wyboru przepisu dokonał dla nas Jacek (klik), a przepis pochodzi st±d (klik).

 

                   Chleb zytni z ziarnami

 

Przyznam szczerze, że to jeden z najlepszych chlebów żytnich jakie w życiu upiekłam. Jest w nim dużo ziaren, miękkisz jest mięciutki i delikatny... poezja:). Szczerze Wam go polecam. Piekłam go z potrójnej porcji i w takich też proporcjach podaje przepis:).

Chleb może wydawać się skomplikowany, ale wierzcie mi robi się go bezproblemowo. Jest jedynie odrobinę czasochłonny (fermentacja zaczynu ... bo póĽniej ro¶nie szybko).

 

CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI

Składniki zaczynu:

  • 90 g aktywnego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 9 g soli
  • 315 g m±ki żytniej typ 720
  • 150 g m±ki żytniej typ 2000
  • 465 g letniej wody

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zaczynu. Miskę włóż do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) na 8 - 9 godzin. Następnie miskę z zaczynem przenie¶ do temperatury pokojowej i pozostaw do dalszej fermentacji. Ł±czny czas fermentacji  18 - 24 godziny.

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji i uzyskanie bogatszego aromatu chleba.

Ziarna:

  • 75 g słonecznika
  • 75 g sezamu
  • 75 g siemienia lnianego
  • 450 g wrz±tku

Zalej ziarna wrz±c± wod±, przykryj miskę i pozostaw j± na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

                     Chleb zytni z ziarnami

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • ziarna
  • 510 g m±ki żytniej typ 720
  • 240 g m±ki żytniej typ 2000
  • 150 g m±ki pszennej typ650 lub 750
  • 120 g wody (dolałam dodatkowo prawie szklankę, ale to już kwestia chłonno¶ci m±ki)
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 72 g melasy lub miodu
  • 15 g soli (zwiększyłam do 20 g)
  • ziarna do posypania foremki i chleba

Drożdże rozpu¶ć w wodzie, wlej do miski z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto (nie może być zbyt gęste, może być potrzebna ew. dolewka wody). Ciasto pozostaw w misce na 45 minut do fermentacji. Następnie przełóż je do 3 foremek (2 foremki 30x7 cm i 1 foremka 25x7 cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych ziarnami. Wyrównaj wierzch i posyp ziarnami (zapomniałam). Foremki włóż do torby foliowej i odstaw chleb do wyro¶nięcia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C (z ustawiona na dnie miseczka z wod±),  a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz dodatkowe 45 minut. Po tym czasie spryskaj chleb wod± i zostaw jeszcze na 3 minuty w piekarniku. WystudĽ na kratce.

 

Chleb żytni z ziarnami piekli:

Akacjowy Blog (klik)

Am. art, kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Grahamka, weka i kajzerka... (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Smak mojego domu (klik)

Stare gary (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W mojej kuchni (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 09 maja 2016
Tartine bread czyli Majowa Piekarnia:)

Nie zawsze udaje mi się doł±czyć do Piekarni u Amber. Jednak gdy zobaczyłam majow± propozycję (klik) wiedziałam, że muszę upiec ten chleb.... choćbym miała nockę zarwać. Upiekłam w sobotę - 2 wielkie bochny - każdy z 1,5 porcji (takowe proporcje u siebie podaję). Jeden do domu, jeden dla Przyjaciół. Powiem tyle - chleb jest cudowny, ma chrupi±ca skórkę, puszyste i delikatne wnętrze .... zreszt± pisałam już o tym kiedy¶, bo to nie moje pierwsze (i nie drugie) spotkanie z Tartine bread (klik).

 

          Tartine bread


Przepis do majowej Piekarni wybrał dla nas Jacek prowadz±cy bloga Przepisy na domowy ser i chleb (klik). Jest to przepis pochodz±cy z ksi±żki "Tartine Bread", któr± napisał Chad Robertson.

Jest to przepis czasochłonny, ale warty każdej po¶więconej mu minuty:).

 

                   Tartine bread  

Na zdjęciu chleb, który wyrastał w temperaturze pokojowej .... ten, który wyrastał w lodówce miał większe dziury, które uwielbiam .....

 

 

TARTINE BREAD

Składniki zaczynu:

  • 1,5 łyżki aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 150 g letniej wody
  • 75g m±ki pszennej jasnej (typ 650 lub 750)
  • 75 g m±ki pszennej razowej (typ 2000)

Składniki zaczynu wymieszaj w misce, włóż j± do foliowej torby i pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin.

* Jeżeli nie jeste¶ pewna / -y czy zaczyn jest już aktywny, możesz to sprawdzić dodaj±c do szklanki z ciepł± wod± łyżeczkę zaczynu. Je¶li pływa on po powierzchni, jest gotowy do użycia.
Je¶li zaczyn spadnie na dno, nie jest jeszcze gotowy. Należy odstawić go ponownie w ciepłe miejsce i sprawdzać co pół godziny.

