Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 12 lutego 2018
Bułki pieczone metod± solno - drożdżow±, czyli lutowa piekarnia u Amber

Kiedy kilka dni temu na swojej skrzynce e-mailowej znalazłam zaproszenie do wspólnego lutowego wypiekania u Amber (klik) wiedziałam, że choćbym miała piec w nocy to upiekę te bułki. Bułki na zdjęciu wygl±dały tak apetycznie, że nie sposób im się oprzeć. Dodatkowo zaciekawił mnie sposób prowadzenia zaczynu drożdżowego.

Nie zawiodłam się. Bułki maj± cudownie chrupi±c± skórkę i wspaniały miękkisz. Najlepsze tylko z masłem:).

Przepis na bułki pochodzi z bloga Home Baking (klik).

       IMG_20180208_112621

 

BUŁKI PIECZONE METODˇ SOLNO - DROŻDŻOWˇ

Składniki roztworu solno - drożdżowego:

  • 100 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g ¶wieżych drożdży

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 500 g m±ki pszennej typ 550 (dałam typ 750)
  • 200 g wody (musiałam dolać ok. 100 ml więcej ze względu na zamianę m±ki)
  • 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
  • 10 g masła miękkiego
  • roztwór solno - drożdżowy

Umie¶ć sól, wodę i drożdże w słoiku, zamknij i dobrze wstrz±saj, aż sól się rozpu¶ci. Wstaw słoik (bez pokrywki) na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).

Kolejnego dnia włóż wszystkie składniki (z wyj±tkiem masła) do miski i ugniataj przez 5 minut. Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut. Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 90 minut do podwojenia objęto¶ci. Wyro¶nięte ciasto podziel na 10 kawałków (o wadze ok. 70 - 75 g) i zostaw na posypanej m±k± stolnicy na 10 minut. Uformuj okr±głe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ł±czeniem do góry. Blachę przykryj ¶cierk± i pozostaw na ok. 40 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C . W dolnej czę¶ci piekarnika umie¶ć miseczkę z wod±. Przed pieczeniem możesz naci±ć bułki. Wyro¶nięte bułki piecz 12 - 15 minut. OstudĽ na kratce.

Częstujcie się proszę:)

 

Razem ze mn± piekli:

Codziennik kuchenny (klik)

Co¶ nieco¶ (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Grahamka, weka i kajzerka (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieguskowa kuchnia (klik)

Proste potrawy (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

czwartek, 23 listopada 2017
Duńskie bułki orkiszowe

Moje dzieci bardzo lubi± bułki, tak więc piekę je do¶ć często. Staram się wypróbowywać nowe przepisy ... żeby nie było nudno:). Przepis na duńskie bułki orkiszowe znalazłam u Lo (klik). Bułki s± warte upieczenia, maj± pyszne wnętrze i chrupi±c± skórkę ... u nas znikały w bardzo szybkim tempie .... a jadły je głównie dzieci (bo rodzice gustuj± w ciemnym pieczywie). Szczerze je Wam polecam.

 

             Duńskie bułki orkiszowe

 

DUŃSKIE BUŁKI ORKISZOWE

Składniki:

  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 700 ml zimnej wody
  • 400 g m±ki orkiszowej jasnej (typu 500 lub 650)
  • 350 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej (typu 1100 ewentualnie 2000)
  • 50 g płatków orkiszowych (można użyć owsianych lub żytnich)
  • 5 g (1 płaska łyżeczka soli)
  • m±ka do podsypania blatu
  • pestki dyni, słonecznika, sezam, mak (opcjonalnie)
Wieczorem wymieszaj drożdże z wod± do ich rozpuszczenia. Dodaj pozostałe składniki i miksuj cało¶ć przez 10 minut. Miskę przykryć foli± spożywcz± lub włóż do torby foliowej i wstaw do lodówki na cał± noc.
Rano nagrzej piekarnik do 230 stopni C (wstaw do niego również miseczkę z wod±). Duż± blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż z miski na podsypany m±k± blat. Podziel na 14 czę¶ci. Z każdej uformuj bułkę i kładĽ je (zachowuj±c odstępy) na blasze. Jeżeli ciasto bardzo klei się do r±k formuj bułki dłońmi oprószonymi m±k± lub posmarowanymi olejem. Wierzch bułeczek posyp pestkami dyni, słonecznika (niekoniecznie). Wstaw bułki do piekarnika, na dno wrzuć szklankę kostek lodu. Piecz bułki 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz kolejne 10-15 minut. 
Po upieczeniu, lekko przestudĽ na kratce.



