Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 14 wrze¶nia 2016
Pita z m±ki pełnoziarnistej

Dzi¶ fast-food ... ale w zdecydowanie zdrowszej (bo pełnoziarnistej), domowej wersji. Moje dzieciaki (ale i my) uwielbiamy pity. Każdy z nas nadziewa je ukochanymi dodatkami .... jest kolorowo i pysznie. Polecam Wam je zrobić, bo naprawdę ich wykonanie nie jest trudne, a wiemy co w nich jest:).

Przepis na pełnoziarniste pity zaczerpnęłam z bloga Karo in the Kitchen (klik).

 

          Pity z m±ki pełnoziarnistej

 

PITY Z MˇKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej (około 430g)
  • 320ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

 

                  Pity z m±ki pełnoziarnistej

         

 

Wkrusz drożdże do miseczki, zasyp je cukrem i utrzyj. Poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj kilka łyżek letniej wody, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 minut, aby drożdże ruszyły. M±kę wymieszaj z sol±, oliw± i pozostał± wod±. Dodaj drożdże i zagnieć gładkie ciasto. Je¶li m±ka zbyt mocno chłonie wodę i ciasto jest za suche, dolej odrobinkę wody. Je¶li jest za mokre, dodaj troszkę m±ki. Ciasto uformuj w kulę, włóż ja do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Miskę wstaw do torby foliowej i odstaw na ok. 60 - 90 minut, ciasto ma podwoić swoj± objęto¶ć. Wyro¶nięte ciasto wyjmij na blat lekko podsypany m±k±, podziel na 8 równych czę¶ci. Uformuj z ciasta kulki, a następnie rozklep je dłoni± lub rozwałkuj na grubo¶ć około pół centymetra. Placki zostaw na podsypanej m±k± stolnicy lub ¶ciereczce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik z blach± do 220 stopni C (lub z termoobiegiem do 200 stopni C). Blachę nagrzewaj przez 20 - 30 minut, pozwoli to na uzyskanie ładnie napompowanych chlebków pita. Do mocno rozgrzanego piekarnika wkładaj po trzy chlebki na gor±c± blachę i piecz, nie otwieraj±c piekarnika, około 8-9 minut. Chlebki do użycia krój dopiero po ostygnięciu. Je¶li chcesz je przekroić od razu i zje¶ć ciepłe, połóż na nie wilgotn± ¶ciereczkę – wtedy gor±ce i chrupkie pity szybko zmiękn± i baz szwanku dadz± się pokroić.

Faszeruj ulubionymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 08 kwietnia 2013
Chlebki pita

Pamiętam moment, kiedy po raz pierwszy zachwyciłam się chlebkiem pita we wrocławskiej knajpce Piramida ...to było dawno temu:). Bardzo spodobała mi się ta kieszonka, do której można było włożyć surówki i mieć pyszn± "kanapkę". Teraz zachwycam się chlebkami pita w swoim domu.... s± na pewno lepsze od tych restauracyjnych, bo wiem z czego s± upieczone:).

Można je pysznie nadziać warzywami i np. usmażonym lub upieczonym kurczakiem, chili con carne ... rewelacyjnie smakuj± też jedzone samodzielnie:).

Przepis na nie znalazłam u Kornika, a Kornik znalazła je u Tatter

Bardzo ważne w tym przepisie jest to, aby naprawde porz±dnie rozgrzać kamień lub blachę, na której będziemy piec chlebki, bo inaczej nie wyjd± nam kieszonki.

 

            Chlebki pita

 

CHLEBKI PITA 

Składniki:

  • 450 g m±ki pszennej
  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 280g letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo oliwa do posmarowania przed pieczeniem

Makę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnie¶ć elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić je na godzinę do wyro¶niecia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto uro¶nie, podzielić je na 10 czę¶ci, z każdej uformować kulkę. Kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na godzine w ciepłe miejsce. W tym czasie należy zacz±ć rozgrzewac piekarnik z kamieniem lub blach± do 230 stopni C.

