Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 01 marca 2016
Schab na zimno

Dziś kolejna pyszna domowa wędlina z przepisu, który znalazłam u Patrycji (klik). Robiłam ją już kilkukrotnie, jest naprawdę pyszna, aromatyczna, soczysta ... polecam:).

 

                    Schab na zimno

 

SCHAB NA ZIMNO

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 łyżki soli peklowej

Składniki marynaty:

  • kilka kulek ziela angielskiego
  • garść ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
  • kilka kulek jałowca
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżka majeranku
  • kilka ząbków czosnku (może być nawet cała główka)
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub lubczyku
  • 2 łyżki soli kuchennej

Umyj i osusz schab, natrzyj go solą peklową i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie umyj mięso, włóż je do garnka z przyprawami, zalej zimą wodą (mięso ma być całkowicie zanurzone) i zagotuj. Od momentu, kiedy woda zawrze gotuj mięso na niewielkim ogniu przez 30 minut. Zdejmij garnek z palnika, wystudź mięso w wywarze. Garnek włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień powtórz czynność gotowania, ostudź w wywarze. Wyjmij mięso z wywaru, odsącz je i zawiń w folię. Schłodź w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 12 lutego 2016
Domowy baleron

Dziś przepis na kolejną pyszną domową wędlinę - baleron. Jego przygotowanie troszkę trwa (długie peklowanie) ale wierzcie mi warto - baleron wychodzi kruchy, ale jednocześnie soczysty, w smaku wyważony .... jak dla nas idealny ... i co ważne długo trzyma świeżość.

Przepis na baleron znalazłam u Kasi (klik). Serdecznie dziękuję Kasieńko, przepis powtórzymy jeszcze nie raz i nie dwa:).... a Wam serdecznie polecam.

 

                    Domowy baleron

 

DOMOWY BALERON

Składniki zalewy:

  • 2 l zagotowanej i przestudzonej wody
  • 50 g soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1,5 kg chudego, wąskiego karczku
  • ok. 40-50 cm siatki wędliniarskiej

Włóż wszystkie składniki zalewy (oprócz wody) do malaksera i zmiksuj na gładką, jednolitą pastę (można to również zrobić w moździerzu, choć wówczas nie uzyskamy bardzo gładkiej masy - jak u mnie:)). Karczek umyj, osusz, a następnie włóż w siatkę wędliniarską (najlepiej z pomocą drugiej osoby), zwiąż jej końce. Karczek natrzyj bardzo dokładnie pastą z przypraw (wklep ją dość mocno). Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub małego garnka i zalej zimną wodą (woda musi całkowicie pokryć mięso). Garnek lub naczynie owiń szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce (najlepiej lodówka) na 10 - 12 dni (co 24 - 36 godzin obróć mięso). Zamarynowane mięso wyciąg z zalewy, włóż do gotującej się wody (z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli) i gotuj na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw mięso w wodzie przez 2 godziny. Wyjmij mięso i owiń je folią aluminiową, ostudź i włóż na noc do lodówki (dobrze schłodzone lepiej się kroi).

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 19 stycznia 2016
Szynka gotowana w zalewie z majonezem

Dziś kolejna propozycja na domową wędlinę. Przepis na szynkę gotowaną w zalewie z dodatkiem majonezu dostałam od Ani - Mamy koleżanki mojego Synka (Aniu serdeczne pozdrowienia). Jako, że ostatnio troszkę jestem sfiksowana na punkcie domowych wędlin z przyjemnością wypróbowałam przepis. Nie zawiodłam się, szynka jest bardzo smaczna, soczysta, aromatyczna. Aniu dziękuję:).

