Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 03 listopada 2016
Ciasto drożdżowe nocne z owocami i kruszonk±

Nie znam osoby, która nie lubiłaby ciasta drożdżowego .... my je uwielbiamy, a moje dzieciaki dałyby się pokroić za bułkę, rogala czy kawał chałki z kruszonk±. Dlatego też ten rodzaj wypieku do¶ć często go¶ci na naszym stole:). Dzi¶ taka szybka, nocna drożdżówka. Robi się j± dosłownie chwilkę, a wychodzi wspaniałe, wilgotne, puszyste i mięciutkie ciasto.

Przepis na nocna drożdżówkę znalazłam na forum seniorów (klik).

 

             Ciasto drożdżowe nocne

 

CIASTO DROŻDŻOWE NOCNE Z OWOCAMI I KRUSZONKˇ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • 1/2 kg m±ki pszennej

Składniki kruszonki:

  • 90 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego gor±cego masła

Dodatkowo:

  • ulubione owoce (raczej nie te bardzo wilgotne)


Kruszonka: w miseczce wymieszaj sypkie składniki, dodaj do nich gor±ce masło i wymieszaj (niekiedy trzeba dodać troszkę m±ki) do uzyskania konsystencji kruszonki. Pozostaw na blacie.

Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki (oprócz m±ki) włóż do miski (drożdże rozkrusz). Jajka lepiej dać w ¶rodek, aby żółtka nie wyschły. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj i nie ruszaj miski. Rano (gdy na powierzchni zobaczysz pęcherzyki i pianę) dodaj m±kę Wyrób ciasto ręk± lub zmiksuj do dokładnego poł±czenia składników. Ciasto jest do¶ć płynne. Wlej ciasto do blachy (u mnie 24x28 cm) i odstaw na ok. 15-20 minut do lekkiego podro¶nięcia. Wyłóż na nie owoce (nie za dużo) i posyp kruszonk±. Blaszkę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika (nastaw temperaturę na 170 stopni C) i piecz ok. 45 - 55 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 14 czerwca 2016
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Dzi¶ zapraszam na bardzo smaczn± drożdżówkę - mniej puszyst± i mięciutk± niż tradycyjna, ale równie smaczn±. Przy okazji troszkę zdrowsz± ... przygotowan± na specjalne życzenie mojego kochanego Połóweczka:). 

Drożdżówka z m±ki pełnoziarnistej jest mniej puszysta od tej robionej z białej m±ki, ma też trochę inny smak ..... pierwszy kęs jako¶ nie bardzo mi podszedł, ale już kolejne jak najbardziej .... widać nasze kubki smakowe coraz bardziej przestawiaj± się na smak m±ki razowej:). Moja drożdżówka była mało słodka, ale tylko przez moje gapiostwo .... zaczynałam tworzyć przepis od 3 szklanek m±ki .... ale póĽniej poszalałam z płynnymi składnikami i trzeba było jej dosypać .... niestety zapomniałam dosypać cukru ... tak więc je¶li lubicie słodsze drożdżówki po prostu spróbujcie ciasta i ew. dosypcie cukru podczas wyrabiania:).

 

          Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 4 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżka + 75 g (można dodać więcej) cukru light muscovado
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 - 3 małe laski rabarbaru
  • ok. 200 g truskawek

Drożdże rozetrzyj z łyżk± cukru i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 3 łyżki letniego mleka, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże rusz±. 75 g cukru rozpu¶ć w pozostałym mleku, roztop masło i wymieszaj je z olejem. M±kę wsyp do misy, dodaj sól, mleko z cukrem, rozkłócone jaja, rozczyn oraz wystudzony tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie miękkie, ale powinno odchodzić od ¶cianek misy). Misę włóż do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyro¶nięcia. Odgazuj ciasto i przełóż je do tortownicy (o ¶rednicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo delikatnie przesmaruj papier olejem). Tortownicę włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 20 - 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. Ułóż na cie¶cie rabarbar pokrojony w 2 cm kawałki oraz umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 21 maja 2016
Mamusiowa drozdżówka

Dzi¶ zapraszam na mamusiow± drożdżówkę - tak nazwały j± moje dzieci ... chyba musiała im smakować:). Drożdżówka jest mięciuchna, puchata, delikatnie słodka, a wieńczy j± całe mnóstwo kruszonki:). Wraz z dziećmi serdecznie polecamy.

Można j± nadziać dżemem, ale nie trzeba - sama w sobie jest pyszna:).

 

            Mamusiowa drożdżówka

 

MAMUSIOWA DROŻDŻÓWKA

Składniki:

  • 500 - 505 g m±ki pszennej (u mnie typ 550)
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 50 g + 1 łyżka cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 70 g stopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 2 łyżki letniego mleka, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż rozczyn ruszy. M±kę przesiej do miski, dodaj rozczyn, jaja rozkłócone z 50 g cukru, szczyptę soli i pozostałe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto, po ok. 5 - 6 minutach dodaj olej oraz stopione i wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę m±ki lub dolej 1 - 2 łyżki mleka). Przełóż je do lekko naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 60 minut do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto podziel na 12 kęsów (po ok. 80 g), uformuj okr±głe bułeczki i ułóż je w tortownicy (o ¶rednicy 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiaj±c odstępy między bułeczkami). Tortownice włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. Bułeczki posmaruj mlekiem, posyp kruszonk±. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Składniki kruszonki:

  • 45 - 50 g m±ki pszennej
  • 25 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 30 g masła

M±kę wymieszaj w miseczce z cukrem. Dodaj roztopione masło (gor±ce) i wymieszaj łyżeczk±, a następnie palcami.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 12 marca 2016
Ciasto drożdżowe z dżemem

Weekend zaczynamy na słodko - pyszn±, puchat± drożdżówk± z dżemem i grub± warstw± chrupi±cej kruszonki ... chyba na znam osoby, która by się na tak± nie dala skusić:).