Po wyro¶nieciu każd± kulkę wałkować na owalny placek o grubo¶ci około 5 mm. Przykryć placuszki ¶ciereczk± i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Chlebki posmarować po wierzchu oliw± i razem z papierem do pieczenia przełozyć ostrożnie na gor±c± blachę lub wkł±dać po 2-3 sztuki na rozgrzany kamień. Piec około 6-8 minut - chlebki maj± się napuszyć i trzymać kształt.

 

Częstujcie się proszę:)            

10:32, jolantaszyndlarewicz , Pieczywo inne
Link Komentarze (12) »
¶roda, 27 lutego 2013
Tortilla

Bardzo lubimy tortille, zawijamy je z warzywami, kurczakiem i pysznym sosem jogurtowym. Do tej pory używałam kupnych placków, ale niedawno pokusiłam się po raz pierwszy o upieczenie takich domowych. Przyznam szczerze, że roboty z nimi naprawdę niewiele (no może jest troszkę zabawy z wałkowaniem:)), a efekt znakomity. Pierwsze wałkowałam z pomoc± maszynki do makaronu .... kolejne już robiłam tradycyjnie:). Robiłam też wersję z dodatkiem smakowego oleju Kujawskiego, nadał on tortilli fajny smaczek:).

Tortille s± naprawde pyszne, a my wiemy co w nich mamy:) ....  i s± zdecydowanie tańsze od tych sklepowych.

Wiosenko dziękuję za naprawde rewelacyjny przepis:).

 

              Tortille 

 

TORTILLE

Składniki na 10-12 sztuk (w zależno¶ci od wielko¶ci patelni):

  • 3 szklanki m±ki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy

M±kę wraz z sol± i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać wodę i oliwę i zagnie¶ć gładkie, eastyczne ciasto. Pozostawić je na 15 min. Następnie podzielić ciasto na 10 - 12 czę¶ci (zależy od wielko¶ci patelni). Uformować z nich kulki, a nastepnie każdy kawałek rozwałkować. Patelnię rozgrzać i kła¶ć placki, smażyć po kilkana¶cie sekund z każdej strony (aż do momentu pokazania się złotych plamek na spodzie placka. 

Tortillę można przetrzymywać przez 2-3 dni w lodówce lub zamrozić. Przed użyciem wyystarczy je rozmrozić i odgrzać przez kilka sekund na patelni.

 

Częstujcie sie proszę:). 

16:36, jolantaszyndlarewicz , Pieczywo inne
Link Komentarze (19) »
¶roda, 22 wrze¶nia 2010
Klasyczny sodowy chleb irlandzki (WP#85)

Kuba w ramach Weekendowej Piekarni zaproponował nam intryguj±cy chleb. Intryguj±cy jak dla mnie...bo nie znoszę zapachu sody, a z drugiej strony chciałam wiedzieć jak to może smakować i pachnieć. Moja ciekawo¶ć została więc zaspokojona, a mój kochany króliczek do¶wiadczalny (m±ż) chlebek spałaszował ze smakiem. Stwierdził, że bardziej smakuje tak ciastowo niż chlebowo, ale jest ciekawy. Mi nie dane było spróbować (bo dieta), ale zapach sody czułam.... więc nie wiem czy bym się skusiła:).

Klasyczny sodowy chleb irlandzki


KLASYCZNY SODOWY CHLEB IRLANDZKI

Składniki:

 

  • 250 g m±ki pszennej (plain white flour)
  • 250 g m±ki pszennej razowej (plain wholemeal flour) – można po prostu dać 500 g zwykłej m±ki pszennej (użyłam m±ki typ 1850)
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 500 ml ma¶lanki lub kefiru
Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać ma¶lankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do poł±czenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o ¶rednicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża. Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dĽwięk. Je¶li jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dziel±c na ćwiartki, a każd± ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.

Nieco modyfikuj±c powyższy przepis otrzymamy chlebek słodki. Wystarczy zrezygnować z płatków owsianych, a dodać do suchych składników:
- 2 łyżki cukru
- szklankę rodzynek

SMACZNEGO!!!