Składniki ciasta:

  • 525 g + 38 g letniej wody
  • 150 g zaczynu
  • 675 g m±ki pszennej jasnej (typ 650, 750)
  • 75 g m±ki pszennej razowej (typ 2000)
  • 15 g soli (dałam 2 łyżeczki)

Wymieszaj w misce 525 g wody z zaczynem. Dodaj obie m±ki i wymieszaj (ręcznie lub mikserem) do poł±czenia składników. Przykryj miskę ¶ciereczk± i zostaw w temp. pokojowej na 25-40 min (autoliza). Po tym czasie dodaj do ciasta sól rozpuszczon± w 38 g wody. Miksuj do dokładnego poł±czenia składników (wyrabiałam chleb ok. 7-8 minut na 4 biegu). Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 - 4 godziny do fermentacji. Przez pierwsze 2 godziny składaj ciasto co 30 minut, a następnie co 1 godzinę. Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko om±czony blat i uformuj bochenek, przykryj go ¶ciereczk± i pozostaw na 20 - 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Koszyk do wyrastania wysyp m±k±, delikatnie przełóż do niego uformowany bochenek (ł±czeniem do góry). Koszyk włóż do foliowej torby i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 3 - 4 godziny (u mnie był wyro¶nięty po 2 godzinach) (można również włożyć koszyk z ciastem do wyrastania do lodówki na 8 - 12 godzin [zrobiłam tak z drugim bochenkiem], wpływa to korzystnie na smak i strukturę chleba). W czasie gdy chleb ro¶nie rozgrzej w piekarniku (nastawionym na temperaturę 240 stopni C) przez godzinę garnek żeliwny. Wyro¶nięty chleb przełóż do rozgrzanego garnka, natnij (lub nie), przykryj pokrywk± i piecz 20 minut. Następnie zdejm pokrywkę z garnka, zmniejsz temperaturę do 210 stopni C i dopiekaj jeszcze ok. 20 minut (wg przepisu chleb powinien być po zdjęciu pokrywy pieczony nadal w 240 stopniach C). Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. WystudĽ chleb na kratce.

 

Razem ze mn± chleb piekli:

am.art kolor i smak (klik)

Apetyt na smaka (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Dom z mozaikami (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Kulinarna Maniusia (klik)

Le¶ny zak±tek (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieuskowa kuchnia (klik)

Przepisy na domowe ser i chleb (klik)

Smaki i aromaty (klik)

Stare gary (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W mojej kuchni (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 08 lutego 2016
Chleb pszenno - orkiszowy pełnoziarnisty

Nowy tydzień zaczynam chlebem - zdrowym, pełnoziarnistym, zajadamy się nim z Mężem ostatnimi czasy. Jest pyszny, miękkisz nie jest zbity, a wręcz delikatnie puszysty (jak na chleb całkowicie pełnoziarnisty), nie kruszy się przy krojeniu i długo zachowuje ¶wieżo¶ć. Jest to moje kolejne chlebowe dziecię, z którego jestem po prostu dumna:).

Z ciastem przyjemnie się pracuje, a sam chleb nie jest pracochłonny, jedynie troszkę czasochłonny - jak to przy zakwasowcach. Polecam:).

 

                      Chleb pszenno - orkiszowy pelnoziarnisty

 

CHLEB PSZENNO - ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY

Składniki zaczynu:

  • 200 g aktywnego zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 150 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 g wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszaj, miskę włóż do torby foliowej, zawi±ż i pozostaw w ciepłym miejscu na 11-12 godzin.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 500 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 550 g wody
  • 3,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umie¶ć w misie, wyrób gładkie ciasto (ok. 2-3 minut mikserem). Ciasto będzie mięciutkie i elastyczne. Miskę włóż do torby foliowej, zawi±ż i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do fermentacji. Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe czę¶ci i przełóż je do 2 keksówek (30x7 cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami/ sezamem. Keksówki włóż do toreb foliowych, zawi±ż i pozostaw w ciepłym miejscu do ostatecznej fermentacji (u mnie trwa to ok. 2 - 3 godzin). Wyro¶nięty chleb piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i dopiekaj 30 minut. Chleb jest upieczony je¶li postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb wystudĽ dokładnie na kratce kuchennej.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 15 grudnia 2015
Chleb pszenno - orkiszowy

Po pierwsze pyszny, po drugie - pyszny i po trzecie - pyszny ... chlebu¶, mój chlebu¶ .... jestem z niego bardzo dumna:). Jest naprawdę bardzo smaczny, u nas na pewno będzie go¶cił na ¶wi±tecznym stole, bo dzieci i M±ż pokochały go od pierwszego momentu. Polecam Wam ten przepis z całego serca:).