Przepis na ni± znalazłam u Ani (klik), do której serdecznie zapraszam tych, którzy lubi± dobr± kuchnię i smaczne wypieki.

U nas pieczona z połowy porcji w tortownicy o ¶rednicy 24 cm, ale polecam od razu upiec z cało¶ci (takowe proporcje podaję).

 

            Drożdżówka z dżemem

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

Składniki ciasta:

  • 3 jaja
  • 150 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 i 1/2 szklanki m±ki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • słoik dżemu lub powideł

Składniki kruszonki:

  • 90 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego gor±cego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru, utrzyj i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj ok. 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszaj cało¶ć i odstaw na ok. 10 - 15minut, aby zaczyn ruszył. W tym czasie utrzyj jajka z pozostałym cukrem (za pomoc± miksera). Do misy miksera przesiej m±kę, dodaj rozczyn, pozostałe mleko, utarte z cukrem jaja i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno się kleić do r±k lub ¶cianek misy). Przełóż ciasto do miski delikatnie wysmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i odstaw na 45 - 60 minut do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto przełóż na oprószony m±k± blat i rozwałkuj na prostok±tny placek o grubo¶ci ok. 1 cm. Na ciasto wyłóż dżem i równomiernie go rozsmaruj. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w ok. 2 cm plastry. Ułóż je w blaszce (dowolnie). Przykryj blaszkę ¶ciereczk± i pozostaw na 15 - 20 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie zrób kruszonkę (wymieszaj m±kę z cukrami, dodaj gor±ce masło. Wymieszaj do konsystencji kruszonki) i rozgrzej piekarnik do 170 stopni C (Ania podaje 180 stopni, ale mój piekarnik Ľle piecze drożdżówki w tej temperaturze). Ciasto posyp obficie kruszonk± i piecz ok. 40 - 50 minut (połowa porcji piecze się ok. 30 minut).

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 20 wrze¶nia 2015
Drożdżówka ze ¶liwkami

Byłam wczoraj wieczorem na spotkaniu ze swoim rocznikiem ze studiów:). To był cudowny czas i cudowna ekipa:) Pozdrawiam Wam:) W 2003 siła:).

... a dzi¶ kolejna ¶liwkowa propozycja, tak ¶wieżutka, że jeszcze pachnie ni± w domu:). Zapraszam na drożdżówkę z serem i ¶liwkami - pyszn±, puszyst±, delikatn±, cudownie nadzian±, nie za słodk± ... ale przecież zawsze można posypać j± cukrem pudrem:).

Drożdżówka powstała w ramach akcji Wypiekanie na ¶niadanie (klik) prowadzonej w tym tygodniu przez Monikę. Przepis na to cudeńko pochodzi z bloga 100 smaków (klik).

 

                Drożdżówka ze ¶liwkami

 

DROŻDŻÓWKA ZE ¦LIWKAMI

Składniki:

  • 375 g m±ki (u mnie ok. 3 łyżki więcej)
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 50 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • ok. 1/2 kg ¶liwek
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki ¶mietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (ew.)

 

              Drożdżówka ze ¶liwkami

 

Drożdże rozetrzyj z łyżeczk± cukru, poczekaj aż się upłynni±. M±kę przesiej do miski, dodaj drożdże, miękkie masło, jaja, resztę cukru, sól oraz letnie mleko. Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Włóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, umie¶ć j± w torbie foliowej i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyro¶nięcia. 

 W tym czasie wypestkuj i przekrój ¶liwki na połówki. Utrzyj twaróg, ¶mietankę, cukier, esencję oraz proszek budyniowy na gładk± masę (budyń dodajemy je¶li mamy do¶ć luĽny ser).

Wyro¶nięte ciasto ponownie wyrabiaj przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na om±czonej stolnicy na kształt prostok±ta o wymiarach 40 x 30 cm. Pokrój wzdłuż na 3 pasy o wymiarach ok. 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałóż twarożek i zroluj. Zlep końce, tak aby otrzymać wałek nadziany twarożkiem. Wałki ciasta ułóż w tortownicy (¶rednica 24 cm) wyłożonej papierem tworz±c ¶limaka. Pomiędzy walki ciasta wci¶nij ¶liwki. Posmaruj ciasto odrobin± mleka i piecz ok. 40 - 45 minut w 180 - 200 stopniach C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Razem ze mn± piekły:

Dorota (klik)

Joasia (klik)

Joasia (klik)

Paulina (klik)

Magia w kuchni (klik)

Joasia (klik)

Monika (klik)

Agnieszka (klik)

Ula (klik)

Kasia (klik)

Justyna (klik)

Kamila (klik)

Anielka (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4