Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 11 lutego 2017
Bagietki dla leniwych

Zaniedbałam bloga ostatnio i to bardzo. Złożyło się na to wiele spraw, mam nadzieję jednak,że uda mi się powoli powrócić.... a wracam wspaniałym przepisem na cudowne, chrupi±ce bagietki. Przepis na nie znalazłam na blogu Kasi (klik), któr± serdecznie pozdrawiam:).

Jak już wspomniałam bagietki s± cudownie chrupi±ce (nawet po wystygnięciu), maj± mięciutkie, puchate wnętrze. Ciężko się od nich oderwać. Polecam, zwłaszcza,że s± łatwe do zrobienia:).

 

                 Bagietki dla leniwych

 

BAGIETKI DLA LENIWYCH

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej (u mnie typ 750 lub 650)
  • 10 g ¶wieżych drożdży 3/4 łyżeczki suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody

 

                   Bagietki dla leniwych

 

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Rozmieszaj je ze szklank± wody.
Do większej miski wsyp m±kę, sól, wlej oliwę, drożdże rozrobione w szklance wody. Wymieszaj dolewaj±c resztę wody, ręk± poł±cz składniki.  Ciasto powinno być zwarte. Je¶li wyjdzie zbyt twarde dolej troszkę wody, ale nie przesadĽ, bo ciasto podczas fermentacji lekko zrzednie. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na kuchennym blacie na 12 - 20 godzin.
Na drugi dzień wyłóż ciasto na stolnicę, delikatnie złóż (jak list urzędowy) i podziel na 4 równe czę¶ci.  Każd± rozpłaszcz dłoni± na kwadrat ( 20x20 cm) i zwiń w rulon.  Dokładnie zlep zawinięty koniec i ułóż na om±czonej stolnicy zlepieniem pod spód. Można je od razu ułożyć na papierze do pieczenia. Oprósz lekko m±k± i przykryj ¶ciereczk±, pozostawić na 40 -60 minut do podro¶nięcia.  W tym czasie dobrze nagrzej piekarnik do 250 stopni C.  Przełóż bagietki na płask± blachę lub formę bagietkow± i natnij żyletk± /skalpelem lub ostrym nożem.  Wstaw do piekarnika na 25 minut, spryskuj±c piekarnik na pocz±tku i drugi raz po 5 minutach. Wyjmij i przestudĽ na kratce.
Częstujcie się proszę:) ... a ja biegnę na trening:)
pi±tek, 04 listopada 2016
Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

Dzi¶ puszyste, mięciutkie bułki - moim dzieciakom bardzo posmakowały ... może posmakuj± i Wam:).

 

            Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

 

BUŁKI PSZENNE Z DODATKIEM MˇKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki zaczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki letniego mleka

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj jogurt naturalny i mleko, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże rusz±.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 390 g m±ki pszennej typ 650
  • 130 g m±ki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 270 g letniej wody

Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej delikatnie olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 1 godz. do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel na 9 - 10 czę¶ci. Uformuj okr±głe bułeczki i ułóż je na lasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie natnij ostrym nożem i piecz ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. WystudĽ na kratce

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 03 paĽdziernika 2016
Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

Dzi¶ zapraszam na pyszne pszenne bułki na m±ce pełnoziarnistej z mnóstwem ziaren - nasze ulubione ostatnimi czasy. Bułeczki s± puszyste, maj± zwarty mi±ższ, a zawarte w nich ziarna cudownie chrupi± .... a przy okazji wzbogacaj± bułki w cenne dla nas składniki.

 

           Bułki pszenne pełnoziarniste z ziarnami

 

BUŁKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE Z ZIARNAMI

Składniki rozczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g m±ki pszennej pełnoziarnistej

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • rozczyn
  • 500 - 520 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 30 g łuskanej dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml wody

 

       Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

 

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj mleko i m±kę i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie odważ do miski pozostałe składniki, dodaj rozczyn i wyrób miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7 - 10 minut). Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 45 - 60 minut do wyro¶nięcia. Odgazuj (uderz w ciasto pię¶ci±) i podziel na 12 równych czę¶ci (po ok. 90 g), uformuj okr±głe lub podłużne bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natnij. Przykryj ¶ciereczka i odstaw w cieple miejsce na 200 - 30 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Włóż do piekarnika wyro¶nięte bułki, na dno wsyp szklankę kostek lodu. Piecz przez 18 - 20 minut. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 

czwartek, 21 kwietnia 2016
Pełnoziarniste bułki hamburgerowe

Ostatnio Olek z Mężem bardzo prosili o hamburgery .... a jak hamburgery to i bułki do nich musz± być - tym razem zrobiłam je w wersji pełnoziarnistej. S± pyszne, mięciutkie, puszyste .... polecam.

 

                   Pełnoziarniste bułki hamburgerowe

 

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI HAMBURGEROWE

Składniki:

  • 650 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g miękkiego masła
  • 25 g mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 290 ml letniej wody

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. W tym czasie wsyp m±kę do miski, dodaj pozostałe składniki oraz upłynnione drożdże.  Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Włóż je do lekko naoliwionej miski, umie¶ć j± w torbie foliowej i pozostaw na ok. 60 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 12 kęsów. Z każdego kęsa uformuj kulkę, lekko j± spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw na ok. 30 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyro¶nięte bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz ok. 18 minut. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)        

wtorek, 22 marca 2016
Bułki pszenno - orkiszowe razowe

Dzi¶ zapraszam na pyszne razowe bułki, które powstały w wyniku kolejnego czyszczenia szafek. Bardzo posmakowały naszym dzieciom, a to komplement .... bo dzieciaki najczę¶ciej wol± białe pieczywo ... choć moje ostatnio w drug± stronę id±:). Bułki s± mięciutkie, do¶ć puchate, delikatne w smaku, najlepsze z masłem:).

 

                Bułki pszenno - orkiszowe razowe

 

BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE RAZOWE

Składniki:

  • 300 g m±ki pszennej razowej
  • 330 g m±ki orkiszowej razowej
  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 60 g stopionego masła
  • 70 g pestek słonecznika

              

               Bułki pszenno - orkiszowe razowe

 

Utrzyj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 3 łyżki letniego mleka, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie wsyp do miski wszystkie suche składniki oraz pestki słonecznika. Dodaj rozczyn, pozostałe mleko i wodę oraz stopione i wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne i miękkie ciasto (ok. 4-6 minut mikserem). Ciasto włóż do naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce na 60 - 80 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 12 kęsów (po ok. 100 - 105 g), z każdego z nich uformuj okr±gł± bułeczkę. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ¶ciereczk± i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 - 60 minut do ponownego wyro¶nięcia. Natnij żyletk± lub ostrym nożem. Piecz ok. 18 - 19 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. WystudĽ na kuchennej kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15