Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 27 października 2016
Power batony czyli kolejne ciasteczkowanie na 10 rączek

Jakiś czas temu dwóch Olków, Hania, Ewunia i Lili po raz kolejny zrobili wspólne "ciasteczka" .... tym razem postawili na płatki owsiane i batony z ich dodatkiem. Powiem Wam, że zacierałam ręce na te batoniki, bo uwielbiam płatki owsiane. Batony wyszły tak pyszne, że sama robiłam je już po raz kolejny. Są wspaniałe, pysznie napakowane, zdrowe ... i słodkie - co dla małych łasuchów ważne:).

Szczerze Wam je polecam .... dla mnie to świetna potreningowa przekąska, a dla Lili "zlepiacz paluchów".

Przepis na te batony pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej (klik).

Tutaj można obejrzeć batony Olka, Hani i Ewuni (klik), a poniżej dzieło Olka i Lili.

 

         Power batony

 

POWER BATONY

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków innego rodzaju (orkiszowe, jaglane, amarantus)
  • 1 szklanka mieszanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pestki dyni, sezam, siemię lniane, morele, daktyle itp.)
  • 1/3 szklanki miodu (w oryginale 1/2 szklanki)
  • mniej niż 1/2 szklanki masła orzechowego (polecam zrobić domowe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego / masła klarowanego/ masła

Podgrzej na niewielkim ogniu masło orzechowe z miodem i olejem kokosowym, uważaj aby nie zagrzać zbytnio masy (tylko do połączenia składników). Do miski wsyp pozostałe produkty, dodaj mieszaninę masła orzechowego i miodu. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki (u mnie 24x24 cm) wyłożonej papierem i dokładnie ugnieć łyżką (wychodzi niecała foremka). Blaszkę wstaw do lodówki do zastygnięcia, a następnie pokrój na batony.

 

Tutaj moje dzieciaki w akcji:

 

            Olek

 

            Lili

 

            Olek i Lili

 

            Lili

 

            Olek i Lili

 

Częstujcie się proszę:)



sobota, 03 września 2016
Wafle z masą mleczno - kakaową czyli wracamy do cyklu "Ciasteczka na 10 rączek"

Ostatnio bardzo ciężko u mnie z regularnością wpisów .... ale wakacje to czas dla Dzieci...  a te wakacje były cudowne i słodkie przy okazji. Jednymi z takich słodkości były wafelki - pyszne mleczno - kakaowe. Moje dzieciaczki robiły je razem z dziećmi Ani (klik) w ramach swojego cyklu "Ciasteczka na 10 rączek".... nie dość, że mnóstwo przy tym było fajnej zabawy to jaka radość, że później można było poczęstować Tatusia czy zrobić piknik na świeżym powietrzu z wafelkami w roli głównej.

Przepis na masę znaleźliśmy na blogu Amaranthrose (klik), zmniejszyliśmy w nim jedynie ilość cukru o połowę (ale to dlatego, że wolimy mniej słodkie). Polecamy ten przepis wszystkim wielbicielom domowych wafelków.

Tutaj można obejrzeć wafelki Olka, Ewuni i Hani (klik). Dziękujemy Wam za kolejne wspólne wypiekanie.

 

                    Wafle z masą mleczno - kakaową

 

WAFLE Z MASĄ MLECZNO - KAKAOWĄ

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru (u nas dark muscovado; w oryginale 1 i 1/2 szklanki)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • wafle (u nas 3 opakowania okrągłych wafli, bodajże po 4-5 sztuk wafli w opakowaniu)

Podgrzej mleko w rondelku, rozpuść w nim masło i cukier. Do przestudzonej masy wsyp mleko w proszku ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Pod koniec mieszania dodaj kakao. Gotową, ciepłą masą przełóż wafle. Obciąż je deseczką i np. książkami. Pozostaw je tak przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Pokrój w kwadraty lub prostokąty i zajadaj:).

 

Oto krótka fotorelacja z naszego wafelkowania:

Tutaj jeszcze w pidżamach

 

          Olek i Lili

 

         Olek i Lili

 

Tutaj gotowi na basen

 

         Olek i Lili

 

         Olek i Lili

 

         Olek i Lili

 

               Olek

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 16 kwietnia 2016
Spiralki czekoladowo - waniliowe

Dawno, dawno temu widziałam na blogu Dorotki (klik) piękne ciasteczka .... przepis zapisałam, ale jakoś z jego wykonaniem ciężko było:) ... w końcu Olek, Hania i Ewunia (klik) zaproponowali te właśnie ciasteczka do wspólnego wypiekania ... i tak to po raz kolejny 10 rączek (klik,klik) upiekło w dwóch domach przepyszne ciacha. Ciastka są kruchutkie, nie za słodkie, tylko zajadać:).

Przyznać jednak trzeba, że dzieci miały z ciastem troszkę problemów, głownie podczas wałkowania i krojenia na ciastka - musiała pomóc mama ... ale mimo tych problemów, wiem że ciasteczka powtórzymy.

Olku, Haniu, Ewuniu dziękujemy za kolejne wspólne pieczenie i już nie możemy doczekać się następnego:).