 

             Szynka gotowana w zalewie z majonezem 

 

SZYNKA GOTOWANA W ZALEWIE Z MAJONEZEM

Składniki:

  • 1,2 - 1,5 kg szynki
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 3 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majeranku
  • 6 łyżek soli
  • 3 łyżki majonezu
  • kawałek siatki wędliniarskiej

Szynkę umyj, osusz i włóż do siatki wędliniarskiej, zwiąż jej końce szpagatem. Cebulę i czosnek obierz. Sól rozpuść w wodzie, dodaj majonez, jałowiec, listki laurowe, ziele angielskie i majonez. Wymieszaj. Do zalewy włóż szynkę, cebulę i ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem 8 - 10 minut od momentu zawrzenia (na małym ogniu). Pozostaw do wystygnięcia w zalewie, a następnie ponownie gotuj 8-10 minut (od momentu zawrzenia). Wystudź w zalewie, a następnie zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 10 stycznia 2016
Mięso w słoiku z galaretką

Trudno zebrać się do pisania po Świąteczno - noworocznej przerwie ... ale po pierwsze zatęskniło mi się już za blogiem, a po drugie sporo przepisów się nazbierało i czeka na wstawienie:).

... a zaczynam pyszna kiełbasą ze słoika z mnóstwem aromatycznej galaretki (to od zawsze moja ulubiona część takich słoikowych mięs). Fajnie jest mieć kilka takich słoików w spiżarni, w razie braku wędliny czy upieczonego mięska w domu... zwłaszcza, że jest przepyszne i zdecydowanie zdrowsze od sklepowych konserw. Polecam Wam je z czystym sumieniem ..... Edytko (klik) mam nadzieję, że Wam posmakuje:).

Przepis na mięso w słoiku znalazłam na blogu Aleex (klik), dziękuję za przepis Kochana:).

Z podanych proporcji wyszło mi 13 słowików (po dżemie).

 

                   Mięso w słoiku z galaretką

 

MIĘSO W SŁOIKU Z GALARETKĄ

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg łopatki lub szynki bez kości
  • 1/2 kg mielonej łopatki lub szynki
  • 1 kg boczku (u mnie wędzony, parzony)
  • 2 płaskie łyżki soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki żelatyny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 l zimnej wody

Mięso i boczek pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Dodaj mielone mięso oraz przyprawy i wodę, dokładnie wyrób składniki (ok. 5 minut). Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę mięsną nakładaj do suchych i wypieczonych (15 minut w temperaturze 120 stopni C) słoików, dokładnie ubijając. Zostaw ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry. Zakręć słoiki i wstaw je do dużego garnka (dno wyłóż ściereczką). Zalej wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i poddaj procesowi tyndalizacji (3 krotnej pasteryzacji).

1 dzień: 3 godziny na wolnym ogniu (od momentu zagotowania)

2 dzień: 2 godziny na wolnym ogniu (od momentu zagotowania)

3 dzień: 1,5 godziny na wolnym ogniu (od momentu zagotowania). Pilnuj, aby przed każdą kolejną pasteryzacją woda w garnku sięgała do ok. 3/4 wysokości słoików). Wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.

Gdybyś miał w planach szybkie skonsumowanie mięsa wówczas wystarczy gotować słoiki przez 4 godziny, a po wystudzeniu przechowywać je w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 20 października 2015
Schab pieczony w niskiej temperaturze

Od dość dawna nie kupuję już wędlin, piekę je sama i moja Rodzika je uwielbia. Dziś przepis na kolejną, znalezioną na logu Joli i Piotra (klik). Schab jest troszkę czasochłonny, ale praktycznie pracy z nim tyle co nic .... polecam, zwłaszcza, że uzyskana z niego wędlina jest soczysta, krucha, pyszna. 

 

            Schab pieczony w niskiej temperaturze

 

SCHAB PIECZONY W NISKIEJ TEMPERATURZE

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1,5 łyżki mielonej wędzonej papryki (lub słodkiej)
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 l wody

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki majeranku

Oczyść schab z błon, wypłucz i osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuść sól peklową, morską i cukier. Dosyp czosnek granulowany, paprykę oraz oba rodzaje pieprzu. Wymieszaj. Schab umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej marynatą (mięso musi być całkowicie przykryte marynatą), zamknij naczynie i wstaw do lodówki na 5 - 6 dni. Co 24 - 36 godzin obracamy schab. Po 5 - 6 dniach wyciągamy naczynie z lodówki i zostawiamy na blacie na o. 2 godz. Następnie wylewamy marynatę, smarujemy schab olejem i posypujemy majerankiem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy je (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni C i pieczemy przez 120 minut. Mięso pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku, a następnie wstawiamy z naczyniem do lodówki. 

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2