Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 18 lutego 2017
Granola bananowa

Dzi¶ zapraszam na co¶ co zawładnęło moim sercem i podniebieniem - granolę bananow±. Przepis na ni± znalazłam u Ani (klik) i robiłam j± już kilkukrotnie, najczę¶ciej od razu z podwójnej porcji (należy j± wówczas dłużej piec):).

 

           Granola bananowa

 

Granola jest doskonała, mało słodka (możecie oczywi¶cie zwiększyć ilo¶ć miodu), bogata w składniki i zdrowa. Cóż chcieć więcej?:).

 

        Granola bananowa

 

GRANOLA BANANOWA

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 10 łyżek soku pomarańczowego (najlepiej ¶wieżo wyci¶niętego)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g łuskanej dyni
  • 75 g orzechów włoskich/laskowych/innych ulubionych
  • duża szczypta soli

         

           Granola bananowa

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (termoobieg).  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy sparz wrz±tkiem i posiekaj (laskowe dodaję w cało¶ci). Banana rozgnieć dokładnie widelcem. W garnuszku rozpu¶ć miód, olej kokosowy oraz sok. Lekko podgrzej, następnie dodaj banana i wymieszaj. Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona oraz orzechy. Wymieszaj i dodaj masę bananow±. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blasze. Piecz ok. 25minut z nawiewem (mieszaj±c w tym czasie 2-3 krotnie), a następnie ok. 15 minut bez termoobiegu. Granola po wyjęciu z piekarnika jest zarumieniona i lekko miękka - stanie się chrupi±ca po ostygnięciu. Granolę przechowuj w słoju. 
   
Częstujcie się proszę:)  
08:41, jolantaszyndlarewicz , ¦niadaniowo
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 10 kwietnia 2015
Jajka faszerowane

Zrobiłam sobie krótk± ¶wi±teczn± przerwę, ale czas już wrócić do blogowania i pokazać co nowego pokazało się w tym roku na naszym wielkanocnym stole. Wypadałoby zacz±ć od jaj ... w końcu to symbol Wielkiej Nocy ... a u nas w tym roku było ich troszkę, nadziane rzodkiewk±, kukurydz±, rzeżuch± ... ale były też i pieczarkowe. Pyszne mówię Wam i bardzo syte ... u nas zniknęły w oka mgnieniu. 

Jajka ugotować i pieczarki usmażyć najlepiej poprzedniego dnia wieczorem, a rano tylko poł±czyć składniki i nadziać białka.

Przepis na nie znalazłam u Kasi (klik), której blog jest kopalni± wspaniałych receptur.

 

                Jajka faszerowane

 

JAJKA FASZEROWANE

Składniki: 

  • 5 dużych jaj
  • 250-300 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka oleju lub masła
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Ugotuj jajka na twardo, ostudĽ je i obierz.

Pieczarki oczy¶ć, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i du¶ na ma¶le, aż do całkowitego odparowania wody. Przypraw sol± i pieprzem. WystudĽ. Jajka przekrój wzdłuż ostrym nożem, wyjmij żółtka i również zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Żółtka poł±cz z pieczarkami i bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem. Wymieszaj, dodaj majonez (tyle, aby farsz nie był suchy ... ale nie za dużo, aby nie był też zbyt rzadki). Wymieszaj, ew. dopraw do smaku. Połówki jajek obficie napełnij farszem, udekoruj rzeżuch± lub natk± pietruszki i podawaj.

 

Częstujcie się proszę:)

06:15, jolantaszyndlarewicz , ¦niadaniowo
Link Komentarze (4) »