Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 23 lutego 2017
P±czki Pani Marii

Dzi¶ Tłusty Czwartek, a więc musz± być p±czki. Smażę je dosłownie raz w roku, więc musz± być jak najlepsze. 2 lata temu odkryłam cudowny przepis na p±czki (klik). Dzi¶ dokładam do niego kolejny - p±czki Pani Marii. Przepis na nie znalazłam u Ewelinki (klik). Uwielbiam przepisy, które pochodz± ze starych zeszytów. Nie zawiodłam się i tym razem. Paczki s± doskonałe - bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne - cudowne .... ja zjadłam 2 za jednym zamachem ... a najczę¶ciej kończę całe jedzenie na 1:) .... a te 2 to nie był koniec:). Wierzcie mi nie oderwiecie się od nich:).

Wprawdzie Ewelinka nakazuje ręczne wyrabianie, ale ja po 15 minutach skapitulowałam i przesiadłam się na mikser. Mimo to ciasto było cudownie nab±blowane:) ... wyrosło w oka mgnieniu, cudownie się z nim pracowało.Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja powinna być do¶ć mocno klej±ca, ale gładka.

 

              P±czki Pani Marii

 

PˇCZKI PANI MARII

Składniki zaczynu:

  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 50g cukru
  • 30g m±ki
  • trochę letniego mleka tak, aby składniki się poł±czyły

Utrzyj drożdże z cukrem i pozostaw je do upłynnienia. Dodaj m±kę oraz kilka łyżek maki i utrzyj. Pozostaw rozczyn na 10-15 minut do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • skórka z cytryny
  • 750g m±ki
  • 1/3 -1/2 szklanki mleka (musiałam dodać więcej, moja m±ka była bardzo chłonna)
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (wódka/rum)
  • 140g masła
  • powidła / konfitura do nadziania
  • smalec lub olej do smażenia

Utrzyj jaja i żółtka z cukrem i skórk± z cytryny, dodaj przesian± m±kę, wyro¶nięty rozczyn, mleko, sól i alkohol. Wyrabiaj ręk±. W rondelku roztop masło. Gdy wszystko się poł±czy, dodawaj porcjami roztopione masło i wyrabiaj ciasto do osi±gnięcia gładko¶ci i pęcherzyków powietrznych (ok. 30 minut). Oprósz m±k±, miskę z ciastem przykryj ¶ciereczk±, albo włóż do tory foliowej i odstaw do podwojenia objęto¶ci (od 60- 120 minut). Gdy ciasto wyro¶nie podziel je na 4 czę¶ci, wykładaj po jednej na stolnicę ( a resztę schowaj pod ¶ciereczk±) i rozci±gaj (ale nie wałkuj) aż ciasto osi±gnie grubo¶ć mniej więcej 1,5 cm. Klasyczn± szklank± wykrawaj kr±żki. Kr±żek kładĽ na rękę, na kr±żek ok. 1 łyżeczkę powideł lub konfitury i sklejaj tak, aby konfitura nie wypłynęła (można też oczywi¶cie nadziać p±czki już po usmażeniu). Układaj p±czki na posypanym m±k± blacie lub ¶ciereczce, nakryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 30-60 minut. W tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz(do temperatury 175 stopni C). Wyro¶nięte p±czki omieć z m±ki i kładĽ na tłuszczu. Gdy spód się zrumieni, drewnianym patyczkiem odwróć na druga stronę. Usmażone p±czki wykładaj na papierowy ręcznik, os±cz i wyłóż na talarze. Po usmażeniu posmaruje je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy,albo zwyczajnie oprósz cukrem pudrem.

 

         P±czki Pani Marii

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 18 paĽdziernika 2015
Drożdżówki z nutell±

Dzi¶ zapraszam na pyszne drożdżówki, które upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na ¶niadanie" (klik). Powstały one na pro¶bę moich dzieciaków, ale wierzcie mi, że i dorosłym bardzo smakuj±:). S± mięciutkie, puszyste, pysznie nadziane i ładnie wygl±daj±:).

Przepis na te bułeczki pochodzi z bloga Notme (klik).