 

            Chleb pszenno - orkiszowy

 

CHLEB PSZENNO - ORKISZOWY

Składniki zaczynu:

  • 70 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 70 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 170  m±ki pszennej typ 750
  • 330 g wody

Wymieszaj dokładnie składniki zaczynu, miskę włóż do foliowej torby, zawi±ż i odstaw w ciepłe miejsce na 10 - 12 godzin.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 300 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 900 g m±ki pszennej typ 750
  • 4 łyżeczki soli
  • 590 g wody

Wymieszaj dokładnie obie m±ki z zaczynem i lekko ciepł± wod±. Miskę przykryj i pozostaw na 20 minut do autolizy. Po tym czasie dodaj sól i zagnieć gładkie, elastyczne, miękkie ciasto (ok. 10 minut). Ciasto włóż do naoliwionej miski (włóż j± do foliowej torby) i pozostaw na 2,5 godziny do wyro¶nięcia. Złóż je co 50 minut. Po tym czasie uformuj 2 bochenki i włóż je do koszy rozrostowych obficie posypanych m±k±. Kosze włóż do torby foliowej i pozostaw do wyro¶nięcia (u mnie ok. 105 - 120 minut). W tym czasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do temperatury 240 stopni C. Wyro¶nięty chleb przełóż na łopatę, natnij żyletk±, a następnie przełóż na kamień. Piecz 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 210 stopni C i piecz kolejne 15 minut. WystudĽ na kratce.

 

            Chleb pszenno - orkiszowy

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 08 grudnia 2015
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i jaglanymi, czyli Grudniowa Piekarnia u Amber

Wieczorow± por± zapraszam Was na pyszny chleb, z niesamowicie chrupi±c± skórk± ... chleb upieczony dzisiejszego popołudnia ... tak więc je¶li macie ochotę, zapraszam na kromala:). Tylko się spieszcie, bo moim Dzieciaczkom bardzo, bardzo smakuje:).

Bochen (prawie 1,8 kg) upieczony został w ramach grudniowej Piekarni u Amber (klik). Przepis znalazła dla nas Agnieszka z bloga Bochen chleba (klik), a pochodzi on z bloga Chili und Ciabatta (klik).

Ze względu na niedostępno¶ć niektórych m±k oraz płatków pokombinowałam troszkę przy przepisie, a także sposobie jego wykonania. Poniżej przedstawię swoj± wersję tegoż cudownego chleba (nie wiem jak smakuje oryginał, ale moja wersja, powiem nieskromnie, jest genialna).

Dziękuję Ptasi (klik) za pomoc w dobraniu proporcji m±ki:).

 

          Chleb pszenny z płatkami owsianymi i jaglanymi

 

CHLEB PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI I JAGLANYMI

Składniki zaczynu:

  • 200 g m±ki żytniej typ 720
  • 30 g m±ki żytniej razowej
  • 190 g wody
  • 24 g aktywnego zakwasu żytniego

Wymieszaj dokładnie składniki zaczynu w misce, włóż j± do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce na 18 - 20 godzin.

Składniki zaparki:

  • 65 g płatków owsianych
  • 65 g płatków jaglanych
  • 240 g wrz±cej wody

Wymieszaj w misce płatki, zalej je wrz±ca wod±. Dokładnie wymieszaj, przykryj szczelnie i odstaw na noc na kuchenny blat.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 710 g m±ki pszennej typ 750
  • 30 g m±ki orkiszowej razowej
  • cały zaczyn
  • cała zaparka
  • 340 g wody
  • 21 g soli

Do misy miksera przesiej m±kę pszenn±, dodaj m±kę orkiszow±, zaczyn i zaparkę, wlej wodę. Zmiksuj do poł±czenia składników i pozostaw na 20 minut do autolizy. Po tym czasie posyp sol±, a następnie miksuj ok. 5 minut na 2 prędko¶ci, a następnie ok. 2 - 3 minuty na 4 prędko¶ci (ciasto jest do¶ć lepkie). Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i odstaw na 2 godziny do fermentacji, co 30 minut złóż ciasto. Po tym czasie przełóż ciasto na om±czony blat i uformuj bochenek (okr±gły, podłużny lub 2 je¶li masz mniejsze kosze do wyrastania). Kosz włóż do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik (z kamieniem) do temperatury 250 stopni C. Wyro¶nięty chleb (u mnie rósł ok. 70 minut) wyłóż na łopatę, natnij, przełóż na kamień. Od razu zmniejsz temperaturę do 240 stopni C i piecz 5 minut. Zmniejsz temperaturę do 230 stopni C i piecz 15 minut, a następnie zmniejsz do 210 stopni C i dopiekaj jeszcze ok. 20 - 25 minut. WystudĽ na kratce.

 

             Chleb pszenny z płatkami owsianymi i jaglanymi

 

 

Razem ze mn± chleb piekli:

Apetyt na smaka (klik)

Bochen chleba (klik)

Fabryka kulinarnych inspiracji (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Le¶ny zak±tek (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

NieŁad mAlutki (klik)

Nie tylko na słodko (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Para w kuchni (klik)

Polska zupa (klik)

Stare gary (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Zacisze kuchenne (klik)


 Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18