Częstujcie się proszę:)

sobota, 11 lutego 2017
Bagietki dla leniwych

Zaniedbałam bloga ostatnio i to bardzo. Złożyło się na to wiele spraw, mam nadzieję jednak,że uda mi się powoli powrócić.... a wracam wspaniałym przepisem na cudowne, chrupi±ce bagietki. Przepis na nie znalazłam na blogu Kasi (klik), któr± serdecznie pozdrawiam:).

Jak już wspomniałam bagietki s± cudownie chrupi±ce (nawet po wystygnięciu), maj± mięciutkie, puchate wnętrze. Ciężko się od nich oderwać. Polecam, zwłaszcza,że s± łatwe do zrobienia:).

 

                 Bagietki dla leniwych

 

BAGIETKI DLA LENIWYCH

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej (u mnie typ 750 lub 650)
  • 10 g ¶wieżych drożdży 3/4 łyżeczki suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody

 

                   Bagietki dla leniwych

 

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Rozmieszaj je ze szklank± wody.
Do większej miski wsyp m±kę, sól, wlej oliwę, drożdże rozrobione w szklance wody. Wymieszaj dolewaj±c resztę wody, ręk± poł±cz składniki.  Ciasto powinno być zwarte. Je¶li wyjdzie zbyt twarde dolej troszkę wody, ale nie przesadĽ, bo ciasto podczas fermentacji lekko zrzednie. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na kuchennym blacie na 12 - 20 godzin.
Na drugi dzień wyłóż ciasto na stolnicę, delikatnie złóż (jak list urzędowy) i podziel na 4 równe czę¶ci.  Każd± rozpłaszcz dłoni± na kwadrat ( 20x20 cm) i zwiń w rulon.  Dokładnie zlep zawinięty koniec i ułóż na om±czonej stolnicy zlepieniem pod spód. Można je od razu ułożyć na papierze do pieczenia. Oprósz lekko m±k± i przykryj ¶ciereczk±, pozostawić na 40 -60 minut do podro¶nięcia.  W tym czasie dobrze nagrzej piekarnik do 250 stopni C.  Przełóż bagietki na płask± blachę lub formę bagietkow± i natnij żyletk± /skalpelem lub ostrym nożem.  Wstaw do piekarnika na 25 minut, spryskuj±c piekarnik na pocz±tku i drugi raz po 5 minutach. Wyjmij i przestudĽ na kratce.
Częstujcie się proszę:) ... a ja biegnę na trening:)
pi±tek, 04 listopada 2016
Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

Dzi¶ puszyste, mięciutkie bułki - moim dzieciakom bardzo posmakowały ... może posmakuj± i Wam:).

 

            Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

 

BUŁKI PSZENNE Z DODATKIEM MˇKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki zaczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki letniego mleka

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj jogurt naturalny i mleko, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże rusz±.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 390 g m±ki pszennej typ 650
  • 130 g m±ki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 270 g letniej wody

Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej delikatnie olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 1 godz. do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel na 9 - 10 czę¶ci. Uformuj okr±głe bułeczki i ułóż je na lasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie natnij ostrym nożem i piecz ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. WystudĽ na kratce

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 03 paĽdziernika 2016
Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

Dzi¶ zapraszam na pyszne pszenne bułki na m±ce pełnoziarnistej z mnóstwem ziaren - nasze ulubione ostatnimi czasy. Bułeczki s± puszyste, maj± zwarty mi±ższ, a zawarte w nich ziarna cudownie chrupi± .... a przy okazji wzbogacaj± bułki w cenne dla nas składniki.

 

           Bułki pszenne pełnoziarniste z ziarnami

 

BUŁKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE Z ZIARNAMI

Składniki rozczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g m±ki pszennej pełnoziarnistej

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • rozczyn
  • 500 - 520 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 30 g łuskanej dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml wody

 

       Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

 

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj mleko i m±kę i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie odważ do miski pozostałe składniki, dodaj rozczyn i wyrób miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7 - 10 minut). Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 45 - 60 minut do wyro¶nięcia. Odgazuj (uderz w ciasto pię¶ci±) i podziel na 12 równych czę¶ci (po ok. 90 g), uformuj okr±głe lub podłużne bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natnij. Przykryj ¶ciereczka i odstaw w cieple miejsce na 200 - 30 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Włóż do piekarnika wyro¶nięte bułki, na dno wsyp szklankę kostek lodu. Piecz przez 18 - 20 minut. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15