 

                     Drożdżówki z nutell± 

 

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLˇ

Składniki:

  • 1/2 kg m±ki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • szczypta soli
  • jajo do posmarowania
  • nutella

Roztop masło w rondelku, dodaj mleko i podgrzej, aby mieszanina była lekko ciepła. Rozpu¶ć w niej drożdże. Do misy przesiej m±kę, dodaj do niej cukier i sól oraz mieszaninę masła, mleka i drożdży. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ¶cianek miski. Włóż je do lekko naoliwionej miski, któr± umie¶ć w foliowej torbie. Pozostaw ja w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny do podwojenia objęto¶ci. Wyro¶nięte ciasto cienko rozwałkuj, wykrój z niego prostok±ty o wielko¶ci ok. 10 x 14 cm. Natnij paski na 1/3 długo¶ci prostok±tów, nałóż nutellę. Zwiń bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 

 

Razem ze mn± bułeczki piekły:

Kasia (klik)

Bożena (klik)

Justyna (klik)

Olga (klik)

Iza (klik)

Jola (klik)

Joasia (klik)

Magda (klik)

Bernadetta (klik)

Ewelina (klik)

Monika (klik)

Ala (klik). 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 02 paĽdziernika 2015
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na obłędne muffiny - troszkę pracochłonne w porównaniu z takimi zwykłymi, bo na cie¶cie drożdżowym ... ale wierzcie mi warte każdej po¶więconej im minuty.

Muffiny upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na ¶niadanie" (klik), przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki (klik).

Muffiny s± wspaniałe, nafaszerowane cynamonem i jabłkami, mięciuchne, puchate ... cudowne ... a i na drugi dzień tak samo ¶wieże i smakowite:). Polecam.

 

                Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 

 

Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojow±, ale to chyba dotyczy większo¶ci ciast:).

 

                     Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 

 

DROŻDŻOWE MUFFINY ZAWIJANE Z CYNAMONEM I JABŁKAMI

Składniki ciasta:

  • 250 g m±ki pszennej
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 125 ml mleka (u mnie dodatkowo ok. 15 ml)
  • 1 żółtko
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 40 g masła
  • 2 ¶rednie jabłka
  • 1 czubata łyżeczka m±ki ziemniaczanej
  • sok z cytryny 

Dodatkowo:

  • 1 jajo + 1 łyżka mleka do posmarowania 
  • cukier do posypania

Drożdże wkrusz do miseczki, dodaj pół łyżki cukru i utrzyj, poczekaj, aż drożdże się upłynni±. Dodaj połowę letniego mleka i 1 łyżeczkę m±ki, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na ok. 15 minut, aby rozczyn wyrósł. W tym czasie roztop masło i zostaw do ostudzenia. Przesiej m±kę do misy, dodaj sól, resztę cukru, żółtko, resztę mleka oraz wyro¶nięty rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy wszystkie składniki się poł±cz± stopniowo dodawaj masło. Wyrabiaj cało¶ć przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Włóż je do lekko naoliwionej miski, wstaw j± do foliowej torby i pozostaw w cieple na ok. 40 - 70 minut do podwojenia objęto¶ci.   

Pod koniec wyrastania ciasta roztop masło (40 g), dodaj do niego cukier i cynamon i wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop obficie sokiem z cytryny, aby jabłko nie ¶ciemniało. jabłka przełóż na siko i odci¶nij z nich sok. Do odci¶niętych jabłek dodaj m±kę ziemniaczan± i wymieszaj cało¶ć. 

Wyro¶nięte ciasto krótko zagnieć, a następnie rozwałkuj je na posypanym m±k± blacie na cienki prostok±t (o wymiarach ok. 40 x 30 cm). na całej powierzchni placka (nie zostawiaj rantów) rozsmaruj równomiernie masło cynamonowe, a na nim rozłóż dłoni± jabłka. Placek zwiń w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Rulon z ciasta pokrój ostrym nożem na 10 czę¶ci (ok. 3 cm grubo¶ci). Każd± czę¶ć przełóż do zagłębienia w formie na muffinki (wysmarowanego masłem i wysypanego m±k±). Formę przykryj ¶ciereczk± i pozostaw na 20 - 30 minut do napuszenia. Posmaruj jajem rozm±conym z mlekiem i posyp delikatnie cukrem. Piecz ok. 18 - 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Upieczone muffiny wyjmij z formy i ostudĽ je na kratce. Muffiny przechowuj pod przykryciem.

