Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 24 marca 2016
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Ostatnio odkrywam mnóstwo nowych (dla nas) smaków ... jednym z nich jest ciecierzyc,a w której zd±żyłam się już zakochać:). Uwielbiam j± za aksamitny smak i cudowny wygl±d ... i wszechstronno¶ć. Ilo¶ć potraw, któr± można przyrz±dzić z niej lub z jej dodatkiem jest praktycznie nieograniczona:).

Dzi¶ zapraszam na pasztet z ciecierzycy, na który przepis znalazłam na blogu Reni (klik). W swojej wersji troszeczkę pozmieniałam i takow± u siebie prezentuje. Je¶li chcecie uzyskać pasztet bardziej smarowny dodajcie do cało¶ci trochę wody z gotowania ciecierzycy, je¶li chcecie kroić go w plastry zróbcie wg przepisu poniżej.

 

                  Pasztet z ciecierzycy

 

PASZTET Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 duże jaja
  • 1 szalotka
  • gar¶ć listków trybuli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta kuminu
  • pieprz do smaku
  • trochę wody z gotowania ciecierzycy

Namocz ciecierzycę w 3 - 4 szklankach wody i pozostaw na noc. Następnie wypłucz j±, zalej ok. 1 l wody i gotuj do miękko¶ci. OdcedĽ z wody i wystudĽ (je¶li chcesz uzyskać bardziej smarowny pasztet pozostaw trochę wody z gotowania). Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładka masę (je¶li masa będzie zbyt sucha dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy). Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

 

pi±tek, 12 grudnia 2014
Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Kilka prostych składników, minuta miksowania i mamy przepyszn± pastę do smarowania ... tak±, któr± polubi± doro¶li i dzieciaki ... moja Lilijka zajadała, aż jej się uszy trzęsły, Olek nie spróbował - ale to niejadek i niekiedy trzeba wiele razy co¶ zrobić zanim da się przekonać do spróbowania:)... robiłam j± już kilkukrotnie i Wam polecam, bo przepis Edytki (klik) na pewno zachwyci wasze podniebienia.

 

                   Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

 

PASTA Z TUŃCZYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z oleju
  • 75 g (1/2 opakowania) puszystego serka ¶mietankowego
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki mielonej

Tuńczyka os±czyć z zalewy, pomidory wyj±ć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Tuńczyka, pomidory, serek i przyprawy umie¶cić w pojemniku blendera, zmiksować na gładk± masę. Najlepsza jest po schłodzeniu.

 

Częstujcie się proszę:)

05:43, jolantaszyndlarewicz , Pasty, pasztety
Link Komentarze (4) »