Tutaj możecie obejrzeć ciasteczka Olka, Ewuni i Hani (klik).

 

 

                   Spiralki czekoladowo - waniliowe

 

SPIRALKI CZEKOLADOWO - WANILIOWE

Składniki na ok. 25 - 30 ciastek:

  • 175 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka kakao

Umieść masło i cukier w misie miksera, ucieraj, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i nutellę. Wyrób do dokładnego połączenia składników. Ciasto białe i ciemne uformuj w kule, lekko je spłaszcz i owiń w folię. Schłódź w lodówce przez ok. 30 minut (kolejnym razem schłodzę ok. 10 minut i wówczas będę wałkować). Oba kawałki ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na prostokąty o wielkości ok. 15x20 cm (najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Jasny prostokąt połóż na oprószonym mąką blacie, na niego połóż ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwiń jak roladę. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię i pokrój je na ok. 5 mm plasterki. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy. Piecz ok. 10 - 12 minut (u nas ok. 15 min.) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Ciasteczka ściągnij po ok. 2-3 minutach z blaszki i wystudź na kratce.

 

Oto krótka fotograficzna relacja z pieczenia:

 

          Olek i Lili

 

          Lili

 

          Olek i Lili

 

          Olek i Lili

 

         Olek i Lili

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 06 grudnia 2015
Ciasteczka z mleka skondensowanego z czekoladą

Dziś kolejna odsłona "Ciasteczkowania na 10 rączek" (klik, klik) i pyszne ciasteczka na mleku skondensowanym słodzonym z dodatkiem czekolady, upieczone specjalnie dla Mikołaja.

Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga Kasi (klik), a same ciasteczka są przepyszne- kruche, lekko słodkie i jakimś dziwnym trafem znikają w oka mgnieniu. U nas z rozpędu powstały z 1,5 porcji i już dawno ich nie ma ... dzieciaki co chwilkę podskubują ... niech jedzą, w końcu same piekły:)... musiałam tylko kilka odłożyć dla Mikołaja, może akurat znajdzie się ktoś grzeczny w domu.

Moje dzieciaki piekły je jeszcze w pidżamach, jednak (gdybyście nie zauważyli) córa mimo braku odpowiedniego stroju do pieczenia dekorację miała już odpowiednią .... czesał brat, a wszelkie ozdoby wybierała sama:).

 

Tutaj znajdziecie ciasteczka upieczone przez Olka, Ewunię i Hanię (klik).

 

            Ciasteczka z mleka skondensowanego z czekoladą

 

CIASTECZKA Z MLEKA SKONDENSOWANEGO Z CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych (u nas z gorzkiej czekolady)

Przełóż masło do miski, dodaj mleko skondensowane, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i solą i dokładnie wymieszaj. Na końcu wmieszaj groszki czekoladowe. Z masy formuj kulki o średnicy 2 - 2,5 cm, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Piecz ok. 10 - 12 minut w 180 stopniach C.

 

Krótka fotorelacja z pieczenia:

 

             Olek i Lili

 

             Lili

 

             Olek

 

             Olek i Lili

 

             Olek i Lili

 

             Olek

 

             Ciasteczka z mleka skondensowanego z czekoladą

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 28 listopada 2015
Domowe słodkie paluszki, czyli ponownie ciasteczkujemy na 10 rączek:)

Wracam powoli, ale za to jak pysznie .... właściwie to nawet nie ja tylko moje dzieci (klik), które wraz z Olkiem, Hanią i Ewunią (klik) upiekły wspaniale paluszki ..... kruchutkie, w sam raz słodkie, takie, które bardzo, bardzo szybko znikają:)... i dodatkowo ślicznie wyglądają:).

Przepis na te paluszki pochodzi od Dorotki (klik), a do naszego wspólnego pieczenia zaproponowały go dzieci Ani. W oryginale były one obtoczone w czekoladzie, jednak my z tego zrezygnowaliśmy. Ponadto pominęliśmy cukier puder, co było dobrym posunięciem.

Ważne jest, aby wszystkie składniki ciastek były w temperaturze pokojowej.

 

Tutaj obejrzycie paluszki upieczone przez Olka, Hanię i Ewunię (klik).

 

                   Domowe słodkie paluszki

 

 

DOMOWE SŁODKIE PALUSZKI

Składniki:

  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 55 g masła

Wymieszaj mleko skondensowane z wodą i odstaw. W misie miksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Miksuj, aż do otrzymania mieszanki o wyglądzie bardzo drobnej kruszonki. Dodaj mieszankę mleczną i zmiksuj krótko (do momentu otrzymania gładkiego ciasta). Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i schłodź przez około 20 - 30 minut w lodówce. Po tym czasie z ciasta odrywaj nieduże kawałki masy i roluj je na stolnicy w 15 - 20 cm cienkie paluszki (ważne, aby nie były zbyt grube, gdyż urosną w piekarniku). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 7 - 10 (w oryginale 15 minut) do zrumienienia. Wystudź na kratce.

 

Oto krótka fotorelacja z pieczenia:)

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek

 

            Lili

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5