 

              Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

 

 

Razem ze mn± piekli:

Bożena (klik)

Wiosenka (klik)

Patrycja (klik)

Iza (klik)

Justyna (klik)

Dorota (klik)

6 niebo (klik)

Edyta (klik)

Kasia (klik)

Alina (klik)

Agata (klik)

Marzena (klik)

Bernadetta (klik)

Marzena (klik)

Magda (klik)

Małgosia (klik)

Monika (klik)

Joasia (klik)

Kasia (klik)

Ania (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 24 lipca 2015
Jagodzianki z ciasta serowego

Dzi¶ zapraszam na kolejne jagodzianki, pyszne, mięciutkie, nadziane po same brzegi i długo ¶wieże ... wprawdzie naszym numerem 1 zostanę jagodzianki od Tatter (klik), ale te szczerze polecam. Zróbcie je, a nie pożałujecie:).

Przepis na jagodzianki znalazłam na smakowitym blogu Wiosenki (klik), a jego autork± jest Viri (klik). 

 

              Jagodzianki z ciasta serowego

 

JAGODZIANKI Z CIASTA SEROWEGO

Składniki zaczynu:

  • 30 g drożdży
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka m±ki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 600 g m±ki pszennej 
  • 70 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 70 ml mleka (dolałam ok. 50 ml)

Dodatkowo:

  • 350 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Drożdże pokrusz, wymieszaj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj mleko i m±kę, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. M±kę przesiej z sol± i cukrami do dużej miski. Dodaj miękkie masło i mascarpone. Ugnieć na kruszonkę. Dodaj zaczyn, jajo oraz mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto - ok. 10 minut (w razie potrzeby dolej letniego mleka). Ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i odstaw na 60 - 90 minut do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto podziel na 18 kuleczek (po ok. 70 g), ułóż je na stolnicy oprószonej m±k± i pozostaw (pod przykryciem ) na 15 minut. W tym czasie zmieszaj jagody z cukrem pudrem i m±k± ziemniaczan±.

 

          Jagodzianki z ciasta serowego

 

Każd± cz±stkę rozpłaszcz dłoni± na placuszek, nałóż kopiast± łyżkę borówek, dokładnie zlep i uformuj podłużne lub okr±głe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem. Piecz ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. WystudĽ na kuchennej kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 01 lipca 2015
Jagodzianki III

Jaki¶ czas temu udało mi się kupić pierwsze w tym roku jagody... a jak jagody to musz± być jagodzianki:). Z pomoc± Córci powstały smakowite bułeczki, puchate, lekko słodkie, mocno nadziane, pyszne .... zachowały ¶wieżo¶ć na drugi dzień. Z ciastem przyjemnie nam się pracowało, a jak smakowało na surowo:) ... Lilka może za¶wiadczyć:).

 

             Jagodzianki III

 

JAGODZIANKI III

Składniki ciasta:

  • 500 g m±ki
  • 20-25 g drożdży
  • 80 g cukru (zwykły lub domowy waniliowy)
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 40 g masła stopionego, ostudzonego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 200-220 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej

Drożdże utrzyj z 20 g cukru, poczekaj, aż się upłynni±. Podgrzej mleko z jogurtem naturalnym. M±kę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, drożdże, rozkłócone jajo, letnie mleko z jogurtem oraz masło i olej. Wyrób gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przełóż do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Miskę włóż do foliowej torby, zawi±ż i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objęto¶ci. W tym czasie wymieszaj ze sob± składniki nadzienia. Wyro¶nięte ciasto podziel na 10 kęsów (każdy po ok. 90 g), uformuj kulki. Każd± kulkę spłaszcz na placuszek, na ¶rodek nałóż po ok. 1,5 łyżki nadzienia, dokładnie zlep. Delikatnie "poturlaj" w dłoniach lub po blacie tworz±c podłużn± bułeczkę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i odstaw na 30-40 minut do wyro¶nięcia. Piecz 15 minut w 195 stopniach C. Po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem lub polukruj.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6